اَبَرقهرمانها در لحظات حساس تاریخ

یک هنرمند مقیم جاکارتا به نام آگان هاراهاپ، کار جالبی کرده است او با قرار دادن ابرقهرمانهایی مانند سوپرمن یا اسپایدرمن در عکسهای مشهور قرن بیستم، اقدام به بازآقرینی و نوآفرینی تاریخ کرده است.
این عکاس اندونزیایی، در ایمیلی در مورد این کار عجیب و غریب اش توضیح داده است که ایده کار را از بازیهای ویدئویی گرفته است. دو نفر از دوستان او عاشق گیمهای Call of Duty و Medal of Honor بودند، دو بازیای که روایت خاص خود را از جنگ جهانی دوم دارند.
کار «آگان هاراهاپ» از دیدی یک بازیگوشی ساده یک علاقهمند به فیلمها ابرقهرمانی و کمیکها به نظر میرسد، اما جالب است که از همین عکسها پارهای برداشتی دیگر هم دارند:
در زمان حکومت استالین، کسانی مانند لئون تروتسکی که به صورت رسمی «دشمن مردم» قلمداد میشدند، نهتنها کشته میشدند، بلکه از عکسهایی هم که قبلا گرفته شده بودند، حذف میشدند. با ویرایش این عکسها و حذف این شخصیتها مهم ولی «نامطلوب» از کنار زمامداران فعلی و یا برهههای مهم تاریخ، گویی که تاریخ از نو نوشته میشد.
کار هاراهاپ میتواند نشان بدهد که چه میزان دستکاری افکار عموم مردن آسان است و چقدر راحت میشود واقعیت و تخیل را در هم آمیخت.
فرودگاه گرینهام انگلیس، ژوئن ۱۹۴۴:
قلعه Neuschwanstein آلمان سال ۱۹۴۵، نازیها از این قطعه برای انبار کردن آثار هنری به یغما برده شده استفاده میکردند:
کنفرانس یالتا، سال ۱۹۴۵:
نورماندی، ۱۹۴۴:
سنگر دفاعی مسکو، ۱۹۴۱:
سایبورگ آلمان:
فیدل کاسترو در واشنگتن، سال ۱۹۵۹:
کمپی در نزدیکی مینسک:
عکس فیدل کاسترو از همه بهتر درآمده!
تا حدودی خلاقانه بود.
عالی.
مدتها بود که اینقدر حض مبرده بودم.
عکس های هنری و خلاقانه ای بود که همشون خوب از آب دراومده
در قسمتی که به “دشمن مردم و تروتسکی و پاک شدن تصاویرشون از عکسها” اشاره کردید مجددا به یاد ۱۹۸۴ افتادم…مخصوصا هارمونی خاصی با این تصاویر سیاه و سفید داشت. بعضی موقع فکر میکنم یک انقلاب در صورتی که هدایتش از دست خارج بشه وارد فورمول خاصی از سرنوشت میشه…یک سرنوشت مشخص که از قابلیت های بارز اون بلع و هضم موسسین و اصول بنیادین اون انقلابه. شروع انقلاب تا اواسط اون منطبق بر قلعه حیوانات و از نیمه عمر انقلاب تا نقطه ای نا معلوم منطبق بر ۱۹۸۴