آرزو میکنیم این چیزها را در گوشیهای سال ۲۰۲۱ نبینیم

همه گوشیهای هوشمند به سرعت در حال کپی ویژگیهای یکدیگر و مشابه هم شدن هستند. همه گوشیها از صفحهنمایشهای بزرگ، ماژولهای دوربین بزرگ و بیرونزده از بدنه، لنزهای اضافی زائد و اندازههای غیرمتعارف هستند. گاهی اوقات اگر لوگوی یک برند را از روی گوشی پاک کنید و لوگوی شرکت دیگری را بزنید؛ هیچ تفاوت دیگری یافت نمیشود.
بررسی اسمارتفونهای منتشر شده در سال ۲۰۲۰ و مقایسه آنها با یکدیگر این نکته را نشان میدهد که باید برخی ویژگیها و رویکردها از اسمارتفونها حذف شوند و دیگر در سال ۲۰۲۱ شاهد آنها نباشیم؛ چون هیچ کاربری از آنها استقبال نکرده است و هیچ مشکل بزرگی را حل نمیکنند.
برخی رویکردها در اسمارتفونهای جدید وجود دارند که با آغوش باز از سوی خریداران روبرو شدند؛ مانند نمایشگرهای بدون حاشیه یا لبه به لبه، نمایشگرهای اولد، فناوریهای شارژ ابتکاری یا پردازندههای Herculean.
اما رویکردها و ویژگیهای وحشتناکی هم به اسمارتفونهای امسال افزوده شده است که غالب کاربران تمایل دارند دیگر شاهدشان نباشند. برخی از این رویکردها در گوشیهای هوشمند سال ۲۰۲۰ شامل موارد زیر هستند:
رواج فبلتها
نمایشگر هر دو گوشی سامسونگ گلکسی اس ۲۰ اولترا و نوت ۲۰ اولترا به اندازه ۷ اینچ نزدیک شدهاند. اگر همینطور اندازه صفحهنمایش اسمارتفونها بزرگتر شود؛ دیگر نمیتوان آیپد مینی ۷.۹ اینچی را یک تبلت دانست.
بسیاری از ما عاشق صفحهنمایشهای بزرگ در اسمارتفونها هستیم. چون راحتتر فیلم و ویدیو تماشا میکنیم؛ وبگردی و بازی تجربه بهتر و جذابتری به دست میدهد و نیازی نیست به چشمان خود فشار زیادی وارد کنیم.
اما همین گوشیهای دارای صفحهنمایش بزرگ برخی ویژگیهای بد و ناخوشآیندی به همراه دارند: در اندازهای ساخته میشوند که دیگر در جیب قرار نمیگیرد؛ دستهای کوچک نمیتوانند با آنها راحت باشند؛ توجه زیادی به خود جلب میکنند و حریم خصوصی زیر پا گذاشته میشود.
هنوز افرادی یافت میشوند که عاشق مینی تلفنها هستند؛ مانند آیفون ۱۲ مینی با اندازه ۵.۴ اینچ که توجه بسیاری از مردم را به سوی خود جلب کرده است و بر آیفون ۱۲ پرو مکس ترجیح میدهند.
تعداد زیاد لنز
یک لنز دوربین خوب بهتر از چهار لنز دوربین متوسط است. رویکردی که شرکتهای سازنده گوشیهای تلفن همراه در سالهای اخیر در پیش گرفتند و از نظر بازاریابی کاملا منطقی است ولی از نظر فنی هیچ توجیهی ندارد.
لزوما تعداد زیاد لنزها منجر به افزایش کیفیت عکسها نمیشود. آیفون ۱۲ پرو مکس به چند لنز مجهز شده است ولی به نظر میرسد نیازی به این همه لنز ندارد.
گوشی وانپلاس ۸ تی یکی از بهترین اسمارتفونهای امسال با نمایشگر ۱۲۰ هرتز، سرعت شارژ بالا و کارایی فوقالعاده است. تنها چیزی که درباره این گوشی هوشمند توی ذوق میزند؛ تعداد زیاد دوربینها است. چهار لنز دوربین در پشت و البته یک لنز دوربین در جلو قرار دارد. واقعا به این همه لنز دوربین نیاز داریم در حالیکه با لنزهای کمتر باز هم به این کیفیت عکس میرسیدیم؟
نکته اصلی اینجا است که داشتن ۵ لنز روی یک گوشی منجر به تولید عکسهای خیرهکننده نمیشود؛ چون اساسا این لنزها با همدیگر کار نمیکنند و فارغ از مگاپیکسل، دیافراگم و لنزهای متعدد، بهینهسازیهای نرمافزاری و هوش مصنوعی نقش بهسزایی در ایجاد جلوههای بصری تصاویر دارند.
یک دوربین سهگانه با نرمافزار درجه یک ممکن است بهتر از دستگاهی با ۵ دوربین ولی لنزهای متوسط باشد.
ناچهای زشت و حاشیههای ضخیم
حتی اپل هم میداند که ناچ آیفون زشت و ناخوشآیند است. این شرکت حتی در یک تبلیغ بازاریابی خود با فتوشاپ سعی کرد ناچ آیفون XS را بپوشاند که بعد برای او مشکلات حقوقی و اعتراضاتی در پی داشت.
