تاثیر اقلیمی منفی بیت کوین حالا بسیار بدتر از چیزی است که قبلا فکر میکردیم
محققان در ایالات متحده محاسبه کردهاند که، بدنامترین ارز دیجیتال برای تغییرات اقلیمی که حتی خسارت آن از تولید گوشت گاو هم بیشتر است و تقریباً به اندازه نفت خام زیانبار است، بیتکوین است.
یافتههای این تحلیل سه جانبه جدید نشان میدهد که بیت کوین به طور بالقوه ناپایدار است و میتواند پیامدهای اجتماعی و زیست محیطی فاجعهباری در آینده داشته باشد.
از سال 2016 تا 2021، انتشار گازهای گلخانهای یعنی میزان CO 2 به ازای هر واحد بیت کوین از کمتر از یک تن (تن متریک) به 113 تن رسیده است.
هر بیت کوین استخراج شده در سال 2021 احتمالاً به 11315 دلار خسارت اقلیمی منجر شده که مجموعاً برای آن سال حدود 3.7 میلیارد دلار است.
برای در نظر گرفتن این موضوع، محققان استخراج ارز دیجیتال را با سایر فعالیتهای انرژیزا مقایسه کردند.
بیت کوین یک صنعت چند میلیارد دلاری است و در طول دوره مطالعه پنج ساله، این مطالعه نشان داد که آسیبهای اقلیمی آن به طور متوسط 35 درصد از ارزش بازار آن است. بنابراین این بدان معناست که اگر یک دلار آمریکا بیت کوین بگیرید، حدود 35 سنت از آن دلار خسارت آب و هوایی است.
و خسارات اقلیمی به ازای هر دلار بیت کوین تنها اندکی کمتر از گاز طبیعی (با 46 سنت به ازای هر دلار ارزش) و بنزین حاصل از نفت خام (با 41 سنت به ازای هر دلار ارزش) بود.
استخراج کمی بیشتر از تولید گوشت گاو (33 سنت) و بسیار بیشتر از استخراج طلا (4 سنت) خسارت اقلیمی میزند.
در حالی که طرفداران بیت کوین را به نوعی «طلای دیجیتال» از منظر آسیبهای آب و هوایی ارائه تشبیه میکنند، بیت کوین بیشتر شبیه «نفت خام دیجیتال» به محیط زیست صدمه میزند.
استخراج بیت کوین نیازمند رشد تصاعدی در قدرت محاسباتی است که به نوبه خود به برق بیشتری نیاز دارد. به عنوان مثال، در سال 2020، استخراج بیت کوین انرژی بیشتری نسبت به مصرف انرژی اتریش یا پرتغال در همان سال نیاز پیدا کرد.
بیت کوین، مانند بسیاری دیگر از ارزهای رمزنگاری شده، مبتنی بر استخراج اثبات کار (PoW) است، که روشی بسیار انرژیبر است.
این فرآیند تأیید ذاتاً رقابتی است، «ماینرها» برای حل پازلهای رمزنگاری برای اعتبارسنجی تراکنشها در بلاک چین و ایجاد سکههای جدید رقابت میکنند.
از نظر تئوری، رایانههای ویژه میتوانند به تولید بلوکهای جدید برای همیشه ادامه دهند، اما هر کدام انرژی زیادی به فرآیند تأیید میافزایند. به عبارت دیگر، یافتن هر بلاک چین جدیدی که استخراج میشود، سختتر از قبلی است.
اگر تلاش محاسباتی مورد نیاز برای استخراج بلاک چین توسط انرژیهای تجدیدپذیر تأمین میشد، سیستم ممکن بود پایدارتر باشد. اما امروزه برآوردها نشان میدهد که بیش از 60 درصد انرژی از سوختهای فسیلی مانند زغال سنگ و گاز طبیعی تأمین میشود.
حتی در سناریویی که استخراج بیتکوین از انرژی تجدیدپذیر استفاده کند، هنوز آسیبهای آب و هوایی بزرگ و رو به رشدی خواهد داشت. در غیاب چنین تغییری، ممکن است زمان آن رسیده باشد که رویکرد «تجارت به طور معمول» را کنار بگذاریم و افزایش مقررات صورت بگیرد. به عنوان مثال، تسلا اخیراً اعلام کرد که به دلیل نگرانیهای انرژی، پرداخت با بیت کوین را متوقف میکند.
اما جایگزینهای سبزتر دیگری نیز وجود دارد. ارزهای دیجیتال مبتنی بر سیستم اثبات سهام (PoS) اخیراً به عنوان راه حلی برای کاهش آسیب اقلیمی مطرح شدهاند.
PoS راه دیگری برای اعتبارسنجی ارزهای رمزپایه است که بلوک بعدی در بلاک چین را بهطور تصادفی میدهد و نیاز به سرمایهگذاری کمتری در سختافزار دارد، اما برای حضور در بازی، افراد هنوز باید «سهم» قابلتوجهی بپردازند، که برای شروع نیاز به داشتن سرمایه دارد.
اما تغییر از یک سیستم PoW به یک سیستم PoS مستلزم آن است که استخراجکنندگان بیتکوین همه آن سختافزار را با پول نقد تعویض کنند، هزینهای که صرف زمان و تلاش کمتری برای انجام آن است.
اتریوم، یکی دیگر از ارزهای رمزپایه محبوب، اخیراً اعلام کرد که در سال 2022 به PoS تغییر خواهد کرد و طبق گزارشها، این تغییر نیاز انرژی پلتفرم را تا بیش از 99 درصد کاهش میدهد.
اگر بیتکوین هم همین کار را میکرد، مصرف انرژی آن، و در نتیجه، خساراتاقلیمی برآورد شده در این کار، احتمالاً ناچیز میشد. با این حال، بعید است که بیت کوین تغییر کند.
بیت کوین در حال حاضر حدود 41 درصد از سهم بازار جهانی را در میان ارزهای دیجیتال تشکیل میدهد.
این مطالعه در Scientific Reports منتشر شده.