جنجال تداعی تصویر هیتلر در یک کتری!

پیش از این در یکی از پست‌های «یک پزشک» برایتان در مورد پدیده‌ای به نام پاریدولیا نوشته بودم.

پاریدولیا Pareidolia ، به یک پدیده روانشناسی اشاره دارد که در آن محرک‌های مبهم حسی که غالبا به صورت صدا یا تصویر هستند، به صورت معنی‌داری ادراک می‌شوند.

مثال‌های جالبی از این پدیده می‌توان آورد، مثلا وقتی به ابرها نگاه می‌کنید و در آن چهره‌های انسانی یا شکل حیوانات را می‌بینید، یا وقتی به نظرتان می‌آید چهره کسی را در ماه دیده‌اید یا حتی وقتی حس می‌کند وقتی یک نوار صوتی که به صورت برعکس پخش می‌شود، حاوی پیام صوتی مخفی‌ای است، در همه این حالات مغز شما از یک سری محرک‌های بی‌معنی، تلقی‌های معنی‌دار می‌کند.

پاریدولیا از دو واژه یونانی درست شده است، «پارا» که به معنی «کنار» یا «همراه» است و «ایدولون» که به معنی تصویر است و در کل، به معنی و مفهوم جانبی یک شکل اشاره دارد.

در بعضی موارد همین تداعی‌ها بسیار جالب و خبرساز می‌شوند، تازه‌ترین مورد آن زمانی رخ داد که شرکت JCPenney بیلبوردهای تبلیغ یک کتری استیل را در کالیفرنیا نصب کرد.

همان طور که می‌بینید این کتری‌ها طراحی خیلی خوبی دارند، و ظاهرا نباید ربطی به هیتلر داشته باشند!

05-29-2013 11-52-09 PM

اما کمی دقت کنید:

05-29-2013 11-48-50 PM

از دیروز این تداعی ضمنی در شبکه‌های اجتماعی و ردیت خبرساز شده است، خود شرکت هرگونه تعمدی را قویا انکار می‌کند، اما همین جنجال باعث فروش رفتن همه کتری‌ها در عرض چند ساعت شد!

05-29-2013 11-49-37 PM

منبع: آتلانتیک

16 دیدگاه

  1. چقدر هوشمندانه. این شرکت با این طراحی زیرکانه کاری کرده که بصورت رایگان این همه در فضای مجازی
    براش تبلیغ بشه و کسب درآمد کنه.

    1. به نظر من هم این تشابه گرچه اولش تصادفی بود ولی کمی شیطنت هم چاشنی کار شده چون مطمئنا مسئولینش قبل از نصب بیلبورد به این بزرگی حتما یه نگاه کوچولو بهش انداختن! :-)

  2. امروزه جوری شده که هرچیزی رو به هرچیزی ربط میدن، مخصوصا عموم مردم آمریکا در این موارد بیش از اندازه ***** هستند.

    آیا طراحی این کتری کدی مخفی برای فعال کردن جاسوسان و خرابکاران در اغما هست؟ حتی اگر کتری عمدی باشه.

    تازه بدتر از این براش چی میتونه باشه که هر روز زیرش شعله آتش باشه تا ما از چای لذت ببریم! D:

    ولی این زیاده روی در برداشت، چیزی فراتر از نیت طراح و یا نویسنده یا خالق یک اثر، باعث آسیب خوردن جامعه ای آزاد میشه.

    در ضمن این رو هم باید در نظر بگیریم، کاری که هیتلر انجام داد در زمان خودش (نیمه اول قرن بیستم) خیلی غیر قابل تحمل نبود.
    ارزش های اخلاقی ما بسیار تکامل پیدا کردند و در زمان رهبری هیتلر از نظر اجتماع اونقدرا هم رادیکال و غیر قابل تحمل نبودند.

    حتی امروز هم افرادی زیادی در اجتماع خودمون هستند که دیدگاه بسیار ستیزه جویانه نسبت به سایر دسته های جامعه چه ملیتی یا قومی، و یا مذهبی دارند. و اگر قدرت داشته باشند شاید خیلی ملایم تر از هیتلر برخورد نکنند.

    ارزش های اخلاقی ما تکامل پیدا کرده و مدرن تر شده ولی هنوز اتفاقات وحشتناکی در اطرافمون میوفته.

    شاید روزی برسه که صلاخی کردن حیوانات در کشتارگاه ها عملی بربر گونه و فجیع تصور بشه، که اگر واقعا از یکیشون بازدید کنید شما هم چنین تصوری خواهد کرد.

    در هر صورت، به نظر من شکل یک کتری (چه عمد و چه غیر عمد) صدمه ای به جامعه نمیزنه و در مقابل چنین رفتار های تند وجنجال بر سر ظاهر این کتری میتونه آزادی رو از انسان ها منع کنه.

    در آخر، اگر شکل کتری این افراد رو اینقدر عصبانی کنه، چرا آسمان خراش و یا برج هایی که در بسیاری از شهر های دنیا هست، یاد آور اندام تناسلی و پور.نوگرافی خونده نشه و برای دفاع از کودکانمون در مقابلشون از ساخت این سازه ها جلوگیری به عمل نیاد.

    منظورم از پاراگراف آخر تاکید بر احمقانه بودن اینطور برداشت ها و حساسیت ها بود.

    1. البته خوی درنده در وجود هر انسانی به اقتضای ذاتش که موجودی وابسته به طبیعت هست وجود داره -حتی در آرام ترین و رعوف ترین فرد- این یک واقعیت غیر قابل انکار که جنگیدن یعنی “حیات”
      به قول خود هیتلر اگه مردم نجنگند پس چیکار کنند!
      حقیقتی تلخ که همیشه وجود داشته و تا حیات هست باقی…
      به قول معروف که میگه: صداقت جنگ و ریا کاری صلح!

  3. مرسی دکترجان من همیشه با تپتو مطالبت رو دنبال میکنم اما کلا کم نظر میدم اما واقعا شما رو دوست دارم به امید دیدارتون از نزدیک

  4. پنهان کردن یک سری اصوات در موسیقی که در حالت پخش عادی و چه اینکه به صورت وارونه و در سرعت های مختلف قابل درک کردن باشد یک چیز ثابت شده و تقریبا قدیمی است که حتی در امریکا قوانینی هم در باره عدم استفاده از ان وضع شده است.

    “نهان سازی در برگردان” یا ” وارون نگاری صورتی”

    http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%86%D9%87%D8%A7%D9%86%E2%80%8C%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C_%D8%AF%D8%B1_%D8%A8%D8%B1%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D9%86

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]