یک شیوه جالب درمانی: پیوند مدفوع!

«لارا تامپسون»، 26 ساله بود که زندگی‌اش عوض شد. در ابتدای سال 2008، او مقیم «رُد آیلند» بود و در یک پژوهشکده پیشگیری از ایدز کار می‌کرد که ناگهان دچار بیماری اسهال و استفراغ شد.

او در ابتدا فکر کرد که دستگاه گوارشش دچار عفونت ویروسی شده یا نظم دستگاه گوارشش به خاطر استرس به هم ریخته و بنابراین تصور نمی‌کرد که مشکل‌اش، بیش از چند روز ادامه پیدا کند.

اما این طور نشد و لارا در عرض سه هفته، بین 7 تا 9 کیلوگرم از وزنش کم شد. به خاطر اسهال شدید، مجبور بود هر آن که احساس دفع به او دست می‌داد به دستشویی برود و نمی‌توانست سر کارش برود.

وقتی او با یک پزشک مشورت کرد متوجه شد که مشکل‌اش چیزی بیشتر از یک عفونت ساده ویروسی است. معلوم شد که دستگاه گوارش او با یک باکتری به نام کلستردیوم دیفیشیل Clostridium difficile آلوده شده است. به خاطر وجود مقاومت آنتی‌بیوتیکی، درمان عفونت با این باکتری دشوار است.

پزشکان، نخست او را با مترونیدازول درمان کردند که آثار جانبی نامطلوبی مثل تهوع و تشدید سردرد میگرنی را در لارا در پی داشت و منجر به درمان او نشد. داروی بعدی که برای تجویز شد، ونکومایسین بود که یک آنتی‌بیوتیک وسیع‌الطیف به حساب می‌آید. این آنتی‌بیوتیک هم مؤثر نشد و درمان با ونکومایسین باعث شد که عفونت قارچی هم بگیرد.

اوضاع برای لارا بدتر می‌شد و مسئولان محل کار او، از آنجا که می‌ترسیدند او عفونت را به بیماران حساس مبتلا به ایدز منتقل کند و شرایط این بیماران را بحرانی کند، از او خواستند که در محل کار حاضر نشود.

چندین ماه، اوضاع به همین روال ادامه یافت، انواع رژیم‌های دارویی برای لارا تجویز می‌شد و هیچ کدام موثر واقع نمی‌شدند، موهای لارا شروع به ریزش کرد و عضلاتش تحلیل رفتند. تا تابستان سال بعد او 18 کیلوگرم از وزنش را از دست داده بود و ناامید شده بود.

اینجا بود که او در اینترنت دنبال درمان‌های جایگزین جستجو کرد تا اینکه به توضیحاتی در مورد یک شیوه درمانی خاض برخورد که در آن از هیچ دارویی استفاده نمی‌شد. این درمان عجیب، عبارت بود از «پیوند مدفوع»!
بله! اشتباه نخواندید: پیوند مدفوع یعنی قرار دادن مدفوع صاف و رقیق‌شده فردی با روده سالم در روده بزرگ یک بیمار!

این کار به این منظور انجام می‌شود که کلونی یا جمعیت باکتریایی یک بیمار با یک کلونی تازه و متفاوت جایگزین شود.

لارا در این زمان چیزی برای از دست دادن  نداشت و می‌خواست این درمان را امتحان کند. در این زمان او تقریبا بیشتر اوقات خود را در دستشویی می‌گذارند، گریه می‌کرد و دچار مشکل روحی شده بود.

او از چیزهایی که پیدا کرده بود، پرینت گرفت و پزشکی را پیدا کرد که آشنا باین شیوه درمانی بود. این پزشک «کالین کلی»، یک متخصص بیماری‌های دستگاه گوارش بود.

در اواخر اکتبر سال 2008، پیوند مدفوع به صورت سرپایی روی لارا انجام شد. مثل یک کولونوسکوپی، لارا قبل از پیوند، داروهای ملینی استفاده کرد که روده‌اش را پاک کرد. دوست پسر لارا هم دهنده مدفوع شد!

تنها در عرض دو ساعت بعد از پیوند مدفوع، لارا حس کرد که بهتر شده است و با گذشت سه سال از این پیوند، دیگر او دچار عفونت مجدد با کلستردیوم دیفیشیل نشده است.


