معرفی کتاب هنر و دانش گوش‌دادن – اسکار تریمبولی

کتاب «هنر و دانش گوش دادن» همانطور که از نامش پیداست به مقوله‌ی مهمی می‌پردازد که کلید پنهان ارتباط موثر است. حتما برای شما هم پیش آمده که در یک جلسه و یا سمینار مهم شرکت کرده‌اید اما ذهنتان معطوف به صحبت‌ها نبوده و مدام از آن غافل شده‌اید. در واقع ذهن شما به گونه‌ای تربیت نشده که بتوانید برای مدت طولانی به صحبت‌های دیگران گوش فرا دهید. موضوعی که کتاب به آن پرداخته، این است که خود را چطور پرورش دهیم تا بتوانیم بیش از صحبت کردن، گوش دهیم و در مواقعی که باید گوش و حواسمان معطوف به موضوعی باشد، پرش ذهنی نداشته باشیم.

نویسنده‌ی این کتاب، سه دهه از زندگی‌اش را به این مسئله اختصاص داده و به همین خاطر در این زمینه می‌تواند راهنمای خوبی برای ما باشد. او در این سه دهه به شرکت‌ها، موسسات و مدیران مشاوره و راهنمایی داده است تا شنونده‌ی خوبی باشند چرا که یکی از راه‌های کسب موفقیت در هر زمینه‌ای این است که شما در درجه‌ی اول شنونده‌ی خوبی باشید. اگر شما به عنوان مدیر و یا مسئول بخشی از کارخانه، بتوانید مشکلات کار خود را از طریق مشتریان بشنوید و یا به نظرات کارمندان خود گوش فرا دهید، نیمی از مسیر موفقیت را طی کرده‌اید.

نویسنده در این کتاب به شما می‌گوید که شنونده‌ی خوب چه کسی است و چه ویژگی‌هایی را دارد. او تحقیق مفصلی را در این زمینه ارائه داده و پای صحبت بسیاری از افراد نشسته است. اگر شما شنونده‌ی خوبی نباشید، صحبت کردنتان هم تحت تاثیر قرار گرفته و در نتیجه ارتباط موثر و تعاملی که باید با دیگران داشته باشید را از دست می‌دهید. بنابراین خواندن این کتاب کاربردی، می‌تواند برای هر کسی مفید و راه گشا باشد. اسکار تریمبولی نویسنده‌ی این کتاب، سخنران پرطرفداری است که در آکادمی بازاریابی استرالیا نیز فعالیت دارد. او بر فعالیت مجموعه‌ها، مربی‌ها و مدیران نظارت داشته و راهکارهایی را در جهت بهبود کسب و کارشان به آن‌ها ارائه می‌دهد.

تفاوت بین شنیدن و گوش دادن، عمل است

پژوهش گوش دادن عمیق[۱۰] که از سال ۲۰۱۸ آغاز شد و از آن زمان تاکنون به طور مداوم اجرا می‌شود (برای جزئیات بیشتر به صفحۀ ۱۶۶ مراجعه کنید) طیفی از نظرسنجی‌ها شامل داده‌های عددی و واژه‌به‌واژه[۱۱] دربارۀ موانع گوش دادن در محیط‌های کاری انگلیسی‌زبان است. این پژوهش انواع مختلفی از مسائل گوش دادن، از جمله خودارزیابی[۱۲] از اثربخشی گوش دادن را بررسی می‌کند. ما از شرکت‌کنندگان خواستیم اثربخشی گوش دادن‌شان را ارزیابی کنند. همچنین از آنها خواستیم که میزان گوش دادن دیگران را ارزیابی کنند. در نهایت، از آنها خواستیم آنچه که فکر می‌کنند مانع گوش دادن عالی، برای خودشان و دیگران، می‌شود را توضیح دهند.

وقتی از آنها پرسیده شد که در مقایسه با دیگران در محل کارشان چگونه به خود به عنوان یک شنونده نمره می‌دهند، ۷۴.۸ درصد از پاسخ‌دهندگان خود را بالاتر یا بسیار بالاتر از حد متوسط می‌دانستند. هنگامی که از آنها خواسته شد به گوش دادن دیگران امتیاز دهند، تنها ۱۲.۱ درصد بالاتر یا بسیار بالاتر از حد متوسط را انتخاب کردند.

