مشخص نیست چه زمانی اتصال ۵G خواهید داشت؟ باید بگویم حالا دیگر نوبت به توسعه ۶G هم رسیده!
قرار است شبکههای 6G در سال ۲۰۳۰ عرضه شوند ولی هنوز چالشهای فنی زیادی باقی مانده است

توسعه شبکههای ۶G شتاب سریعی گرفته است و از هماکنون رقابتهای داغی شکل گرفته است.
یک کنسرسیوم فلاندی جدید به دنبال سرعت بخشیدن به توسعه فناوریهای رادیویی نسل بعدی است و یک اتحاد ژاپنی – امریکایی به دنبال رهبری استانداردسازی فناوری ۶G برای کاربردهای خاص است.
توسعه و استقرار ۶G به عنوان یک فرصت تریلیون دلاری برای صنعت تلفن همراه دیده میشود. در حالیکه رهبری فنی بر این صنعت مزایای ویژهای دارد ولی اینک این رهبری فنی میتواند اولویتهای سیاسی نیز برای بسیاری از دولتها در سراسر جهان داشته باشد.
اگرچه هنوز خیلی زود است درباره استانداردها، ساختار کلی و نهایی و فناوریهای نسل ششم موبایل صحبت کنیم؛ برخی فرضیات درباره این شبکهها مورد قبول همگان است و چالشهای مشخصی مطرح شده که اپراتورها و تولیدکنندگان و محققان با آن روبرو هستند.
فرکانسهای رادیویی ۶G
به طور طبیعی، شبکههای ۶G پیشرفتهای بزرگی در سرعت، ظرفیت و تاخیر پایین خواهند داشت؛ در حالیکه انتظار میرود بسیار هوشمندتر و قابل اعتمادتر باشند. این فناوری با ارائه پهنایباند موبایل بیشتری همراه است ولی از آن سو، خدمات پیشرفتهای مانند واقعیت توسعه یافته (extended reality)، هولوگرام موبایلی، دو قلوهای دیجیتالی و غیره را ممکن میسازد.
محور اصلی این اپلیکیشنها، توانایی ۶G برای جبران محدودیتهای فعلی مانند قدرت پردازشی محدود دستگاههای تلفن همراه و ادغام در یک شبکه هوشمند، است.
اگر اهداف بلندپروازانه گفته شده درباره ۶G برآورده شوند؛ ۶G باید ظرفیتی ۱۰۰ برابر ۵G ارائه بدهد و بتواند در هر کیلومتر مربع، از ۱۰ میلیون دستگاه متصل پشتیبانی کند.
سیگنالها تا ۱۰ هزار متر بالای سطح زمین در دسترس هستند و پوشش سه بعدی در آسمان، فضا و زیرآب در دسترس است. همه این قابلیتها باعث میشود سسنجشهای هوشمند، موقعیتیابی، محاسبات لبه و تصویربرداری با وضوح بالا میسر شود.
با این حال، احتمالا یکی از بزرگترین چالشهای شبکههای ۶G به طیفهای فرکانسی برگردد. در ۶G محققان میخواهند از فرکانسی رادیویی بسیار سطح بالا برای رسیدن به حداکثر ظرفیتها استفاده کنند. در یک پروژه جدید تعریف شده در کشور فلاند، از فرکانسهای ۱ تراهرتز و زیر تراهرتز برای ۶G استفاده میشود. کشور چین هم از در حال توسعه ۶G براساس طیفهای فرکانسی تراهرتزی در فضا است.
در پروژه RF Sampo فلاند، نه شرکت و سازمان تحقیقاتی از جمله نوکیا، بیتتیوم و دانشگاه اولو شرکت دارند. فلاند در توسعه فناوریهای شبکههای دسترسی رادیویی (RAN) سابقه طولانی دارد و میخواهد این میراث را از فناوری ۵G به ۶G نیز ببرد.
استانداردهای ۶G
هنوز هیچ پیشنویس استانداردی برای ۶G تدوین نشده است و دانشمندان و محققان روی یک سری فرضیات و اصول اولیه احتمالا مورد قبول واقع شده؛ توسعه ۶G را پیش میبرند.
با توجه به اینکه چین و شرکتهایی مانند هواوی در شبکههای موبایل، قدرت و نفوذ بالایی پیدا کردند و قطعا در ۶G نیز پیشرو هستند؛ کشورهایی مانند ژاپن و ایالات متحده امیدوارند بتوانند رهبری استانداردسازیها را حفظ کنند.
ژاپن و ایالات متحده با یکدیگر در توسعه فناوریهای ساعتهای اتمی در مقیاس تراشه همکاری میکنند و امیدوار هستند بهزودی این فناوری را تجاریسازی کنند. این فناوری امکان کنترل و مکانیابی وسایل نقلیه بدون سرنشین و پهپادها را در زمان واقعی به روشی مشابه GPS فراهم میکند. امید میرود این فناوری تا سال ۲۰۲۵ توسعه یابد و طیف وسیعی از صنایع از جمله بخش خودرو، موبایل و ساعتها را درگیر خود کند. برای پیادهسازی این فناوری، به ارتباطات ۶G نیاز است تا تاخیر تقریبا برابر صفر باشد.
کشورهایی مانند فلاند و پروژه RF Sampo نیز میخواهند فناوریهای شبکههای بیسیم و رادیویی خود را تقویت کرده و به مرزهایی فراتر از شبکههای ۵G صنعتی و ۶G دست پیدا کنند. در پروژه RF Sampo روی زیرسیستمهای رادیوی، اجزا و الگوریتمها نیز کار میشود و دنبال روشهای کاربردی برای استفاده سریعتر از نوآوریها هستند.
این پروژه تا حد امکان روی کارآمدسازی فناوریهای ۶G تمرکز کرده و میخواهد به بالاترین کارایی و قدرت باندهای فرکانسی جدید و فناوریهای آنتنها برسد و طرح هایی بدهد که پیچیدگیهای ۶G را کاهش میدهد.
در نهایت، ۶G جدیدترین عرصه رقابت غولهای فناوری دنیا است و از همین ابتدا، بازاری گرم و رقابتی برای توسعه اجزای ۶G ساخته است.