پوتین زن سکایی، هنر شگفتانگیز در 2300 سال پیش
مد و زیبایی و فشن، هنر و صنعت پیچیدهای است. اما ما گاهی وقتی فیلمها و سریالهایی از آدمهای هزاران سال پیش را میبینیم و به لباس آنها دقت میکنیم، شاید شک کنیم که آیا واقعا لباسهایی با رنگ و طرح و تزئینات به تصویر کشیده واقعیت داشته یا حاصل تخیل نویسندگان و طراحان لباس کنونی است. شاید آنها به جز تنپوشهایی ساده، چیز دیگری بر تن نداشتند!
اما هنر با روح انسان همدم و عجین بوده است. نمونهاش این پوتین 2300 ساله متعلق به یک زن سکایی است که در کوههای آلتای پیدا شده است.
این پوتینهای زیبا را همراه چیزهای دیگری که برای در آن زمان مرسوم بود برای حیات بعدی مردگان همراهشان دفن میکردند مانند جواهرات و لباس و اسلحه و غذا پیدا کردند.
این کفش به طرز حیرتانگیزی سالم مانده بود و در نمایشگاه سال 2017 موزه بریتانیا با عنوان سکاها؛ سلحشوران سیبری باستان، نمایش داده شد.
«لباس های گوناگون سکاها که هریک متعلق به یکی از گروه های سهگانه جمعیت آنهاست. (سکاهای درباری، چادرنشینان و کشاورزان) تنها از طریق نحوه تزیین شلوارها و سبک سربندها، در البسه متمایز میشوند. آن ها لباس های خود را با تزیینات شاد میآراستند و به این کار بسیار علاقه مند بودند و میتوانستند کارهای تکهدوزی را با چنان ظرافت و مهارتی انجام دهند که شبیه کاملترین قلابدوزیها باشد. برای خود جامههایی میدوختند که غالباً از پوست و چرم بود و در واقع، پوستها و چرمهای آنها با چنان مهارتی عمل آورده میشد که در نقاط دوردست هم خریدار داشت. پرسودترین بازارهای پوست در آشور، بلخ و یونان بود، برخلاف بازارهای گوشت و غله و برده که در مجاورت خود آنها و غالباً در منطقه پونتوس قرار داشت. پوست و چرمی که در پازیریک (ناحیه ای درآلتایی، شمال غربی مغولستان) یافت شده از جنس بسیار عالی است و از لحاظ بافت، از چرم ضخیم و سنگین گرفته، تا پوست های ظریف و قابل انعطاف، شبیه بسیاری از محصولات امروزی است.»