در ستایش روزنامهنگاری: برندگان جایزه پولیتزر در سال 2013 اعلام شدند
مقدمه: یکی از چیزهای عجیب در وبلاگستان ما به صورت خاص و در نشریات آنلاین فارسی به طور عام، بازتاب پیدا نکردن بعضی از خبرهای مهم فرهنگی است.
وبلاگنویسها و نویسندگان آنلاین در تعریفی عام، کارشان شکلی از روزنامهنگاری شهروندی است، اما نکته عجیب این است که آنها در بزرگداشت کار خود و منعکس کردن اخبار مربوط به وبلاگنویسی و روزنامهنگاری و رسانهها ساعی نیستند.
ما در مورد خبرهای فناوری زیادهروی میکنیم، اما در مقابل بعضی از اخبار مهم گویا ایمنی ذاتی برای طرح در رسانههای فارسی دارند.
اخبار مربوط به جایزه پولیتزر از دید من مهم هستند، چرا که نشاندهنده اوج روزنامهنگاری در هر سال هستند و به ما یادآوری میکنند که روزنامهنگاری میتواند خلاقانه، شجاعانه، سازنده و تأثیرگذار باشد. متأسفانه با گذشت چند روز از معرفی برندگان پولیتزر شاهد هیچ انعکاسی در وبلاگها نبودم، با جستجویی هم که انجام دادم متوجه شدم بیشتر رسانههای فارسیزبان در مورد بخش روزنامهنگاری پولیتزر چیز زیادی ننوشتهاند و بیشتر روی بخش هنری جایزه، تمرکز کردهاند.
روزنامهنگاری بیشک یکی از مهمترین کارهای دنیاست، درست است که شما ممکن است گاهی با ورق زدن نشریات کمرمق ما و اینکه گاهی آنها «ستونپُرکُن» میشوند تا نویسنده، ناامید شوید، درست است که وبلاگستان ما به کما رفته است و مطالب جدی معدود وبلاگهای باارزش هم خوانده نمیشوند، اما اینها نباید ما را ناامید کنند. جسارت نوشتن داشته باشید!
یک پزشک، میتواند فرد یا گروهی از مردم را درمان کند، اما کار روزنامهنگارها درمان یک جامعه، کشور و دنیا است، آنها هستند که وجدان آگاه جامعه میشوند، بشارت و بیم میدهند. از تندرویها جلوگیری میکنند و پرده از اسرار برمیدارند و بیپرده فاشگویی میکنند.
نه! روزنامهنگاری ابدا کار سادهای نیست، این امر در همه زمانها و همه مکانها هم صادق بوده است. با مرور برندگان پولیتزر امسال با آدمهای سرسختی روبرو میشویم که یک تنه در تقابل با شرکتهای بزرگی مثل والمارت و اپل، پلیس آمریکا و حتی دولت چین قرار گرفتهاند. مسلما آنها برای 10 هزار دلار جایزه نبوده است که خود را با این همه دردسر مواجه کردهاند، آنها میتوانستند مثل بعضی از همکارانشان زرد بنویسند، به مشاهیر بپردازند و مقالههای آسانتری انتخاب کنند، اما شور و اشتیاق نوشتن، آنها را به سمت دیگری راهنمایی کرد.
«جایزه پولیتزر، جایزهای در روزنامهنگاری، ادبیات و موسیقی است که بخشهای گوناگون دارد. این جایزه معتبرترین جایزه روزنامهنگاری در آمریکا است که هر ساله (از سال ۱۹۱۷) با نظارت دانشگاه کلمبیا به روزنامهنگاران (و نیز به نویسندگان و شاعران و موسیقیدانان) داده میشود. این جایزه بهنام بنیانگذار آن جوزف پولیتزر، روزنامهنگار و صاحب امتیاز چند روزنامه در سده نوزدهم نامگذاری شده است.»
نشان پولتزر: در یک سوی آن پرتره بنجامین فرانکلین و در سوی دیگر کارگری در حال کار با یک دستگاه چاپ دیده میشود:
برندگان جایزه پولیتزر در سال 2013
– بخش خدمات عمومی: در این بخش جایزه به نشریه Sun Sentinel داده شد. نویسندگان این نشریه در چند مقاله افسرهای پلیس آمریکا را به چالش کشیده بودند و نشان داده بودند بیمبالاتی آنها در حین رانندگی، آن هم که در زمانی که در حال مأموریت نبودند، چه خطراتی برای شهروندان داشته است و چقدر کم به این تخلفات رسیدگی شده است.
