موضوع پیچیده‌تر از این حرف‌هاست! رابطه سروتونین و افسردگی به همین سادگی‌ها نیست!

8

امروز به یک مقاله جالب برخوردم که در مورد مردی است که به خاطر یک موتاسیون ژنتیکی، دچار کمبود شدید میانجی‌های عصبی منوآمینی مثل دوپامین و سرتونین است. عنوان این مقاله این است: عواقب کمبود ژنتیکی سروتونین روی ریتم خواب.

میانجی‌های عصبی در اختلالات خلقی نقش دارند و تصور می‌شود که کمبود سروتونین می‌تواند منجر به افسردگی شود، بنابراین داروهای ضدافسردگی با تقویت کردن این میانجی می‌توانند، افسردگی را درمان کنند.

البته این نظریه، منتقدانی هم دارد و برخی هم فکر می‌کنند موضوع به این سادگی‌ها هم نیست و یک رابطه ساده بین میزان سروتونین و افسردگی وجود ندارد. حقیقتش را بخواهید، بعد از حدود 50 سال پژوهش روی سروتونین، هنوز شناخت ما از این میانجی عصبی ناقص است. گزارش مورد جدید هم بر میزان اسرارآمیز بودن سروتونین می‌افزاید و در عین حال اطلاعات مهمی به دست می‌دهد.

در این مقاله، یک مرد 28 ساله معرفی شده است که والدینش با هم نسبت فامیلی داشتند. او از یک اختلال ژنتیکی نادر به نام کمبود سپیاپترین ردوکتاز sepiapterin reductase deficiency رنج می‌برد. بیمارانی که این کمبود را دارند، آنزیمی را که به صورت غیرمستقیم در ساخت سروتونین و دوپامین نقش دارد، ندارند. این آنزیم در ساخت ملاتونین و نورآدرنالین هم مؤثر است. در نتیجه این بیماران کمبود شدید میانجی‌های عصبی (و نه فقدان کاملشان را) دارند.

سروتونین

علایم واضح‌تر SRD ، مربوط به کمبود دوپامین است، ضعف و هماهنگی کم عضلات، از جمله این علایم است، یعنی علایمی که در بیماری پارکینسون هم دیده می‌شوند. یک ویژگی جالب SRD این است که این علایم در صبح‌ها خفیف هستند، در طول روز شدیدتر می‌شوند و در طی خواب بدتر می‌شوند. این تغییرات روزانه، البته، یک علامت شاخص افسردگی شدید هم هستند، البته در افسردگی معمولا علایم در سر شب بهتر می‌شوند.

سروتونین
سروتونین، میانجی عصبی که بسیاری آن را میانجی عصبی شادی‌بخش می‌دانند.

این بیمار هم از کودکی علایم پارکینسون را داشت، تا اینکه در 5 سالگی با تشخیص دیستونی برای درمان ال-دوپا دریافت کرد. این درمان علایم او را از بین برد.

اما درمان این بیمار با ال دوپا، مسلما روی سطح پایین سروتونین بی‌تأثیر بود. پزشکان هم تا 27 سالگی نتوانستند تشخیص دهند که این بیمار کمبود سروتونین هم دارد. بنابراین تا این سن، این بیمار علایمی داشت که با کمبود دوپامین توجیه نمی‌شد، این علایم شامل افزایش اشتها، اختلال شناختی خفیف و خواب آشفته بود.

این بیمار از کودکی اختلال خواب داشت، طوری که در کودکی روزانه یک تا دو بار به خواب می‌رفت و از زمان بلوغ به بعد، دو سه ساعت بعد از نیمه‌شب از خواب بیدار می‌شد، به همین دلیل، در طول روز به صورت غیرارادی، یک تا دو بار و بین 2 تا 5 ساعت به خواب می‌رفت.

