ارزشمندترین برندهای جهان در سال ۲۰۲۰ و تاثیرات ویروس کرونا روی بالا و پایین شدن ارزش شرکتها

امسال هم به رسم هر ساله، شرکت «اینتربرند» (Interbrand)، فهرست ارزشمندترین برندهای جهان (Best Global Brands) را منتشر کرد.
فهرستی که نامهای آشنایی در بالایی آن است و البته تحت تاثیر ویروس کرونا و شیوع سراسری آن در کل دنیا، نام برندهای جدیدی را در خود میبیند و جابهجاییهایی که هر ساله برای برندهای شرکتها رخ میدهد.
اپل باز هم در جایگاه بهترین برند دنیا نشسته است و رتبه سالهای گذشته خود را محکم حفظ میکند. ارزش برند اپل در سال ۲۰۲۰ به ۳۲۳ میلیارد دلار رسیده است و فاصله معناداری با دیگر برندهای جهان دارد.
آمازون یک رشد بزرگ در سال ۲۰۲۰ داشته و با ۶۰ درصد افزایش ارزش برند به مرز ۲۰۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار رسیده است. پاندومی ویروس کرونا و هجوم مردم به فروشگاههای آنلاین با قرنطینه و فاصلهگذاری اجتماعی، باعث موفقیت چشمگیر آمازون شده است.
مایکروسافت با ارزش برند ۱۶۶ میلیارد دلار در رتبه سوم است و گوگل پس از آن با ارزش ۱۶۵ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار قرار گرفته است. گوگل در سال ۲۰۱۹ در رتبه دوم جهان بود اما اکنون سقوطی دو پلهای را تجربه میکند.
برعکس گوگل، شرکت سامسونگ با دهها زیرمجموعه و صنایع سنگین و مصرفی الکترونیکی موفق شده یک پله صعود داشته باشد و در جایگاه پنجم فهرست بهترین برندهای دنیا در سال ۲۰۲۰ قرار بگیرد. ارزش برندی سامسونگ به ۶۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسیده است.
۵ شرکت بعدی از ۱۰ برند با ارزش دنیا به ترتیب شرکتهای کوکاکولا، تویوتا، مرسدس بنز (تنها برند آلمانی در میان ده برند نخست)، مکدونالد و والت دیزنی هستند.
خوب و بد کرونا برای برندها
در یک نگاه کلی میتوان فهمید برندهای شرکتهای فعال در حوزه شبکههای اجتماعی و ارتباطات نسبت به گذشته، رشد کرده و وضعیت خوبی پیدا کردند. اینستاگرام در رتبه ۱۹، یوتیوب در رتبه ۳۰ و زوم در رتبه ۱۰۰ قرار گرفتند و برای اولین بار وارد فهرست بهترین برندهای دنیا شدند.
برند تسلا با ارزش تجاری ۱۲.۷۸۵ میلیون دلار بار دیگر وارد این فهرست شده و در رتبه ۴۰ قرار دارد. آخرین بار، تسلا در سال ۲۰۱۷ وارد باشگاه ۱۰۰ برند برتر دنیا شده بود.
آشکارا میتوان تاثیر شیوع ویروس کرونا را در افزایش ارزش و محبوبیت برندهای سرگرمی و مدیا مشاهده کرد. اسپاتیفای با ۵۲ درصد رشد و رسیدن به ارزش ۸.۳۸۹ میلیون دلار در رتبه ۷۰ قرار گرفته و ۲۲ رتبه پرش داشته است.
نتفلیکس هم با ارزش ۱۲.۶۶۵ میلیون دلار در رتبه ۴۱ دنیا است و ۴۱ درصد رشد را شاهد بوده است.
هرچقدر کرونا باعث افزایش ارزش برند شرکتهای سرگرمی، فروشگاهی آنلاین، شبکههای اجتماعی و ارتباطی شده است؛ از آن سود به ارزش برند فروشگاههای فیزیکی ضربه زده است. برندهایی مانند زارا و اچاندام با رتبههای ۳۵ و ۳۷ شش پله سقوط کردند و پس از دو سال رشد، حالا به ترتیب با ۱۳ و ۱۴ درصد کاهش ارزش برند روبرو شدند.
مارکهای معروف سازنده محصولات و کالاهای لوکس فیزیکی نیز با کاهش ارزش روبرو شدند و به جز برند هرمس که در رتبه ۲۸ قرار دارد؛ باقی برندها از ۱ تا ۹ درصد افت داشتند.
شرکتهای خدمات پستی مانند UPS و FedEx و DHL حدود ۵ درصد رشد داشتند که باز تحت تاثیر مثبت کووید-۱۹ برای آنها بوده است. همینطور، برندهایی مانند مسترکارت، پیپال و ویزا چندین پله در فهرست باارزشترین برندهای دنیا جهش داشتند.