فیلم «دشمن پشت دروازهها» – معرفی، نقد و تحلیل – Enemy at the Gates 2001
فیلم دشمن پشت دروازهها ، فیلمی 131 دقیقهای است و کارگردان آن کسی نیست جز ژان ژاک آنو، کارگردانی که هفت سال در تبت و نام گل سرخ را هم در کارنامه خود دارد.
این فیلم که درآن بازیگران مشهوری چون جود لاو و اد هریس بازی میکنند ، فیلم خوب و خوشساختی است و از عنصر تعلیق و تعقیب و گریز هم به خوبی استفاده میکند.
داستان در استالینگراد در زمان جنگ جهانی دوم اتفاق میافتد. واسیلی زایتسف سرباز سادهای است که مهارت زیادی در تیراندازی دارد ، استعداد او به صورت کاملا تصادفی از سوی یک افسر سیاسی ارتش شوروی به نام دانیلف شناسایی میشود. مقامات شوروی که فصد روحیه دادن به سربازان شکستخورده خود را دارند ، سعی میکنند با مطرح کردن نام واسیلی به عنوان یک قهرمان ، از وی الگویی برای سایر سربازان بسازند. از این به بعد واسیلی تبدیل میشود به تکتیراندازی که افسران ارتش آلمان را یکی بعد از دیگری شکار میکند.
آلمانها در تقابل ، سرگرد کونیگ را برای کشتن واسیلی میفرستند و از این به بعد است که ما جنگ بین شوروی و آلمان نازی را به صورت مختصرشده در قالب دوئل دو نفره و پر از تعلیق واسیلی و کونیگ میبینیم. همزمان مثلث عشقی واسیلی ، تانیا ، دانیلوف هم شکل میگیرد. دانیلوف تانیا را دوست دارد ولی تانیا واسیلی را . دانیلوف سعی به انهدام واسیلی می کند ولی وجدانش اجازه نمی دهد …
این فیلم البته بحثهای زیادی را هم برانگیخته است. بعد از نمایش فیلم در روسیه کهنهسربازانی که در جنگ استالینگراد شرکت داشتند ، به مجلس دومای روسیه شکایت کردند ، آنها از تصویری که فیلم از ارتش شوروی ساخته بود ، شاکی بودند و درخواست کردند که جلوی نمایش فیلم در روسیه گرفته شود. هم واسیلی زایتسف و هم سرگرد کونیگ شخصیتهای واقعیای بودند ولی نبرد آنها با هم در استالینگراد تخیلی است.
در عین حال منتقدان اشکالات تاریخی و اشتباهات کوچکتر زیادی از فیلم گرفتهاند ، جالب است بدانید بیشتر بودجه 80 میلیونی این فیلم را سرمایهگذران آلمانی تأمین کردهاند.
اگر زیاد مته به خشخشاش نگذاریم ، میشود گفت داستان فیلم “منصفانه” است ، فیلم سه دوئل را روایت میکند که هر کدام ساختاری متقاوت دارند:
– دوئل احمقانه استالین و هیتلر بر سر استالینگراد
– دوئل واسیلی زایتسف و سرگرد کونیگ ، که درست نمیدانند برای چه با هم دوئل میکنند. به زایتسف گفته میشود که نبرد آن دو، نبرد “اقشار” است ولی زایتسف درک نمیکند که آخر این مفهوم چه ربطی دارد.
– دوئل زایسف و دانیلف که خوب میدانند برای چه با هم دوئل میکنند ولی نمیدانند چگونه بر یکدیگر غلبه کنند و از لحاظ اخلاقی در عذابند.
سن پترزبورگ اگر اشتباه نکنم (ولی فکر کنم اشتباه می کنم!)
فیلم باحالی بود.
فکر کنم قبلا هم یکی دو باری نشون داده بودن !
به گمانم سن پترزبورگ!