این مقالهها را میتوانید در اینجا بخوانید.
در عکس، اریک برودی 32 ساله را میبینید که به دنبال تصادف با خودروی پلیس که 25 مایل در ساعت بیشتر از حداکثر سرعت مجاز، سرعت داشت، دچار آسیب مغزی شده است.
– بخش بارتاب اخبار فوری: در این بخش جایزه به نشریه Denver Post تقدیم شد. روزنامهنگاران این نشریه توانسته بودند به خوبی خبر تیراندازی در شهر آئورا را در جلوی سینمایی که فیلم بتمن را نمایش میداد، منتشر کنند. در این حادثه 12 نفر کشته شدند و 58 نفر زخمی شدند.
روزنامهنگاران برای این کار از ابزارهای وبلاگنویسی و امکانات شبکههای اجتماعی مثل توییتر، فیسبوک هم استفاده کرده بودند و به صورت ویدئویی نیز خبر را پوشش داده بودند.
PDF مقالات این روزنامهنگاران را میتوانید در اینجا دانلود کنید.
– بخش گزارش تحقیقی: این بخش واقعا نشاندهنده اوج شجاعت و تواناییهای تکنیکی روزنامهنگاری است، امسال این جایزه به سه نفر از روزنامهنگاران نیویورک تایمز تعلق گرفت، این سه دیوید بارستاو، الخاندرا ژانیک و فون برتراب بودند.
آنها نشان داده بودند که شرکت بزرگ والمارت، با استفاده از رشوهدهی گسترده جای خود را در بازار مکزیک محکم کرده است.
والمارت یک شرکت خردهفروشی بزرگ چندملیتی است، این شرکت سومین شرکت بزرگ سهامی عام است و بزرگترین استخدامکننده خصوصی دنیا محسوب میشود. این شرکت حدود نه هزار شعبه در دنیا دارد و سود خالص آن در سال 2012 بیش از 26 میلیارد دلار بوده است.
تصور کنید که روزنامهنگاراتی پیدا شوند که این شرکت را با چالش جدی مواجه کنند، آن هم نه برای زیانی که متوجه کشور خودشان شده است، بلکه به خاطر دخالت در بازار یک کشور خارجی!
دو مقااله این روزنامهنگارها را میتوانید از اینجا با فرمت PDF دانلود کنید و بخوانید.
– بخش گزارشدهی روشنگر: در این بخش جایزه به نویسندگان نیویورک تایمز تعلق گرفت، آنها نشان داده بودند که شیوه اپل و دیگر شرکتهای بزرگ غربی در بهرهگیری از نیروی کار ارزان کشورهایی مثل چین، چه آثار منفی برای کارگران و مصرفکنندگان در بر دارد.
می سال 2012 انفجاری در خط تولید آیپد در کارخانه فاکسکان رخ داد که منجر به کشته شدن 4 نفر و مجروح شدن 18 نفر شد:
رشته مقالههای نیویورک تایمز را در این مورد در اینجا بخوانید.
– بخش گزارش اخبار محلی: در این بخش جایزه به نویسندگان نشریه Star Tribune رسید. آنها گزارش داده بودند که در میناپولیس، میزان مرگ و میر شیرخواران به خاطر نظارت کم روی شیرخوارگاهها زیاد شده است.
مقالات انتقادی آنها منجر به اقدامات عملی برای اجرای دقیق قوانین شد.
-بخش گزارشدهی ملی: در ای بخش جایزه به لیزا سانگ، الیزابت مکگاون و دیوید هاسمیر از نشریه InsideClimate News رسید، آنها لزوم نظارت دقیقتر بر خطوط انتقال نفت را گوشزد کرده بودند و خطرات بالقوه قیر رقیقشده بر محیط زیست را هشدار داده بودند.
– بخش گزارشدهی بینالمللی: برنده این بخش دیوید باربوزا از روزنامه نیویورک تایز نشان داده بود که چگونه فساد به مقامات بلندپایه چینی راه یافته است، کاری که بالقوه میتوانست رابطه دولت آمریکا و چین را سرد کند!
