جیمز وب باکیفیت‌ترین عکس را از دورترین ستاره جهان گرفته است: ستاره ایرندل

تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا باکیفیت‌ترین پرتره رنگی دوردست‌ترین ستاره‌ای را که تاکنون کشف شده است، ثبت کرده است. ستاره پرجرم نوع B که در صورت فلکی قبرس قرار دارد با نام Earendel، حدود 12.9 میلیارد سال نوری از زمین فاصله دارد و در فاصله یک میلیارد سال از بیگ بنگ یا انفجار بزرگ تشکیل شده است.

انسان‌ها از سال ۱۸۵۰ سیاره‌ها و ستاره‌ها را رصد می‌کنند و از آنها عکس می‌گیرند ، اما دیدن تصویر رنگی ستاره‌ای با فاصله ۱۲.۹ میلیارد سال نوری، هیجان‌انگیز است.

ستاره Earendel است که به طور رسمی با نام WHL۰۱۳۷-LS شناخته می‌شود، برای اولین بار توسط تلسکوپ فضایی هابل در مارس ۲۰۲۲ کشف شد و اکنون به خاطر نزدیک بودن آن در طیف رنگی فروسرخ جیمز وب، تصویر واضح‌تری از آن را می‌بینیم.

وجه تسمیه Earendel، از نام شخصیت رمان سیلماریلیون تالکین است.  این ستاره دو برابر از خورشید داغ‌تر و یک میلیون بار درخشان‌تر است، اما فاصله زیاد، دیدن آن را مشکل کرده.

Earendel خوشبختانه در پشت یک خوشه کهکشانی عظیم به نام WHL۰۱۳۷-۰۸ قرار دارد. این خوشه میدان گرانشی بسیار قدرتمندی ایجاد می‌کند که زمان و مکان را ب منحرف می‌کند و باعث می‌شود مانند یک عدسی غول‌پیکر عمل کند که نور را خم کرده و آن را بزرگ‌نمایی می‌کند. به طور معمول، این کار چندین تصویر از اجسام دور ایجاد می‌کند، یعنی عدسی گرانشی مانند مانند یک کالیدوسکوپ کیهانی عمل می‌کند.

اما Earendel به صورت یک نقطه نوری منفرد نشان داده شده. محاسبات نشان داد که این نقطه بسیار کوچک است و توسط عدسی گرانشی ۴۰۰۰ برابر بزرگ شده است.
البته گرچه در زمان ترک نور از این ستاره فاصله بین زمین و Earendel حدود ۱۲.۹ میلیارد سال نوری بود. اثر تغییر رنگ قرمز ناشی از آن انبساط کیهانی به این معنی است که اکنون فاصله ما با این ستاره ۲۸ میلیارد سال نوری است، البته با این فرض که این ستاره هنوز وحود داشته باشد.

اگرچه اخترشناسان انتظار ندارند ستاره ایرندل هیچ ستاره همراهی داشته باشد، اما رنگ‌هایی که فقط جیمز وب می‌تواند ببیند نشان می‌دهد که یک همراه سردتر و قرمزتر ممکن است به دور آن در حال گردش باشد.

منبع: ناسا


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]