خودخوری، به سبک مایکروسافت

خودتان خودتان را بخورید، یا دیگران این کار را میکنند. این شعار جدید دنیای گجتها است.
درباره «خودخوری» و نگاه ما به این قضیه، من آن را فرصتی استثنایی برای خودمان فرض میکنم. فلسفه اصلی ما این است که از خودخوری نترسیم. اگر خود ما این کار را نکنیم، دیگران این کار را میکنند و به همین دلیل ما هرگز از آن نمیترسیم.
تیم کوک این سخنان را در پاسخ به پرسش یک تحلیلگر در کنفرانس اعلام درآمدهای فصل اول سال مالی اپل، بر زبان آورد. اپل در این کنفرانس اعلام کرده بود که میزان فروش خانواده مک نسبت به سال گذشته، بیش از یک میلیون دستگاه کاهش یافته است.
پیش از ادامه لازم است به مفهوم واژه Cannibalization که اینجا با اصطلاح «خودخوری» جایگزین شده است، اشاره کنم. در حوزه اقتصاد هرگاه میزان فروش، قیمت یا سود فروش یکی از محصولات شرکتی به واسطه عرضه محصولی دیگر از همان شرکت کاهش یابد، به این پدیده Cannibalization یا خودخوری گفته میشود.
در شرکتهای حوزه فناوری، اپل بیشترین سابقه را در این زمینه دارد. به عنوان مثال کاهش میزان فروش کامپیوترهای مک نتیجه مستقیم عرضه آیپد بوده است. گجتی که فروش آن در فصل اول سال مالی جاری به 22.9 میلیون دستگاه رسیده است که نسبت به زمان مشابه سال قبل (15.4 میلیون دستگاه) افزایشی دوبرابری را نشان میدهد.
اما اوضاع پیسیها در این میان چگونه است؟ بنا بر آمار منتشر شده توسط IDC فروش جهانی پیسی در فصل چهارم سال مالی گذشته به 89.8 میلیون دستگاه رسیده بود در حالی که در همین دوره در سال قبل از آن میزان فروش 95.9 میلیون دستگاه بود؛ و این یعنی کاهشی 6 میلیون عددی!
مشکل این جاست که بازار پیسی سالهاست که چیزی مانند آیپد نداشته و ندارد که باعث خودخوری طراحیهای قدیمی آن شود. اما اکنون به لطف مایکروسافت، ویندوز 8 و سرفیس را خواهد داشت. البته شیوه اثر این دو محصول چندان هم شبیه آیپد نیست. کاری که مایکروسافت (شرکتی که دیگر به حوزه سختافزار وارد شده) انجام میدهد بیش از خودخوری شبیه دزدیدن خوراک مشتریانش است. آن هم به روشی کاملا متمدنانه و برنامهریزی شده. البته به نظر میرسد این کار برای بقای این شرکت بسیار حیاتی و الزامی است.
با گسترش و توسعه خط تولید سرفیس، ما به نمایش تواناییهای ویندوز 8 در ترکیب با سختافزارهای خارقالعاده ادامه خواهیم داد.
اینها سخنان پیتر کلاین (Peter Klein) مدیر ارشد مالی مایکروسافت است که در کنفرانس اعلام درآمد شرکت بیان شدهاند. ترجمه ساده این سخنان به این شکل است: چیزهای بیشتری از سری سرفیس در راه است و این یعنی سهم شرکای سختافزاری مایکروسافت کمتر خواهد شد.
در همین حین خریداران و مشتریان قدیمی ویندوز 8 با نومیدی تلاش میکنند طرحی را جایگزین پیسیهای قدیمی کنند که توانایی خودخوری چندانی ندارد، بلکه تلفیقی از قدیم و جدید است. مثلا ایسر (که چندان هم علاقهای به ورود مایکروسافت به حوزه سختافزار ندارد) Aspire S7 را عرضه کرده است که یکی از بهترین سیستمهای مبتنی بر ویندوز 8 است. این شرکت اکنون یک جفت تبلت با نام آیکونیا هم دارد که در هنگام اتصال به داک مخصوصشان تبدیل به لپتاپ میشوند. اچپی هم با Spectre XT TouchSmart سیستم ارزشمندی را عرضه کرده است. البته از سریهای ارزان قیمت Envy و Envy x2 این شرکت هم نباید غافل شد.
سوال اصلی اینجاست که آیا چنین ابزارهایی به تعداد و با کیفیتی عرضه خواهند شد که طراحی سنتی را از رده خارج کنند؟ پاسخ این پرسش را باید در آمارهای بعدی IDC جستوجو کرد.
نکته دیگر اینکه این خودخوری مایکروسافت و تلاش برای جایگزین کردن نقطه قوت قبلی ان شرکت یعنی پیسی، دو تفاوت عمده با نمونه اپلی دارد. نخست اینکه به نظر میرسد اپل به عمد مک را به عنوان حریفی پوشالی برای خورده شدن توسط آیپد تولید و عرضه میکند. مکبوک ایر 1099 دلاری در مقابل آیپد 329 دلاری؟ مکبوک پرو با قیمت 1699 دلار دربرابر آیپد 4 با قیمت 599 دلار؟ انتخاب برای بسیاری کاملا واضح است! یعنی مک قربانی محبوبیت آیپد نشد، بلکه اپل برای شهرت و تبلیغ آیپد آن را قربانی کرد! از سوی دیگر اپل هیچگاه مک را هیبریدی نکرد. مثلا هیچگاه مکبوک تاچ عرضه نشد، چرا که در آن صورت ممکن بود منجر به تغییر نظر بسیاری از خریداران کنونی آیپد شود.
نکته آخر اینکه سازندگان پیسی طرحهای هیبریدی خود را بهبود خواهند بخشید و احتمال دارد زمانی به اندازهای بزرگ و موفق شوند که حتی درآمد مایکروسافت را تحت تاثیر قرار دهند! در آن صورت بخش سختافزار مایکروسافت توسط مشتریان نرمافزاریاش خورده خواهد شد. همانطور که پیشتر گفتیم، باید منتظر آمار بعدی IDC بود.
راستی شما آینده ابزاری محاسباتی به نام پیسی را چگونه میبینید؟
منبع (+)
سلام، در پاسخ به این پرسش که منظور اصلیش اینه که آیا پی سی از صحنه ی رقابت حذف میشه باید عرض کنم که خیر هرگز حذف نمیشه.
ممکنه به واسطه ی کاربران عادی که در آینده بیشتر به ابزار های قابل حمل رو میارند استفاده از پی سی کم بشه، اما کاربران حرفه ای که نیاز به توان محاسباتی بالا و در نتیجه مصرف انرژی بالا دارند نمیتونند تبلت ها رو جایگزین کنند.
و اگر روزی فرا برسه که تواناییه تبلت ها به پی سی های امروزی برسه، مطمئن باشید پی سی های اون زمان در حد مینی سوپر کامپیوتر های امروزی خواهند بود.
و اگر بخواهیم فراگیر شدن رایانش ابری رو وارد جریان کنیم، باید بگم. . . خودمونیم رایانش محلی یه چیز دیگست!
تازه ماکروسافت خودش میخواهد گوشی درست کند این یعنی غرق شدن دوست اصلیش که نوکیا هست
مه البته به دست ماکروسافت بدبخت میشود
cannibalization
آخی! بازاریابی :ایکس
من همیشه درباره شرکت های دنیای فناوری، مطالب درس های بازاریابی و مدیریت استراتژیک رو برای خودم می گم!
مثلا فلان شرکت که این کار کرد، از فلان استراژی استفاده کرده!