اما نکته تعجبآور اینجا است که اپل پس از ۲ سال هنوز این درس بزرگ را نیاموخته و در آیفونهای ۱۲ باز هم ناچ اولیه یا بهتر است بگوییم یک شکاف بزرگ وسط نمایشگر را شاهد هستیم.
گوشیهای اندرویدی تا حدود توانستند در این ویژگی خودشان را بازآفرینی کنند و به سوی حذف ناچ یا سوراخهای کوچک و زیباتر بروند اما دستگاه Surface Duo هم از این مشکل رنج میبرد. البته، ناچ این دستگاه زشت نیست ولی باعث افزایش ضخامت لبه گوشی شده است.
این قابل درک است که اپل و مایکروسافت نمیخواهند درگیر طراحیهای پیچیده گوشیهای بدون حفره ناچ شوند ولی از سوی دیگر انتظارات ما از این شرکتها بالا است؛ چون اپل و مایکروسافت هستند.
گوشی الجی Wing دارای یک دوربین پاپآپ و سامسونگ گلکسی نوت ۲۰ اولترا دارای یک صفحهنمایش Infinity-O است. کمی نوآوری میتواند ناچهای زشت یا حاشیههای ضخیم را بپوشاند.
گوشیهای گرانقیمت با نمایشگرهای ۶۰ هرتزی
اگر به هر دلیلی از جمله خرید یک گوشی لوکس، سراغ اسمارتفونی با نمایشگر ۱۲۰ هرتزی رفتید؛ دیگر هرگز به عقب بازنخواهید گشت. به وضوح این نمایشگرها روانتر، پر زرق و برق و تمیزتر از نمایشگرهای ۶۰ هرتزی هستند.
اگر در سال ۲۰۲۰ برای خرید یک گوشی هزار دلار یا بیشتر بدهید ولی نمایشگر آن ۹۰ هرتز به بالاتر نباشد؛ شک نکنید که فریب خوردید.
الجی Wing، مایکروسافت Surface Duo و آیفون ۱۲ پرو مکس گوشیهای گرانقیمتی هستند که نمایشگر سطح بالایی از نظر تازهسازی صفحه ندارند. گفته میشود اپل ابتدا سری آیفون ۱۲ پرو را با صفحهنمایش ۱۲۰ هرتزی آماده کرده است ولی به خاطر مصرف بالای انرژی که کارایی پردازنده را زیر سوال میبرده است؛ پا پس میکشد.
به هر حال، اگر قرار است در سال ۲۰۲۱ هنوز شاهد یک اسمارتفون رده بالا با نمایشگر ۶۰ هرتزی باشیم؛ باید پول مناسب با آن را هم بدهیم تا هزار دلار و بالاتر از آن!
تاشوهای ناقص و معیوب
گلکسی زد فولد ۲ جزو معدود گوشیهای تاشوی تحسینبرانگیز در بازار با یک نمایشگر ۱۲۰ هرتزی، حالت تبلت خوب و کاور صفحهنمایش وسیع است.
گوشیهای تاشو دیگر مانند مایکروسافت Surface Duo یا مدل ۲۰۲۰ گوشی موتورولا ریزر باز هم مورد توجه قرار گرفتند ولی بیشتر به خاطر سختافزار؛ نه رابط کاربری و عملکرد نرمافزار که با باگهایی همراه بود.
در مقایسه با گلکسی زد فلیپ، ریزر ۲۰۲۰ از یک تراشه قدیمی، رم کمتر، ذخیرهسازی کمتر، صفحهنمایش کوچکتر، رزولوشن کمتر، لنزهای دوربین کمتر، باتری ضعیفتر و وزن سنگینتر برخوردار است. جالب اینکه گوشی تاشو موتورولا با قیمت ۱۴۹۹ دلار عرضه شده است.
گوشیهای تاشو دارای دو صفحهنمایش یکی از رویکردهای خوب سال ۲۰۲۰ بوده است ولی نباید همراه با عیب و خرابی و ناقصی باشد. دوست داریم گوشیهای تاشوی کمتری ببینیم ولی از هر نظر کامل باشند و پس از چند ماه استفاده، کنار گذاشته نشوند.
در حقیقت، شرکتها نباید برای برنده شدن در مسابقه عرضه زودتر گوشی تاشو، کیفیت را فدا کرده و عجله داشته باشند.
سال ۲۰۲۱
برخی رویکردهای اسمارتفونها در سال ۲۰۲۰ دوستداشتنی بودند. صفحهنمایشهای آبشاری با لبههای خمیده، درگاههای کمتر، ناچهای کوچکتر و نقطهای، سنسورهای زمان پرواز ترکیب شده با واقعیت افزوده، افزایش حریم خصوصی و ویژگیهای دیگری که حتما باید در اسمارتفونهای ۲۰۲۱ ادامه داشته و پختهتر شوند.
ولی از سوی دیگر آرزو میکنیم ویژگیهایی مانند لنزهای بزرگ و زیاد، ناچهای بزرگ، حاشیههای ضخیم، نمایشگرهای ۶۰ هرتزی در پرچمدارها و خرابیهای تاشوها را شاهد نباشیم.
قابلیت تاشو بودن از همشون برای من لذتبخشتتره.