«تسوندُکو» چیست و چرا کتاب‌های نخوانده می‌توانند بخشی از شادی و هویت ما باشند؟

از ژاپن تا جهان؛ چرا نگه داشتن کتاب‌های نخوانده همیشه نشانه تنبلی یا تظاهر نیست؟!

یک بعدازظهر بارانی را تصور کنید؛ شما در یک کتابفروشی قدیمی قدم می‌زنید. بوی کاغذ کهنه و جوهر تازه در هوا پیچیده است. دستتان ناخواسته به سمت رمان‌های قطور و جلدهای نفیس کشیده می‌شود. می‌دانید که برخی از این کتاب‌ها ممکن است ماه‌ها یا حتی سال‌ها در قفسه بمانند، بی‌آنکه صفحه اولشان ورق بخورد. با این حال، خریدشان حس غریبی از رضایت و امید ایجاد می‌کند؛ گویی کلیدهایی به جهان‌هایی پنهان را به خانه می‌برید. ژاپنی‌ها برای این لذت نامی دارند: «تسوندُکو» (Tsundoku) — ترکیبی از واژه «تِسون» به معنای روی هم چیدن و «دوکو» به معنای خواندن.

این اصطلاح در اواخر قرن نوزدهم و در دوران مِیجی شکل گرفت؛ زمانی که ژاپن با رشد صنعت چاپ و افزایش سواد عمومی، موجی از کتاب‌خوانی را تجربه می‌کرد. برخلاف برداشت‌های منفی امروز، در ریشه‌ی خود، تسوندُکو قضاوتی اخلاقی یا اتهام به تنبلی نبود، بلکه بیشتر نوعی توصیف همدلانه از یک عادت فرهنگی بود.

تسوندُکو بر خلاف «انباشت‌گرایی» افراطی، بر نیت و ارزش ذهنی تمرکز دارد. کتاب نخوانده در این نگاه، «بار اضافه» نیست؛ بلکه یک «امکان» است.

درست شبیه دیدگاه اومبرتو اکو، نویسنده و فیلسوف ایتالیایی، که کتابخانه بزرگش را نه به عنوان نمایش دانسته‌هایش، بلکه به عنوان یادآور وسعت نادانسته‌هایش می‌دید.

در سینما و ادبیات نیز رد پای این مفهوم را می‌توان یافت. در رمان «سایه باد» اثر کارلوس رویث زافون، «گورستان کتاب‌های فراموش‌شده» مکانی است که کتاب‌ها، حتی بدون خوانده شدن، حامل ارزش و حافظه‌اند. یا در فیلم «ناتینگ هیل»، کتابفروشی محلی نه صرفاً محل خرید کتاب، که فضایی برای پرسه‌زدن در میان امکان‌های نخوانده است.

تسوندُکو، در معنای عمیق خود، بیش از آنکه درباره عمل خواندن باشد، درباره رابطه ما با کتاب‌ها و داستان‌هاست — حتی پیش از آنکه آنها را بخوانیم.

روان‌شناسی «تسوندُکو» و لذت پیش‌بینی

وقتی به قفسه‌ای پر از کتاب‌های نخوانده نگاه می‌کنی، ذهن واکنشی شبیه به خرید بلیت یک سفر نشان می‌دهد؛ سفری که هنوز آغاز نشده، اما فکر کردن به آن، قلبت را تندتر می‌زند. این حس را روان‌شناسان «لذت پیش‌بینی» (anticipatory pleasure) می‌نامند؛ احساسی که گاهی از خود تجربه اصلی هم شیرین‌تر است.

در «تسوندُکو»، هر کتاب نخوانده مثل یک درِ نیمه‌باز به سوی آینده است. وجود آن یادآور می‌شود که همیشه داستانی تازه برای کشف و دانشی نو برای آموختن در انتظار توست. این «امکانِ ناتمام» حتی با پدیده‌ای علمی هم‌خوانی دارد؛ «اثر زایگارنیک» (Zeigarnik effect) که می‌گوید کارهای ناتمام، بیشتر از کارهای کامل‌شده در ذهن می‌مانند. به همین دلیل، داشتن کتاب‌های نخوانده نه‌تنها حس کمبود ایجاد نمی‌کند، بلکه محرکی ذهنی و عاطفی است.

از نظر هویتی، تسوندُکو به ما این فرصت را می‌دهد که خود را نه فقط با کتاب‌هایی که خوانده‌ایم، بلکه با آنچه قصد داریم بخوانیم، تعریف کنیم. قفسه‌های کتاب هر فرد، شبیه نقشه ذهنی اوست؛ مجموعه‌ای از علاقه‌ها، آرزوها و مسیرهای فکری. نویسندگانی مثل هاروکی موراکامی بارها گفته‌اند که داشتن کتاب‌های نخوانده برایشان مثل ذخیره‌ سوخت فکری است — منبعی که هر زمان نیاز شد، می‌توان به آن رجوع کرد.

در زندگی روزمره و حتی رسانه‌ها، این بُعد هویتی پررنگ‌تر شده است. قفسه کتاب‌ها در پس‌زمینه مصاحبه‌ها یا ویدئوهای آنلاین، اغلب بیانیه‌ای تصویری از شخصیت و علایق صاحب آن هستند. در فیلم «Before Sunset» ریچارد لینکلیتر، نگاهی گذرا به قفسه کتاب‌های شخصیت سلین پیش از دیالوگ‌ها، پیش‌زمینه‌ای از دنیای ذهنی او را به مخاطب می‌دهد.

تسوندُکو، به این معنا، فقط نگه‌داشتن کتاب نیست؛ ساختن یک «کاتالوگ ذهنی» است که هر عنوان در آن، وعده سفری تازه را می‌دهد. حتی قدم زدن در یک کتابفروشی، برای اهل کتاب، لذتی شبیه نوشیدن قهوه تازه‌دم دارد — بوی فرصت و امکان.

