کتاب‌ها نحوه رشد مغز کودکان را تغییر می‌دهند

کسی نیست که نداند کتاب و وسایل آموزشی، می‌توانند کودکان را باهوش‌تر کنند، اما مطابق تحقیق جدیدی که نتابج در آن نشست سالانه جامعه دانشمندان علوم اعصاب منتشر شد، کتاب‌ها می‌توانند نحوه رشد مغز را هم تغییر بدهند.

قشر مغز، لایه سطحی چین خورده مغز است که اعمال مغزی سطح بالا را انجام می‌دهد، مطالعاتی که تا حالا روی دوقلوهای همسان و ناهمسان انجام شده‌اند، نشان داده‌اند که ژن روی نحوه تکامل قشر مغز تأثیر می‌گذارد، اما ما تا به حال اطلاع نداشتیم که تجارب ما در سال‌های اول زندگی تا چه میزان روی نحوه رشد قشر مغز تأثیر می‌گذارند.

بک دانشمند علوم اعصاب به نام مارتا فرح از دانشگاه پنسیلوانیا همراه همکارانش، تحقیقی در این مورد ترتیب داد. او 64 کودک از خانواده‌های کم‌درآمد را انتخاب کرد و آنها را زمان تولد تا بلوغ مورد بررسی قرار داد. در این مدت آنها از خانه‌های این کودکان بازدید می‌کردند تا شرایط محیطی مؤثر بر اطفال را مورد ارزیابی قرار دهند. آنها به چیزهایی مثل تعداد کتاب‌ها و وسایل آموزشی در خانه‌ها و همچنین میزان حمایت و دلگرمی مثبتی که کودکان از والدینشان دریافت می‌کردند، توجه کردند.

کودک و کتاب

10 سال بعد از آخرین بازدید، آنها با دستگاه MRI مغز کودکان را بررسی کردند و متوجه شدند که میزان تحریکات ذهنی که کودکان در خانه در 4 سالگی دریافت می‌کنند، می‌تواند پیشبینی‌کننده ضخامت قشر مغز در دو ناحیه مغز، در سن بلوغ باشد. هر چقدر میزان تحریکات بیشتر باشد، ضخامت قشر مغز هم «کمتر» می‌شود. یکی از ناحیه‌ای که ضخامت آن کمتر می‌شد، شیار گیجگاهی تحتانی بود که کارهای دیداری پیشرفته‌ای مثل تشخیص کلمات را انجام می‌دهد.

بر اساس همین تحقیق مشخص شد که شرایط محیطی در 8 سالگی به مراتب تأثیر کمتری روی رشد مغز می‌گذارند.

در حین تکامل مغز، سیناپس‌های یا ارتباطات نورونی ایجاد می‌شود، در فرایندی که اصطلاحا به آن هرس سیناپسی گفته می‌شود، این فرایند سیناپس‌زایی محدود می‌شود و قشر مغزی کم‌ضخامت‌تر، اما کاراتر از نظر قدرت پردازش ایجاد می‌شود. هر چه میزان تحریکات ذهنی در کوکی بیتر باشد، این هرس بهتر انجام می‌شود.

کودک و کتاب

به این ترتیب، از این تحقیق می‌توان نتیجه گرفت که باید توجه زیادی روی نحوه آموزش کودکان سال‌های اول زندگی و به خصوص در سن و سال حول و حوش 4 سالگی داشت.

منابع: wired و sciencemag

9 دیدگاه

  1. برای یک تحقیق که شاید تاثیر مستقیم و زیادی نداشته باشه بیش از 10 سال وقت گذاشتند! در صورتی که آدم های کوته‌فکری توی این کشور از مفیدترین تحقیقات علمی “جلوگیری” میکنند!!!

  2. دست شما درد نکنه. اینجور مطالب خیلی می‌چسبه. بازم بذارید. بیشتر از قبل تا هم جبران این یه هفته بشه هم خوراک من جور شه. خیلی ممنون.

  3. موضوعات راجع به مغز، حافظه، یادگیری و قدرت های إعجاب آور بدن انسان همیشه برام جالب بوده لطفا از این دست مطالب بیشتر قرار بدید

  4. الان دقیق یادم نیست وی یک نفر قبلا نقل به مضمون گفته بود که همهٔ یک کشور برای شما، مهدکودکاش برا من.

  5. سلام اقای دکتر بازی کامپیوتری چی ؟ ماتیغمان نمیبره ازخواب بیدار میشه میشینه پاکامپیوتر تاوقت خواب یعنی 12 و1 شب .بسلامت یه ماه دیگه 4سالش تمومه میره 5سالگی رو شروع کنه. نمیدانم چکنم همه نصیحت میکنن ولی عمرن نمیتونم تشرش بزنم .اگر شد راهنمایی مقاله ای چیزی . خلاصه راهی جلو نشونمون بده .مریض بودم مریض تر شدم .

  6. سلام
    مقاله بسیار جالب و در خور توجهی بود
    کاش والدین همان قدر که به خوراک و لباس بچه ها اهمیت می دهند؛ به رشد ذهنی و عاطفی کودکان نیز اهمیت بدهند
    با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]