نیجریه به دنبال ایجاد هوش مصنوعی مدل زبان بزرگ LLM خود: پروژه Awarri

در اوایل سال جاری، زمانی که وزیر فناوری نیجریه، بوسون تیجانی، اعلام کرد که این کشور مدل زبان بزرگ خود را خواهد ساخت، گفت که دولت با یک استارتاپ محلی به نام Awarri، شریک این پروژه خواهد شد.

او گفت که Awarri، همراه با Data.org غیرانتفاعی و دو نهاد دولتی، یک LLM آموزش دیده به پنج زبان ایجاد خواهند کرد. این امر به افزایش بازنمایی زبان‌های نیجریه در سیستم‌های هوش مصنوعی در سراسر جهان کمک می‌کند.

به جز معدودی، کسی در نیجریه قبل از این اعلامیه هرگز نام Awarri را نشنیده بودند. ویکتور فاموبود که به مدت ۹ سال در صنعت هوش مصنوعی نیجریه کار کرده، ابراز شک و تردید نسبت به کارایی آواری داردم

در حالی که برخی از کارشناسان هوش مصنوعی و فناوری متعجب بودند که آیا یک استارتاپ کوچک گزینه مناسبی برای همکاری دولت برای انجام کاری در این مقیاس است یا خیر، برخی دیگر گفتند که Awarri این پتانسیل را دارد که OpenAI بعدی باشد.

آنها آواری را با OpenAI مقایسه می‌کنند که حدود دو سال پیش گمنام بود.

Awarri که مقر آن در لاگوس است توسط کارآفرینان سریالی به نام‌های Silas Adekunle و Eniola Edun در سال ۲۰۱۹ تأسیس شده. بخشی از ماموریت این شرکت کمک به نیجریه‌ای‌ها برای یافتن جایگاهی در صنعت هوش مصنوعی است.

آدکونل و ادون قبل از تأسیس Awarri در سال ۲۰۱۹، هر دو در صنعت بازی مشغول بودند. ادون یک پلتفرم بازی به نام Gamr را در لاگوس تأسیس کرد. آدکونل هم در سال ۲۰۱۷ زمانی که سرمایه‌گذاری او در Reach Robotics، در یک قرارداد رویایی با اپل برای توزیع گیم به نتیجه رسید، به شهرت رسید. ادون بعداً حقوق MekaMon را به دست آورد و به آوردن ربات به برخی از مدارس نیجریه کمک کرد تا به کودکان در یادگیری علوم کامپیوتر و مهارت‌های کدنویسی کمک کند.

در نوامبر ۲۰۲۳، Awarri یک آزمایشگاه در Ikorodu، یک حومه پرجمعیت لاگوس راه‌اندازی کرد. این آزمایشگاه بیش از ۱۰۰ کارمند را استخدام می‌کند که مسئول جمع‌آوری داده‌ها برای ایجاد مدل‌های زبان و توسعه برنامه‌های هوش مصنوعی خواهند شد.

همچنین در ماه‌آوریل، LangEasy راه‌اندازی شد، پلتفرمی که به هر کسی که گوشی هوشمند دارد اجازه می‌دهد به آموزش مدل از طریق ورودی‌های صوتی و متنی کمک کند. LangEasy به کاربران جملاتی برای خواندن با صدای بلند می‌دهد و از آن‌ها می‌خواهد صدا را در برنامه ذخیره کنند.  این برنامه به جمع‌سپاری داده‌ها ب کمک می‌کند.

در حالی که Awarri در حال ساخت مدل خود از ابتدا است، به مدل پایه GPT-۴ OpenAI هم با مجموعه داده‌های خود آموزش داده.

نسخه اول LLM آنها با ۲۴۰۰۰ ساعت صدا آموزش داده خواهد شد، در حالی که نسخه دوم به ۵۰۰۰۰۰ ساعت نیاز دارد. موزس داودو، مهندس ارشد هوش مصنوعی در Awarri، به Rest of World گفت که پارامتر‌های توکن متن به میلیارد‌ها خواهد رسید.

Awarri تاکنون از طریق یک دور سرمایه‌گذاری ناشناس تأمین مالی شده. این شرکت تأیید نمی‌کند که آیا قصد دارد فناوری LLM خود را منبع باز کند یا آن را با پرداخت هزینه در اختیار توسعه‌دهندگان و دیگران قرار دهد.

مدیر عامل Archiving به نام Fuad Lawal، پلتفرمی که روزنامه‌ها و مجلات قدیمی را به صورت دیجیتالی حفظ می‌کند، معتقد است که این پروژه آزمایشی است که هیچ جنبه منفی ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]