گوگل چقدر از محل «اندروید» درآمد دارد؟

کسانی که اخبار مربوط به سیستم عامل موبایل گوگل -اندروید- را دنبال می‌کنند، می‌دانند که گوگل به صورت مستقیم هیچ مبلغی بابت فعال کردن اندروید در گوشی‌ها و تبلت‌ها از شرکت‌های دیگر نمی‌گیرد.

جمعه پیش گزارش مالی گوگل در سه ماهه منتهی به سپتامبر سال 2011 منتشر شد، بر اساس این گزارش، درآمد گوگل در این سه ماه 9.72 میلیارد دلار بوده است که نسبت به سه ماهه مشابه سال قبل 33 درصد افزایش داشته است، اما اگر در این گزارش هم اندروید را جستجو کنید، می‌بینید که نشانی از اندروید در این گزارش مالی نیست.

آیا گوگل به خاطر دلایلی انسان‌دوستانه این همه انرژی صرف توسعه اندروید می‌کند؟!

مسلما نه! گوگل تا به حال 190 میلیون دستگاه را در سراسر دنیا مجهز به اندروید کرده است. عدد واقعا بزرگی است، اما عدد بزرگ‌تر، 2.5 میلیارد دلاری است که کاربران اندروید سالیانه نصیب گوگل می‌کنند.

همان طور که حدس می‌زنید این درآمد به صورت غیر مستقیم از طریق کلیک کاربران بر روی آگهی‌ها به دست می‌آید. همان طور که «لری پیچ» اشاره کرده است، اصولا ابزارهایی که دست شمار زیادی از مردم باشند و به صورت مستمر از سوی آنها مورد استفاده قرار بگیرند، منبع خوبی برای کسب درآمد توسط شرکت‌های فناوری هستند، البته آن شرکت‌هایی که بیشتر محبوب باشند و مثلا مثل گوگل با سرویس‌ جستجو و سرویس‌های جانبی دیگر، کاربران را به سوی خود بکشند.

2.5 میلیاردی که گفته شد، 2.5 بار، بیشتر از برآورد درآمد حاصل از کاربران موبایل در سال پیش است و تخمین زده می‌شود، درآمد غیرمستقیم گوگل از محل اندروید در سال بعد، دو برابر شود و به پنج میلیارد دلار در سال برسد! (+)

نکته جالب دیگر، راهبرد متفاوت سه شرکت بزرگ اپل، گوگل و مایکروسافت به مقوله درآمدسازی از طریق فناوری موبایل است: اپل می‌کوشد که عمدتا با فروش سخت‌‌افزار بیشتر و فروشگاه‌ آی‌تونز درآمد کسب کند، گوگل، دل به کلیک‌ها و درآمد آگهی‌ها بسته است و مایکروسافت هم دلخوش به درآمد فروش لیسانس‌ها و پتنت‌ها است.

شاید جالب باشد که بدانید مایکروسافت بابت فروش هر تلفن اندرویدی HTC مبلغ 5 دلار دریافت می‌کند و از آنجا که htc تا به حال 30 میلیون گوشی اندرویدی فروخته است، 150 میلیون دلار به جیب مایکروسافت خریده است، درآمدی که چند برابر درآمد مایکروسافت از محل سیستم عامل موبایل خودش است! این مبلغ بایستی بابت استفاده از پتنت‌های مایکروسافت از سوی htc پرداخته شود. البته گویا htc، تنها شرکتی نیست که مجبور بابت پتنت‌ها به مایکروسافت، پول پرداخت کند. ایسر و ویوسونیک دو شرکت دیگری هستند که مجبورند بابت فعال‌سازی هر گجت اندرویدی به مایکروسافت هزینه بدهند. (+)

جه بخواهید و چه نخواهید، دنیای امروز، دنیایی درهم‌تنیده و عرضه بده و بستان و همکاری‌های چندجانبه، ‌در عین رقابت‌های شدید است، می‌شود حدس زد که گوگل حتی از فروش بالای محصولات اپل هم خوشحال باشد، چون باز هم به درآمد حاصل از آگهی‌ها فکر می‌کند.

