موسیقی بر روی فیلم‌های اشعه ایکس پزشکی

4

تجربه نشان داده است که هر جا محدودیت و ممنوعیت حاکم شود، در مقابل ابتکار مردمی که قصد دور زدن و خنثی کردنش را دارند، سر تعظیم فرود می‌آورد. ایوان کلیما در کتاب روح پراگ به رواج ادبیات زیرزمینی در چکسلاواکی اشاره کرده است. او نوشته است که چگونه با وجود انواع محدودیت‌ها، دویست مجله و چند هزار جلد کتاب، فارغ از تعدیل و سانسور، تکثیر می‌شدند و در دسترش مشتاقان قرار می‌گرفتند.

در سال‌های بعد از اتمام جنگ جهانی، استالین سعی داشت که جامعه شوروی را از فرهنگ غربی دور نگه دارد و البته در روسیه و هم در اروپای شرقی نویسندگان داخلی نیز، مجالی برای عرضه آزاد آثار خود را نداشتند، اما این مسئله باعث نمی‌شد که «مرشد و مارگاریتا»ی میخائیل بولگاکف یا «قدرت ناتوانان» واتسلاو هاول به شیوه‌های مختلف تکثیر نشود. این تکثیر گاه به صورت ابتدایی با گذاشتن کاغذ کاربن زیر دست‌نوشته با ماشین تحریر صورت می‌گرفت، گاهی هم تکثیر در چاپخانه‌ها به صورت مخفیانه در شیفت‌های شب انجام می‌شد. این کار در شوروی قبل از گلاسنوست کار خطرناکی بود، چرا که ماشین‌های تحریر، چاپخانه‌ها و فرایند چاپ، تحت نظارت دقیق سازمان کا گ ب بود.

کار به جایی رسیده بود که این روند میانبر زدن، برای خود صاحب اصطلاح ویژه‌‌ای شد، اصطلاحی روسی samizdat. در این واژه، sam به معنی خود و izdat به معنی چاپ و انتشار است. این اصطلاح به معنی خودانتشاری است و نخستین بار توسط یک شاعر روسی به نام نیکولای گلازکوف در سال‌های دهه چهل ابداع شد.

موسیقی هم یکی از حوزه‌هایی بود که در شوروی به شدت کنترل می‌شود، اما مردمی که دوست داشتند موسیقی پاپ، راک اند رول یا جاز گوشی کنند یا به آهنگ‌های گروه‌های زیرزمینی دسترسی پیدا کنند، راهکارهای خاص خود را داشتند. در آن سال‌ها، شمار قابل توجهی از موسیقی‌دان‌ها روانه سیبری شده بودند تا جامعه از وجودشان در امان باشد. اما در بازداشت‌گاه‌های کار اجباری، گاه فرماندهانی پیدا می‌شدند که خود، موسیقی جاز دوست داشتند و ترتیبی می‌داند که در مهمانی‌های خصوصی‌شان، زندانی‌هایشان برایشان موسیقی بنوازند. بعضی از نوازندگان روسی هم که در دوران قبل از مائو در چین موسیقی جاز فراگرفته بودند، محکوم به تبعید به جاهای بسیار دورافتاده‌ای مثل منطقه خازان تاتارستان می‌شدند. در این میان آنها، از چشم‌پوشی مقامات محلی آنجا استفاده می‌کردند و کنسرت‌هایی ترتیب می‌داند و حتی گاهی رادیوی محلی تارتارستان، موسیقی آنها را پخش می‌کرد. همین پخش‌های رادیویی توسط علاقه‌مندان روسی با رادیو، شنود می‌شود.

کنترل دقیقی بر ورود موسیقی و صفحات موسیقی از طریق مرزهای شوروی صورت می‌گرفت، با این همه به طرق مختلف صفحات موسیقی از کشورهای اروپای شرقی که در آنجا کنترل کمتری بر موسیقی وجود داشت، وارد روسیه می‌شدند. این موسیقی باید به شیوه‌ای تکثیر می‌شد، اما با وجود کنترل شدید و کمبود مواد و ابزار مناسب در سال‌های بعد از جنگ جهانی، تکثیر موسیقی کار ساده‌ای نبود.

مردم دست به ابتکاراتی زدند، آنها دریافتند که می‌توانند از فیلم‌های وینیل و استات، صفحه موسیقی درست کنند، اما به زودی توجه آنها به یک ماده خام بسیار قابل دسترسی و ارزان هم جلب شد: فیلم‌های پزشکی اشعه ایکس! آنها با مبلغ بسیار کمی در حد چند کوپک، صدها عکس رادیولوژی را از کلینیک‌ها و بیمارستان‌ها می‌خریدند و با دستگاه ویژه‌ای روی آنها شیار می‌انداختند و روی آنها موسیقی ضبط می‌کردند. به این صفحات اصطلاحا Roentgenizdat گفته می‌شد که در آن جزء اول یا رونگتن همان اشعه ایکس معنی می‌دهد و جزء دوم یعنی izdat همان طور که پیشتر گفته شد، به معنی انتشار است.

