تولید آیفون ارزانقیمت به قیمت زیر پا گذاشتن حقوق کارگران
جدیداً گزارشی از گروه اجتماعی China Labor Watch منتشر شده که نشان میدهد در دومین تولیدکنندهی چینی قطعات برای شرکت Apple، خانمهای باردار و افراد زیر ۱۸ سال هفتهای ۶۶ ساعت کار میکنند و مجبور هستند به دروغ بگویند زمان کارشان کمتر از این است.
در چین حداکثر زمان کار مجاز یک کارگر ۴۹ ساعت در هفته است. ولی China Labor Watch در یک بازرسی مخفی متوجه شد که این قانون در برخی جاها اصلاً رعایت نمیشود. نهتنها این قانون بلکه دیگر قانونهای اجتماعی و اخلاقی حقوق کارگران نیز رعایت نمیشوند. بازرس مخفی این گروه اجتماعی که به عنوان کارگر مدتی در یکی از این کارخانهها کار میکرد حتی به خاطر اجازه گرفتن برای رفتن به دستشویی از سوی کارفرما سرزنش شده بود. گذارش China Labor Watch از سه کارخانهی زیرمجموعهی گروه Pegatron منتشر شده است. این کارخانهها برای شرکتهایی مثل Apple, Microsoft, Dell و HP قطعه تولید میکنند. در این گذارش تخلف از ۸۶ قانون و قاعدهی اجتماعی و اخلاقی ذکر شده است. البته کمتر کسی به حقوق کارگران توجه میکند و اکثر توجه رسانهها به کاهش قیمت آیفون خواهد بود تا رعایت نشدن حقوق کارگران.
با رسانهای شدن این موضوع، Appleاعلام کرده است که تا کنون از وضعیت کارگران Pegatron بیخبر بوده، و سریعاً موضوع را پیگیری میکنند که آیا واقعاً اینچنین است یا خیر. Apple همچنین اعلام کرد: تیم بازرسی ما به کارخانههای Pegatron, RiTeng و AVY میروند و از آنها تحقیقات ویژه به عمل خواهند آورد. اگر هرگونه کوتاهی در پرداخت حقالزحمهی کارگران یا حق اضافه کاری آنها شده باشد، باید هرچه زودتر از طرف شرکت Pegatron پرداخت شود.
مأمور مخفی China Labor Watch که چند ماه به طور مخفیانه در میان کارگران کار کرده، و از زندگی آنها گذارش تهیه کرده است، یک روز کاری را اینچنین تشریح میکند:
۶:۳۰ صبح: در خوابگاه بیدار میشویم و آمادهی حرکت با سرویس میشویم.
۸:۱۰ صبح: برخی از کارگران که «انترن» هستند، یعنی بخشی از حقوقشان را به مدرسهشان پرداخت میکنند، زنان باردار، و افراد زیر ۱۸ سال، روز را با بیست دقیقه کار بدون حقوق آغاز میکنند. در این مدت آنها باید در کنار هم شعارهایی مثل «کیفیت، نظم، هماهنگی، من بهترینم! به سختی کار میکنم!» را به همراه دست زدن فریاد بزنند. هر روز ۳ بار این کار انجام میشود.
۸:۳۰ صبح: کار آغاز میشود. هر روز کاری در خط تولید، عموماً ۱۲ ساعت میباشد. ۹۰ دقیقه هم وقت برای ناهار و دستشویی رفتن وجود دارد. در این مدت هیچکسی نباید حرف بزند، یا بایستد یا حتی آب بخورد. همراه داشتن تلفن همراه هم مجاز نیست. اگر کسی کارش را زود تمام کند نباید راه بیفتد بلکه باید سر جایش بنشیند و دفترچهی راهنمای کارگران را مطالعه کند.
۹:۳۰ صبح: کار امروز سرهم کردن کاور پشت آیپد است. در یک روز باید ۶۰۰ کاور سرهم شود. یا بهتر است بگوییم هر دقیقه ۱ کاور.
۱۰:۳۰ صبح: از کارفرما اجازه میگیرم برای رفتن به دستشویی که البته با برخورد خوبی مواجه نمیشوم.
