اولین کشتی باری بادی مدرن جهان: تحولی در حمل‌ونقل دریایی

ماه گذشته، یک کشتی باری از فرانسه به نیویورک حرکت کرد. این نخستین باری بود که در تقریباً از یک قرن پیش، یک کشتی باری بزرگ به‌طور تقریباً کامل با استفاده از باد از اقیانوس اطلس عبور کرد.

این کشتی، به نام «انیموس» (Anemos)، توسط استارتاپ فرانسوی TOWT (TransOceanic Wind Transport) طراحی شده است. این شرکت باور دارد که کشتی‌های باری بادمحور می‌توانند با کشتی‌های کانتینری که از سوخت‌های فسیلی استفاده می‌کنند، رقابت کنند.

گیوم لُ گرانْد (Guillaume Le Grand)، یکی از بنیان‌گذاران و رئیس این استارتاپ، می‌گوید: «ما می‌دانیم که باد منبعی بزرگی است و قرن‌هاست از آن استفاده می‌شود». او اضافه می‌کند که امروزه، مدل‌های هواشناسی، ارتباطات ماهواره‌ای و هوش مسیر‌یابی، باد را به منبعی مطمئن برای نیروی محرکه تبدیل کرده است.

کشتی‌ای متفاوت از کشتی‌های سنتی بادبان‌دار

انیموس با کشتی‌های بادبان‌دار سنتی تفاوت زیادی دارد. این کشتی از قایق‌های مسابقه الهام گرفته است. دکل‌های کشتی از فیبر کربن ساخته شده‌اند که به دلیل سبک بودن، بسیار بلندتر از دکل‌های سنتی چوبی هستند. این دکل‌های بلند می‌توانند بادبان‌هایی را که دو برابر بزرگ‌تر از بادبان‌های معمولی هستند، بالا نگه دارند و باد بیشتری را جذب کنند.

این بادبان‌ها با استفاده از یک سیستم مکانیزه و نه به‌دست ملوان‌ها باز و بسته می‌شوند. گیوم لُ گرانْد توضیح می‌دهد: «شما می‌توانید تمام تجهیزات را، از جمله هفت بادبان کشتی و ۳۰۰۰ متر مربع بادبان، تنها با یک کنترل از راه دور مدیریت کنید». طول این کشتی حدود ۸۱ متر است، کمی بزرگ‌تر از کشتی معروف بریتانیایی کاتی سارک (Cutty Sark)، اما در حالی که کاتی سارک ۴۸ ملوان داشت، انیموس تنها به هفت نفر خدمه نیاز دارد.

نرم‌افزار مسیر‌یابی سفارشی به کشتی کمک می‌کند تا از حداکثر نیروی باد استفاده کند. به عنوان پشتیبان، کشتی دارای موتورهای دیزلی-الکتریکی نیز هست. در مواقعی که باد کافی نیست، این موتورها می‌توانند در حالت هیبریدی با توان بسیار پایین استفاده شوند. لُ گرانْد می‌گوید که کشتی ۹۵ درصد از زمان خود کاملاً به باد متکی است.

اولین سفر و بهره‌وری از باد

در اولین سفر، به دلیل تاخیرها، کشتی از بهترین زمان آب‌وهوایی عبور کرد و مجبور به استفاده از سوخت در ابتدای سفر شد. با این حال، ده روز آخر سفر به‌طور کامل با بادبان‌ها پیش رفت. به دلیل اینکه این شرکت از سیستم بارگیری اختصاصی خود استفاده می‌کند و اکثر کشتی‌های کانتینری روزها در بندر منتظر تخلیه بار می‌مانند، زمان تحویل کل بار سریع‌تر از روش‌های سنتی بود. البته ظرفیت کشتی انیموس بسیار کمتر از بزرگ‌ترین کشتی‌های کانتینری مدرن است که می‌توانند بیش از ۲۰,۰۰۰ کانتینر حمل کنند. انیموس تنها حدود ۱۰۰۰ تن بار را در پالت‌ها حمل می‌کند.

در مواقعی که باد به‌اندازه کافی قوی است و کشتی با سرعت بالا حرکت می‌کند، پروانه‌های موتور می‌توانند در جهت معکوس بچرخند و از آبِ جاری در پشت کشتی انرژی تولید کنند. این انرژی برای تأمین برق تجهیزات الکترونیکی کشتی، از جمله آشپزخانه و سیستم تهویه استفاده می‌شود.

نقشی در اهداف زیست‌محیطی «تبلیغاتی» برندها

هزینه حمل‌ونقل از طریق این کشتی کمی بیشتر از کشتی‌های کانتینری معمولی است. اما TOWT قراردادهای طولانی‌مدتی با قیمت ثابت و بدون نوسانات ناشی از تغییرات قیمت سوخت دیزل یا نفت ارائه می‌دهد. نخستین مشتریان نیز حاضرند برای استفاده از این کشتی‌ها هزینه بیشتری پرداخت کنند، زیرا این کار به آنها کمک می‌کند به اهداف زیست‌محیطی خود دست یابند. همچنین، برندها می‌توانند با استفاده از کدهای QR که به داده‌های مربوط به صرفه‌جویی در CO2 هر سفر مرتبط است، محصولات خود را بازاریابی کنند.

آینده حمل‌ونقل دریایی با انرژی باد

بسیاری از راه‌حل‌های به‌اصطلاح زیست‌محیطی ممکن است در واقع گرین‌واشینگ باشند. یعنی ظاهری سبز دارند، اما در نهایت از طریقی اثر مخرب بر محیط زیست دارند. به عنوان مثال، گاز طبیعی مایع شده (LNG – Liquefied Natural Gas) می‌تواند از طریق نشت‌های متان، آلودگی زیادی ایجاد کند.

اما در مورد انرژی بادی، اتهام بسیار کمتری می‌توان وارد کرد و صنایع حمل و نقل دریایی که در پی کاهش استفاده از سوخت‌های فسیلی هستند باید زودتر از اینها به فکر استفاده از انرژی‌های جایگزین می‌افتادند.

TOWT اکنون دو کشتی دارد و به زودی حمل‌ونقل‌های ماهانه اقیانوس اطلس را آغاز می‌کند. پس از تحویل محموله از فرانسه به آمریکا، این کشتی‌ها به آمریکای جنوبی می‌روند تا قهوه جمع‌آوری کنند و آن را به اروپا بازگردانند. شش کشتی دیگر نیز سفارش داده شده‌اند و از سال ۲۰۲۶ مورد استفاده قرار می‌گیرند. هدف نهاییاین است که صدها کشتی بادمحور وجود داشته باشد. همچنین بایستی سل جدیدی از ملوانان را آموزش دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا