دانش خطرناک

دانش از یک دیدگاه، مایه لذت یک دانشمند و مایه رشک اطرافیان اوست، اما از دیدگاه دیگر، این سرمایه که همیشه با بهایی گزاف و به قیمت گوشه‌نشینی و هزاران ساعت تأمل و تحقیق به دست آمده است، بسیار از اوقات باعث درد و رنج صاحبش می‌شود.

گاهی روشنفکر و دانشمند، در مرحله افسردگی و ناامیدی و انزواطلبی باقی می‌ماند و گاهی هم البته، عرصه بیشتر از اینها بر او تنگ می‌شود.

در عین حال بسیاری هستند که باور دارند فاصله نبوغ و جنون، بسیار کم  و ناچیز است.

دانش خطرناک، نام مستند جالب بی‌بی‌سی است که سال 2007 از این شبکه پخش شده است. این مستند نگاه ویژه‌ای دارد به زندگی 4 ریاضی‌دان نابغه: جورج کانتور، لودویگ بولتزمن، کرت گودل و الن تورینگ.

در حالی که هوش و نبوغ این ریاضی‌دانان، تا حد زیادی دانش بشر را تحت تأثیر قرار داده است، برای آنها سرانجامی جز جنون و خودکشی در بر نداشته است.

این مستند از جورج کانتور، شروع می‌کند، ریاضی‌دانی که کارهایش شالوده ریاضی قرن بیستم را ساخت. کانتور بعد از مدتی دچار این توهم شد که پیامبر خداست و سرانجام در راه اثبات این مطلب که فناناپذیر است، دچار جنون شد و در سال 1918 در آسایشگاهی در فقر مطلق، درگذشت.

لودویک بولتزمن، در تقلای اثبات وجود اتم‌ها بود که دست به خودکشی زد. روی سنگ قیر او معادله معروفش نوشته شده است: s=k. log w.

کرت گودل، دوست نزدیک اینشتین هم، عمرش در آسایشگاه روانی به پایان رسید، در حالی که دچار توهم گزند و آسیب شده بود، او در این آسایشگاه آنقدر از بیم مسموم شدن، از غذا خوردن امتناع کرد که سرانجام فوت کرد. در هنگام مرگ او بیشتر از 30 کیلوگرم وزن نداشت.

و سرانجام الن تورینگ، که برای ما نام‌آشناتر است، در حالی درگذشت که تلاش می‌کرد بعضی از چیزها، اصالتا اثبات‌ناپذیر هستند. بسیاری به تورینگ لقب پدر علوم کامپیوتر داده‌اند، او کسی است که نقش زیادی در رمز‌گشایی پیام‌های کد شده آلمان‌ها در جریان جنگ جهانی دوم داشت.

مستند دانش خطرناک گام را از این مرجله فراتر می‌نهد و این سؤال را مطرح می‌کند که طبیعت حقیقتی که متفکران دانش ریاضی به دنبال هستند، چیست.

این مستند را می‌توانید در گوگل ویدئو ببینید و دانلود کنید.

اما اگر می‌خواهید، مستند را با کیفیت بالاتر ببینید، از این لینک‌ها استفاده کنید:

http://rapidshare.com/files/60415319/BBC.Dangerous.Knowledge.1of2.2007.part1.rar
http://rapidshare.com/files/60415992/BBC.Dangerous.Knowledge.1of2.2007.part2.rar
http://rapidshare.com/files/60416704/BBC.Dangerous.Knowledge.1of2.2007.part3.rar
http://rapidshare.com/files/60417508/BBC.Dangerous.Knowledge.1of2.2007.part4.rar
http://rapidshare.com/files/60418349/BBC.Dangerous.Knowledge.1of2.2007.part5.rar
http://rapidshare.com/files/60418805/BBC.Dangerous.Knowledge.1of2.2007.part6.rar
http://rapidshare.com/files/60424566/BBC.Dangerous.Knowledge.2of2.2007.part1.rar
http://rapidshare.com/files/60425353/BBC.Dangerous.Knowledge.2of2.2007.part2.rar
http://rapidshare.com/files/60426230/BBC.Dangerous.Knowledge.2of2.2007.part3.rar
http://rapidshare.com/files/60427012/BBC.Dangerous.Knowledge.2of2.2007.part4.rar
http://rapidshare.com/files/60427862/BBC.Dangerous.Knowledge.2of2.2007.part5.rar
http://rapidshare.com/files/60428392/BBC.Dangerous.Knowledge.2of2.2007.part6.rar

16 دیدگاه

  1. فکر کنم جان نش هم از همین دسته باشه که دچار اسکیزوفرنى پارانویایى شده بود.
    فیلم اسکاری “یک ذهن زیبا” هم با بازی راسل کرو در مورد او ساخته شده.

  2. سلام
    سؤالی که مطرح شده: طبیعت حقیقتی که متفکران دانش ریاضی به دنبال هستند، چیست؟

    به نظرم اینها در حقیقت وجود و کنه ذات تمرکز کرده اند و چون انسان نمی تواند به کنه ذات خداوند پی ببرد، موجب حیرت و دیوانگی در آنها شده است.

    در مورد این جمله: و سرانجام الن تورینگ، که برای ما نام‌آشناتر است، در حالی درگذشت که تلاش می‌کرد بعضی از چیزها، اصالتا اثبات‌ناپذیر هستند.
    خب در واقع بعضی چیزها قابل اثبات نیستند. مثل ادراکات شهودی.