برنده شدن او با واکنش منفی دولت چین توأم شد.
این هم مجموعه مقالات او در این مورد. به صورت ویژه خواندن این مقاله را توصیه میکنم.
– بخش نوشته شاخص یا Feature Writing: در این بخش جایزه به جان برنچ از نیویورک تامیز رسید، او در یک مقاله چندرسانهای کشته شدن چند اسکیباز را به علت بهمن گزارش داده بود و به شیوه موشکافانهای دلایلی علمی بهمن و مرگ قربانیان را توضیح داده بود.
این مقاله را در اینجا بخوانید.
– بخش تفسیر و تحلیل اخبار: در این بخش جایزه به برت استیونس، نویسنده وال استریت ژورنال رسید، او در مورد سیاست خارجی آمریکا مطلب مینویسد. از جمله نوشتههایش که او را شایسته دریافت پولیتزر 2013 کرد، میتوان به نوشتههایی در مورد سوزان رایس، سیاست خارجی آمریکا در قبال چین، برخورد با اقلیتها و بخش اکثریت جزب جمهوریخواه اشاره کرد.
– بخش نقد ادبی و هنری: فیلیپ کنیکوت شایسته دریافت پولیتزر در این بخش بود، او رشته مقالات ارزشمندی در مورد هنر و نیروهای اجتماعی تعاملکننده با آن نوشته بود.
پیشنهاد میکنیم، این مقاله شاخص او را که در مورد نمایشگاه هنری تارات سیمون است، بخوانید. این هنرمند با استفاده از شیوههایی بدیع نسلکشی و یا شیوه برخورد جامعه با بیماریهایی که در جامعه همراه با تابو هستند، به چالش کشیده بود.
– بخش سرمقالهنویسی: در این بخش جایزه به تیم نیکنز و دانیل روث رسید، آنها برای نشریه محلی Tampa Bay Times مطلب مینوشتند، نوشتههای آنها باعث به راه افتادن کارزاری شد که به افزودن فلوراید به آب آشامیدنی هفتصدهزار نفر پایان داد.
خب، بعد از دیدن این مطلب برای خودم این سوال پیش آمد که مگر افزودن فلوراید به آب، مشکلی هم میتواند داشته باشد، پاسخ را در این صفحه بخوانید.
– در بخش کاریکاتور (کارتون) جایزه پولیتزر به خاطر سبک و ایدههای ناب به استیو ساک از استار تریبون اهدا شد.
این هم کاریکاتوری از او که به بیمبالاتی تیم محافظ اوباما در یکی از سفرهای خارجی و خوشگذرانی آنها با روسپیان در حین انجام وظیفه اشاره دارد.
– در بخش عکاسی از رویدادهای فوری، جایزه به عکاسهای آسوشیتدپرس به خاطر عکسهایشان از جنگ داخلی سوریه رسید.
– در بخش عکس شاخص هم این عکس از خاویر مانزانو -یک عکاس آزاد free-lance – باز هم به خاطر عکسی از سوریه رسید. در عرض 17 سال گذشته هیچ عکاس «آزادکاری» برنده پولتزر نشده بود.
جایزه پولیتزر یک بخش سوای بخش روزنامهنگاری دارد که اختصاصی به معرفی برترینهای رمان و شعر و موسیقی دارد:
– در بخش رمان تخیلی، جایزه به آدام جانسون به خاطر رمان درخشانش به نام The Orphan Master’s Son تعلق گرفت، این رمان در مورد طمع یک مرد در کشور اسرارآمیز کره شمالی برای کسب قدرت بیشتر و زیر پا گذاشتن اصول اخلاقی است. رمان یک تریلر شکوهمند در مورد از دست دادن معصومیت است و در عین حال صحنههایی رمانتیک را هم در بر دارد.
– در بخش نمایشنامهنویسی، جایزه به ایاد اختر، رسید. نمایشنامه او در مورد یک وکیل موفق است که وادار میشود ریشههای استتارشدهاش به عنوان یک مسلمان پاکستانی به یادآورد.