 بُعد فرهنگی و اقتصادی «تسوندُکو»

در فرهنگ ژاپنی، اشیاء حتی اگر در لحظه استفاده نشوند، می‌توانند حامل معنا و ارزش باشند. این نگاه، برخلاف رویکرد مینیمالیستی رایج در بسیاری از فرهنگ‌های غربی است که بر حذف هر چیز «بی‌کاربرد فوری» تأکید دارد. در غرب، کتاب نخوانده گاهی نشانه‌ای از بی‌نظمی یا اسراف تلقی می‌شود، اما در ژاپن، «تسوندُکو» می‌تواند نمادِ غنا و عمق فرهنگی فرد باشد؛ گواهی بر این‌که ذهن او همواره آماده سفر به جهان‌های تازه است.

این تفاوت نگرش را می‌توان در آثار هنری هم دید. در فیلم‌های ژاپنیِ یاسوجیرو اوزو، خانه‌ها اغلب پر از اشیاء و کتاب‌هایی هستند که با دقت چیده شده‌اند، حتی اگر همه‌شان کارکرد روزمره نداشته باشند؛ این چیدمان بخشی از شخصیت‌پردازی است. در مقابل، در برخی آثار سینمای غرب، فضای خالی و حذف اشیاء برای القای کارآمدی یا تمرکز به کار می‌رود.

اما «تسوندُکو» فقط یک مسئله فرهنگی نیست؛ بُعد اقتصادی آن هم قابل توجه است. صنعت نشر، بخش قابل توجهی از درآمد خود را مدیون کتاب‌هایی است که هرگز کامل خوانده نمی‌شوند. ناشران و کتابفروشان به این میل جمع‌آوری آگاهند و آن را تقویت می‌کنند — از چاپ نسخه‌های کلکسیونی با جلدهای نفیس گرفته تا بسته‌بندی‌های ویژه و محدود که حس «فرصت یک‌باره» ایجاد می‌کنند.

جالب اینجاست که حتی در فضای دیجیتال، این رفتار تکرار می‌شود. خرید کتاب‌های الکترونیکی که در کتابخانه مجازی باقی می‌مانند، همان «تسوندُکوی دیجیتال» است. بسیاری از ما فهرست‌های طولانی از کتاب‌های Kindle یا Google Books داریم که شاید هرگز نوبت خواندنشان نرسد. این نسخه دیجیتال، کمتر در معرض نگاه دیگران است، اما همان حس «داشتن امکان» را در ذهن ایجاد می‌کند.

از دید فلسفی، این رفتار را می‌توان با ایده «آنتی‌لایبرری» (Anti-library) اومبرتو اکو پیوند داد؛ جایی که ارزش کتابخانه در حجم کتاب‌های نخوانده‌اش است، چون هر کدام یادآور مرزهای دانش ما هستند. در این نگاه، «تسوندُکو» نه نشانه کم‌کاری، بلکه تأییدیه‌ای بر کنجکاوی و ظرفیت رشد فکری است.

جمع‌بندی، مزایا و معایب «تسوندُکو»

«تسوندُکو» در بهترین حالت، شکلی از سرمایه‌گذاری فرهنگی و ذهنی است. کتاب‌های نخوانده می‌توانند منبع الهام، ذخیره‌ سوخت فکری و یادآور این باشند که همیشه افقی تازه برای کشف وجود دارد. از نظر روان‌شناختی، این عادت می‌تواند حس «لذت پیش‌بینی» را زنده نگه دارد و از نظر هویتی، نقشه‌ای از علایق و رویاهای ما بسازد.

اما روی دیگر این سکه نیز وجود دارد. در برخی موارد، «تسوندُکو» می‌تواند منجر به خرید هیجانی و احساس گناه ناشی از نخواندن شود. اگر قفسه کتاب‌ها به یادآورنده «کارهای ناتمام» تبدیل شود، این عادت می‌تواند به جای شادی، فشار روانی ایجاد کند. مرز بین «داشتن امکان» و «سنگینی تعهدات خوانده‌نشده» ظریف است و آگاهی از این مرز، کلید استفاده سالم از این عادت است.

در نهایت، «تسوندُکو» نه یک نقطه ضعف مطلق است و نه یک فضیلت مطلق. این پدیده به نوع نگاه ما بستگی دارد: اگر آن را به‌عنوان بخشی از فرایند یادگیری و رشد ببینیم، می‌تواند به غنای زندگی فکری ما بیفزاید.

سوالات رایج (FAQ)

۱. آیا «تسوندُکو» به معنی تنبلی در خواندن است؟
خیر. در اصل این واژه بر لذت داشتن کتاب و انتظار برای خواندن آن‌ها تأکید دارد، نه اهمال.

۲. آیا این پدیده فقط در ژاپن دیده می‌شود؟
واژه «تسوندُکو» ژاپنی است، اما عادت مشابه در بسیاری از فرهنگ‌ها وجود دارد.

۳. چگونه می‌توان از بُعد منفی آن جلوگیری کرد؟
با خرید آگاهانه و دیدن کتاب‌ها به‌عنوان منابع الهام، نه فهرستی از وظایف عقب‌افتاده.

۴. آیا نسخه دیجیتال «تسوندُکو» هم وجود دارد؟
بله. خرید و ذخیره کتاب‌های الکترونیکی که هنوز نخوانده‌اید، شکل دیجیتال این عادت است.

۵. آیا «تسوندُکو» در رشد فکری تأثیر دارد؟
بله، چون مجموعه کتاب‌های نخوانده می‌توانند منابع آماده برای یادگیری و الهام باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]