کامیلو گُلژی، هنرمندی که رنگ‌آمیز سلول‌های عصبی را ممکن کرد

0

در اواخر دهه ۱۸۶۰، دانشمندان باور داشتند که در آستانه‌ی کشفِ بزرگ‌ترین رازِ مغز هستند. آن‌ها می‌دانستند که مغز بدن را از طریقِ پالس‌های الکتریکی کنترل می‌کند. سوال این بود که این سیگنال‌ها چگونه در بدن سفر می‌کنند بدون این که تغییر کنند یا ضعیف شوند؟ به نظر می‌رسید برای این که این پالس‌ها به درستی انتقال داده شوند نیاز دارند که بدون وققه از طریقِ نوعی بافت سفر کنند. این ایده، به نامِ نظریه‌ی مشبک، سیستم عصبی را به شکلِ یک توده‌ی بزرگ بافتی تصور می‌کرد که هر سلولِ عصبی در بدن را به هم متصل می‌کرد. نظریه‌ی مشبک میدان را با سادگیِ ظریفش تسخیر کرده بود. ولی خیلی زود، یک هنرمندِ جوان این نظریه را زیر سوال برد، و یک چشم‌اندازِ نو و برجسته از چگونگی فعالیت مغز ما به تصویر کشید.

۶۰ سال قبل از پیدایش نظریه‌ی مشبک، پیشرفت‌های تکنولوژیِ میکروسکوپی نشان دادند که سلول‌ها سازنده‌ی بافت‌های زنده اندام هستند. این یافته انقلابی بود، ولی میکروسکوپ‌های اولیه در ارائه‌ی جزئیاتِ کافی ناتوان بودند. تکنولوژی به خصوص برای محققانی که برروی مغز کار می‌کردند، چالش‌ برانگیز بود. بافتِ عصبیِ نرم، ظریف و کار با آن دشوار بود. حتی زمانی که محققان توانستند آن را زیر میکروسکوپ ببرند، بافت به حدی متراکم بود که نمی‌شد چیز زیادی دید.

برای بهبود دیدشان، دانشمندان شروع به آزمایش با تکنیک‌های مخصوصِ رنگ‌آمیزی کردند که طوری طراحی شده بودند که از طریق تضاد، وضوح نمایش ایجاد کنند. موثرترین کار توسط کامیلو گُلژی در۱۸۷۳ انجام شد. گلژی در ابتدا بافت مغز را با پتاسیم بی‌کرومات سفت کرد تا از تغییر شکل سلول‌‌ها در حین جابه‌جایی جلوگیری کند. سپس بافت را در نیتراتِ نقره فرو برد، که به طور مشهودی در سلول‌های مغز جمع شد. شناخته شده به عنوان «واکنش سیاه»، روشِ گلژی به محققان این امکان را داد تا سرانجام تمامِ بدن سلولی را ببینند چیزی که بعد نورون نام گرفت. این رنگ‌آمیزی، حتی شاخه‌های الیاف مغزی را برجسته کرد که از سلول به جهات مختلف پخش شده بودند. عکس‌های شاخه‌ها در انتها نامشخص بودند، که تشخیص دقیق نحوه قرارگیری آن‌ها در شبکه‌ی بزرگ‌تر را دشوار می‌کرد. ولی گلژی به این نتیجه رسید که این شاخه‌ها متصل هستند، و شبکه‌ای از سلول‌های کلِ سیستمِ عصبی را تشکیل می‌دهند.

۱۴ سال بعد، یک دانشمند جوان و هنرمندِ مشتاق به نامِ سانتیاگو رامون یی کاخال شروع به تکمیل کارِ گلژی کرد. در حین نوشتنِ کتابی درباره‌ی تصویربرداریِ میکروسکوپی، او به تصویری از سلول رسید که با روش گلژی رنگ‌آمیزی شده بود. کاخال تحت تاثیر جزئیات دقیق آن بود – هم به عنوان یک دانشمند و هم یک هنرمند. او به زودی تلاش کرد که رنگ‌آمیزی گلژی را حتی بیشتر بهبود دهد و مراجع دقیق‌تری برای هنرش بسازد.

با دو بار رنگ‌آمیزی کردنِ بافت در بازه‌های زمانی مشخص، کاخال فهمید که می‌شود نورون‌های بیشتری را با وضوح بهتری رنگ‌آمیزی کند. و آن‌چه این اسلاید‌های جدید از آن پرده برداشتند پایانی بر نظریه مشبک شد — شاخه‌هایی که از هر نورون بیرون زده بودند به هیچ بافت دیگری به طور فیزیکی متصل نبودند. پس این سلول‌های منفرد چطور سیگنال‌های الکتریکی را انتقال می‌دادند؟ با بررسی و کشیدنِ بی‌شمار آن‌ها، کاخال فرضیه‌ای برجسته و نوین را مطرح کرد. به جای این که سیگنال‌های الکتریکی بی‌وقفه در شبکه‌ای از الیاف حرکت یابند، او مطرح کرد که سیگنال‌ها به طریقی از سلولی به سلول دیگر در یک زنجیره‌ی فعال‌سازیِ خطی می‌پرند.