این یعنی چه؟ بدان معنی است که هر یک از ما فکر می‌کنیم که گوش‌دهندگان بسیار بهتری نسبت به دیگران هستیم. نه فقط خیلی بهتر، بلکه در واقع شش برابر بهتر است.

اولین مانع گوش دادن، سوگیری خودآگاهی[۱۳] است؛ فکر می‌کنیم در گوش دادن بهتر از آن چیزی هستیم که دیگران دربارۀ ما فکر می‌کنند. معتقدیم که گوش‌دهندۀ بهتری هستیم تا گویندۀ بهتری. هیچ درک عمومی و مشترکی از ویژگی‌های چگونگی گوش دادن مؤثر وجود ندارد.

هر چه در یک سازمان ارشدتر باشید، گوش دادنتان مهمتر است

برخلاف ریاضیات، زبان یا علوم، معلم گوش‌دادن نداشتید. ریاضیات و علوم هرکدام درس‌هایی برای توضیح اصول اولیه داشتند، با این حال کِی اصول و تمرین‌های گوش دادن را یاد گرفتید؟ موضوعی به نام گوش دادن وجود نداشت.

مبانی ریاضیات، جمع، تفریق، ضرب و تقسیم است. در یادگیری زبان انگلیسی، صفت‌ها، اسم‌ها و افعال به شما آموزش داده می‌شود. شیمی دارای جدول تناوبی عناصر است که برای همۀ دانشمندان، صرف نظر از زبانی که صحبت می‌کنند، سازگار است. اما هیچ چارچوب جهانی برای نحوۀ گوش دادن وجود ندارد.

بیایید به اعدادی نگاه بیندازیم که با پیشرفت در سفرمان با هم جزئیات بیشتری را دربارۀ آن‌ها بررسی خواهیم کرد. این اعداد ۱۲۵، ۴۰۰ و ۹۰۰ هستند.

سرعت صحبت‌کردن: ۱۲۵ واژه در دقیقه
سرعت گوش دادن: ۴۰۰ واژه در دقیقه
سرعت تفکر: ۹۰۰ واژه در دقیقه
این اعداد به ما می‌گویند که سریع‌تر از صحبت کردن فکر می‌کنیم و خیلی جلوتر از سرعت صحبت گوینده گوش می‌دهیم.

شما می‌توانید چهار برابر سریع‌تر از صحبت کردن آنها گوش دهید.

با این سرعت، به‌عنوان شنونده وسوسه می‌شوید که پیش‌اندیشی[۱۴]، قضاوت[۱۵]، حواس‌پرتی[۱۶] و پرت شدن از موضوع، حل مشکل، یا اصلاح شخص داشته باشید؛ و همۀ این‌ها در حالی است که منتظرید تا واژه‌های گوینده به پای توانایی شما در پردازش‌شان برسد.

برای گوینده، شکاف بسیار بدتر است، می‌تواند ۹ برابر سریع‌تر از صحبت کردن فکر کند. ممکن است در هر دقیقه ۹۰۰ واژه‌ در ذهنش وجود داشته باشد، اما وقتی از زبان و دهانش عبور می‌کنند، به ۱۲۵ واژه در دقیقه محدود می‌شوند.

در یک دورۀ شصت‌ ثانیه‌ای، گوینده تنها می‌تواند ۱۴ درصد از آنچه ممکن است فکر کند را بیان کند. شنونده هم با گوش دادن به اولین حرف گوینده، دربارۀ آنچه گوینده فکر می‌کند و دربارۀ منظور او، حدس‌هایی می‌زند و فقط با یک دیدگاه محدود درگیر می‌شود.

ریاضیات گوش دادن و این سرعت‌های پردازش متفاوت، قطعات سازنده‌ای هستند که برای درک چگونگی گسترش دانش‌تان در مورد گوش دادن به آن نیاز دارید. پس از خواندن این کتاب، به شیوه‌ای سبک‌تر و متمرکزتر گوش خواهید داد.

