تحلیل گزاف یا آیندهبینی روشن؟!گوشیهای هوشمند هم رفتنی هستند و نشانههایی از رقابت اپل، گوگل، مایکروسافت و فیسبوک برای کُشتن گوشیهای هوشمند به چشم میخورد

دوران سکوت شرکتهای بزرگ به زودی به پایان میرسد و از چند وقت دیگر شرکتهای بزرگی مانند فیسبوک (با همایش F8)، مایکروسافت (با همایش Build)، گوگل (با همایش I/O) و اپل (با همایش جهانی توسعهدهندگان)، در واقع بینش ژرف خود را نسبت به دنیای فناوری و تغییری که ظرف ۱۲ ماه آینده میخواهند در آن اعمال کنند، ابراز میکنند.
عنوان مطلب در نگاه اول بحثبرانگیز است. اما در مورد دو- سه سال پیشرو صحبت نمیکنیم. مسلم است که اکنون دوره اوج گوشیهای هوشمند است و ما تازه میخواهیم از چند وقت دیگر با آیفون ۸ای که به مناسبت دهمین سالگرد معرفی آیفون رونمایی خواهد شد و نیز نسخه بهروزتر پیکسل، به اوج هیجان برسیم.
اما مگر دنیای وسایل رایانشی و وضعیت کنونی شرکتها در همین وضعیت فعلی باقی میماند؟!
در حال حاضر اپل و گوگل دنیای گوشیهای هوشمند را به دست گرفتهاند. آمازون، مایکروسافت و فیسبوک، نتوانستهاند بازیگر عمدهای در این عرصه باشند.
اما شاید با پایان دوره پادشاهی گوشیهای هوشمند، دنیای فناوری از این حالت دوقطبی به درآید!
در دنیای فناوری شرکتی پیروز و پیشتاز خواهد بود که بتواند تحولات بزرگ فناوری و فرصتها را خیلی زودتر از دیگران مشاهده کند.
در دهه ۷۰ میلادی، اپل و مایکروسافت متوجه شدند که دنیا به کامپیوترهای مینفریم با اندازه یک اتاق اکتفا نخواهد کرد و خیلی زود پیسیها فراگیر خواهند شد، پس گوی سبقت را از بقیه ربودند.
به صورت معکوس، مایکروسافت در دورهای اصلا متوجه نشد که دنیا دارد موبایلی میشود و خیلی دیر و ناشیانه به این سمت تمایل پیدا کرد و به مرحلهای رسید که دیگر نمیتوانست با اپل و گوگل رقابت کند.
حالا اندروید محبوبترین سیستم عامل موبایلی دنیاست و اپل هم با فروش آیفون به سود سرشاری میرسد.
اما مگر قرار است همیشه نوع تعامل با وسایل رایانشی به همین صورت باقی بماند. آیا همیشه ما به داشتن وسایل رایانشی با صفحات نمایش لمسی اکتفا خواهیم کرد؟
اگر به جای اینکه اپلیکیشن پیامرسان مورد علاقه شما یا اپلیکیشن پخش ویدئو روی یک صفحه نمایش پنج – شش اینچی در دستان شما اجرا شوند، در یک میدان دید گستره روبروی شما دیده شوند، چه پیش میآید؟
اگر شما بتوانید به جای لمس و فرمانهای صوتی محدود، با ترکیبی از تعاملات شامل اشارات، فرمانهای صوتی و حتی فرمان بدون واسطه و صرفا با اندیشیدن، با وسایل رایانشی تعامل کنید، چه پیش میآید؟
ما داریم صحبت از نسخه پیشرفته واقعیت مجازی و واقعیت افزوده میکنیم.
اطلاعات با این فناوریها میتوانند به صورتی متفاوت، به چشمهای تابانده شوند و به گوشهای ما رسانده شوند، بدون اینکه نیازی به حمل کردن یکی گوشی موبایل باشد.
