آخرین کارخانه سازنده ماشین تحریر هم بسته شد!

باور کردنش سخت است، ولی تا همین اواخر، یک کارخانه فعال تولید ماشین تحریر در هند وجود داشت و هندیها به صورت انبوه محصولات آن را میخریدند. این فناوری که تصور میکردیم با ورود کامپیوترهای خانگی و نرمافزارهای واژهپراز و پرینترها، سالهاست مبدل به یک فناوری باستانی شده است، تا سال پیش مشتقان زیادی در هند داشت.
گودرج و بویس، کارخانهای در بمبئی، آخرین کارخانهای در دنیا بود که ماشین تحریر میفروخت، تا سال 2009، این کارخانه هر سال بین ده هزار تا 12 هزار ماشین تحریر میفروخت.
این کارخانه از سالهای دهه پنجاه کار خود را شروع کرد، زمانی که نخستوزیر وقت هند، جواهر لعل نهرو، ماشین تحریر را نماد استقلال و صنعتی شدن هند توصیف کرد.
تا سالهای اولیه دهه 90 این کارخانه هر سال 50 هزار ماشین تحریر میفروخت، ولی سال قبل تولید به هشتصد دستگاه رسید، همین کاهش تقاضا باعث شد که سرانجام تولید ماشین تحریر در این کارخانه متوقف شود. البته برای این شرکت نگران نباشد، چون محصولات بسیار متنوع دیگری تولید میکند!
اولین سیستم تایپ جهان توسط هنری میل در سال ۱۷۱۴ ابداع شد. در سال ۱۸۲۹ ویلیام بارت ماشین چاپی را با نام تایپوگراف ارائه کرد که با موفقیت مواجه نشد. سر انجام کریستوفر لتم شولز به همراه دو تن از همکارانش به نامهای کارلوس گلیدن و ساموئل سول ماشین تایپ خود را در سال ۱۸۶۷ تکمیل کردند و پس از دریافت امتیاز، شولز پروانه تولید ابداع خود را در ایالات متحده آمریکا به ثبت رساند و اولین ماشین تایپ تجاری با نام رمینگتون مدل ۱ در سال ۱۸۷۳ وارد بازار شد. ایده تولید این ماشین بر اساس اصول ماشین چاپ متحرک گوتنبرگ، طراحی شد در این شیوه از چاپ، جوهر با استفاده از فشار بر روی کلیشه به کاغذ منتقل میشد و شولز نیز با الهام از این شیوه ماشین تایپ خود را بر مبنی ضربه زدن کلیدهای ماشین بر روی نواری سیاه رنگ و جوهری ابداع کرد.
تصویری از ماشین تحریر رمینگتون مدل ۱
شخصا تجربه کار با ماشین تحریرهای الکترونیک را دارم. آیا شما در خانه یک ماشین تحریر مکانیکی دارید؟
بد نیست به این لینکهای جالب هم سر بزنید:
– پست وبلاگ کیبورد آزاد در مورد ماشین تحریر
– مدخل ویکیپدیا در مورد ماشین تحریر
– وبلاگ جالب Life in a Typewriter Shop
– موزه ماشینهای اداری
خیر
اما خیلی دوست داشتم یکی از اونها رو برای دیدن عملکردش باز میکردم
البته پیچیده به نظر نمیاد.
اینم بگم که هنوز عریضه چی هایی هستن تو تهران که مثل تایپیست های سریع با ماشین مینویسن!
من هیچ وقت از یک ماشین تحریر استفاده نکردم ولی ازش خاطرات خوبی در ذهن دارم مثل بعضی از صحنه های جالب در فیلم های مورد علاقه ام. و یا داستان “چشمهایش” از بزرگ علوی که دختر نقش اول داستان (که اسمش یادم رفته) برای نزدیک شدن به استاد، رفت و تایپ با ماشین تحریر رو یاد گرفت (که ظاهرا کار شاقی هم بوده چون دکمه های ماشین تحریر خیلی سفته) به هر حال همیشه یاد خاطرات خوب می افتم با ماشین تحریر.
راستی یه جیز دیگه، ظاهرا زمانی که تازه ماشین تحریر در ایران استفاده اش رایج شده بوده کسایی که تایپ با ماشین تحریر رو بلد بودند کلی کلاس میزاشتن (البته خوب تعدادشون خیلی هم کم بوده. مخصوصا دخترهایی که کار با ماشین تحریر رو بلد بودند)
من دارم ولی مونده زیر بارون زنگ زده شدیدا!
عجب.دل همه برای صدای تق و توقش تنگ میشه .
من یک قدیمیشو دارم فکر کنم عتیقه با ارزشی شده باشه
من در جستوجوی یگ ماشین تحریر میباشم که آن را خریداری کنم ایا ممکن است مرا راهنمائی کنید ، که از کجا میتوانم آن را تهیه کنم
موفق باشید .
در تهران در خیابان ایرانشهر فکر کنم بشود پیدا کرد.
سلام
در مورد تجربه ای که از ماشین تحریر الکترونیکی دارید
من به تازگی صاحب یه مدل از این ماشین تحریر ها شدم
مارک اپتیما
ولی چیزی نمی نویسه
چه چیزی لازم داره؟
آیا جوهر می خواد؟
اول بایدچک کنی که ribbonداره اگرداره شایدخشک شده بعدش بایدببینی چرخ تحریر(typewheel)داره یانه درآخراگرموفق به راه اندازی نشدی بمن زنگ بزن 09127931353و02166737525
سلام
من میخوام اطلاعاتی در مورد چگونگی عملکرد و نحوه کار کردن با ماشین تایپ های قدیمی جمع آوری کنم
شما میتونید کمکم کنید ؟
در مورد این که جوهر تایپ چیه (از چه نوعیه) و این که وقتی خطا یا اشتباهی در هنگام تایپ پیش میایدچه طور آن را تصحیح کنیم ؟
ممنونم اگه کمکم کنید