چگونه زبان بر درک رنگ تأثیر می‌گذارد

20

آیا پدر و مادر یا خواهر و برادر شما، درست مثل شما رنگ‌ها را می‌بینند؟ آیا تفاوتی بین درک نور یک آمریکایی با یک افریقایی یا عرب یا آسیایی وجود دارد؟

تا پیش از اینکه این مقاله جالب boingboing را بخوانم تصور می‌کردم که درک رنگ صرفا چیزی فیزیولوژیک ناشی از فعالیت سلول‌های مخروطی شبکیه و پردازش پیام‌های عصبی ارسال‌شده در قشر بینایی مغز است. از دید من تفاوت درک رنگ فقط مربوط به مبحثی به نام کوررنگی بود.

اما واقعیت آن است که درک رنگ‌ها مبحثی پیچیده‌‌تر و جالب‌تر از این حرف‌هاست:

در قسمتی از مستند Horizon با عنوان «آیا تو چیزی را که من می‌بینم، می‌بینی؟»، به موضوع جالبی پرداخته می‌شود. در این قسمت در مورد این مطلب بحث می‌شود که «زبان» بر نحوه دید ما، خصوصا بر درک رنگ‌ها تأثیر دارد!

برای مثال «هیمبا»های شمال نامیبیا، رنگ‌ها را به شیوه متفاوتی نسبت به انگلیسی‌زبان‌ها درک می‌کنند. به بریده‌ای از مقاله‌ای که در نشریه بنیاد روانشناسی امریکا به چاپ رسیده است توجه کنید:

«هیمبا»ها، وقتی نورهای قرمز، نارنجی، صورتی را می‌بینند تنها از واژه «سِراندو» برای توصیف آن استفاده می‌کنند، آنها وقتی نورهای طیف تیره مثل آبی‌تیره، سبز تیره، قهوه‌ای تیره، قرمز تیره یا ارغوانی تیره یا سیاه هم می‌بینند تنها از واژه «زوزو» استفاده می‌کنند.

زبان‌های مختلف، تعداد متفاوتی واژه برای تعریف رنگ‌ها دارند. انگلیسی‌زبان‌ها مثل خیلی از زبان‌های دیگر، عمدتا از 11 کلمه برای نامیدن رنگ‌ها استفاده می‌کنند، اما هیمباها فقط پنج واژه دارند که هر یک از آنها، طیف وسیع‌تری از رنگ‌ها را پوشش می‌دهد.

حالا ممکن است شما تأثیر زبان را فقط منحصر به شیوه نامگذاری رنگ‌ها بدانید و تصور کنید که افراد جوامع مختلف با اینکه یک رنگ را می‌بینند، فقط فزونی یا کمبود واژه برای توصیف چیز یکسانی که می‌بینند، دارند. اما باید بدانید که زبان بر نحوه تمیز دادن رنگ‌ها تأثیر می‌گذارد.

برای مثال به دو آزمایش ساده زیر توجه کنید.

1- خوب به رنگ‌ مربع‌های تصویر زیر دقت کنید:

رنگ گدام یک از مربع‌ها با دیگر مربع‌ها فرق می‌کند

برای ما تشخیص مربع با رنگ متفاوت خیلی دشوار است. طوری که شاید بهتر باشد از برنامه Adobe Illustrator برای پاسخ درست به این سؤال استفاده کنیم! اما جالب است که یک هیمبا، با سرعت بسیار زیاد متوجه مربع با رنگ متفاوت می‌شود!

2- اگر به تصویری که در تلویزیون در عکس زیر نمایان است، توجه کنید، شما می‌توانید به راحتی مربع آبی را به عنوان مربعی که رنگ متفاوت دارد مشخص کنید، اما یک هیمبا اصلا نمی‌تواند به سرعت متوجه مربع با رنگ متفاوت شود.

جوامع مختلف بسته به استفاده‌ و کاربردی که رنگ‌ها برای آنها دارد و بسته به رنگ‌های غالب طبیعتی که در آن بزرگ می‌شوند، درک متفاوتی از نور پیدا می‌کنند و از واژه‌های مختلفی برای توصیف طیف رنگ‌ها استفاده می‌کنند.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

این عکس پرنده واقعا فتوشاپی نیست و ترکیبی هم نیست و در یک جلسه گرفته شده است!

این عکس شگفت‌انگیز از یک پرنده در حال شگفت‌زده کردن کاربران در اینترنت است و مغز مردم از پردازش آنچه در عکس می‌بینند، ناتوان شده است!اگرچه این یک عکس ویرایش نشده و ترکیبی هم نیست و به صورت روتین با یک بار شات و نوردهی گرفته شده است.…

نمونه‌هایی از تغییر دکوراسیون‌های زیبا و اقتصادی

بعضی از تغییر دکوراسیون‌ها بسیار زمان‌بر و پرهزینه هستند، اما برخی هم بسیار اقتصادی و مختصیر و مفید هستند، با این همه تغییر زیادی در روحیه ما و زیبایی خانه‌مان ایجاد می‌کنند.این تغییر دکوراسیون‌ها ممکن است برایتان جالب باشند:…

هلند کشور لاله‌ها – توضیحات + گالری عکس زیبا

هلند به خاطر مزارع خیره‌کننده لاله‌ که گردشگران را از سرتاسر جهان جذب می‌کند، مشهور است. این مزارع به ویژه در فصل بهار، معمولاً از اواخر مارس تا اوایل اردیبهشت، سرزنده و زیبا هستند.مزارع لاله عمدتاً در منطقه‌ای به نام "Bollenstreek"…

