پروفسور برایان کاکس میگوید که انسانها تا دهه ۲۰۴۰ به مریخ نخواهند رسید و باید به ادعای ایلان ماسک که وعده ماموریت سرنشیندار به مریخ تا ۲۰۲۹ را داده، شک کرد

پروفسور برایان کاکس، فیزیکدان افسانهای انگلیسی، گفته است که سفر انسان به مریخ در عصر مدرن چالشی بزرگتر از رسیدن به ماه برای مهندسان ناسا در ۶۰ سال پیش خواهد بود.
پروفسور کاکس در مصاحبهای تازه گفته است که فکر نمیکند انسانها تا دهه ۲۰۴۰ به مریخ برسند.
متوسط فاصله تا مریخ ۱۴۰ میلیون مایل و زمان رسیدن به آن حدود یک سال است که دانستن همین دو مطلب نشان می دهد چقدر فتح مریخ دشوار خواهد بود.
با این حال، او پیشنهاد کرد که یک “تلاش بینالمللی” برای ایجاد زیرساختهای مورد نیاز برای زنده نگه داشتن انسانها در مریخ، مانند یک پایگاه حفاظتی، به طور بالقوه میتواند در ۱۰ سال آینده شروع شود.
پروفسور کاکس پیش از پخش یک مستند جدید بیبی سی به نام “هفت روز در مریخ” هم در این مورد صحبت کرده بود.
در این مستند، او به پشت صحنه آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا (JPL) در کالیفرنیا میرود تا با مهندسان توسعه مریخنورد Perseverance را که نزدیک به ۱۸ ماه روی سطح مریخ مستقر شده، ملاقات کند.
این مریخ نورد وظیفه یافتن آثاری از حیات میکروبی فسیل شده از گذشته باستانی مریخ و جمعآوری نمونههای سنگی را برای بازگشت به زمین دارد.
پروفسور کاکس میگوید که آپولو در دهه ۶۰ در لبه تواناییهای انسان قرار داشت و من فکر میکنم مریخ در حال حاضر شاید حتی کمی فراتر از توانایی ما باشد.
اما از سوی دیگر اسپیس ایکس، شرکت خصوصی ایلان ماسک در حال برنامهریزی برای قرار دادن انسان در مریخ در «اولین زمان ممکن» است.
ماسک اخیراً گفته است که ماموریتهای سرنشیندار به مریخ تا سال ۲۰۲۹ انجام خواهند شد، چیزی که ما هم نسبت به آن شک و تردید داریم و پروفسور کاکس هم آن را قابل قبول نمیداند.
او میگوید که اسپیس ایکس یک شرکت ممتاز است و آنها کاری شگفتانگیز انجام دادند که اقتصاد پرواز فضایی را متحول کردو مهندسان خوبی دارد، اما حدس من این است که [پیشبینی ماسک] خوشبینانه است.
مشکل دیگر به زعم او مسائل روانی این ماموریت طولانی برای فضانوردان است و اینکه ۲ سال دوری از زمین چه پیامدهای روانی برای آنها خواهد داشت.
در مستند «هفت روز روی مریخ» که در مارس امسال فیلمبرداری شد، پروفسور کاکس داستان مریخنورد Perseverance را برای ما تعریف میکند.
به پروفسور کاکس دسترسی ویژهای به بخش JPL ناسا داده شد، حتی مناطقی که پیش از این فیلمبرداری از آنها ممنوع بوده است.
هدف Perseverance جستجوی نشانههایی از حیات منقرض شده در سطح مریخ در منطقهای به نام دهانه جیزرو Jezero Crater است که ۳.۸ میلیارد سال پیش توسط یک دریاچه وسیع پوشیده شده بود.
اگر شواهدی از این حیات پیدا شود، میتواند همه شناخت ما از جهان و حتی منشا انسان را تغییر بدهد و حتی بر این تخیل بیفزاید که شاید حیات از مریح به زمین منتقل شده باشد و «ما مریخی هستیم»
۳ میلیارد سال روی زمین طول کشید تا از تک سلولی به حیات چند سلولی تبدیل شود . میلیاردها سال طول کشیده تا از تک سلولی به چند سلولی روی زمین تکامل یابد و حتی اگر حیات میکروسکوپی در روی مریخ زمانی به وجود آمده باشد، فرصت تکامل نداشته و طی چند صد میلیون سال شرایط بد شده.
پروفسور کاکس میگوید که از زمانی که به یاد دارد شیفته سیارات بوده است. در سال ۱۹۸۰، برایان کاکس جوان در نامهای به JPL خواستار عکسهایی از برخی از ماموریتهای خود در سیارات شد. تصاویری از وویجر و ماموریت وایکینگ به مریخ برای او فرستاده شد و همین منبع الهامی بود که او را در مسیر تبدیل شدن به یک فیزیکدان برجسته قرار داد.
وقتی او پاسخ دریافت کرد ذوق شده شد. خودش میگوید که تصور کنید برای یک بچه در اولدهام، پاسخ فرستاده بودند. باورکردنی نبود.
«هفت روز روی مریخ» Seven Days on Mars از دیروز از شبکه BBC2 آغاز به پخش شده است.