۱۲ ظهر: زمان ناهار فرا رسیده است. در سالن غذاخوری، هر وعدهی صبحانه به قیمت ۰.۳۳ الی ۰.۸۱ دلار فروخته میشود. ناهار و شام نیز بین ۰.۸۱ الی ۱.۶۳ دلار قیمت دارند. کیفیت غذا «بد» است. شام هم عموماً همان ناهار است که گرمش کردهاند. البته نکتهی مثبتی وجود دارد، اینکه هر چهارشنبه یک تکه میوهی مجانی همراه غذا عرضه میشود.
۱ بعدازظهر: کار را از سر میگیریم. کارفرما احتمالاً سخنان زشت و توهینآمیزی به شما میگوید تا کارتان را بهتر انجام دهید. «کدام احمق حرف میزند؟» «حرف نزنید، ساکت کار کنید، کدم احمق آنجا حرف میزند؟» «اگر کسی را ببینم که محل کارش را تمیز نکرده، همه باید اضافه کار بدون حقوق بایستند، مواظب باشید بقیه را در دردسر نیندازید» و …
۵ بعدازظهر: وقت استراحت. محوطهی کارخانه دارای یک سوپرمارکت، دفتر پست، بانک، سالن اصلاح، کتابخانه با کافینت، باشگاه بسکتبال، و باشگاه بدنسازی میباشد. شلوغترین مکانها باشگاه بسکتبال و سوپرمارکت هستند. البته قیمتهای سوپرمارکت هم ارزان نیست.
۷ شب: هیچکسی نباید به دیدن شخص دیگر برود، هیچ کس نباید غیبت بقیه را بکند، هیچ کس نباید حقوقش را به شخص دیگر بگوید، هیچ کس نباید در محوطهی سیگار ممنوع، سیگار بکشد، هیچ کس نباید اعلامیه و کاغذ پخش کند، هیچ کس حق ندارد بقیه را تحریک به اعتراض کند. هر کس که خلاف این مقررات عمل کند، احتمالاً اخراج میشود.
۸:۳۰ شب: هر هفته، کارگران یک برگهی زمانی که مربوط به بازرسین Apple است را امضا میکنند. این برگه ۱۰ الی ۱۶ ساعت اضافهکار را اجازه میداند و همه به دروغ آن را تأیید میکنند. در صورتی که همه بیشتر از ۲۰ ساعت اضافهکار میایستند. البته گذران زندگی کارگران بدون اضافهکار امکانپذیر نیست.
۹ شب: بعد از رد شدن از صف بازرسی امنیتی، میتوانید با سرویس کارخانه بیرون بروید و شام قابل خوردن! بخورید.
۱۰ شب: بازگشت به خوابگاه، در خوابگاه، صدها نفر از تعداد کمی حمام استفاده میکنند. در خوابگاه هم قوانینی حاکم است. داشتن حیوان خانگی، نوشیدن الکل، نشستن روی بالکن، عوض کردن اتاق یا تخت خواب با کارگر دیگر، قماربازی، و میهمان دعوت کردن ممنوع است.
۱۱ شب: بالأخره میتوانید به حمام بروید. البته آب گرم در کار نیست و باید با آب سرد دوش بگیرید.
۱۱:۳۰ شب: از شدت خستگی فقط میتوانید در تخت خواب دراز بکشید. در هر اتاق ۱۲ نفر میخوابند. میتوانید قبل از خواب چند دقیقه با تلفن همراهتان در اینترنت گشت و گذار کنید.
فردا صبح، روز از نو، روزی از نو، همین روند تکرار میشود. امیدواریم اپل هرچه زودتر متوجه وضعیت اسفبار کارگران چینی بشوند و حقوق آنها را به آنها برگرداند.
این نوشتهها را هم بخوانید
واقعا تکان دهنده بود. البته این موارد نه در مورد شرکت اپل که در مورد تمام شرکتها صادق است. مهم این است که محصول ارزان تر تولید شود تا صاحبان صنایع سود بیشتری به جیب بزنند. از آن طرف می بینیم که با کیفیت ترین محیط های کار در آمریکا مربوط به همین شرکتهایی است که از کارگران چینی بیگاری می کشند. (البته کارگران هم باید نان بخورند) ولی در این بین ما مصرف کنندگان هم که تحت تاثیر تبلیغات فقط می خریم.