– در بخش کتاب تاریخیجایزه به فردریک لانگوال به خاطر کتاب خاکسترهای جنگ: سقوط یک امپراتوری و ایجاد ویتنام آمریکا رسید.
– در بخش زندگینامه، تام رایس برنده اعلام شد، او کتاب بسیار جالبی نوشته که در آن ما برای اولین بار با زندگی الکس دوما، پدر الکساندر دوما آشنا میشویم و متوجه میشویم که بر اساس زندگی او بود که پسر، دو رمان بسیار معروف کونت مون کریستو و سه تفنگدار را نوشت.
– در بخش شعر، جایزه به شارون اولدز به خاطر مجموعه شعرهایش در کتاب Stag’s Leap رسید.
– در بخش رمان غیرتخیلی، گیلبرت کینگ برنده شد، کتاب او در مورد ناعدالتی نژادی در فلوریداری در سال 1949 است، در آن سال 4 سیاهپوست به ناحق متهم به تجاوز شده بودند و این واقعه منجر به پیکاری برای دستیابی به حقوق شهروندی توسط سیاهپوستان شد.
– در بخش موسیقی، کارولین شاو به خاطر آلبوم Partita for 8 Voices برنده پولیتزر شد.
این نوشتهها را هم بخوانید
در سه کلمه: زیبا، کامل، جامع
واقعا دست شما درد نکنه، بسیار کامل و عالی!
چقدر خوب کردید که چنین مطلبی نوشتید…
عالی بود ممنون
http://carolineshaw.com/o/hear/partita
کارولین شاو آلبوم Partita for 8 Voices
از اینکه به مطالبی می پردازید که تقریبا هیچ کس به آنها فکر هم نمی کند از شما سپاسگزارم. چطور می توان از شما و کسانی که به انتشار مطالب خوب کمک می کنند قدردانی کرد؟ یکی از انها پرداختن حق اشتراک ماهیانه است. دیگری اینکه ما هم مثل شما وارد عرصه وب شده و با نوشتن مطالب سودمند وبلاگ نویسی پارسی را به وجود آوریم (نه زنده کنیم. فکر می کنم زنده نبوده که الان مرده باشه و . . .)
خیلی خیلی ممنونم که مفصل بهش پرداختین، من خودم حتی خبرش هم نشنیدم این چند روز، اگه نمیگفتین معلوم نبود حالا حالاها متوجه بشم، در مورد مقاله باربوزا نکته جالبی که وجود داره اینه که همیشه میگفتند تو چین اولین خلاف آخرین خلاف هست و معمولاً کوچکترین فساد و ارتشاء به اعدام منتهی میشه، یادمه حتی همسر مائو تا دم اعدام هم رفت تو. قضیه فساد مالی… ولی وقتی سرعت رشد اقتصادی چین بالا رفت و تعداد میلیونرهاش روز به روز افزایش پیدا کرد بتدریج حساسیت های فساد مالی روی اون گروه از پولدارهای جدید (که عمدتاً نزدیک به دولت هم بودند) برداشته میشه، که اوجش رو در جیابائو میبینیم، کلاً قانون همیشه فقط برای عوام هست… خیلی مقاله جالبی بود و ممنون از تاکید شما برای خواندن مقاله
ممنون. البته پست بهتر هم میتونست نوشته بشه ولی خوب … اون کتاب آدام جانسون هم خوب به نظر میرسه. شاید خریدمش.
سلام
میشه به ما هم یاد بدید چه طور میشه این کتاب را تهیه کرد؟
اشتراک یک تجربه: چگونه در ایران از فروشگاه کتاب کیندل، خرید کنیم؟
به نظر من یکپزشک افکار را درمان نمیکنه. تغییر میده.
میسازه، خراب میکنه، اصلاح میکنه، شایدم تنزیل میده. به نظرم این بهتر کاری که یه نویسنده میکه. لازم نیست هدف یک نوشته درمان باشه، بهتره یه چالش یا تلنگر به ذهن باشه.
ممنون از تغییر نگرش ما
درود
یادآوری مناسبی بود.