دکتر جان فراموش کردی از بازی راشل وایز و باب هاسکین چیزی بگی……
سن پطرزبورگ
http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Petersburg
با لنینگراد اشتباه کردم.
استالینگراد حالا ولگوگراد است:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stalingrad
از زمان خروشچف (اوائل دههی شصت میلادی) و شروع استالینزدائی رسمی، نام این شهر به ولگاگراد تبدیل شد و فکر نمیکنم تا حال تغییری کرده باشد.
اسم قدیمش هم همانطور که میدانی(تا قبل از اینکه در دههی بیست میلادی استالینگراد بشود) تزاریتسین بود.
اومدم بنویسم ولگوگراد دیدم گفتن قبلی ها.
جالب بود، همین الان که پستمو دراین باره پابلیش کردم دیدم شما هم نوشتی. البته صحبت من دربارهی این فیلم از یک نظر دیگه است.
در ادامه صحبت یاشار و آشپزباشی درباره “استالینگراد” من هم این لینک رو دیدم:
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%88%D9%84%DA%AF%D9%8
8%DA%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AF_%28%D8%B4%D9%87%D8%B1%29
Волгогра́д
😀
دیشب فیلم رو دیدم و چون خیلی خوش ساخت بود قصد داشتم راجع به آن وبلاگ بنویسم که ظاهرا شما نوشته ای 🙂 همان دیشب یک راست رفتم سراغ ویکی و اول واسیلی زایتسف را جستجو کردم که نتیجه بسیار جالب بودش :http://en.wikipedia.org/wiki/Vassili_Zaitsevنکته ی جالبی که به آن برخوردم این بود که کارکتر معروف واسیلی در بازی Caal of Duty2 یا همان ندای وضیفه 2 هم از روی همین شخصیت و داستان خلق شده است. راجع به جنگ استالینگراد که یکی از خونین ترین جنگهای صده ی گذشته است هم در این قسمت از ویکی باز اطلاعات منحصر به فردی وجود دارد. http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II/Stalingrad
واقعا از دیدن این فیلم لذت بردم. ولی یک نکته بیش از هر چیز توجه من رو به خودش جلب کرد و اون اینکه با توجه به این که در جنگ جانی دوم انگیزه و قصد واقعی از جنگ در اثر زیادی خواهی های مادی و قدرت طلبی بوده و انگیزه های معنوی در آن نقش پر رنگی نداشته ولی گارگردانان غربی چقدر زیبا و درخشان این دوران را به تصویر می کشند و سینمای جنگ آنان چقدر پیشرفته و قابل تامل است ولی در مقابل سینمای جنگ ما با این همه موضوعات ناب معنوی و جوانمردانه انقدر ضعیف و تصنعی به موضوع جنگ پرداخته و به راستی همان بهتر که سینمای جنگ ما از قید حیات رفت!
ولگوگراد
سلام…الان بهش میگن سن پترزبورگ یعنی در واقع اسم اصلیش رو استفاده میکنن…زمان لنین اونجا شد لنینگراد و زمان استالین استالینگراد…سن پترزبورگ یکی از قشنگ ترین شهر های دنیاست…اما در مورد فیلم به نظر من یه فیلم معمولی هالیوودی بود با همون مولفه های آشنای سینمای هالیوود و نه بیشتر…
فیلم عالی بود
خیلی فیلم باحالی بود ولی تابلو بود آقای آنو و همکار نویسندش برای اینکه بهشون انگ کمونیست نزنن اون قسمتهای آخر فیلم رو جا زده بودن.
میدونین چرا اینو میگم؟ چون یه کم لوس بود! قبول نداری؟!
راستی اون بالا گفتن اسمش ولگاگراد شده دوباره دوستان میگن سنپترزبورگ!
وجه تسمیه اش به خاطر مجاورت با رود ولگا است.
موفق باشید.
ولوگراد نام فعلی اسطوره شکست ناپذیری استالین و روسیه یعنی استالینگراد است