گوش دادن دشوار است

همان‌طور که در یک سازمان حرکت می‌کنید و بالاتر می‌روید، گوش دادن‌تان تغییر می‌کند و پیامدهای آن افزایش می‌یابد. گوش دادن از بحث‌های فردی به جلسات با شرکت‌کنندگان بیشتر حرکت می‌کند: مشتریان، کارمندان، هیأت‌مدیره. شروع به شنیدن شکایات بیشتری از داخل و خارج می‌کنید. گوش دادن شما چندبعدی می‌شود. توجه بیشترتان مورد نیاز است، پیامدهای گوش ندادن با ارشدیت‌تان افزایش می‌یابد. هر چه در یک سازمان ارشدتر باشید، گوش دادن شما اهمیت بیشتری دارد.

طبق گفتۀ انجمن بین‌المللی گوش دادن[۱۷]، حداقل ۵۰ درصد از روز کاری‌تان را صرف گوش دادن می‌کنید. با این حال کنجکاوم که آیا ۵۰ درصد از زمان پیشرفت حرفه‌ای‌تان را به بهبود مهارت‌های گوش‌ دادن‌تان اختصاص داده‌اید؟ افزودن گوش دادن به ابزارهای ارتباطی‌تان در وقت‌تان صرفه‌جویی می‌کند و مهارتی مادام‌العمر ایجاد می‌کند که روابط‌تان را در محل کار تغییر می‌دهد. همه می‌توانند از صرف چند دقیقه بیشتر در هفته برای بهبود گوش دادن‌شان بهره ببرند.

به شکلی متناقض، وقتی که اثربخشی گوش دادن‌تان را افزایش دهید گفتگوها و جلسات کوتاه‌تر و معنادارتر خواهند بود. اما این بدان معنا نیست که این سفر آسانی خواهد بود. هر چیز واقعاً تحول‌آفرینی کمیاب است.

هر یک از ما فکر میکنیم شنوندههای بهتری نسبت به دیگران هستیم

مردم به من می‌گویند: «اسکار! گوش دادن دشوار است و خیلی طول می‌کشد. چرا در زحمت بیفتیم؟» می‌گویم: «گوش دادن روشن، آسان و سرراست است وقتی که بدانی چگونه گوش بدهی. آیا می‌خواهید رویکرد متفاوتی داشته باشید؟»

وقتی مهارت گوش دادن‌تان را بهبود دهید، مکالمات و پروژه‌ها زمان کمتری می‌برند، زیرا زمان کمتری برای توضیح مجدد تلف می‌شود. افراد، منابع و هزینه‌های کیفیت اضافی به دلیل اینکه گفتگوهای اولیۀ شما متمرکز و مؤثرتر هستند، کمینه می‌شوند.

آینده‌ای را تصور کنید که در آن گفتگوها، جلسات یا کارگاه‌های شما مکان‌هایی هستند که هیچ‌کس مجبور نیست حرف‌های خود را تکرار کند یا بجنگد تا شنیده شود، نه مکان‌هایی که حواس مردم پرت می‌شوند یا نادیده گرفته می‌شوند یا بد فهمیده می‌شوند. زمانی که حرف شما را قطع کرده‌اند، نادیده گرفته‌اند، یا زمانی که مجبور شده‌اید حرف خود را تکرار کنید، هزینۀ گوش ندادن را احساس کرده‌اید.

تسلط بر هنر چگونه گوش دادن در دنیای مدرن، گفتگوهای با کیفیت بالاتری را ایجاد و تقویت می‌کند که کار کمتری را می‌طلبند و تأثیر مهم‌تری می‌گذارند.

کتاب هنر و دانش گوش دادن
How to Listen: Discover the Hidden Key to Better Communication
گوش دادن،کلید پنهان ارتباط موثر
انتشارات: هورمزد
نویسنده: اسکار تریمبولی
مترجم : وحید رنجبر
تعداد صفحه : 167

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]