    متشکر از مطلب جالبتون

  3. جالب بود. چند روز پیش ها ذهن زیبا را باز میدیدم. البته جان نش توانست بر بیماری خود غلبه کند.
    واقعا که رمز میان عقل وجنون باریک است

  4. اول تشکر میکنم بابت مقاله جالبتون
    اما لازم به ذکره که الن تورینگ که تقریبا اکثر دانشجوهای کامپیوتر او رو میشناسن دلیل مرگش ماهیت همجنس گراییش بوده. تورینگ در زمانی که در بریتانیا همجنسگرایی جرم محسوب میشده به همون دلیل به زندان محکوم میشه. در نهایت او رو مجبور به استفاده از هرمون های زنانه میکنن که در این قبال از زندان آزاد بشه اما بعد از چند روز جسد بیجانش رو کشف میکنن که به احتمال قوی خودکشی کرده بود.
    یکی از 4 ماشین اکتشافی تورینگ کامپیوتر نام داره !!!! به این میگن نابغه!

  5. در سال ۱۹۵۲ به صورت اتفاقی همجنس‌گرایی وی کشف گردید. در آن سال‌ها همجنس‌گرایی در بریتانیا جرم و بیماری روانی شناخته می‌شد. در دادگاه طبق قانون مخیر شد بین زندان و اخته‌گی شیمیایی یکی را انتخاب کند؛ که وی دومی را انتخاب کرد. به دنبال این حادثه تمام تضمین‌های حفاظتی که وی داشت لغو گردید و از ادامه کار وی بر روی پروژه‌های رمزنگاری ممانعت به عمل آمد. تزریق مواد شیمیایی برای یک سال ادامه یافت و عوارض جنبی بسیاری از جمله رویش پستان‌ها برجای گذاشت.
    در ۸ژون ۱۹۵۴ کارگر خانه جسد او را پیدا کرد؛روز قبل او در اثر سم سیانیدجان سپرده بود، ظاهرا بخاطرسیب نیم خوردهٔ سیانیدی که درکنار تختش بود.بسیاری بر این باورند که مرگ او عمدی بوده، اما مادر اواعتقاد داشت که مرگ او حادثه‌ای بوده که بدلیل بی دقتیش در نگهداری از مواد شیمیایی رخ داده ست.کالبدشکافی علت مرگ را مسمومیت با سیانور یافت و پلیس مرگ را خودکشی اعلام کرد.

  6. در این مورد بنده هم مثل بسیاری از شما مدتها تحقیق کردم، نوشتم و خوندم اما اینکه ما سعی کنیم اتفاقی را که در زندگی یکی دو دانشمند افتاده را به کل موضوع تعمیم بدیم و حتی در این راه از جعلیات هم استفاده کنیم کمی بی انصافی و در واقع باطل بودن نتیجه ایست که میخواهیم پیشاپیش به خواننده تلقین کنیم، البته من شک دارم که مطلبم منتشر بشه اما در مقابل یکی دو دانشمند که در سلامت شخصی و فعالیتهای طاقت فرسا بفکر نبودند و نتیجه کارشون مهمتریم مسئله برای اونها بوده ما صدها و هزاران دانشمند دیگر داریم که علی رغم بیمار نبودن سعی بر بیمار کردنشان هم شد اما در زندان برجهای کلیسا مردند و مجنون نشدن و یا روی صندلی چرخدار اتوماتیک با کامپیوتر صحبت میکنند و اتفاقآ بسیاری از رازهای هستی را هم کشف میکنند اما متاسفانه برای بعضیها نمیتوان تهمت دیوانگی و اسکیزوفرنی بدانها بست.
    دنیای غریبیست!!!

    1. نه این مستند نه مطلب کوتاهی که من نوشتم، مرادش این نیست که کل جماعت ریاضی‌دان‌ها را متهم به اسکیزوفرن بودن بکنند. این مستند فقط سرنوشت عجیب و غریب چند نابغه را بررسی می‌کنه و در کنار هم قرار می‌ده. همین و بس!

  7. جالبه. همه یاد ذهن زیبا افتادن. اما یه سوال: من شنیدم که اسکیزوفرنی یه بیماری ژنتیکی هست. مثلا فرزند جان نش هم مبتلا به همین بیماری هست. درسته؟ من همیشه فکر میکردم اینجور بیماری ها منشا روانی دارند و بنا به نظریات فروید و یونگ و بقیه روانکاوها منشایی روانی در کودکی یا… دارند. میشه برام توضیح بدید؟(یه پزشک مجانی گیر آوردم دیگه:دی)

  8. http://www.scienceblog.com/cms/new-bbc-four-science-season-science-you-cant-see-13635.html
    طبق نوشته های سایت بالا این مستند یک قسمت از یک مجموعه برنامه کانال BBC 4 به اسم Science you can’t see است که شامل سه بخش بوده:
    1. Dangerous Knowledge
    2. Atom
    3. Absolute Zero
    لینکهای download مستندهای اتم و صفر مطلق (و البته چند مستند دیگر) در وبسایت زیر موجود است:
    http://gu1337.com/tv-shows/154379-rs-com-documentary-topic-science.html

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]