مجموعه‌ای از عکس‌های تاریخی که برخی از آنها کمتر دیده شده‌اند و ما را به اندیشه در مورد تاریخ…

عکس‌های تاریخی خلاصه عجیب یک دوران هستند. همه چیز از کیفیت عکس، کادربندی، لباس، ساختمان‌های پیرامون، غذایی که صرف می‌شود، حالت چهره، برشی از یک زمان و مکان است که برای بینندگان بعدی نکته‌های دارند.برخی ازعکس‌های این مجموعه را قبلا…

در جریان قرار و ملاقات (برای انتخاب همسر) چه آداب معاشرت و نکاتی را باید رعایت کنیم؟

آداب قرار ملاقات به مجموعه‌ای از رفتار‌ها و انتظارات قابل قبول اجتماعی اشاره دارد که معمولاً هنگام قرار ملاقات رعایت می‌شود. در اینجا چند دستورالعمل کلی وجود دارد که باید در نظر داشته باشید:وقت‌شناس باشید: به موقع برسید یا به طرف دیگر…

چرا هنگامی که می‌خواهند عکسی از ما بگیرند، ناخودآگاه سرمان را کج می‌کنیم؟

وقتی در فیس بوک، اینستاگرام یا سایر سایت‌های رسانه اجتماعی پر از عکس هستیم، احتمالاً متوجه یک روند در زبان بدن کاربران خواهیم شد. هنگام عکس گرفتن و مواجهه با دوربین، برخی افراد به طور خودکار سر خود را به یک طرف خم می‌کنند. به نظر می‌رسد که…
آگهی متنی در همه صفحات
20 نظرات
  1. آسمان می گوید

    مرسی، جالب بود. کاشکی بیشتر توضیح می دادین که چطور این اتفاق میافته. ممکن به خاطر یادگیری باشه؟ مثلا یک هیمبا چون در جنگل زندگی می کنه، قدرت تشخیص و تمایز رنگ سبز را یاد گرفته. اما طیف های رنگی دیگه را کمتر دیده (مثل آبی) و قدرت تمایز آنها را نداره.
    کلا منظورم اینه که دلیل اصلی این اتفاق شاید زبان نباشه، شاید دایره رنگ هایی باشه که اون افراد دیدن و یاد گرفته ان و از زبان برای توصیف شون استفاده کردن

  2. Mahdy .D Satoofi می گوید

    حالا کدوم فرق داشت؟

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      لینکی را دنبال کنید لینک نرم‌افزار ادوب رو.

  3. saeidrad می گوید

    وااای . خیلی جالب بود. پس حالا با اطمینان میشه گفت زبانی که استفاده میکنیم میتونه در استفاده از مغز و عملکردش موثر باشه.

  4. Masoud می گوید

    Tasavir dideh nemishe !

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      نمی‌دونم مشکل کجا هست که شما تصویر را نمی‌بینین.

      1. Masoud می گوید

        Salam
        Vali linke Youtube, nadashtane tasvir ra jobran kard.
        Sepase faravan!

  5. امیر می گوید

    عالی بود

  6. محمد هادي می گوید

    توصیف
    از شما غلط املایی بعید بود

  7. آقای باهوش (BriskGent) می گوید

    خیلی عالی و جالب بود برام !
    راستی دو تا مشکل تایپی دیدم ؛ گفتم متذکر بشم که مقاله‌ی به این قشنگی‌تون ، تر و تمیز تر باشه :
    1. پاراگراف 6 رنگ نوشته شده رنک
    2. خط آخر هم توصیف نوشته شده توسیف

  8. reza می گوید

    خیلی جالب بود

  9. اوبالید می گوید

    خیلی مطلب جالبی بود . اصلا در بارشه اینطور فکر نمی کردم که دید متفاوته و درک هم چنین

  10. پی‌کولو می گوید

    بنظر میرسه زبان علت ریشه‌ای نیست. همونطور که در متن هم گفته شده، این نیاز محیطی جغرافیای آدمه که باعث دقت و تمرکز روی طیف خاصی از رنگ میشه. بنابرین فرایند یادگیری و تفکیک رنگ در مغز مثل دیگر موارد مبتنی بر پاداش و تنبیهه.

    این تاثیر پذیری زبان در دیگر مسائل مربوط به تشخیص (recognition) هم دیده میشه. مثلا کسی که در کویر بزرگ شده، ماهی رو میشناسه اما دیگری که کنار دریا زندگی کرده ده‌ها کلمه برای نامیدن ماهی داره

  11. بازار می گوید

    واقعاً اون مربع های سبزرنگ با هم فرقی دارند یا من نمی بینم؟!

  12. رضا می گوید

    hچه با حال انگار منم هیمبام یا مانیتورم خیلی خوبه! چون بلافاصله تشخیص دادم!

  13. کیمیاگر می گوید

    ولی من متوجه شدم که اون مربع فرق می‌کنه. با موس آروم اروم صفحه رو آوردم پایین و رنگ هر مربع سمت راست رو با مربع سمت چپ مقایسه کردم. همون اول متوجه شدم اون مربع روشنتر از بغلی هست

  14. كيا می گوید

    من به بابان نشون دادم سریع گفت کدوم تفاوت!!!!!؟؟ داره ولی خودم نتونستم بفهمم!!! البته زبونم هم با زبون پدرم یکیه؟؟؟!!

  15. حاجی پیسکولوسکی می گوید

    حاجی ، لذت بردیم

  16. sسیدرضا می گوید

    من که استفاده کردم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.