اسب تروجان گوگل: اپلیکیشنهای کروم در ویندوز
گوگل دو هفته پیش در پنجمین سالروز تولد کروم اپلیکیشنهای کروم را برای ویندوز معرفی کرد. این اپلیکیشنها قرار است به صورت مستقل و جداگانه از مرورگر گوگل کروم بر روی ویندوز به راحتی اجرا شوند. در این مطلب نگاهی به این اقدام گوگل میاندازیم که چگونه ممکن است اپلیکیشنهای کروم برای ویندوز مانند اسب تروجان گوگل عمل کنند و علاقه کاربران را به استفاده از اپلیکیشنهای Native ویندوز کاهش دهند.
اسب تروجان دیگر چیست؟
شمایی که این مطلب را میخوانید احتمالاً با تاریخچه اسب تروجان آشنا هستید و یا حداقل واژه تروجان را به عنوان نوعی بدافزار در ویندوز شنیدهاید. اما اگر به طور خلاصه بگویم اسب تروجان مربوط به یکی از افسانههای قدیمی و اسطورهای یونان است. همانطور که شاید در فیلم مشهور Troy هم دیدهاید یونانیها که از نفوذ به دروازهها و دیوارهای مستحکم شهر تروی ناکام ماندند به فکر چاره افتادند. بنابراین یک اسب چوبی عظیم ساختند و تعدادی از ماهرترین جنگجویانشان را درون آن مخفی کردند. سپس آن را به عنوان یک هدیه به شهر تروی فرستادند و اهالی تروی هم به عنوان سمبلی از پیروزی آن را پذیرفتند؛ غافل از آنکه این مجسمه به ظاهر زیبا به زودی باعث نابودی شهرشان خواهد شد.
واژه تروجان در بدافزارهای کامپیوتری نیز از همین داستان نشأت گرفته است. این بدافزارها به شکل یک فایل عکس یا موسیقی و یا حتی یک اپلیکیشن دیگر برای کامپیوتر قربانی ارسال میشوند و پس از اجرا و مشاهده تصویر و یا نصب اپلیکیشن، بدافزار هم به صورت مخفیانه نصب خواهد شد و بنابراین فرد مهاجم کنترل کامپیوتر قربانی را به دست خواهد گرفت. یکی از قدیمیترین تروجانها که شاید اکثراً تجربه استفاده از آن را داشتهاید Sub7 بود.
اپلیکیشنهای کروم دقیقاً چه هستند؟
اپلیکیشنهای تحت وب کروم در واقع از سال 2010 با باز شدن فروشگاه کروم و عرضه سیستمعامل Chrome OS وجود داشتند اما اپلیکیشنهای جدید کمی متفاوت هستند. این اپلیکیشنها که قرار است نهایتاً کروم را از یک مرورگر به یک پلتفرم کامل اپلیکیشن تبدیل کنند که در آینده با ویندوز، OS X و روزی iOS و حتی اندروید رقابت کند.
اپلیکیشنهای کرومی جدید تقریباً شبیه به اپلیکیشنهای عادی و Native ویندوز و OS X هستند اما از آنها از فناوریهای تحت وب جدید به همراه یک کد مخصوص کروم استفاده شده است؛ پس این اپها با مرورگرهای دیگر سازگار نیستند و باید حتماً گوگل کروم را نصب داشته باشید. این اپها میتوانند خارج از مرورگرتان روی نوار وظیفه یا همان Taskbar جا خوش کنند و به صورت آفلاین هم کار کنند. اپلیکیشنهای کروم بین سیستمعاملها و دستگاههای مختلف همگامسازی میشوند و میتوانند به کارت گرافیک، حافظه، دوربین، پورتها و اتصال بلوتوث شما هم دسترسی داشته باشند؛ درست مانند یک نرمافزار عادی ویندوزی. این اپها فعلاً تنها برای ویندوز یا Chrome OS قابل دسترسی هستند و کاربران مک باید یک ماه دیگر برای عرضه نسخه مخصوص OS X منتظر بمانند.
تیم کروم در گفتگو با وبسایت TheVerge میگوید قصد دارد آنقدر اپهای کروم را باکیفیت و پرکاربرد کند که کاربر نتواند آنها را از اپلیکیشنهای Native تشخیص دهد. هدف تیم کروم این است که سیستمعامل Chrome OS را از یک پلتفرم تحت وب محدود به یک سیستمعامل کاربردی و کامل تبدیل کند.
در ابتدای راه حدود 50 اپلیکیشن کروم وجود دارد که میتوانید برترینهای آنها را از این صفحه از فروشگاه کروم ببینید. اپلیکیشنهایی مثل Pixlr Touch Up از شرکت AutoDesk برای ویرایش تصاویر، اپهای Any.Do و Wunderlist برای مدیریت کارها، Pocket برای ذخیره کردن صفحات وب برای مطالعه آفلاین و اپ یادداشت برداری Google Keep از مشهورترین اپهای کرومی حاضر هستند.