روده بزرگ همه ما مملو از باکتری‌هایی است که با ما همزیستی دارند و بیماری‌زا نیستند، این باکتری‌های عرصه را برای رشد باکتری‌های بیماری‌زا تنگ می‌کنند. این جمعیت باکتریایی سودمند که به آنها فلورای نرمال روده بزرگ هم گفته می‌شود، تا زمانی که ترکیب طبیعی خود را داشته باشند، باعث مقاومت ما نسبت به عفونت با باکتری‌های مثل کلستردیوم می‌شوند. اما هر زمان که به عللی این ترکیب طبیعی به هم بخورد، روده ما مستعد بیمار شدن با باکتری‌های بیماری‌زا می‌شود.

اینجاست که «پیوند مدفوع» معنی پیدا می‌کند. دهنده نمونه مدفوع بهتر است یک آشنای نزدیک بیمار باشد، مدفوع صاف‌شده حاوی فلور میکروبی دهنده است که می‌توان آن را به شخص انما کرد یا با یک لوله بینی-معده وارد روده باریک شخص کرد.

البته پیوند مدفوع علاوه بر کاربرد درمانی در عفونت روده با کلستریدیوم در درمان بیماری کولیت اولسراتیو که شکلی از بیماری التهابی روده است، هم کاربرد پیدا کرده است.


دکتر الکساندر کروتس، یکی از پزشکانی است که تحقیقات زیادی در زمینه پیوند مدفوع انجام داده است

صحبت از باکتری‌ها مفید کردیم، آیا راهی نیست که بتوان این باکتری‌های مفید را به شکل دیگری به بدن انتقال داد؟ آیا فقط بیماران در موارد خاص باید به استفاده از باکتری‌های مفید روده‌ای فکر کنند؟

در اینجا لازم است، شما را با اصطلاحی به نام «پروبیوتیک» آشنا کنم، احتمال دارد که شما تبلیغات ماست‌های پروبیوتیک‌ را دیده باشید و این اصطلاح قبلا به گوشتان خورده باشد.

پروبیوتیک‌ها، مکمل‌های غذایی هستند که حاوی میکروب‌های زنده‌ای سودمندی هستند که باعث تغییر مطلوب در توازن میکروبی روده می‌شوند.

فواید استفاده از پروبیوتیک‌ها متعدد هستند: جلوگیری از رشد باکتری‌های زیان‌آور – کاهش کلسترول خون – کاهش مشکلات گوارشی افرادی که نمی‌توانند قند شیر را تحمل کنند- جلوگیری از سرطان روده – افزایش قدرت پاسخگویی دستگاه ایمنی به تحریکات خارجی، تولید ریزمغذی‌ها و …


لارا تنها بیماری نیست که تحت این پیوند خاص قرار گرفته است. در حال حاضر شماری از پزشکان و بیماران تلاش دارند که پژوهش‌های بیشتری در مورد پیوند مدفوع انجام دهند و این شیوه درمانی را استاندارد کنند.

اما جا انداختن این شیوه درمانی چندان ساده نیست و در حال حاضر درمانی است که توسط متخصصان بیماری‌های دستگاه گوارش فقط در مراکز درمانی خاص و برای بیمارانی که مسئله را درک می‌کنند، انجام می‌شود.

برای اینکه پیوند مدفوع از سوی جمعیت بیشتری مورد پذیرش قرار بگیرد، باید پژوهش‌های بالینی بیشتری صورت بگیرد تا نتایج درمانی دریافت‌کنندگان پیوند مدفوع با کسانی که بدون پیوند، درمان می‌شوند، مورد مقایسه قرار بگیرند. البته نخست باید سازمان غذا و داروی آمریکا، مجوز شروع این پژوهش‌ها را بدهد و از آنجا که این سازمان به صورت معمول فقط داروها، دستگاه‌ها و فراورده‌های زیستی و بافتی را مورد بررسی قرار می‌دهند، ممکن است پیوند مدفوع با هیچ یک از قوانین فعلی این سازمان همخوان نباشد.