واقعیت این است که ترافیک دجیتال گجت‌های مبتنی بر iOS نسبت به ترافیک گجت‌های اندرویدی، به میزان قابل توجهی بیشتر است، در واقع بر اساس آخرین آمار comscore، محصولات iOS، حدود 58 درصد و محصولات اندرویدی نزدیک به 32 درصد ترافیک موبایل آمریکا را تشکیل می‌دهند. به عبارت دیگر می‌شود استدلال کرد که گوگل بیش از آن که از محل اندروید درآمد کلیکی کسب کند، از iOS‌ منتفع می‌شود!

بر اساس آمار comscore، ترافیک گوشی‌ها و تبلت‌ها، در آمریکا 7 درصد کل ترافیک دیجیتال را تشکیل می‌دهد.  این 7 درصد عدد عظیمی است که شرکت‌های بزرگ برای آن برنامه‌ریزی کرده‌اند.


حالا که به بحث درآمدسازی شرکت‌های از گجت‌های پرتابل پرداخته‌ایم، بد نیست فروشگاه اپ اندروید را با گوگل مقایسه کنیم:

گرچه گوگل به تعداد روزافزون اپ‌های فروشگاهش تکیه می‌کند و به اعداد خام افتخار می‌کند اما بر اساس مطالعات شرکت Distimo، میزان اقبال کاربران iOS به اپ‌های پولی و بنابراین میزان درآمدسازی برای توسعه‌دهندگان اپ‌های iOS بیشتر از اندروید است. این مسئله می‌تواند توجیه کند که چرا ما اپ‌های باکیفیت بیشتری در iOS نسبت به اندروید داریم. مثلا در حیطه نرم‌افزارهای سطح بالای پزشکی اصلا اندروید نمی‌تواند به iOS نزدیک شود.

بر اساس آمار Distimo، گرچه اندروید از لحاظ تعداد کل اپ‌ها بر اپل فائق آمده، اما هنوز تعداد اپ‌های پولی iOS سه برابر اندروید است و میزان دانلود اپ‌های پولی اندروید به میزان قابل توجهی از اپ‌های رایگانش پایین‌تر است.

به صورت کلی 79.3 درصد همه اپ‌های پولی اندروید، کمتر از 100 بار دانلود می‌شوند و فقط 4.6 دصد آنها بیشتر از هزار باز خریداری می‌شوند. اما در مورد اپ‌های رایگان وضع تفاوت دارد: 19.6 درصد آنها کمتر از 100 بار و 48.2 درصد آنها بیشتر از هزار بار دانلود می‌شوند. نتیجه: کاربران اندروید به اپ‌های رایگان خیلی علاقه دارند!

در ماه مارس و آوریل امسال، شش اپ پولی iOS، بیش از پانصد هزار باز دانلود شدند، در حالی که در همین بازه زمانی، تنها دو اپ پولی اندروید، بیشتر از پانصد هزار بار تقاضا شدند. (+)


رقابت iOS و اندروید قطعا بازار را برای هر دوی آنها گرم می‌کند. در این میان مایکروسافت چشم به آینده دارد و فعلا با کارت پتنت‌هایش بازی می‌کند، اسلحه‌ای که باید مواظب باشد گوگل با هوشیاری چند وقت پیش‌اش با خرید موتورولا از دست‌اش درنیاورد!

12 دیدگاه

  1. سطر اول رو اصلاح کنید
    “می‌دانند که اپل به صورت مستقیم هیچ مبلغی بابت فعال کردن اندروید در گوشی‌ها و تبلت‌ها از شرکت‌های دیگر نمی‌گیرد.”

