پارادوکسی در قلب ریاضیات: قضیه ناتمامیت گودل

0

در منطق ریاضی، قضایای ناتمامیت گودل، توسط کورت گودل در سال ۱۹۳۱ ثابت شدند. این قضایا در منطق ریاضی و فلسفهٔ ریاضی از اهمیت بسزایی برخوردارند و دلیل اصلی این اهمیت، رد برنامهٔ هیلبرت برای یافتن مجموعه‌ای کامل و سازگار از اصول موضوع برای کل ریاضیات است.


مارکوس دو سوتوی

جمله‌ی زیر را در نظر بگیرید: «این گزاره غلط است.» آیا این جمله درست است؟ اگر اینطور باشد، یعنی گزاره غلط است. اما اگر غلط باشد، پس گزاره درست است. چون گزاره مستقیماً به خودش اشاره می‌کند، یک پارادوکس حل‌نشدنی ایجاد می‌کند. خب اگر درست نیست و غلط هم نیست — پس چیست؟ این سؤال شاید مثل یک آزمایش فکری احمقانه به نظر برسد. اما در اوایل قرن ۲۰ موجب شد منطق‌دان اتریشی کورت گودل چیزی را کشف کند که ریاضیات را برای همیشه تغییر داد.

کشف گودل به محدودیت‌های اثبات ریاضی مربوط بود. اثبات، یک استدلال منطقی است که نشان می‌دهد چرا یک گزاره در مورد اعداد درست است. اجزای سازنده‌ی این استدلال‌ها، اصول نام دارند— گزاره‌های انکارناپذیر در مورد اعداد موردنظر. هر دستگاهی که بر پایه‌ی ریاضیات ساخته شده، از پیچیده‌ترین اثبات تا حساب مقدماتی، از اصول تشکیل شده است. و اگر گزاره‌ای در مورد اعداد درست باشد، ریاضی‌دانان باید قادر باشند آن را با یک اثبات اصولی تأیید کنند.

از زمان یونان باستان، ریاضی‌دانان از این دستگاه استفاده کردند تا ادعاهای ریاضی را با قطعیت کامل اثبات یا رد کنند. اما وقتی گودل وارد میدان شد، چند پارادوکس منطقی تازه کشف شده، آن قطعیت را زیر سؤال می‌بردند. ریاضی‌دانان برجسته اشتیاق داشند که ثابت کنند ریاضیات هیچ تناقضی ندارد. خودِ گودل آنقدر مطمئن نبود. و حتی اطمینان کمتری داشت که ریاضیات ابزار درستی برای بررسی این مسأله باشد.

در حالی که ایجاد یک پارادوکسِ خود ارجاع با کلمات نسبتاً ساده است، اعداد معمولاً در مورد خودشان صحبت نمی‌کنند. یک گزاره‌ی ریاضی به سادگی درست یا غلط است. اما گودل ایده‌ای داشت. اول، او گزاره‌های ریاضی و معادلات را به کدهای عددی تبدیل کرد تا یک ایده پیچیده ریاضی را بتوان به سادگی با یک عدد بیان کرد. این بدان معنا بود که گزاره‌های ریاضی نوشته‌شده با آن اعداد چیزی هم در مورد گزاره‌های کدگذاری شده ریاضیات بیان می‌کردند. به این ترتیب، کدگذاری به ریاضیات امکانِ صحبت کردند در مورد خودش را می‌داد. با این روش، او توانست بنویسد: «این عبارت نمی‌تواند اثبات شود» به صورت یک معادله، که نخستین گزاره ریاضیِ خود ارجاع را درست کرد.

البته، بر خلاف جمله‌ی مبهمی که الهام‌بخش او بود، گزاره‌های ریاضی باید درست یا غلط باشند. پس کدام یک از آن‌ها بود؟ اگر غلط باشد، یعنی برای آن گزاره یک اثبات وجود دارد. اما اگر یک گزاره‌ی ریاضی اثبات داشته باشد، پس باید درست باشد. این تناقض به این معنی بود که گزاره‌ی گودل نمی‌توانست غلط باشد، و بنابراین باید درست باشد که «این گزاره نمی‌تواند اثبات شود». با این حال، نتیجه‌اش شگفت‌آورتر است، چون به این معناست که حالا یک معادله‌ی ریاضی صحیح داریم که ادعا می‌کند نمی‌تواند اثبات شود.

این کشف، اساس قضیه ناتمامیت گودل است، که گونه‌ی کاملاً جدیدی از گزاره‌های ریاضی را معرفی می‌کند. در پارادایم گودل، گزاره‌ها همچنان می‌توانند درست یا غلط باشند، اما گزاره‌های درست می‌توانند اثبات‌پذیر یا اثبات‌ناپذیر باشند در چارچوب یک مجموعه مشخص از اصول. همچنین، گودل استدلال می‌کند که این گزاره‌های درست اثبات‌نشدنی در هر دستگاه اصولی وجود دارند. این باعث می‌شود ایجاد کردن یک دستگاه کامل با استفاده از ریاضیات غیرممکن باشد، چون همواره گزاره‌های درستی وجود خواهند داشت که نمی‌توانیم اثباتشان کنیم. حتی اگر این گزاره‌های اثبات‌ناپذیر را حساب کنید با اضافه کردن آن‌ها به عنوان اصول جدید به یک دستگاه ریاضی گسترش‌یافته، آن فرآیند خودش گزاره‌های درست اثبات‌ناپذیر جدید ایجاد می‌کند. مهم نیست چند اصل اضافه کنید، همواره گزاره‌های درست اثبات‌ناپذیر در دستگاه‌تان وجود دارد. همیشه در نهایت به گودل‌ها می‌رسید!