به همین دلیل پزشکان مشکوک شدند و یک تست ژنتیکی انجام دادند و SRD او را تشخیص دادند. آنها او را با 5 هیدروکسی تریپتوفان که پیشساز سروتونین است، درمان کردند. اثر این درمان، چشم‌گی بود و سیکل خواب بیمار، ناگهان طبیعی شد و اشتهایش کم شد و بر میزان تمرکز و عملکرد شناختی او افزوده شد. در این تصویر نمودار خواب یا هایپنوگرام این بیمار را می‌بینید.

چیزی که در این مقاله جلب نظر می‌کند، دقت عمل پزشکان در تشخیص این بیماری است. چون آشفتگی سیکل خواب و اشتها در افسردگی هم دیده می‌شود.

در پایان باید گفت، این گزارش مورد گرچه بسیار جالب است، اما نتیجه نهایی آن افزودن بر شک و تردیدهای ما است: چرا که این بیمار با وجود کمبود شدید سروتونین، اصلا علایم افسردگی نداشت. این موضوع می‌تواند شاهد دیگری بر این باشد که ممکن است، سروتونین آنگونه که خیلی از پزشکان تصور می‌کنند، به صورت ساده ماده شیمیایی شادی‌آور بدن نباشد! و این رابطه پیچیده‌تر از این حرف‌ها باشد.

پیش از این هم دانشمندان دریافته بودند که اگر با شیوه‌هایی بدن را از تریپتوفان تهی کنند و میزان سروتونین را کاهش دهند، در بیشتر مردم بر خلاف انتظار افسردگی ایجاد نمی‌شود. با این کار تنها در کسانی که از پیش افسردگی داشتند، علایم افسردگی دوباره تقویت می‌شوند.

بنابراین: موضوع پچیده‌تر از این حرف‌هاست!

منبع: ژورنال خواب


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

عکس‌های پراکنده جالب که دقایقی شما را سرگرم خواهند کرد

این ساعت آفتابی زمان را به صورت دیجیتالی نشان می‌دهدکریم عبدالجبار و مربی جان وودن : هرگز فراموش نکنید که چه کسی به شما کمک کرده و باعث پیشرفت شما شده.فقط به دقت نگاه کنیدآتش نشانان آمریکایی در حال خاموش کردن آتش در…

عکس این درخت‌های عجیب در دوره جنگ جهانی دوم اصلا ویرایش نشده‌اند!

این عکس شگفت‌انگیز جنگ جهانی دوم ممکن است عکس ویرایش شده یا فیک به نظر برسد. اما واقعا این طور نیست.در این عکس سورئال، که بخشی از آرشیو عکاسی نیرو‌های دفاع فنلاند است، یک ماشین ارتش فنلاند در امتداد جاده‌ای در چند مایلی مرز با اتحاد…

گالری عکس: طراحی‌های داخلی و خارجی افتضاح و عجیب که با کمی قدرت شبیه‌سازی مغزی رخ نمی‌دادند!

چیزی که من اسمش را می‌گذارم شبیه‌سازی مغزی واقعا چیز لازمی در زندگی و کار است. یعنی اینکه بتوانید قبل از جابجایی و ساختن اجسام در ذهن تجسمش کنید و بعد حین کاربری‌های مختلف تصورش کنید و پیش‌بینی کنید که کجای کار می‌لنگد.فکر کنم از زمان…

عکس‌های قدیمی از کلاس‌های تایپ دهه 1950 تا 1970 – زمانی که تایپ یک مهارت پایه بود و چه بسا با…

در تاریخ آموزش آمریکا، در یک برهه دبیرستان‌های آمریکا برای آموزش یک مهارت ضروری برای ورود به دنیای مدرن تجهیز شدند: تایپ کردن. ظهور کلاس‌های تایپ در دبیرستان‌های ایالات متحده، فصلی جذاب در تاریخی آموزش بود.شروع  آموزش تایپ را می‌توان در…

۲۵ صدای نوستالژیک فناورانه قدیمی که کودکان امروزی به صورت معمول هرگز نمی‌شنوند!

