استیو جابز در «نه گفتن» موفق بود و همین مهارت از او آدم بهتری ساخت؛ ما چگونه در موقعیت‌های مختلف «نه» بگوییم؟

استیو جابز اصرار داشت: «تمرکز این است که نه بگویید.»

غالبا فکر می‌کنیم رمز موفقیت این است که همه کاری بتوانیم انجام دهیم اما غالب افراد موفق به شما خواهند گفت این طرز تفکر یک عقب‌ماندگی است. جادوی واقعی در این است که شما «نه» بگویید.

استیو جابز به شدت روی این موضوع اصرار داشت و می‌گفت تمرکز فقط در «نه» گفتن حاصل می‌شود؛ حتی به پروژه‌هایی که بسیار بلندپروازنه و امیدوارکننده هستند. چون «نه» گفتن باعث می‌شود کماکان تمرکز شما روی پروژه‌ها و کارهای فعلی باشد و آن‌ها را تا انتها دنبال کنید.

بسیاری از مدیران موفق دنیا و حتی استادان تدریس‌کننده رموز موفقیت با این طرز تفکر مدیرعامل فقید اپل همراهی می‌کنند و می‌گویند: « نه گفتن شما به همان اندازه مهم است که بله می‌گویید.»

فردا را تصور کنید

افرادی که رویاهای بزرگی در سر دارند؛ دائما با معماهای بزرگی هم روبرو می‌شوند. زندگی مسیرها و انتخاب‌های بی‌حد و مرز است. چگونه می‌توان از میان آن‌ها فقط معدودی از ایده‌ها، انتخاب‌ها، پیشنهادها و دعوت‌هایی را پذیرفت که ارزش وقت گذاشتن دارند و در مسیر همان رویاهای شما هستند؟

راهنماها، دستورالعمل‌ها، مشاوره‌ها و کتاب‌های زیادی برای این موضوع هست. اینکه شما چگونه روزانه و هفتگی و ماهیانه موضوع‌های هم‌جهت با خود را بله بگویید و به بقیه دست رد بزنید.

بحث طولانی است که نمی‌خواهیم اینجا واردش شویم ولی یک نکته کلیدی بسیار کوتاه و فوق‌العاده از «کوین کلی» معروف به نام «the immediacy filter» هست که می‌خواهیم درباره‌اش بحث کنیم:

«یکی از مفیدترین توصیه‌هایی که تا به حال من از نویسنده عزیز «آنه هربرت» دریافت کردم این است که می‌گفت هر وقت از من برای برنامه‌ای، سخنرانی و کاری دعوت می‌شد؛ بررسی می‌کردم آیا آن را قبول کنم یا خیر و اگر می‌دیدم مال فردا است؛ رد می‌کردم. این ترفند و فیلتر فوری برای بسیاری از نه گفتن‌های ما قابل استفاده است.»

چگونه کار می‌کند؟

ارزش این ایده ریشه در یک مشاهده ساده درباره انسان دارد. اینکه ما به یک ۵ دلاری (تصور کنید چک پول ۵۰ هزار تومانی) که امروز بگیریم؛ بیشتر از یک ۵ دلاری در هفته آینده اهمیت می‌دهیم.

زمان هم مانند همین ۵ دلاری است. ارجاع زمان به آینده خیلی ساده‌تر است تا اینکه زمان حال را از دست بدهیم. بهتر است به کاری بیندیشیم که اکنون در حال انجامش هستیم تا اینکه دنبال یک راه‌حل برای هفته آینده یا ماه آینده باشیم.

ترفند ذهنی هربرت روشی ساده اما فوق‌العاده قدرتمند برای پایان دادن به ارزش‌گذاری انتخاب‌ها برای آینده است. فرمول مشخصی برای بله یا نه گفتن نیست و همین ترفند خاصی که برخی تعصبات و محذورات اخلاقی را کنار بگذاریم و تصور نکنیم که نه گفتن یک بی‌ادبی یا ناسپاسی است.

دفعه بعدی، وقتی فردی با شما درباره یک موضوع، قرار ملاقات، یک فرصت کاری، ایده سرمایه‌گذاری یا هر چیزی در آینده صحبت کرد؛ خیلی راحت بگویید «نه».

شاید در ذهن خود بررسی کنید «آیا یک فرصت جالب و ارزشمند است؟». شاید هم خیلی خوب باشد ولی فراموش نکنیم که استیو جابز به هر فرصت خوبی جواب مثبت نمی‌داد و تمایل به تعقیب کردنش نداشت.

در عوض از خودتان سوال کنید: «آیا اگر فردا این اتفاق بیفتد؛ این کار من را روانی می‌کند؟» و اگر جواب شما مثبت بود؛ حالا وقتش است که آن را دنبال کنید.

در حقیقت، شاید در سال یک یا دو فرصت کاری، ایده خوب و کاری در آینده باشد که باید جواب مثبت بدهید؛ چون مطابق و در مسیر رویاهای شما است نه اینکه هر هفته دنبال ده‌ها ایده، پیشنهاد، فرصت کاری جدید و برنامه‌های غیرمترقبه بروید.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]