خودبرتربینها چه کسانی هستند و چه ویژگیهایی دارند و چطور باید درمان شوند؟
ایمی داراموس ، روانشناس، روانشناس بالینی دارای مجوز و نویسنده کتاب “درک اختلال دوقطبی” می گوید: عقده برتری زمانی است که فردی برای فرار از احساس ناامنی بهتر از دیگران عمل کند .
کسی که طوری رفتار می کند که انگار از دیگران بهتر است ممکن است عقده برتری داشته باشد. با این حال، اگرچه آنها ممکن است تمایل به اغراق در دستاوردها و توانایی های خود داشته باشند، ممکن است در واقع این کار را برای جبران بیش از حد احساس حقارت انجام دهند .
به گفته دکتر داراموس داشتن عقده برتری بسیار رایج است. در واقع، طبق یک مطالعه در سال 2013، اکثر مردم نسبت به خود تعصب دارند و خود را برتر از افراد عادی ارزیابی می کنند.2
ویژگی های یک خودبرتربین
به گفته دکتر داراموس برخی از ویژگی های یک مجموعه برتری عبارتند از:
- ادعاهای اغراق آمیز درباره دستاوردها یا توانایی های خود
- مدام خود را با دیگران مقایسه می کنند
- جبران بیش از حد نارسایی های واقعی یا خیالی
- نادیده گرفتن نظرات یا مشارکت های دیگران و ارزش گذاری بیش از حد برای خودشان
- واکنش بیش از حد به موقعیت هایی که به عمق ناامنی آنها می پردازد
- اخراج کردن، قلدری کردن، یا سرکوب کردن دیگرانی که ممکن است در کاری در آنها بهتر عمل کنند
- درگیر شدن فقط در موقعیت هایی که احساس می کنند جلوتر هستند یا برنده هستند
به عنوان مثال، دکتر داراموس توضیح می دهد که فردی با عقده برتری ممکن است در صورت برنده شدن از انجام یک بازی لذت ببرد، اما اگر ببازد، فکر می کند که بازی احمقانه است. آنها ممکن است سعی کنند رقابت را تعطیل کنند، برندگان را تحت الشعاع قرار دهند، یا نسبت به باخت واکنش بیش از حد نشان دهند، زیرا باعث ناامنی آنها می شود و باعث می شود احساس حماقت کنند.
اثرات یک خودبرتربین
به گفته دکتر داراموس، اینها برخی از راههایی هستند که عقده برتری میتواند بر زندگی افراد تأثیر بگذارد:
- ارزش خود پایین: از نظر درونی، فرد ممکن است بیش از حد بر روی معایب خود تمرکز کند و احساس کند که به عنوان یک انسان ارزش کمتری دارد. علناً، آنها ممکن است برای پوشاندن احساس حقارت خود، بهتر از دیگران باشند.
- مشکلات رابطه: ممکن است فرد در حفظ روابط مشکل داشته باشد، به جز با افرادی که به همان اندازه ناامن هستند .
- مشکلات شغلی: اگر فرد در موقعیتهایی که صلاحیت آن را ندارند، بلوف بزند یا جعل کند، ممکن است مشکلات شغلی داشته باشد. در برخی سطوح، آنها ممکن است تشخیص دهند که واجد شرایط نیستند و به شدت در مورد آن احساس اضطراب کنند.
علل عقده برتری
مفهوم عقده برتری، و همتای آن، عقده حقارت، اولین بار توسط آلفرد آدلر ، روانشناس اتریشی که مکتب فکری معروف به روانشناسی فردی را پایه گذاری کرد، توصیف شد. 1
یک مطالعه در سال 2022 که بر روی کار آدلر، از جمله نظریه مجتمع برتری منعکس میشود، توضیح میدهد که طبق گفته آدلر، به دلایلی که در زیر توضیح داده میشود، تربیت دوران کودکی و شرایط سلامت روان علل بالقوه عقده برتری هستند. 3
تربیت دوران کودکی
به گفته آدلر، کودکانی که در جوانی بیش از حد نازپرورده بودند، ممکن است عادت کرده باشند که همه چیز را در اختیارشان بگذارند و هنوز این فرصت را نداشته اند که خودشان را به کار گیرند و اعتماد به نفس و توانایی های خود را تقویت کنند.
