چگونه خوب و مناسب تشکر کنیم؟!

وقتی مدام در حال تشکر کردن هستیم؛ باید دقت بیشتری داشته باشیم. تشکر کردن از مردم همیشه خوب است ولی کافی نیست و باید یاد بگیریم بهتر تشکر کنیم تا مزایای بیشتری نصیب ما شود.
دکتر امیلیان سیمون توماس، مدیر بخش علوم UC Berkeley’s Greater Good Science Center پیشنهاد میدهد مردم با استفاده از قانون «سپاسگذاری ۱-۲-۳» و کمی صرف وقت و دقت بیشتر، بهترین قدردانیها را داشته باشند و مزایای زیادی را هم به خودشان و هم به دیگران برسانند.
وقتی یکی از اعضای تیم شما بسیار خوب کار میکند یا فردی به شما لطف داشته؛ چگونه از آنها تشکر میکنید؟ میگویید: «متشکرم؛ این عالی بود!»، «بسیار متشکرم» یا فقط میگویید «تشکر»!
دکتر سیمون توماس میگوید همه این تشکرها درست و خوب هستند ولی شما فرصتهایی برای ابراز احساسات و سپاسگذاری موثرتر و تاثیرگذارتر دارید.
همه ما به طور تجربی میدانیم هرچقدر قدردانتر و سپاسگذارتر باشیم؛ زندگی بهتری خواهیم داشت. سلامت جسمانی ما بهتر است و از سلامت روانی بالاتری برخوردار خواهیم شد. استرس کمتری داریم و فشارهای کاری بیشتری تحمل میکنیم.
دکتر سیمون توماس میگوید افراد قدرشناس بهتر میتوانند از گردنههای سخت زندگی عبور کنند و تجربههای دشواری را پشت سر بگذارند. آنها در یادگیری هم بهتر عمل میکنند.
با در نظر داشتن این موضوعها، دکتر توماس یک تمرین ساده سپاسگذاری را پیشنهاد میکند که باعث تقویت پیوندهای شما با دیگران میشود و به ارتقای ارتباطات و تعاملات شما کمک خواهد کرد.
مند «سپاسگذاری ۱-۲-۳» ساده و سریع است و همهچیز را به نفع شما و دیگران تغییر میدهد. روش کار به صورت زیر است:
۱- مشخص کنید برای چه چیزی تشکر میکنید
برای اینکه از یک تشکر و قدردانی، بیشترین بهره را ببرید؛ باید ابتدا برای طرف مقابل مشخص کنید دقیقا به خاطر چه چیزی میخواهید سپاسگذاری کنید.
به جای اینکه فقط بگویید «متشکرم؛ فلانی خیلی عالی بود» بهتر است بگویید «از اینکه من را به این برنامه دعوت کردید؛ بسیار ممنون هستم.»
وقتی شما دلیل تشکر کردن خود را به زبان میآورید؛ هم شما و هم طرف دیگر خوب میدانید چه کار خوبی انجام شده که لیاقت تشکرگذاری را داشته است.
بسیاری از مردم خوب تشکر میکنند ولی علت این قدردانی را بیان نمیکنند و مزایای واقعی سپاسگذاری را از دست میدهند.
۲- تلاشهای انجام شده را تایید کنید
نشان دهید از زحمات و تلاش دیگران در ارتباط با خودتان آگاهی دارید. تصدیق کنید برایتان قابل درک است چه کارهایی انجام شده است و چقدر به شما احترام گذاشتهاند.
مثلا بگویید: «میدانم برای دعوت کردن من چقدر به زحمت افتادید و ناچار شدید ایمیل بزنید یا شماره تلفن من را از دوستانم بگیرید. فهرست بلندی از میهمانها داشتید ولی از میانشان من را انتخاب کردید و از این بابت بسیار متشکر هستم.»
۳- توضیح دهید چگونه برای شما مفید است
بیان کنید این اتفاق یا کاری که انجام شده چقدر برای شما مهم است و چگونه به نفع شما میشود. مثلا بگویید بودن در این میهمانی باعث آشنایی با افراد جدیدی میشود یا دعوت از شما در یک برنامه تلویزیونی، گام بزرگی در زندگی حرفهای شما است.
اگر میخواهید از یک عضو تیم خود تشکر کنید؛ دقیقا توضیح دهید کاری که انجام داده؛ چه فایدهای برای شما داشته و کارتان را چقدر راحتتر کرده یا جلو انداخته است.