فلج اطفال چیست و چه علائمی دارد؟

شاید کمتر بیماری وجود داشته باشد که به اندازه فلج اطفال درباره آن بحث و یا موجب ترس مردم شده باشد. درواقع ترس از این بیماری بدلیل عوارض ناشی از آن است.
پولیو: لقب فلج اطفال با بیحسی حاد بصل النخاع میباشد. این بیماری بهصورت همه گیر و گاهی نیز بهصورت منفرد در همه زمانهاست. هرچند عموماکودکان به آن مبتلا میشوند، ولی هر کسی را میتواند مبتلا سازد. از میان تعداد زیادی که گرفتار این بیماری شده اند، تعداد معدودی بطور حاد بوده است.
نوع شایع فلج اطفال، شخص را یک الی دو روز به سردرد، تب، گلودرد و حالت تهوع، بدون علامتی از فلج، مبتلا میسازد. در حداقل ۱۰۰ نمونه مبتلا، یک مورد توسط پزشک جدی تشخیص داده میشود.
در میان موارد تشخیص، نیمی از بیماران بهبود می یابند. ۳۰% دچار عوارض خفیف،۱۴% دچار فلج شده و ۶% ممکن است فوت نمایند. احتمال اینکه یک فرد در ۲۰ سال اول زندگی به این بیماری مبتلا شود است.
پولیو توسط ۳ نوع ویروس مختلف ایجاد میشود. ویروس موجودی است بسیار کوچک که حتی از فیلترهایی که باکتریها نمیتوانند از آن خارج شوند، عبور میکند. ویروس باید در سلول زنده زندگی کند. هنگامیکه ویروس این بیماری وارد بدن میشود، در داخل اعصاب و خون به سمت نخاع و مغز حرکت میکند و در سلولهای ماده خاکستری نخاع رشد و تکثیر مییابد.
هنگامیکه این سلولهای عصبی متورم و بیمار شوند، عضلات تحت کنترل آنها قادر به فعالیت نیستند و فلج میشوند. چنانچه اعصاب بهبود یابند، عضلات مجددا بکار می افتند ولی اگر سلولهای عصبی توسط ویروس کشته شوند، عضلات تحت کنترل آنها برای همیشه فلج خواهند شد.
بسته به محلی از بدن که ویروس مورد حمله قرار میدهد، انواع مختلفی از پولیو وجود دارد.
پولیو نخاعی: اعصاب نخاع را تحت تأثیر قرار میدهد.
پولیو بصل النخاع: قسمتی از مغز را تأثیر قرارداده و ممکن است باعث فلج عضلات تنفسی شود و بسیاری با استفاده از ریه مصنوعی که عمل تنفس را انجام میدهد، از مرگ نجات یافته اند.
امروزه امید بسیاری است که بتوان خطر پولیر را از بین برد. دکتر جونز سالک؛ واکسن این بیماری را کشف کرده است که میلیونها نفر خود را در برابر پولیو، با استفاده از آن مصون میکنند و یکی از بزرگترین پیشرفتهای پزشکی است که امیدهای تازه ای برای سلامتی و ایمنی در سطح جهانی به ارمغان آورده است.