ایده‌ی این که سیگنال‌های الکتریکی بتوانند به این شکل سفر کنند قبل از این که کاخال در۱۸۸۹ آن را بیان کند، شنیده نشده بود. اما مجموعه‌ی بزرگِ نقاشی‌هایش فرضیه‌اش را از هر زاویه‌ای تایید می‌کرد. در اواسط قرن بیستم، میکروسکوپ الکترونی از این ایده‌ بیش از پیش حمایت کرد با نشان دادنِ غشای دور هر سلول عصبی که آن را از همسایه‌هایش جدا می‌کرد. این پایه‌ی «اصول نورون» شد، که می‌گفت بافتِ مغز از سلول‌های مجزای بسیاری ساخته شده، به جای یک بافتِ پیوسته.

اصول نورون، علومِ اعصابِ مدرن را پایه‌گذاری کرد، و به محققانِ آینده اجازه داد که کشف کنند پالس‌های الکتریکی مرتب به سیگنال‌های شیمیایی و الکتریکی تبدیل می‌شوند در حین این که از نورونی به نورون دیگر منتقل می‌شوند. هر دو دانشمند گلژی و کاخال به خاطر کشفیات جداگانه ولی مشترکشان جایزه‌ی نوبل دریافت کردند، و امروزه محققان هم‌چنان تئوری‌ها و روش‌هایشان را استفاده می‌کنند. به این ترتیب، میراثشان به شکلِ عناصرِ مجزا در شبکه‌ی گسترده‌ای از دانش هم‌چنان متصل است.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

چرا غذاها در کتاب‌های مصور و انیمیشن‌ها اینقدر اشتها برانگیزند؟!

دوران کودکی خودم را که به یاد می‌آورم، یاد کتاب‌های داستان مصور می‌افتم که در بعضی از صفحات آن عکس میزهای پر از غذا درج شده بود. نقاشی‌های آنقد آنقدر خوب بودند که تصور می‌کردم میوه‌ها و مرغ و بوقلمون و سوسیس فرنگی‌ها مسلما باید کیفیت…

محصولات رادیواکتیوی که در قرن بیستم در قالب کالاهای مصرفی عادی به مردم فروخته می‌شدند

پیش از درک خطراتی که قرار گرفتن در معرض تابش‌های رادیواکتیو برای انسان به همراه دارد، مردم و حتی دانشمندان می‌پنداشتند که مواد رادیواکتیو ترکیبات جالبی برای درخشان و نورانی کردن اشیا هستند. در ادامه چند مورد از عجیب‌ترین کاربردهای مواد…

لوگو‌های جالب و دیدنی بر اساس ابرقهرمانان و تبهکاران محبوب که این طراح ایجاد کرده

طراح گرافیک، سرگئی کرمانوف، طرح‌های لوگوی برخی از محبوب‌ترین ابرقهرمانان، تبهکاران و دیگر شخصیت‌ها را ایجاد کرده که تایپوگرافی را به طرز شگفت‌آوری در خود جای داده‌اند.«برای من جالب بود که تصاویر شخصیت‌ها را با متن نوشته‌هایشان ترکیب…

عکس های هوایی تام هگن از باغ های زیتون اسپانیا – الگوهای زیبای مواج و سنت‌های قدیمی

به مدت هزاران سال، اسپانیا به دلیل آب و هوای مدیترانه‌ای، تابستان‌های طولانی و گرم و دمای معتدل زمستانی، در تولید زیتون پیشرو بوده است. میوه‌های زیتون که در آب نمک نگهداری می‌شوند و یا آسیاب می‌شوند تا روغن‌های طبیعی از آنها استخراج شوند،…

فهرست فیلم های برتر سال ۲۰۲۲ با استفاده از امتیازبندی جوایز اصلی اهدا شده در جشنواره های مطرح

فهرست فیلم های برتر سال ۲۰۲۲ با استفاده از اطلاعات زیر تدوین شده است:۱-جوایز اصلی اهدا شده در جشنواره های مطرحی چون کن، ونیز، برلین، ساندنس و...۲- جوایز انجمن های منتقدانی چون نیویورک، لس آنجلس، واشنگتن دی.سی و...۳-فهرست فیلم…

توهم کوتارد: آنهایی که تصور می‌کنند مدتهاست مرده‌اند!

«می‌اندیشم پس هستم»  Cogito, ergo sum با این حال همه کسانی که می‌اندیشند با این باور دکارت موافق نیستند.محتوای تفکر برخی از افراد مبتلا به یک اختلال عصبی روانپزشکی نادر، معروف به سندرم کوتارد، به جای اینکه به حس بودن منجر شود، به احساس…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.