آنها ممکن است احساس حق کنند و فکر کنند که جهان حول آنها می چرخد، که می تواند خلاقیت، ابتکار و شجاعت آنها را کاهش دهد. با این حال، هنگامی که آنها به دنیا بروند و با دیگرانی که توانایی بیشتری دارند تعامل کنند، ممکن است احساس حقارت کنند. آنها به جای یادگیری همکاری با دیگران و سازگاری، در عوض به عنوان راهی برای اجتناب از کنار آمدن با واقعیت، عقده برتری را ایجاد می کنند.
شرایط سلامت روان
به گفته آدلر، افرادی که با شرایط سلامت روانی زندگی می کنند ممکن است دچار عقده های برتری شوند زیرا ممکن است در کنار آمدن با مشکل مواجه شوند و عمیقاً دلسرد شوند. این به نوبه خود می تواند باعث ایجاد احساس حقارت در آنها و احساس نیاز به جبران بیش از حد شود.
تشخیص کمپلکس برتری
مجموعه برتری یک وضعیت سلامت روان نیست که توسط راهنمای تشخیصی انجمن روانپزشکی آمریکا، راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم (DSM-5) به رسمیت شناخته شده باشد .
با این حال، ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشت روانی که تشخیص میدهند فردی دارای عقده برتری است، میتوانند با درک علت اصلی ناامنیهایشان و ایجاد مکانیسمهای مقابله سالمتر، با آنها همکاری کنند.
به گفته دکتر داراموس، اختلال شخصیت خودشیفته (NPD) نزدیکترین تشخیص است، اما دقیقاً یکسان نیست، زیرا برخی از افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته ناامن هستند و عقده برتری دارند، اما برخی دیگر خودشیفته هستند که واقعاً به برتری خود اعتقاد دارند. ، که یک چالش متفاوت است.
علاوه بر این، دکتر داراموس میگوید اگر بیمارانی که دارای کمپلکس برتری هستند، مشکلات یادگیری یا توجهی هم دارند، در صورتی که دچار مشکل شدهاند، به دلیل اینکه واگرای عصبی هستند و هنوز تشخیص داده نشدهاند، ایده خوبی است که بررسی شود.
مقابله با یک خودبرترین یا از خود راضی افراطی
به گفته دکتر داراموس، اگر شما یا یکی از عزیزانتان عقده برتری دارید، اینها برخی از راهبردهای مقابله ای هستند که ممکن است مفید باشند:
- از اغراق بپرهیزید: در مورد توانایی ها و دستاوردهای خود با خود صادق باشید. برقراری ارتباط با دیگران را بدون اغراق تمرین کنید.
- یاد بگیرید که عیوب را بپذیرید: داشتن عیوب طبیعی است و ناقص بودن از ارزش شما به عنوان یک انسان نمی کاهد. روی پذیرش عیوب خود و دیگران کار کنید.
- مقایسه نکنید: مهم است که بتوانید توانایی های دیگران را بشناسید و موفقیت های آنها را بدون مقایسه خود با آنها یا احساس بدی نسبت به خودتان جشن بگیرید.
- روی ایجاد همدلی کار کنید: به یاد داشته باشید که گفتار و اعمال شما می تواند به دیگران آسیب برساند. آسیبی که به دیگران وارد کرده اید را بشناسید و بپذیرید. با آنها با مهربانی و همدلی رفتار کنید .
- به دنبال درمان باشید: افرادی که دارای عقده های برتری هستند اغلب تمایل به تجربه سایر شرایط سلامت روانی مانند اضطراب، کمال گرایی یا افسردگی و همچنین سایر باورهای ناکارآمد در مورد نحوه رفتار با افراد دارای نقص (به عبارت دیگر، سایرین) دارند. درمان می تواند به تشخیص و رفع این مشکلات کمک کند.
این نوشتهها را هم بخوانید