به لینک زیر نگاهی بیاندازید.
http://www.statista.com/statistics/263401/global-apple-iphone-sales-since-3rd-quarter-2007/
در 9 ماه اول امسال فقط نزدیک به 120 میلیون آیفون فروش رفته، به جز محصولات دیگر اپل و سایر شرکتها و……
تو کارخونه سامسونگ در برزیل یه گوشی هوشمند کامل رو کارگرا باید تو 32 ثانیه اسمبل کنن
یه تلویزیون به اون بزرگی رو کمتر از 60 ثانیه وقت برای اسمبل کردنش دارن
شما اونو ول کردید چسبیدید به اینکه هر کارگر برای بستن کاور پشتی آیپد 1 دقیقه زمان داره ؟
این شرایطی هم که شما میگید تو خود ایران هم وجود داره – البته به جز یه سری قوانین خاصش که اونم به خاطر جو عمومی اونجاست – تو ایران هم رو بدی همینکارو میکنن
این نوع شرایط بد کاری هم تو چین خیلی طبیعیه
از دست اپل هم کاری بر نمیاد – اگه بخواد محصولشو به پگاترون و فاکسکان و … نده و تو آمریکا خوشد تولید کنه اولا هر آیفون میشه 2 هزار دلار
دوما اون همه بدبخت بیکار میشن همین یه ذره حقوق رو هم ندارن
مقصر جمعیت میلیاردی چینه – مقصر اون کارخونه هم هست – اپل کاری که از دستش بر میاد رو انجام داده
البته باید یکم بیشتر نظارت کنه
حق با ایشونه .
آقای مجیدی شما خجالت نمی کشین یه همچین مطالب سرا پا کذب و دوروغ را به شرکت معظم اپل رو تو سایتتون پخش میکنین که به بعضی از دوستان بر بخوره .فکر کردین کسی نمی دونه شما از سامسونگ پول میگیرین که ضد اپل تبلیغ کنین ؟
شما نمی دونین مقصر زمینه که دور خورشید میچرخه ؟
شما نمی دونین مقصر خداست که آدم و حوا رو فرستاد زمین ؟
اپل شرکتیست پاک و مقدس که هیچگاه هیچ اشتباهی رو مرتکب نمیشه .
تمامی اعضای هیئت مدیره اش رو هم از قدیسان انتخاب می کنن .
اما مهم اینه که ما بفهمیم تعصب حد و مرز نداره
متاسفم برای کسانی که حق انسان ها رو فدای مارک این گوشی و اون گوشی میکنن همین نفهمی هاست که باعث میشه این جور مشکلاتی پیش بیاد تعصبات الکی به خاطر یک شرکت از دنیای کوچک ذهن یک انسان نشات میگره .
قربون شما برم که قبل از خرید هر محصولی، کلیه جوانب اعم از شرایط کار تک تک کارگران دخیل در ساخت، رانندگانی که کالا رو حمل کردند، سازگاری با محیط زیست، میزان آلاینده ها، گرمایش کره زمین و سایر چیزها رو بررسی می کنید در موردش. اینقدر به سادگی داعیه فهم و کمال نکنید آقا. برای خودتون متاسف باشید که بی پایه و اساس در مورد فهم سایرین نظر می دید. گویا دنیای جنابعالی خیلی بزرگه!
یک بار اپل اضافه کاری کارگران را در کارخانه فاکسکان کم کرد که همه کارگران با شعار WE LOVE FOXCONN جلوی درب کارخانه اعتراض کردند و هیچ کسی به زور در این کارخانه ها کار نمیکنند اگر به صف هایی که برای کار در این کارخانه ها میکشند توجه کنید متوجه این امر میشود چین کشوری است با بیش از یک میلیارد جمعیت و به طبع وجود نیروی کار فراوان این گونه مسائل چیزه تازه ای نیست .
هیچ کس بزور کار نمیکنه؟
خوب پس بزار برات مثل بزنم، فکر کن الان هیچ درامدی نداری، و بیکاری. هیچ کس استخدامت نمیکنه، گشنه ای.
حالا یه کارخونه میاد و بهت میگه من با یک دهم حقوقی قانونی، بدون هیچ مزیت و پاداش اظافی استخدامت میکنم، بیشتر کار میکنی، کمتر پول میگری. و این کار تکراری هر روز و هر روز برات تکرار میشه.
حالا بهم بگو بازم فکر میکنی زور نیست؟
دوست من به این میگن زیر پا گذاشتن حقوق انسانی و سوء استفاد از نیروی کار. به نظرت با برده داری چقدر تفاوت داره؟ به جز امش که به اینها اسما میگن کارگر.
میشه حدس زد که فقط کارگران پگاترون نیستن که در چین گرفتار چنین ظلمی هستند.