منابع: wired zistamooz ویکی‌پدیا


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

37 دیدگاه

  1. شیوه بسیار جالبی هست.
    البته اگه بخواد توی ایران رایج بشه این ضرب المثل هم بیشتر کاربرد پیدا می کنه : به گربه گفتن گهت درمونه روش خاک ریخت!

  2. جالب بود.اگر میشه به این صورت فلورنرمان رو جایگزین کرد که کمک بکنه به درمان بیماری روده پس برای درمان نقاط دیگر بدن هم میشه از این روش استفاده کرد البته با فلور نرمان خاص هر قسمت بدن

  3. سلام
    مطلب جالبی بود

    فقط این کلمه رو نفهمیدم !

    “می‌توان آن را به شخص انما کرد یا با یک لوله بینی-معده وارد روده باریک شخص کرد.”
    “انما” چیه ؟
    تشکر

    1. می توان آن را به شخص انما کرد یعنی مواد رقیق مورد نظر را با استفاده از وسایلی مانند لوله و از راه مقعد، وارد روده ی بزرگ می کنند.

    2. واقعا که مطلب جالبی بود… من دانشجوی رشته ی ژنتیک هستم و خیلی علاقه مندم که بتونم از مطالب پزشکی سایت شما استفاده کنم…
      اگر ممکنه من رو راهنمایی کنین…

  4. مرسی دکتر،واقعا” مطلب جالبی بود چرا که شما خیلی وقتا مطالب تخصصی در زمینه پزشکی ارسال میکنید که من خیلی خوشم نمیاد آخه میبینی خیلی تو مسایل پزشکی ریز شدید اما این باحال بود،مخصوصا” اون توصیه “پروبیوتیک”تون.

  5. من بیشتر مطالب شما را از طریق فید دنبال می کنم.به عنوان یک متخصص صنایع غذایی لازم دیدم توضیح مختصری اضافه کنم.
    از حدود سال 1980 بحثی با عنوان Functional foods یا غذاهای عملگرا که به نظر من ترجمه جالبی نیست در دنیا به صورت جدی مطرح شد.با گسترش این بحث مرز بین غذاها و داروها کمرنگتر شد و هدف تولید غذاهایی بود که به صورت طبیعی نقش دارو را بازی کنند یعنی مثلا شما با خوردن یک غذا بتوانید سرماخوردگی یا بیماری دیگر خود را درمان کنید.ژاپنی ها در این زمینه و بخصوص در محصولات لبنی تحقیقات زیادی انجام داده اند اما هنوز تا رسیدن به هدف مطلوب فاصله زیادی وجود دارد اما از ظواهر امر پیداست که آینده از آن این نوع از غذاها خواهد بود .پروبیوتیک ها (Probiotics)و پری بیوتیک ها (PreBbiotics) را می توان از دستاوردهای فعلی در این زمینه ها دانست.در کشور ما متاسفانه تحقیقات زیادی در این موارد صورت نگرفته . خود من به دلیل علاقه شخصی که به این تحقیقات داشتم ایده ترکیب گیاهان دارویی با غذاها را دنبال کردم یعنی بتوان از مواد موثر موجود در گیاهان دارویی در تولید غذاها استفاده کرد.در استان فارس گیاه شیرین بیان یا محک به صورت خودرو وجود دارد و چند کارخانه تولید پودر عصاره از این گیاه فعالیت می کنند که تمامی محصولات آنها صادر می شود.در مقیاس تحقیقاتی موفق شدم از ماده ای به نام گلیسریزیک اسید که در این گیاه موجود است و شیرینی پنجاه برابر شکر دارد استفاده کنم. این ماده خواص ضد باکتریایی داشته و برطرف کننده زخمهای گوارشی و عفونتهای تنفسی است و حتی می تواند بر ویروس بیماری سارس اثر بگذارد.با استفاده از این ماده چند محصول از جمله نوعی نوشیدنی و نوعی بستنی تولید کردم اما متاسفانه در استان فارس حتی شرکتی مانند دایتی هم حاضر به تولید چنین محصولی نشد . این تجربه شخصی خود من بود اما مطمئن هستم که روزی این نوع از غذاها همه گیر خواهند شد.

