آیا خودروهای برندهای معروف اطلاعاتی در مورد زندگی جنسی کاربران خود جمعآوری میکنند؟ یک مطالعه نشان میدهد که برندهای معروف از جمله نیسان و کیا «دادههای شخصی عمیق» از جمله فعالیت جنسی و وزن را جمعآوری میکنند!

خودروهای هوشمند از برندهای برتر جهان – از جمله نیسان، فولکس واگن و تسلا – دادهها را از طریق حسگرها، میکروفونها، دوربینها، اپلیکیشنها و موارد دیگر جمعآوری میکنند.
طبق این گزارش، خودروسازها پس از جمعآوری این اطلاعات، این دادهها را با شرکتهای فناوری، دولتها، فروشندگان خودرو، کارگزاران داده و حتی سایر رانندگان به اشتراک میگذارند.
علاوه بر اطلاعات مربوط به سلامتی و جنسی، دادهها میتواند شامل عادات رانندگی، هوش، حالات چهره، وضعیت مهاجرت، نژاد و حتی ژنتیک هم میتواند گردآوری شود.
این درحالی است که کارشناسان مستقل درباره خطر دسترسی مجرمان سایبری به وسیله نقلیه از راه دور و سرقت اطلاعات شخصی، هشدار دادهاند.
این تحقیق جدید توسط تیمی از کارشناسان بنیاد موزیلا انجام شد که راهنمای خرید سالانه بر اساس حریم شخصی را جمعآوری میکنند.
آنها میگویند خودروها – چه تمام الکتریکی، هیبریدی یا بنزینی – «بدترین دسته محصولی هستند که تا به حال برای حفظ حریم خصوصی بررسی کردهایم».
بسیاری از برندهای خودرو در « حریم خصوصی» را نقض میکنند. آنها در حالی که تظاهر به محافظت از حریم خصوصی مصرفکننده میکنند، اما در عمل این کار را انجام نمیدهند. آنها اغلباز زبان گمراهکننده در سیاستهای حفظ حریم خصوصی خود استفاده میکنند.
بسیاری از مردم خودروی خود را به عنوان یک فضای خصوصی تصور میکنند – جایی برای تماس با پزشک، گفتگوی شخصی با فرزند خود در راه مدرسه، گریه کردن به هنگام غم، یا رانندگی در مکانهایی که کسی نمیخواهد مطلع شود.
اما همه خودروهای جدید امروزی کابوس حریم خصوصی هستند و حجم عظیمی از اطلاعات شخصی را جمعآوری میکنند.
بر اساس تجزیه و تحلیل بنیاد موزیلا، بدترین متخلف، خودروساز ژاپنی -نیسان- است.
خودروهای نیسان با برنامه MyNissan به مالکان اجازه میدهد از راه دور ماشین خود را استارت بزنند، متوقف کنند، قفل کنند و قفل کنند و همچنین بوق بزنند، یا چراغها را فلش کنند.
اما این برنامه همچنین میتواند فعالیت جنسی، دادههای تشخیص سلامت، اطلاعات ژنتیکی و سایر اطلاعات شخصی حساس را برای اهداف بازاریابی هدفمند جمعآوری کند و به اشتراک بگذارد.
بر این اساس نیسان درباره کاربر میتواند به این نتیجه برسد که او یک معتاد الکلی است، یا از نظر جنسی بیبند و بار و یا افسرده است یا بیمبالات رانندگی میکند و سپس این نتایج را برای اهداف بازاریابی به فروش برساند.
البته خود نیسان اعتراف میکند که طیف وسیعی از اطلاعات شخصی را جمعآوری میکند،اما مشخص نمیکند که چرا به این میزان از اطلاعات نیاز دارد.
این تیم همچنین دریافته است که اطلاعات مربوط به برنامه MyNissan در فروشگاه Google Play نادرست درج شده زیرا ادعا میکند «هیچ دادهای با اشخاص ثالث به اشتراک گذاشته نمیشود.» البته الان این اطلاعات هم اکنون اصلاح شده است.
