قدیمیترین خطای دیداری جهان در کدام تصویر نقش بسته بود؟

در شماره اکتبر 1892 نشریه Fliegende Blätter، یک مجله طنز آلمانی، تصویری چاپ شد که یک خطای دیداری را نشان میداد.
سوالی که با دیدن این تصویر در ذهن ایجاد میشود این است که این تصویر طرحی از سر خرگوش است یا سر اردک؟
هر کس متناوب و پیوسته میتوانست یکی از این دو را ببیند. نیم قرن بعد، این تصویر دوباره در کتاب تحقیقات فلسفی لودویگ ویتگنشتاین در سال 1953 ظاهر شد، جایی که فیلسوف مشهور از این مثال استفاده کرد تا نشان دهد که چگونه برخی از چهرهها و امور را میتوان به بیش از یک روش تفسیر کرد.
در طول هفتاد سال آینده، توهم اردک خرگوش بارها در کتابها، مجلات و وب سایتها ظاهر شد.
-------
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
توهم اردک خرگوش یک توهم کلاسیک است، اما مطمئنا اولین نیست.
در طول تاریخ بشر، هنرمندان از تکنیکهای مختلفی برای فریب دادن مخاطب و ایجاد خطای ادراکی بینایی استفاده کردهاند، مانند ایجاد تصوری از عمق در نقاشیهای دیواری صاف با استفاده از ترکیبی هوشمندانه از سایه و روشن، که به عنوان اثر trompe-l’œil نیز شناخته میشود.
برخی شواهد حاکی از آن است که حتی هنرمندان پارینه سنگی که دیوارهای غار را با نقاشیهای اسب و گاومیش کوهان دار تزیین میکردند، از برآمدگیهای طبیعی صخره برای افزودن حس حجم و عمق به آثار هنری خود با زیرکی استفاده میکردند. آثار هنری ماقبل تاریخ که در غار Font-de-Gaume در فرانسه یافت شده است، به ویژه قابل توجه است.
دانکن کالدول،که هنر پارینه سنگی چندین غار در فرانسه را بررسی کرده ، کشف کرده که در سراسر غار فونت دو گوم، حکاکیها و نقاشیهایی از ماموتها و گاومیش کوهان دار دیده میشود که اغلب در خطوط یا ویژگیهای دیگری با هم اشتراک دارند و این همپوشانی همان خطای دیداری اردک – خرگوش را ایجاد میکرد.
کالدول میگوید که این جفت ماموت-گاومیش کوهانآهن را چنان منظم در سراسر غار پیدا کرده است که نمیتواند تصادفی باشد. در واقع، کالدول مجسمه کوچکی نیز پیدا کرد که حکاکی شده بود تا جزئیات یک گاومیش کوهان دار در یک طرف و جزئیات یک ماموت در طرف دیگر را نشان دهد.
کالدول معتقد است که شباهتهای فیزیکی بین این دو شکل حیوانات، آنها را کاندیدای ایدهآلی برای هنرمندان ماقبل تاریخ کرده است تا تصاویر مربوطه خود را در یک تصویر روی هم قرار دهند.
نمونه دراماتیک دیگری از توهم ماموت-گاومیش کوهان دار بر روی کنده کاری یک نیزه پیدا شده در Canecaude دیده میشود. در این قطعه، هم ماموت و هم گاومیش کوهان دار دیده میشود علاوه بر این، جزئیات کوچکباعث میشود کل تصویر دوگانه باشد و یک لحظه یک جاندار را ببینید و در لحظه دیگر، حیوان دیگری را.
اندرو هاولی در نشنال جئوگرافیک مینویسد:
جزئیات اصلی در این اثر چشمها هستند. چشم بالایی و هلال زیر آن را به صورت عاج هم میتوان دید.
یک چشم پایینی در کنار پای جلویی وجود دارد که باز میتوان عاج هم دید و به بالای سر گاومیش کوهان دار امریکایی تبدیل شود.
به نظر نمیرسد این جزئیات و ظرافتها با هدف دیگری نقش بسته باشند و تصادفی باشند. پس میتوان آنها را هنری حلاقانه دانست.
نمونه دیگری از یک خطای دیداری اولیه را میتوان در معبد آیرواتسوارا در ایالت تامیل نادو جنوب هند یافت. این خطای دیداری بدون ابهام است.
این نقش برجسته به وضوح دو حیوان را نشان میدهد که یک سر مشترک دارند. بسته به این که روی کدام موجود تمرکز کنید، باید یک فیل یا یک گاو نر ببینید. این معبد توسط راجاراجا دوم امپراتور چولا در قرن دوازدهم ساخته شد و آن را به قدیمیترین خطای بصری تأیید شده در جهان تبدیل کرد.