یک ستاره سینمای کلاسیک را در نظر بگیرید مثلا همفری بوگارت را. تلفن را با یک دست در دست می‌گیرد، سیگاری به لب دارد و بعد با افه خاصی شماره‌گیر را می‌چرخاند و با صدای بم مردانه‌اش می‌گوید که نلفنچی فلانجا را برایم بگیر!چنین منظره‌ای دیگر…

عکس‌هایی که جادوی پرسپکتیو را نشان می‌دهند

عکاسی به نام هوگو سوئیساس، یک عکاس خلاق مستقر در لیسبون پرتغال است. او از دوربین و مغزش برای فریب چشم بینندگان عکس‌هایش استفاده می‌کند. او کاملاً خودآموخته، اشیاء روزمره را در صحنه‌هایی که به نظر نمی‌رسد متعلق به آن‌ها هستند، قرار می‌دهد، و…
آگهی متنی در همه صفحات
8 نظرات
  1. local می گوید

    به نظر من در مورد بیماری های روانی خود بیمار هم باید اطلاعات مختصری از علائم و نشانه های بیماری های روانی بدست بیاورد تا خودش هم در روند تشخیص بیماری بتواند کمک کند. پزشکان از مشخصاتی که بیمار ارائه می دهد بیماری را تشخیص می دهند و بیمار نشانه هایی که پزشک جویا می شود را اعلام می کند ولی بیمار چون نمی داند چه چیزهایی در تشخیص بیماری مهم هستند ممکن است بسیاری نشانه های مهم بیماری را در نظر نگیرند.

  2. Sam می گوید

    doctor i have a mental problem
    my shrink orders serteralin
    its depression or tention???
    i confused

  3. علی می گوید

    واقعا پیچیدست!
    من 2سالی هست سرترالین مصرف میکنم،وقتی قطع میکنم علائم شبه افسردگیم بر می گرده(تازه این دفعه بعد قطع سرترالین دلشوره و طپش قلب یهو گرفتم)که این علائم شامل:
    سر گیجه و گیجی
    سٍر شدن دست و پا
    سرد شدن دست و پا
    احساس سرماخوردگی
    افزایش تعریق
    قرمز شدن مردمک

    واقعا عذاب آوره،زندگی رو برات تلخ می کنه!!!

    از طرف دیگه مصرف سرترالین بصورت مزمن باعث عدم تمرکز ذهنی و از بین رفتن وحشتناک حافظه میشه.طوری که نمیتونی تو مکالمه و دیالوگات جمله بندی خیلی خوب داشته باشی،از بین رفتن حافظه رو تو نت می بینم خارجی های هم که مصرف می کنند گزارش میدن.

    با این حال حاظرم با خفت و ذلت حافظه ی سر زنده سابقم رو نداشته باشم ولی از این علائم راحت بشم.

    وقتی مقاله رو میخونی میبینی دکترای اون ور چطور پیگیر بیمارشون واقعا ناراحت میشم.
    تورو خدا راهنمایم کنید.

  4. حسن می گوید

    سلام
    آقا علی پیشنهاد میکنم تست کلسترول و کبد چرب رو انجام بده
    یه روانشناس خوب هم میتونه کمکتون کنه

    1. آیدین می گوید

      آیا کلسترول بالا و کبد چرب سبب ایجاد افسردگی میشود؟

  5. ندا می گوید

    من 4 سال هست که سرترالین مصرف می کنم و2سال اول هم امی پرامین هم باهاش مصرف کردم من خیلی حافظه خوبی داشتم از موقعی که مریض شدم یعنی 4سال پیش تا الان حتی یه کتاب 20صفحه ی رو نمی تونم بخونم دکترم همش میگه پنیک داری دیگه خسته شدم یه هفته خوبم یه هفته حالم بده سر گیجه گنگی تپش. وخیلی حالتهای بد دیگه دارم اگه می تونید نظری بدید شاید کمکم کنه ممنون

  6. دوست می گوید

    دوستان کاهش شدید ویتامین های گروه b complex هم باعـث چنین مشکلاتی میشه. با مشورت پزشک یه دونه ب کمپلکس مصرف کنین و ببینین چه معجزه ای رخ میده.

  7. شقایق می گوید

    سلام رژیم غذایی خیلی مهمه

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.