سیاست حفظ حریم خصوصی کیا -خودروساز کره جنوبی- همچنین بیان میکند که میتواند اطلاعات مربوط به “اطلاعات زندگی جنسی یا تمایلات جنسی” کاربر را جمعآوری کند.!
اما بر اساس گزارش موزیلا واقعا چه دلیلی برای گردآوری این اطلاعات به شدت شخصی وجود دارد.
تسلا گرچه بدترین شرکت خودروسازی نیست که محققان بررسی کردند، اما این به این معنی نیست که آنها نیز در حفظ حریم خصوصی خوب عمل کرده باشند.
تسلا «بسیار واضح» در اسناد حفظ حریم خصوصی خود بیان میکند که اطلاعات شخصی شما را به اشخاص ثالث نمیفروشد یا اجاره نمیدهد، اما طبق گفته موزیلا، شرکت چند میلیارد دلاری ایلان ماسک «نشان داده که زیاد قابل اعتماد نیست.»
این گزارش میگوید تسلا سابقه مشکوکی در حفاظت و احترام به حریم خصوصی رانندهها و نیز دیگر کاربران دارد و ممکن است دوربینهای رو به بیرون خودروها هم در این عمل مشارکت داشته باشند.
یکی دیگر از «متخلفان اصلی»، سازنده آلمانی فولکس واگن است که روشهای حفظ حریم خصوصی مخدوشی دارد.
فولکس واگن اطلاعات شخصی (مانند سن و جنسیت) و رفتارهای رانندگی (مانند عادات کمربند ایمنی و ترمز) را برای اهداف بازاریابی هدفمند جمعآوری میکند.
این دادهها را از خود خودرو، برنامه myVW، اکوسیستم خدمات آنلاین هوشمند We Connect، جمعآوری میکند.
تویوتا -شرکت پیشرو جهانی زمینه شمارگان فروش خودرو در جهان، ۱۲ سند نامفهوم حغظ حریم خصوصی دارد.
اما خلاصه آنها این است که دادههایی از جمله رفتار رانندگی مانند شتاب و سرعت، جهت سفر و دادههای تصویری را از دوربینها و حسگرهای خودرو جمعآوری میکند.
مرسدس بنز هم میتواند به طور بالقوه اطلاعات خریدارانش را برای تبلیغات بفروشد، اما نمیتواند به اندازه رضایتبخشی سیاست حفظ حریم خصوصی پیچیده خود را برای محققان موزیلا توضیح دهد.
غول آمریکایی –فورد– از سیستم تشخیص صدا برای تفسیر وضعیت و درخواست کاربر استفاده میکند تا «ترجیحات احتمالی و سایر ویژگیهای» کاربرش را حدس بزند، که «میتواند آنها را به اشتراک بگذارد و شاید حتی بفروشد».
اما کمترین نگرانی در مورد خودروساز فرانسوی- رنو– بود، که از نظر حریم خصوصی آنقدرها هم بد نیست، اگرچه محققان نمیتوانستند تأیید کنند که دادههای شخصی ذخیره شده در خودروهایش را رمزگذاری میکند یا خیر.
به طور کلی، کارشناسان دریافتند که مسافران نمیتوانند به صورت رضایتبخشی رضایت یا عدم رضایت خود در جمعآوری اطلاعات را اعمال کنند. این گردآوری اطلاعات اصولا پیش فرض است.
برای مثال سوبارو بیان میکند که در صورت مسافر بودن در خودروهایش شما هم کاربرش حساب میشوید و با کاربر بودن با سیاست حفظ حریم خصوصی آنها موافقت کردهاید.
چندین برند خودرو همچنین خاطرنشان میکنند که مسئولیت راننده است که در مورد سیاستهای حفظ حریم خصوصی خودرو از جمله نیسان و فورد به مسافران خود اطلاع دهند.
بنیاد موزیلا هشدار میدهد که نشت جدی دادهها رایج است، همانطور که در مورد تویوتا اطلاعات شخصی میلیونها مشتری در اوایل سال جاری فاش شد.