الکسای آمازون، هولولنز مایکروسافت، فناوریهای واقعیت مجازی فیسبوک، Magic Leap گوگل، در یک نگاه پوستهای ممکن است بازیچههای مدیران و مسئولان دمدمی مزاج این شرکتهای بزرگ به نظر برسند.
اما همه اینها نشانههایی ابتدایی از دنیای فردا هستند. دنیای که در آن دیگر گوشیهای هوشمند همهکاره نخواهند بود.
خود اپل و گوگل این تهدید را متوجه شدهاند. اپل با ARkit میخواهد پا به دنیای واقعیت افزوده بگذارد. حالا دیگر توسعهدهندههای پرشمار و خلاق میتوانند با این کیت توسعهای به سادگی اپل را در این حوزه پیش بیندازند.
همچنین شایعاتی در مورد عینک هوشمند اپل به گوش میرسد.
گوگل هم با پروژههایی مثل پروژه تانگو و البته نسخه اولیه عینک گوگل، تلاش کرده که رایانش و نیز امکانات سیستم عامل اندروید را از قفس گوشیهای هوشمند به درآورد.
مسلم است که عصر گوشیهای هوشمند به پایان خواهد رسید. شاید ما دو سه سالی با نقطه اوج نهایی گوشیهای هوشمند، نقطهای که از پس از آن نزول تدریجی جایگاه گوشیهای هوشمند، رخ میدهد، فاصله داشته باشیم.
کدام شرکتها با استفاده از کدام تحولات پایه در دنیای سختافزار و با استفاده از نرمافزارهای هوشمند، خواهند توانست رایانش را متحول کنند؟
کدام شرکت میتواند یک عینک، لنز، هدست راحت یا یک وسیله سختافزاری نوظهور چندقسمتی را به موقع عرضه کند و یک تحول جدی در دنیای فناوری به وجود آورد.
کمی تخیلی خام برای هیچ کس بدن نیست:
من خودم شخصا خیلی وقتها فکر میکنم که وسیله رایانشی فردای ما چندقطعهای باشد.
مثلا شما نسخه پیشرفته یک لنز چشمی، یک هدفون درون گوشی و یک دستکش ظریف را به دست میکنید. اینها در یک هماهنگی و ارتباط دقیق با هم و پردازندهای هستند که مثلا به کمر بستهاید و البته متصل هستند به یک سیستم عامل و فضای ذخیره اطلاعات ابری.
حالا ظریفترین اشارات شما و فرمانهای صوتی شما به این وسیله رایانشی داده میشود و بازخورد صوتی و بصری بینظیری بعد از رایانش ابری به شما تقدیم میشود!
آینده خیلی زودتر از چیزی که تصور میکنید میرسد. یک دهه بعد کسی یادآوری کند تا دوباره این پست را با هم بخوانیم!
فناوری هر روز به جلو پیش میره و در این صنعت ما عقبیم
نهایتش همون «لنزهای هوشمند تماسی» هست، که تو چشم بکار گرفته میشن و تراشه ای برای ذخیره اطلاعاتشون تو مغز بکار گرفته میشه. ذوق زدن خاصی هم البته نداره!
+ توی حوزه BCI این رابط ها رو میسازن.
موافقم، گوشی های هوشمند نهایتا تا ۵ سال آینده مورد توجه هستند و بعد محو میشن
آینده خیلی زودتر از چیزی که تصور میکنید میرسد. یک دهه بعد کسی یادآوری کند تا دوباره این پست را با هم بخوانیم!
عالی عالی
اینکه بشه با تفکر و اندیشیدن با کامپیوترها تعامل داشت انسان رو به هیجان میاره.
حالا که قراره محدویت هارو را با استفاده از نیروی تخیل در هم بشکنیم احتمال اینکه در بیست سال آینده شاهد نسل انسانهای سایبورگی باشیم بسیار زیاده