ژنوم انسان برای اولین بار به طور کامل توالی‌یابی (سکانس) شد

0

یک تیم بین المللی از دانشمندان سرانجام توالی کامل ژنوم انسان را منتشر کردند. توالی ژنومی جدید صد‌ها میلیون جفت باز آلی را به پیش‌نویس‌های قبلی اضافه می‌کند و برخی از شکاف‌های مهم را پر می‌کند و باعث تحولی در مطالعه بیماری‌ها خواهد شد.

پروژه ژنوم انسانی دهه‌هاست که در حال انجام است.  اولین پیش‌نویس ژنوم انسان در سال 2000 منتشر شد . یک نقشه نزدیک به کامل هم در سال 2003 منتشر شده بود. این نقشه 92 درصد ژنوم انسان را در برداشت. با این حال فقط مناطق موسوم به یوکروماتیک را پوشش می‌داد و قسمت‌های دیگر موسوم به هتروکروماتیک در نوک (تلومر‌ها) و مراکز (سانترومر) کروموزوم‌ها را پوشش نمی‌داد. در آن زمان تعیین توالی این نواحی، بسیار دشوار و پرهزینه بود.

اکنون، با دو دهه کار اضافی و پیشرفت‌های تکنولوژیکی، به لطف یک تیم بین‌المللی از دانشمندان موسوم به کنسرسیوم تلومر به تلومر (T2T) بالاخره کل ژنوم انسان با حدود 3 میلیارد باز آلی، توالی‌یابی شد. ژنوم مرجع جدید T2T-CHM13 نامگذاری شده و تقریباً 200 میلیون جفت باز را به نقشه قبلی اضافه می‌کند. در نقشه جدید، 99 ژن شناسایی شده‌اند که به نظر می‌رسد پروتئین‌ها را کد می‌کنند و حدود 2000 ژن هم نامزد بررسی بیشتر هستند. نقشه ژنوم جدید همچنین هزاران خطای ساختاری موجود در نسخه‌های قبلی را تصحیح می‌کند.

تعیین 8 درصد نهایی توالی ژنوم انسان دو برابر بیشتر از 92 درصد اول زمان گرفت. چون نواحی هتروکروماتیک از تکه‌های بزرگی از بخش‌های تکرار شونده تشکیل شده‌اند، بنابراین به سختی می‌توان به طور دقیق آنها را کنار هم چید. اگر ژنوم را به یک پازل تشبیه کنیم، این بخش‌ها تکه‌های پس‌زمینه ساده‌ای هستند که کنار هم چیدنشان سخت است.

کنسرسیوم T2T از چند ابزار جدید برای خواندن دنباله‌های طولانی‌تر استفاده کرد.  روش توالی‌یابی DNA نانوپور آکسفورد و PacBio HiFi از جمله این روش‌های جدید بودند.

مشکل دیگر این بود که نقشه ژنوم مرجع قبلی از چندین فرد گرفته شده بود و با هم ترکیب شده بود و نقص‌هایی در مدل ایجاد می‌کرد. نسخه جدید این نقص‌ها را حذف می‌کند و مدلی را ایجاد می‌کند که نمایانگر ظاهر ژنوم کامل یک فرد است.

ژنوم جدید انسان به طیف وسیعی از مطالعات آینده، از جمله نشانگر‌های ژنتیکی بیماری، کمک خواهد کرد. به گفته این تیم، سرطان به‌ویژه می‌تواند از ناهنجاری‌های سانترومر ناشی شود، بنابراین درک بهتر این ناحیه از ژنوم می‌تواند به انواع جدیدی از درمان‌ها منجر شود.

گام بعدی در پروژه ژنوم ایجاد یک مرجع پان ژنوم pangenome انسانی از 350 فرد است تا نقشه ژنوم تنوع بیشتری را در بر بگیرد.

منبع: نشریه ساینس


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

اولم، یکی از عجیب‌ترین جانداران روی زمین – شبیه جنین نارس یا موجودات سری فیلم‌های بیگانگان

جانداری به نام Proteus anguinus که همچنین به عنوان اولم olm شناخته می‌شود، گونه‌ای سمندر است که بومی آب‌های زیرزمینی آلپ در جنوب شرقی اروپا است. این جاندار از معدود مهره‌داران غارنشین است و به دلیل شکل سر و دست‌ها  رنگ سفید مایل به صورتی و…

لوگو‌های جالب و دیدنی بر اساس ابرقهرمانان و تبهکاران محبوب که این طراح ایجاد کرده

طراح گرافیک، سرگئی کرمانوف، طرح‌های لوگوی برخی از محبوب‌ترین ابرقهرمانان، تبهکاران و دیگر شخصیت‌ها را ایجاد کرده که تایپوگرافی را به طرز شگفت‌آوری در خود جای داده‌اند.«برای من جالب بود که تصاویر شخصیت‌ها را با متن نوشته‌هایشان ترکیب…

همکاران سمی چه بلایی می‌توانند سرتان بیاورند + گالری عکس

همکاران شما ممکن است زیاد آدم‌های بدی به نظر نرسند و جلوه خارجی‌شان خیلی محبوب و موجه هم باشد. اما باید کسی مدتی نزدیک آنها کار کرده باشد تا بداند که چه بلایی سر زندگی و آسایش شما می‌توانند بیاورند. هیچ وسیله‌ای را نباید به آنها قرض داد و…

باز هم نمونه‌هایی از معماری بد که آنقدر جلب توجه کرده‌اند که شهره اینترنت شده‌اند!

طراحی بد داریم تا طراحی بد. شاید پشت برخی از اینها اصلا طراحی‌ای هم در کار نبوده و همه چیز بداهه پیش رفته است یا حاصل اخنتلاف مهندس طراح داخلی و خارجی و کارفرمایی بوده که فکر می‌کرده همه چیز را می‌داند یا شاید هم دستور کارفرمایی بوده که…

10 عکس بسیار زیبا از درخت – انتخاب شده از عکاسان خلاق

درخت‌ها زندگی‌بخش زمین و مایه زیبایی آن هستند. انسان‌ها هزاران سال است که آنها بهره می‌برند و تا توانسته‌اند پهنه زمین برخوردار از زیبایی‌شان را کمتر و کمتر کرده‌اند. درختان متنوع با شکل و آرایش متفاوت ریشه، تنه، شاخه‌ها و برگ‌ها، چشم‌نواز…

واکسن گارداسیل چیست؟ چه وقت و چه کسانی باید آن را تزریق کنند؟

گارداسیل واکسنی است که به محافظت در برابر انواع خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) کمک می‌کند، که یک عفونت شایع مقاربتی است که می‌تواند منجر به مشکلات سلامتی مختلف از جمله زگیل تناسلی و برخی از انواع سرطان شود. این واکسن برای جلوگیری از…
آگهی متنی در همه صفحات

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.