سال گذشته یک پهپاد قاتل به طور خودسرانه یک هدف انسانی را شکار کرد؛ آیا زنگ خطر درباره رباتهای قاتل به صدا درآمده است؟
درون ارتش ترکیه بدون دریافت دستوری هدف انسانی در لیبی را شکار کرد

گزارش جدید سازمان ملل نشان میدهد پهپادها دارند ترمیناتور میشوند.
براساس گزارشی از هیئت کارشناسان شورای امنیت سازمان ملل درباره کشور لیبی که در ماه مارس ۲۰۲۱ در نشریه New Scientist منتشر شد، سال گذشته یک پهپاد ارتش ترکیه که به اسلحه خودکار مجهز است؛ یک هدف انسانی را شکار میکند؛ بدون اینکه به او دستور خاصی داده شده باشد یا برای این ماموریت پرواز کند.
این حمله در ماه مارس ۲۰۲۰ اتفاق افتاده است و طی آن یک کوادکوپتر Kargu-2 ساخته شده توسط شرکت فناورمحور STM وابسته به ارتش ترکیه؛ در یک نبرد میان نیروهای دولتی لیبی و نظامیهایی جدا شده از این دولت به رهبری «خلیفه حفتر»، به هدف انسانی حمله میکند.
درون Kargu-2 ترکیه دارای یک مهمات انفجاری است و میتواند به طور مستقیم به سوی هدف رفته و خودش را به آن بزند و در اثر اصابت منفجر شود تا هدف کاملا از بین برود یا اصطلاحا شکار شود.
این مدل درونها کاملا خودکار و مستقل هستند و نیاز به هیچ اپراتور یا کنترلر انسانی ندارند. طوری ساخته شدهاند که به طور خودکار هدف را شناسایی و به آن حمله کنند. نیازی به اتصالات داده میان اپراتور و پهپاد نیست.
مشکل کجاست؟ ضعف فناوری یا قانونگذاری؟
این حمله خودکار پهپاد ترکیهای به هدف انسانی سروصدای زیادی در کنسرسیوم ملی مطالعات تروریسم و ضد تروریسم ایالات متحده داشته و حتی پنتاگون هم در گزارشی کامل به این مسئله پرداخته است.
این نخستین بار است که یک پهپاد به طور خودکار تشخیص میدهد باید به یک هدف انسانی حمله کند و آن را از بین میبرد. این میتواند یک زنگ خطر درباره پهپادهای خودکار و مستقل نظامی باشد و نشان میدهد ممکن است سیستم تشخیص اشیاء این پهپادها دارای خطا باشد و یک انسان را با هدف غیرجاندار اشتباه بگیرد. مسئله دیگر هم این است که یک پهپاد چند بار میتواند این اشتباه را تکرار کند؟
«جک واتلینگ» از اساتید اندیشکده دفاعی Royal United Services Institute انگلستان به نشریه نیو ساینتیست میگوید: «این اتفاق ثابت نمیکند تنظیم سلاحهای خودمختار غیرممکن است ولی نشان میدهد این بحث هنوز بسیار مهم و حیاتی است و فناوری منتظر ما نمیماند.»
در ماه آگوست سال گذشته، دیدهبان حقوق بشر درباره لزون تصویب قانونی برضد «رباتهای قاتل» هشدار داده بود. بسیاری از مراکز بینالمللی خواستار ممنوعیت کامل آنها در سراسر جهان هستند ولی کشورهایی مانند ایالات متحده و روسیه در صدر مخالفان این قانون قرار دارند.