  2. دکتر جان
    پاراگراف اول، به جای گوگل نوشتی اپل!
    هنوز استیو جابز ول‌کن معامله نیست ظاهراً!!
    :D

  3. با سلام لزف کنید معانی برخی واژگان را هم بنویسید مثلا من ندنستم معادل پتنت چیست! یا بجای اپ از کلمه: اپلیکیشن یا برنامه های کاربردی استفاده کنید
    ممنون

  4. واقعا جدای این برند بازیها آدم لذت میبرد اینا چه پولهای گنده ای به جیب می زنند و ما آتش رقابت و فن بازی بین کاربران اندروید و ای او اس و ویندوز روز به روز این تنور را گرمتر میکند.
    این اعداد واقعا بزرگ هستند و صد البته که از این افراد لیاقت این پولها رو دارن.

  5. میدونم که سالهاست حداقل در کشورهای پیشرفته رانت، دیکتاتوری و عدم شفافیت بسیار مذموم هست و سعی میشه از صحنه ی سیاسی کنار زده بشه و حداقل به اینجا رسیدیم که هیچ سیاستمداری جرات نمیکنه که به اینا اذعان کنه
    اما متاسفانه در عرصه ی دیجیتال هنوز هم مجیز گوی دیکتاتوریهای دیجیتال هستیم. مثلا خنده داره که اپل قاب پخ شده ی مستطیلی خودش رو بتنت کرده یا مایکروسافت که به طرق مختلف داره سعی میکنه انحصارشو (دیکتاتوریشو) بسط بده (اپل که علنا این کار رو میکنه)
    این حق کاربره که آزاد باشه
    این مرامی هست که بنیاد نرم افزار آزاد FOSS سعی میکنه اونو بین کاربرها جا بندازه
    ربطش به این پست اینه که چیزی که در این پست مغفول شده همین مسئله است. گوگل بیشتر با اهداف FOSS سازگار هست. در واقع دلیل درآمد بیشتر و پولی بودن بیشتر اپهای اپل یکیش همین انحصارگری شدید شرکت اپل هست. این شرکت سعی میکنه که کاربرها رو به سمت خرج کردن پول سوق بده در حالیکه خیلی از اپهائی که دارن معادلهای آزاد و مجانی هم داره،
    در واقع اپل سعی میکنه توی اکوسیستمش اتمسفری رو ایجاد کنه که درآمد بیشتری رو کسب کنه در حالیکه این فرهنگ یا اتمسفر یا هرچی به ضرر کاربران هست و حقوقشون رو ضایع میکنه
    نتیجه اینکه مهمترین راه حل این مسئله آگاهی کاربران هست

  6. سلام،

    به نظرم خیلی احمقانه اومد که چذا مایکروسافت داره از دوایس های اندرویدی پول پتنت می گیره؟ برای همین هم یک جستجو کردم که در لینک زیر می تونید بخونید.
    http://blogs.technet.com/b/microsoft_on_the_issues/archive/2011/03/21/android-patent-infringement-licensing-is-the-solution.aspx
    خلاصه ماجرا اینه که مایکروسافت برای به اصطلاح خلاقیتش در زمینه استفاده از تب ها، نمایش متن قبل از گرافیک در صفحات وب، نمایش درصد دانلود، امکان سلکت کردن متن و در نهایت برای امکان نت نوشتن (یادداشت) روی متن پول می گیره!
    به نظر من این قوانین پتنت آمریکا که در ابتدا برای دفاع از مخترعان در حدود 200 سال پیش در 1790 تصویب شده داره جلوی رشد و سرعت ابداعات را می گیره و بجای اینکه به افراد حقیقی صاحب ایده پولی از فواید استفاده از این نوآوری ها برسه، این فواید به اشخاص حقوقی (شرکت های بزرگی مانند مایکروسافت) می رسه که جای تاسف داره و حتی در مواردی حق شرکت های کوچکتر در این نوآوری ها خورده می شه. مثل مطلبی که در مورد ابداعاتی که اپل در iOS 5 از اپ های محبوب بدون فواید دزدیده و پیش فرض کرده.
    شاید کمی نظر من بی ارتباط با این مطلب بود ولی امیدوارم مفید باشه.
    در ضمن این مقاله Economist رو هم در این مورد بخونید:
    http://www.economist.com/node/21525096

    با سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]