اولین واکسن برای زنبورهای عسل در آمریکا تایید شد – آیا این واکسن از بحران جهانی گردهافشانی خواهد کاست؟
زنبورداران آمریکایی به زودی به واکسنی خواهند داشت که میتواند کندوهای آنها را از مخربترین بیماری امروزی زنبورهای عسل، نجات دهد.
این دارو توسط شرکت زیستفناوری Dalan Animal Health طراحی شده است تا از بیماری ناخوشایند آمریکایی (AFB) جلوگیری کند، یک بیماری مسری که توسط یک باکتری تشکیل دهنده هاگ Paenibacillus larvae ایجاد میشود.
واکسن خوراکی به صورت ژل به غذای زنبورهای کارگر کندو اضافه میشود و از این طریق به ملکه هم میرسد.
این عامل بیماریزا یا پاتوژن تنها یک میزبان شناخته شده دارد : لارو زنبور عسل. متاسفانه هنگامی که کندو آلوده میشود، ریشهکن کردن آن بسیار دشوار است. تنها راه موثر برای خلاص شدن از شر باکتریها، آتش زدن همه چیز است: کندو، ابزار و خود زنبورها.
هر اسپور قارچی که نسوزد میتواند تا 70 سال یا بیشتر زنده بماند و آماده آلوده کردن کلنی بعدی زنبورهای عسل باشد. متاسفانه، این باکتری میتواند در عرض سه هفته، کل یک کندو را آلوده کند و فرصت کمی برای زنبورداران باقی می گذارد.
در سال 2022، شرکت دالان یک کارآزمایی بالینی در مورد ایمنی و اثربخشی واکسن انجام داد که نتایج بسیار خوبی داشت. این دارو نه تنها از کارگران و ملکه در برابر مرگ ناشی از بیماری AFB در آزمایش محافظت کرد، بلکه با حفاظت از تخمدانهای زنبور ملکه، به نسل بعدی هم مصونیت داد.
وزارت کشاورزی ایالات متحده یک مجوز مشروط دو ساله برای واکسن زنبور عسل دالان داده و احتمال تمدید آن هم زیاد است.
ترور تاوزر، زنبوردار و عضو هیئت مدیره انجمن زنبورداران ایالتی کالیفرنیا ، گفت: «این یک گام هیجانانگیز برای زنبورداران است، زیرا ما به درمان آنتیبیوتیکی متکی بودهایم که اثربخشی محدودی دارد و به زمان و انرژی زیادی برای اثربخشی نیاز داشت.»
کاهش جهانی جمعیت زنبور عسل یک مسئله جدی در دنیای مدرن ما است. در ایالات متحده، تکنیکهای کشاورزی فشرده، آفتکشهای مضر و تغییرات آبوهواییمنجر به کاهش 90 درصدی جمعیت زنبور عسل از سال 1962 شده که منجر به «بحران جهانی گردهافشانی» شده است.
این مشکل نهتنها اکوسیستمهای طبیعی را در موقعیت آسیبپذیری قرار داده، بلکه یک سوم عرضه جهانی غذا را هم در خطر انداخته.
مطالعه اخیر دانشگاه هاروارد که در دسامبر سال گذشته منتشر شد، نشان داد که گردهافشانی ناکافی باعث کاهش 3 تا 5 درصدی تولید میوه، سبزیجات و آجیل شده.
در نتیجه، بسیاری از مردم برای دسترسی به گزینه های غذایی سالم با مشکل مواجه می شوند که منجر به مرگ بیش از 427000 نفر بر اثر بیماری می شود.
بر اساس مدلهای تحقیقاتی محققان هاروارد، کشورهای کمدرآمد با کاهش بازده محصولات، درآمد قابلتوجهی را از دست میدهند که به طور بالقوه تا 30 درصد کل ارزش کشاورزیشان کاهش مییابد.
مردم کشورهای با درآمد متوسط و بالاتر هم از تأثیرات سلامتی این بحران در امان نیستند. چون این کشورها هم واردکننده محصولات کشاورزی هستند.
پس واکسنی که از زنبورهای عسل محافظت کند، میتواند ما را هم در امان نگه دارد.
منبع: Perspectives Environmental Health
این نوشتهها را هم بخوانید