ایجاد چتبات هوش مصنوعی پدر با استفاده از ضبطهای صدای او در زمان حیات
ایدهای نوین برای زنده نگه داشتن خاطرات
آیا تصور کردهاید که هوش مصنوعی میتواند به کاهش درد ناشی از دست دادن عزیزان کمک کند؟ جِیمز وِلْهوس (James Vlahos)، تاجری از کالیفرنیا، ایدهای برای زنده نگه داشتن خاطرات پدرش داشت. او تصمیم گرفت از چتبات هوش مصنوعی برای این منظور استفاده کند. ولْهوس در سال ۲۰۱۶ متوجه شد که پدرش به سرطان لاعلاج مبتلا شده است. او کی گوید که: «پدرم را دوست داشتم و داشتم او را از دست میدادم». اولین واکنش او این بود که ساعتها ضبط صوتی از داستان زندگی پدرش تهیه کند و به همین منظور یک پروژه تاریخ شفاهی با او انجام داد.
ثبت خاطرات زندگی
ولْهوس در مصاحبهای با نشریه وایِرْد (WIRED) توضیح داد که چگونه این ضبطها را انجام داده. او و پدرش روبروی هم نشسته بودند و ولْهوس نگران چگونگی ادامه ضبط بود. پدرش به او کاغذی داد که در آن یک طرح کلی شامل «تاریخچه خانوادگی»، «خانواده»، «تحصیلات»، «حرفه» و «فعالیتهای فوق برنامه» نوشته شده بود و به او گفت که میخواهد بلافاصله مستندسازی را شروع کند. ولْهوس در مقالهای نوشت: «ضبطکننده صدایم کار میکند و او توضیح میدهد که چگونه در دوران کودکی غارها را کشف میکرد؛ و چگونه در دوران دانشگاه شغلی در بارگیری بلوکهای یخ به واگنهای راهآهن پیدا کرد. چطور عاشق مادرم شد، گزارشگر ورزشی، خواننده و وکیل موفقی شد».
آغاز پروژه دَد«بات»
ولْهوس که به دنبال کار در حوزه هوش مصنوعی بود، میدانست از کجا شروع کند. او نوشت: «من رویای ایجاد یک دد«بات» (Dadbot) را دارم، یک چتبات که نه تنها یک اسباببازی کودکانه، بلکه مرد واقعی باشد و پدرم را شبیهسازی میکند. و من قبلاً شروع به جمعآوری مواد اولیه کردهام: من از او ۹۱,۹۷۰ کلمهای در قالب مصاحبههای صوتی دارم تا بتوانم خاطرات پدر و بخشی از شخصیت شگفتانگیزش را حفظ کنیم»
ولْهوس به بیبیسی (BBC) گفت. متأسفانه، پدرش در سال ۲۰۱۷ درگذشت اما خوشبختانه قبل از آن، ولْهوس صدای او را در یک چتبات هوش مصنوعی ضبط کرده بود. بنابراین اکنون او چتباتی دارد که میتواند به همه سؤالات درباره زندگی پدرش پاسخ دهد.
تأثیر و واکنشها
ولْهوس اذعان داشت که اگرچه این فناوری درد از دست دادن پدرش را از بین نبرد، اما او از او یادگاری دارد. او گفت: «این مثل بازگشت به یک خاطره مبهم نیست. من این مجموعه تعاملی فوقالعاده را دارم که میتوانم به آن مراجعه کنم».
این تاجر بعدها چتبات خود را به یک اپلیکیشن و کسبوکار به نام هیرآفتر ایآی (HereAfter AI) تبدیل کرد. این اپلیکیشن به مردم کمک میکند داستانهای زندگی خود را برای عزیزانشان ضبط کنند. با وجود اینکه بسیاری از شرکتها شروع به استفاده از هوش مصنوعی برای مقاصد مشابه کردهاند، روانشناس لاوِرن اَنتْروبوس (Laverne Antrobus) معتقد است که باید در استفاده از «فناوری سوگ» محتاط بود.
او پیشنهاد می دهد که مردم نباید عجله کنند تا از چتبات فردی که از دست دادهاند استفاده کنند. اَنتْروبوس گفت: «شما باید قبل از استفاده از چنین چیزی احساس پایداری کنید و بسیار، بسیار آهسته پیش بروید». او توصیه میکند که هیچ چیز بهتر از حمایت انسانی برای غلبه بر غم و اندوه نیست. «نمیتوانم جایگاهی برای فناوری تصور کنم که جایگزین جنبههای سنتی سوگواری را که مربوط به احساس نزدیکی به مردم، احساس مراقبت و احساس قدردانی است، جایگزین شود.»