آیا فراموشی را میتوان با دارو درمان کرد؟ داروی ریتالین چیست؟
در پست قبل گفتیم که بعضی از داروها میتوانند منجر به فراموشی یا اختلال تثبیت حافظه شوند، آما آیا داروهایی هم وجود دارند که حافظه ما را تقویت کنند یا در بیماریهایی که حافظه ما را تحت تأثیر قرار میدهند، مورد استفاده قرار بگیرند؟
نخست باید بدانید بیشتر مشکلات حافظه در جامعه و به خصوص در میان دانشجوها و جوانان مرتبط با استرس، اضطراب و خستگی مفرط است، بنابراین اگر با شناختدرمانی با دارودرمانی اختلالات روانپزشکی این عده مثل افسردگی، اضطراب، اختلال دوقطبی حل شود، حافظه هم بهتر میشود.
مطلب دوم این است که شما با بعضی از اقدامات میتوانید با فراموشی مبارزه کنید، بنابراین سعی کنید عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی را در خود کاهش دهید، با این کار میزان خونرسانی به مغز شما بهتر میشود، بنابراین ورزش کنید، فشار خون را کنترل کنید و از داروهای کاهنده کلسترول (استاتینها) در صورت لازم استفاده کنید، عاداتی مثل مصرف الکل یا سیگار کشیدن را ترک کنید.
فعالیت ورزشی منظم و رژیم غذایی سالم، در حفظ سطح حافظه شما مؤثر هستند و یک نکته دیگر، سعی کنید همیشه مغزتان را هم ورزش دهید، این ار به یاری خواندن و نوشتن و یادگیری مهراتهای تازه حاصل میشود.
اما اگر مثل فیلم «ظهور سیاره میمونها» یا فیلم بیمرز یا Limitless که در آن «بردلی کوپر» در نقش نویسندهای ناموفق، با استفاده از قرصهایی این توانایی را پیدا میکند که از ۱۰۰ درصد ظرفیت مغزی خود استفاده میکند، به دنبال داروهای معجزهآسا هستید، باید بگویم فعلا وقت خود را تلف نکنید.
شما ممکن است با داروهای افزایشدهنده قوای شناختی مثل ریتالین یا اَدِرال Adderall آشنا باشید، این دارو برای درمان اختلال بیشفعالی . کاهش توجه مورد استفاده قرار میگیرند. داروی دیگر، داروی مودافینیل یا Provigil است که برای درمان خوابآلودگی مفرط مورد استفاده قرار میگیرد.
باید توجه داشت که استفاده از داروهای افزاینده قوای ذهنی بیخطر نیست.
پروویجیل به اندازه ریتالین شناخته شده نیست و گزارشهای کمی مبنی بر وابستگی به آن منتشر شده است. این دارو موجب بیدار ماندن شخص میشود و برای درمان اختلالات خواب مورد استفاده قرار میگیرد. از عوارض این دارو میتوان به سردرد، گیجی، آبریزش بینی، تهوع و لرزش اشاره کرد. همچنین این دارو موجب تغییرات فشار خون و اختلال در ریتم قلب میشود. بنابراین نباید در افرادی که ناراحتی قلبی دارند، مورد استفاده قرار گیرد.
استفاده از داروهای تقویتکننده حافظه برای مدت طولانی، موجب تضعیف توانایی شخص در به فراموشی سپردن خاطرات ناگوار میشود و به دنبال آن شخص دچار آزارهای روحی ناشی از حوادث ناگوار زندگی خواهد شد که در بعضی موارد موجب ابتلای شخص به بیماریهای روانی مانند اختلال اضطراب پس از حادثه و… میشود.
ریتالین ترکیبی از آمفتامین و دسکترومتورفان است ، بیش از سایر داروها مورد استفاده قرار میگیرد، نیز بدون عارضه نیست. سرگیجه، لرزش، تاری دید، تغییرات فشار خون، بیاشتهایی، خشکی دهان، تپش قلب و… همگی از عوارض ریتالین هستند که میتوانند اشخاص را بر خلاف هدفشان، از فعالیت بیشتر بازدارند. خطرات دیگر استفاده از این دارو، وابستگی به آن و شاید مهمتر از همه ایجاد توهم است.
وقتی میتوانید با تکنیکها ساده نظم دادن حافظه و بهبود سبک زندگی، حافظه خود را بهتر کنید، چرا باید به دنبال دارو باشید؟
این نوشتهها را هم بخوانید
عالی بود .ممنون
آقای مجیدی نمی دونم این مشکل میتونه باشه یا نه !
ولی حافظه ی تصویری من که ( همه میگن کاش ما هم یکی مثل این مدلی داشتیم ) خوب کار میکنه ولی مثلا وقتی متنی رو به خاطر میسپارم این طور نیست ! با هزار زحمت چند ماهی میشه قبلا با یک بار خوندن حفظ بودم ولی الان بارها و بارها مخونم گاهی شاید باز به یاد نیارم
دلیلش به نظرتون چیه ؟ اظطراب ؟ فشار روحی و روانی و … ؟؟؟
چرا؟ برای اینکه ما ایرانی ها همه چیز رو بدون صرف انرژی و وقت لازم (به اصطلاح خودمون مفت) میخوایم!
سلام دکتر،
٢ تا نکته بود که دوست داشتم با شما در میون بگذارم و نظر شما رو بدونم.
١) خیلى گذرا به استاتین ها اشاره کردید. من مقالات زیادى خواندم که در آن ها از عوارض جانبى متعدد این داروها سخن به میون اومده. توصیه شده است که استاتین به عنوان آخرین حربه علیه کلسترل استفاده بشه. دوست داشتم نظر شما رو بدونم.
٢) گروه دیگرى از مواد تقویت کننده ذهن با نام کلى نوتروپیک ها این روزها مد شده است. از امثال آن مى توان به پیراستام، آنیرستام و غیره اشاره کرد. دوست داشتم نظر کارشناسى شما رو در این مورد بدونم. خیلى عالیتر مى شه که یک پست کامل به این طبقه بندى اختصاص بدین.
با تشکر،
میلاد
من هر چیز را که در هر جا بگذارم فراموشم میشود و درس را که استاد میدهد همان وقت یاد میگیرم و بعداً فراموشم میشود مشکل چیست؟
دکتر صاحب من هم هرقدر که مطالعه میکنم یک جمله را تا به آخر آغازش فراموش ام میشود . چه کار کنم ؟
خوب مطاله کن
لطفا جواب بده اقای دکتر من هر چی مطالعه میکنم همون یه ثانیه اوله بعد تو ذهنم تجزیه و تحلیل میکنم از یادم رفته وضع درسی من خیلی ضعیف شده قبلا این طور نبودم دکتر باید چه کار کنم./
سلام دکتر:من فراموشی دارم حدودا دوساله چکارکنم
سلام حدودا د وماه است فراموشی دارم چکار کنم
سلام دکتر حافظه تصویریم زیر ده درصد شده !
مثال اگر صبح شخصی را ببینم وحدود ده دقیقه الی یک ساعت باش صحبت کنم رو در رو و ازش جدا بشم آخر وقت همون شخص را ببینم چهره اش یادم نمیاید مگر طرف نشانی صحبت های که کردیم را بدهد یادم بیاد! مثلا بگه صبح با هم صحبت کردیم.
ممنون میشم راهنمایی کنید .
فتحی