ناگفته نمونه که وضعیت کارگران کشور خودمون هم شاید به ظاهر نه، ولی عملاً با چند شیفت کار کردن و زیر حقوق اداره کار گرفتن چندان فرقی با اونها نمیکنه. حداقل اونها جای خواب دارند ولی ما اجاره خونه ندیم کجا باید بخوابیم؟!
ننگ بر (کشور دوست و برادر) چین کمونیست!!!
من پگاترون رو که نمی دونم ولی فاکسکان هم که ایفون اسمبل می کنه حقوق کارگر عادی در ماه 900 دلار هست که به پول خودمون میشه 2808000 تومان …
آدم رو یاد کارگران و کارفرماهای اهرام مصر که تو فیلمها نشون میده می اندازه.
البته اون قسمتش که کارگرها مجبورند زیر یک برگه رو به اجبار و به دروغ امضا کنند یا به دروغ از وضعیت خوبشون تعریف کنند خیلی هم نا آشنا نیست.
در کشور خودمون هم همینطوره زمانی هم که کسی میاد برای بازرسی یا صدا و سیما برای فیلمبرداری میاد همه چیز رو تمیز و رو به راه می کنند و پرسنل هم توجیه می شوند که نباید حرفی بزنند.
بنا بر تجربه، مشاهدات و مطالعاتی که در این زمینه داشتم، این مسئله نه تنها به اپل، بلکه به هیچ شرکت دیگری که در چین محصولاتشان را تولید می کنند مربوط نیست. مسئله فقط و فقط قوانین کار و سیستم حاکمیت چین و راه های گریز از قانون است که مثل کشور خودمان فراوانند و قشر کارگر به خاطر امرار معاش مجبور به تن دادن به آن هاست.
تنها هدف اپل مثل تمامی شرکت های خصوصی سودآوری است بنابراین اگر قصد کمک برای بهبود وضعیت کارگران چینی داشته باشد از یک سود افزایش هزینه تولید ناشی از بخش نیروی کار (از طریق افزایش دستمزد یا بهبود وضعیت محیط کار) و همزمان افزایش سرمایه گذاری جهت دستیابی به تکنولوژی تولید ارزان تر است در این صورت قیمت ها تغییر نخواهند کرد و اپل به اندازه قبل سود خواهد کرد اما موانعی بر سر این راه وجود دارد،یک راه کم هزینه تامین سرمایه برای بهبود تکنولوژی ،از بازارهای مالی از طریق فروش سهام (از محل افزایش سود و تبدیل به سهام جدید) به قیمت بالاتر از ارزش واقعی هر سهم است که البته باید وضعیت شرکت در بازار مناسب باشد اما نکته مهم در این مورد کاهش سود سهام داران قبلی و افرادی است که تمایل ندارند سهام های جدید بخرند و به سهم قبلیشان اضافه کنند،راه دیگر تخصیص مستقیم سود به فرایند تحقیق و توسعه است که بازهم مشکل قبل را بوجود می آورد و نکته مهم هر دو روش زمان بر بودن آنهاست و اینکه اپل جهت ماندن در بازار هر سال این کار را انجام می دهد بنابراین اپل باید قید سود سالیانه و عرضه محصولات جدید و ماندن در رقابت با سایر رقبا را بزند تا بتواند وضعیت کارگران خط تولید محصولاتش را سر و سامان دهد که در واقعیت تنها برای مدت کوتاهی این اتفاق خواهد افتاد.شاید بهترین راه فشار از طریق قراردادهای همکاری بین دو کشور و ارسال ناظر به خط تولید باشد،البته دولت چین هم باید قوانین را اصلاح کند و اجازه سر ریز شدن دلارهای صادراتی به کشور را بدهد تا قدرت خرید چینی ها افزایش پیدا کند تا مجبور نباشند برای زندگی ای بخور و نمیر به چنین کارهای غیرانسانی ای رو بیاورند.
نمیدونم چرا یاد سریال Black Mirror افتادم (جایی که بعضی از انسان ها برای تامین برق در آینده ، باید رکاب بزنن)
راستی دکتر جان ، الان تو imdb دیدم فصل دومش هم پخش شده !! میدونم که فصل اولش براتون چشم گیر بوده :)
سریال Continuum پیشنهاد من به به شما .
اسمش ارزان قیمته ولی فکر نکنم اینجا ارزون باشه نسبت به مدل های قبلی اندک تفاوتی در قیمت خواهد داشت مطمئن باشید