این که این مطالب در فضای وبلاگی ما کمتر مورد توجه قرار میگیرد باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد. چند نکته این بین وجود دارد:
آیا مطالب جدی کمتر از مطالب هیجان انگیز مربوط به گجتها طرفدار دارد؟ آیا جذابیت کمتر برخی موضوعات باعث میشود کمتر به آنها بپردازیم؟
آیا جایزههای خارجی را باید جدی گرفت؟ پولیتزر خارج از محدودههای روزنامهنگاری ایران است. آیا باید به آثار شاخص حتی در خارج از محدودهها توجه کرد؟ آیا بار آموزشی این موارد آن چنان هست که نیازمند توجه جدی باشد؟
آیا ما حوصله پیگیری مطالب جدی را نداریم؟
آیا ما در یک حلقههای بستهای گرفتار شدهایم که ما را از پیگیری مطالب مهم دور میکند؟
دکتر عزیز، در مطلب شما اطلاع رسانی اشتباهی شده متاسفانه. مقاله ای که در بخش سرمقاله نویسی (فلوراید) جایزه پولیتزر رو برده در دفاع از افزودن فلوراید به اب آشامیدنی نوشته شده. نویسندگان هم از فعالان طرفدار افزودن فلوراید به آب آشامیدنی هستند که امیدوارم این مورد رو اصلاح کنید. شما رو ارجاع میدهم به سایت پولیتزر اونجایی که میگه برای تغییر در تصمیم به پایان دادن….:
Awarded to Tim Nickens and Daniel Ruth of the Tampa Bay Times, St. Petersburg, Fla., for their diligent campaign that helped reverse a decision to end fluoridation of the water supply for the 700,000 residents of the newspaper’s home county.
http://www.pulitzer.org/citation/2013-Editorial-Writing
سلام
بله حق با این دوستمون هست این دو نفر در دفاع از وجود فلوراید در آب سرمقاله نوشتن
در همین رابطه:
1-به مورد پنجم این فهرست مراجعه کنید:
شش نظریه داییجان ناپلئونی دنیای علم!
http://www.khabaronline.ir/detail/286135/science/fundamental-knowledge
2-و به این پادکست هم که توسط Chemical Heritage Foundation تولید شده، گوش بدید:
The Fluoridation Debate
http://player.fm/series/distillations/episode-161-a-day-in-the-life-morning
سلام مجدد
من برای مطمئن شدن از موضع نشریه Tampa Bay Times در مورد وجود فلوراید در آب آشامیدنی سرمقاله های اون را خوندم. کاملا مشخصه که این سرمقاله ها در دفاع از اضافه کردن مجدد فلوراید به آب اون شهر هست و تصمیم مسولان شهر مبنی بر حذف فلوراید از آب را کاری غیر علمی و بر ضد سلامت عمومی قلمداد کرده.
خواهش می کنم مطلبتون را اصلاح کنید
ممنون
آقای دکتر! روزنامه نگاری شغل مقدسی است چرا که در آگاه سازی مردم نقش مهمی دارد.
اگر روزنامه نگاران با صداقت به رسالت حرفه ای خود بپردازند بسیاری از مشکلات جامعه بشری حل خواهد شد ولی متاسفانه ژورنالیست های امروزی نظیر اطباء و … محترم اسیر ثروت و مادیات و سیاست هستند و برخی از آنها متعهد به رسالتشان نبوده و واقعیت ها را وارونه جلوه می دهند.
خواهش می کنم نظر بنده را منتشر کنید!!
کاری جامع و در عین حال مختصر ، مفید و رسا ، مورد
نیاز اکثر ایرانیان ، آگاهی دهنده و تأثیرگذار . آفرین بر شما
عالی و تشکر ر ر ر
من فکر میکنم یکم در رابطه با پزشکی کم لطفی کردین.
به هر حال ما سال بعد هم منتظر انتشار خبر پولیتزر از طرف شما هستیم
مقالات امسال به پای مقاله بیمار ایکس (شما با عنوان پسر چشم ابی ریلیز کردین)که برنده پولیتزر فکر کنم پارسال بود نرسیدن ولی باز هم خیلی عالی بودن
در بخش عکس، پیشنهاد دارم برای معادلهای breaking news و feature .خبر ناگهانی (خبری که بدون اطلاع و آگاهی قبلی رخ می دهد.) و نگاه ژرف برای فیچر که عکاس مکث و درنگ بیشتری می کند و به عمق ماجرا توجه می کند. عکس شاخص را تایید نمی کنم.