  6. عالی بود ولی یه سوال برام پیش اومد بیشتر باکتری ها به اسید معده حساس نیستند؟ پس چطور قراره ماست حاوی میکروب مفیدی که میخوریم بعد از رسیدن به روده هنوز حاوی باکتری باشه؟

    1. دقیقا یکی از دشواری‌ها در ساخت پروبیوتیک‌ها همین مطلب است چون باید باکتری‌ای کشت داده بشه که اسید معده نتونه اونو از پا دربیاره.

  7. یه چیز جالب اینه که این ماجرا رو هرچی برای مادرم تعریف می‌کنم و توضیح می‌دم باورش نمیشه تا جائیکه اومدم عینا براش از همین‌جا این مطلب رو خوندم تا باورش شد و حالا داره برای خیلی‌ها تعریف می‌کنه.
    به نظرم این مطلب‌تون واقعا جالب بود و مفید. ممنون از زحمات شبانه‌روزی شما آقای مجیدی.

  8. با سلام،
    مطلب جالبی بود. لطفا اگر اطلاعاتی در مورد کاربرد این روش در ایران دارید در سایتتان قرار دهید.
    دو پاراگراف بالای عکس GE.logist، نوشته شده باکتری را با NG tube وارد روده باریک میکنند
    یک سوال دیگر هم داشتم: شما سایتتان را با چه برنامه ای طراحی کرده اید؟
    با تشکر فراوان

  9. مقاله درستی هست و مهمترین قسمت ان این است که انتقال مدفوع باید از افراد فامیلی باشد که با هم زندگی میکنند. اصطلاح پیوند شاید اصطلاح درستی نباشد. انتقال مدفوع شاید اصطلاح بهتر ی باشد. در مورد پوروبیوتیک شاید در حدی از طرف بعضی میکربشناسان اغراق شده است. من ٢-٣ مقاله در در مورد پوروبیوتیک نوشته ام که به انگلیسی هست. با سپاس از موضوعات علمی شما!

    Siamak Yazdankhah http://www.microbecolhealthdis.net/index.php/mehd/article/view/7520/8864
    The use of probiotics for critically ill patients in hospitals | Yazdankhah | Microbial Ecology in H
    www.microbecolhealthdis.net

  10. نمی تونستن باکتری های فلورای نرمال رو از روده دوست پسر لارا بگیرن ، کلن کنن و سپس به صورت مستقیم به روده لارا تزریق کنن؟ حتما باید از مدفوع استفاده میکردن؟

  11. باسلام
    مشابه این روش را من به صورت سنتی دیده ام .به این صورت که در مورد نوزادان تازه متولد شده که دارای مشکل نفخ و یبوست و پیچش شکم و به خود پیچیدن ( در اصطلاح محلی قارجاشماق ) هستند از فضله گنجشک به صورت شیاف استفاده می کنند که در بیشتر مواقع باعث بهبود این حالت میشود .

  12. دکتر جوون!
    نجاتم دادی!
    هم مطلبت خوبه هم خودت!
    شما توی این مطلب پروبیوتیک رو معرفی کردی.
    من دچار یه مشکل حاد گوارشی بودم. پروبیوتیک یعنی در واقع شما نجاتم دادید!
    خیلی ممنونم.

  13. وای من از کجا باید این دکتر رو پیدا کنم دارم از اینهمه دستشویی رفتن می میرم تو روخدا یکی کمکم کنه از زندگیم خسته شدم

  14. سلام 27 ساله ام. و در حدود 8 ساله کولیت دارم.لطفا بگید کجا میتونم برم که ای کار رو برام انجام بدن .ممنون میشم به ایمیلم بفرستید.بازم ممنون

  15. سلام
    ممنون بابت مطلب
    حالا این پیوند تو ایران انجام میشه یا نه?
    چه فایده داره فقط حرفشو بزنیم و هیچکی نباشه بگه فلان جا و فلان دکتر این عمل رو انجام میده

  16. سلام
    ممنون
    حالا این پیوند تو ایران انجام میشه یا فقط یه حرفه?اگه میشه مارم در جریان بذارین

  17. سلام من 47 ساله هستم از بچگی دچار بیماری پرولاپس روده هستم. آیا بدون جراحی میتوانم درمان شوم . لطفا من را راهنمایی کنید.باتشکر

  18. سلام جالب بود
    ایا در ایران هم این عمل انجام میشه و اگر میشه به چه متخصصی باید مراجعه کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]