این کشف، بنیان‌های این حوزه را لرزاند، و افرادی که فکر می‌کردند تمام ادعاهای ریاضی روزی اثبات یا رد می‌شود را در هم شکست. در حالی که بیشتر ریاضی‌دانان این واقعیت جدید را پذیرفتند، برخی مخالف جدی آن بودند. دیگران هنوز تلاش می‌کردند این شکاف تازه کشف شده در قلب رشته خود را نادیده بگیرند. اما از آنجایی که مسائل کلاسیک بیشتری ثابت شده بودند تا درست اثبات‌ناپذیر باشند، بعضی‌ها نگران شدند که کارهای طول عمرشان هیچ وقت کامل نشوند. با این حال، قضایای گودل همانقدر که درهایی را بست، درهایی را باز کرد. دانش گزاره‌های درست اثبات‌ناپذیر الهام‌بخش نوآوری‌های کلیدی در کامپیوترهای اولیه بود. و امروزه، برخی از ریاضی‌دانان شغلشان را وقفِ شناسایی گزاره‌های اثبات‌ناپذیر قابل اثبات کرده‌اند. پس در حالی که شاید ریاضی‌دانان کمی از قطعیت را از دست داده باشند، به لطف گودل، آن‌ها می‌توانند ناشناخته‌ها را در قلبِ هر جستجویی برای حقیقت، بپذیرند.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

شوخی با درونگراها (نرنجید! خودم یک درونگرا هستم)

در مورد درونگراها بسیار مطلب نوشته‌ام. یک زمانی درونگرایی در جامعه خیلی تابو بود و هنوز هم مقداری است.خود من به عنوان یک درونگرا زمانی از درونگرایی خود شرمنده بودم. اما بعدا متوجه شدم که درونگرایی یک ویژگی شخصی است. درونگراهایی یک طیف…

اگر سلبریتی‌های کنونی در دوران ویکتوریایی می‌زیستند …

پس از ویلیام چهارم، که خود جانشین جرج چهارم بود، در ۱۸۳۷، ملکه ویکتوریای ۱۸ساله به تخت نشست. دوران ۶۴سالهٔ سلطنت او در تاریخ انگلستان به «عصر ویکتوریا» شهرت دارد، که همزمان با به‌اوج‌رسیدن گسترهٔ امپراتوری بریتانیا در سطح جهان بود.اما…

چرا بسیاری از ساختمان‌های تاریخی در بریتانیا دارای پنجره‌های آجرکوبی شده هستند؟

زمانی در بریتانیای کبیر داشتن پنجره در خانه‌ها و ساختمان‌ها بسیار گران از آب درمی‌آمد! چرا؟!چون در سال ۱۶۹۶ با وضع مالیات بر پنجره که بسیار در جامعه منفور بود، وضعیت تغییر کرد. در این زمان مالیات بر صاحبان املاک را بر اساس تعداد…

در مورد این عکس‌ها فقط می‌توانیم بگوییم چیزها به نحو عجیب یا خنده‌داری، سر جای خودشان نیستند!

ما در طول زندگی آدم زیاد دیده‌ایم که سر جای خود نبوده، اما در مورد اشیا، گاهی نبودن آنها در سر جای خودشان یا کاربرد بدیع آنها برای خودش یک طنز و شگفتی می‌شود، در این سری عکس‌های می‌خواهیم تعدادی از این موارد را با هم مرور کنیم:راهی…

با این تصاویر کارت پستال خیلی قدیمی در دهه ۱۹۰۰ آمریکایی‌ها، تصور خود از ۱۰۰ سال بعد را نشان داده…

مجموعه‌ای جذاب از کارت پستال‌های عجیب و غریب و در عین حال جذاب از استیون آر. شوک، دیدگاه‌هایی را ارائه می‌دهد که در دهه ۱۹۰۰ تصور شده است و نشان می‌دهند که چگونه شهر‌ها، شهرک‌ها و دهکده‌ها در سراسر ایالات متحده ممکن است طی ۱۰۰ سال آینده…

فهرست فیلم های برتر سال ۲۰۲۲ با استفاده از امتیازبندی جوایز اصلی اهدا شده در جشنواره های مطرح

فهرست فیلم های برتر سال ۲۰۲۲ با استفاده از اطلاعات زیر تدوین شده است:۱-جوایز اصلی اهدا شده در جشنواره های مطرحی چون کن، ونیز، برلین، ساندنس و...۲- جوایز انجمن های منتقدانی چون نیویورک، لس آنجلس، واشنگتن دی.سی و...۳-فهرست فیلم…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.