کیفیت موسیقی ضبط شده روی این صفحات عجیب و غریب، پایین بود و این صفحات تنها چند ماه قابل استفاده بودند، اما این صفحات بسیار ارزان بودند و آنها را می‌شد تنها با یک تا یک و نیم روبل تهیه کرد.

به زودی موسیقی ممنوع بر روی استخوان جمجمه و تصاویر اشعه ایکس سینه و اندام‌های بیماران روسی، در دسترس همه قرار گرفت. در این میان بعضی ذوق بیشتری به خرج می‌دادند و موسیقی را به گونه‌های با عکس رادیولوژی همگون و متجانس می‌کردند.

در سال 1958، انتشار موسیقی با این سبک ممنوع شد و یک سال بعد با شناسایی یکی از بزرگ‌ترین گروه‌هایی تکثیر موسیقی روی فیلم‌های اشعه ایکس، این شیوه تکثیر موسیقی از رونق افتاد.

بد نیست به اینجا بروید و شماری از این صفحات ویژه را ببیند. در این صفحه می‌توانید شما با فرمت mp3 به موسیقی ضبط‌شده روی هر صفحه هم گوش کنید.

منابع: + و + و + و +


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

خانه کوچک هم می‌تواند محل زندگی شادی باشد، اگر چیدمان هوشمند و به‌روز در آن استفاده شده باشد

کسانی که در کودکی در خانه‌های بزرگ زندگی کرده‌اند، چندان میانه‌ای با خانه‌های آپارتمانی ۵۰ - ۶۰ متری که این روزها آنها را هم به سختی می‌شود خرید، ندارند. اما تصور کنید که ساخت و سازها متفاوت بودند و کسی به فکر مصرف‌کننده جوان کم‌درآمد بود و…

چرا غذاها در کتاب‌های مصور و انیمیشن‌ها اینقدر اشتها برانگیزند؟!

دوران کودکی خودم را که به یاد می‌آورم، یاد کتاب‌های داستان مصور می‌افتم که در بعضی از صفحات آن عکس میزهای پر از غذا درج شده بود. نقاشی‌های آنقد آنقدر خوب بودند که تصور می‌کردم میوه‌ها و مرغ و بوقلمون و سوسیس فرنگی‌ها مسلما باید کیفیت…

دستمال‌های پارچه‌ای برای پنهان کردن نقشه فرار در زمان جنگ جهانی دوم

جورجینا کنیوندر جنگ جهانی دوم، نقشه‌های سرّی روی دستمال‌های جیبی چاپ می‌شد تا نیروهای متّفقین در پشت خطوط دشمن بتوانند از آنها استفاده کنند. گرامی داشتن دستمال‌های پارچه‌ای کهنه پدر ‌همسرم شاید به نظر کاری ناخوشایند باشد اما در دل آنها…

عکس‌های دلپذیر این سلبریتی‌ها با میدجرنی نسخه پنج و این دستور ایجاد شده که شما هم می‌توانید از آن…

تصور کنید که بخواهید عکس‌هایی از شمار قابل توجهی از سلبریتی‌ها داشته باشید که همه در حال انجام یک کار واحد هستند، آن هم در یک شرایط نوری یکسان.در شرایط عادی که نمی‌شود به همه‌شان دیکته کرد که ژست مورد نظر ما را بگیرند. اما هوش مصنوعی…

طراحی‌ها و معماری‌های نبوغ‌آمیز و عالی که باید تحسین‌شان کرد

همان طور که در برخی پست‌های قبلی از طراحی‌ها و معماری بد گفتیم (در اینجا و اینجا برای مثال) سوی مخالف آنها هم وحود دارد. یعنی طراح یا معماری صنعتی به کاربرد و جنبه زیباشناختی اماکن و اشیا دقیقا فکر کرده و چیزی دلخواه و هماهنگ با محیط پدید…

تصور شاهان صفوی بر اساس شرح متنی جهانگردان و افراد شاخصی که آنها را دیده و توصیف کرده‌اند

در حساب توییتر Cavid Ağa شاهان صفوی را بر اساس نوشته‌های قدیم به دقت و به صورت گرافیکی و چشم‌نوازی تصور شده‌اند.(توضیحات از ویکی پدیا) شاه اسماعیل بنا به نوشته‌های جیووانی ماریا دلی آنجیوللوشاه اسماعیل یکم (۱۷ ژوئیهٔ ۱۴۸۷ – ۲۳ مه…
آگهی متنی در همه صفحات
4 نظرات
  1. سیب پزشکی می گوید

    خلاقیت حیرت آوره. نمیشه جلوش رو گرفت. ممنون بخاطر این پست جالب

  2. مسعود زمانی می گوید

    واقعاً نبوغ بشر ته نداره… جلوی تغییرات رو نمیشه گرفت… ولی خیلی خیلی جالبه که مثلاً داری Dies Irae گوش میدی درحالیکه عکس یه جمجمه داره روی گرامافون میچرخه… خیلی خوبه

  3. رضا می گوید

    خیلی جالب بود!

  4. هادی می گوید

    خیلی باحال بود

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.