اپهای کروم کجا و اسب تروجان کجا؟
منظور از اسب تروجان یک بدافزار یا یک برنامه جاسوسی گوگل برای کاربران ویندوز نیست که بخواهد اطلاعاتمان را ذخیره کند و از عاداتمان سر در بیاورد؛ گوگل همین حالا اینکارها را با سرویسهای مختلفش انجام میدهد! بلکه گوگل با این اپها در واقع اکوسیستم خود را درست بر روی ویندوز و OS X قرار میدهد و اگر این اپهای سبک بتواند نیازهای کاربر را برطرف کند دیگر دلیلی برای نصب برنامههای وقتگیر Native دسکتاپ نیست. گوگل میگوید: “هنوز دلایلی وجود دارد که یک برنامهنویس نوشتن یک اپلیکیشن Native را به اپ کروم ترجیح دهد اما ما یکی یکی در حال رفع این دلایل هستیم.”
گوگل از حدود دو ماه پیش مرکز اعلانهای کروم را برای ویندوز و Chrome OS عرضه کرد که اجازه میداد پنجرههای pop up اعلان خارج از مرورگر ظاهر شوند و همچنین یک لانچر اپلیکیشن برای تسکبار ویندوز هم عرضه شد.
به گفته “رائول روی-چادوری” یکی از مدیران پروژه کروم “برای کاربران اهمیتی ندارد که اپلیکیشنهایشان با چه فناوری ساخته شدهاند؛ کاربران حتی شاید هیچگاه معنی اپلیکیشنهای کرومی را درک نکنند و این اشکالی ندارد. ما میخواهیم اپهای کروم آنقدر خوب باشند که کاربر متوجه نشود با چیزی متفاوت سر و کار دارد.”
بنابر آمار StatCounter در حال حاضر بیش از 42 درصد کاربران از گوگل کروم به عنوان مرورگر دسکتاپ استفاده میکنند. بنابراین برای برنامهنویسان نوشتن یک اپ کروم به جای یک اپ Native و یا اپلیکیشن وبی عاقلانه به نظر میرسد چرا که اپهای کروم به زودی بر روی ویندوز و OS X در کنار Chrome OS قابل اجرا خواهند بود و برنامهنویس مجبور نیست تا دو اپلیکیشن Native جداگانه بنویسد؛ همچنین به کمک لانچر کروم و قابلیتهای ویژه اپهای کروم عملاً استفاده از این اپها از اپهای تحت وب راحتتر است.
البته گفتنی است که آمار کاربران ایران متفاوت است و در کشور ما کاربران فایرفاکس با 44 و اینترنت اکسپلورر با 27 درصد هنوز بیشتر هستند؛ هرچند که کروم به سرعت در حال پیشرفت و IE هم در حال سقوط است.
گوگل به موبایل و تبلت هم رحم نمیکند
چادوری میگوید: “ما ابتدا کاربران دسکتاپ را هدف قرار دادهایم چرا که اکثریت کاربران را تشکیل میدهند اما هدف ما این است که اپهای کروم را به هرجایی که کروم اجرا میشود ببریم.” این یعنی گوگل قصد دارد پس از حصول نتیجه مناسب به سراغ کاربران اندروید و iOS و موبایلها و تبلتها نیز برود و اپها را از طریق گوگل پلی و اپاستور عرضه کند.
مدیر پروژه کروم اضافه میکند : “ما نمیخواهیم چرخ را دوباره اختراع کنیم. ما میخواهیم پلتفرمی بسازیم که اپلیکیشنها را هر کجای دنیا که باشید در دسترستان قرار دهد؛ فارغ از اینکه با چه سیستمعاملی کار میکنید و این امر با کمک همگامسازی انجام خواهد شد.” البته گوگل هنوز برنامهای برای وارد کردن اپهای کروم به موبایل ندارد و ترجیح میدهد فعلاً یک اکوسیستم غنی برای اندروید در گوگل پلی ایجاد کند.
آینده کروم
به نظر میرسد گوگل با این اقدام از رویکرد منحصر به وب کروم دست کشیده و به این نتیجه رسیده که اپهایی با قابلیت اجرای آفلاین خارج از مرورگر میتواند مشتریانی را که به Chrome OS علاقهای نشان ندادند از طریق دیگری جذب کند. به گفته تیم کروم این اقدام دستکشیدن از استانداردهای وبی نیست بلکه بعضی قابلیتها و کاربردها تنها با کمک دسترسی به هارد دیسک و حافظههای USB قابل اجراست که در اپهای وبی این امکان وجود ندارد و به گفته “اریک کی” هدف گوگل ساخت اپهایی به قدرت اپهای Native سیستمعاملهای دسکتاپ است.
اما اپهای گوگل کروم تنها ریسک گوگل در مواجهه با وب نیست و تیم کروم اخیراً با تغییراتی در WebKit موتور رندر اختصاصی Blink را ایجاد کردهاند. از آنجایی که هر دوی این پروژهها متنباز هستند حتی رقبا میتوانند از ساختههای گوگل استفاده کنند و شاید حتی رقیبی برای گوگل در زمینه اپهای وبی شوند.
به هر حال به گفته “راکووسکی” هر دو پروژه Blink و اپهای کروم برای تبدیل Chrome OS به یک رقیب ویندوز و OS X لازم است. هرچند که اپهای کرومی فعلی بیشتر به اپهای موبایلی شبیه هستند و از نظر کارایی و امکانات به هیچوجه قابل مقایسه با نرمافزارهایی مانند فتوشاپ، آفیس مایکروسافت و iLife اپل نیستند اما در آینده شاید گوگل بتواند این فاصله را کم کند. برای اینکه کاربران دسکتاپ به یک سیستمعامل دیگر روی بیاورند نه تنها این سیستمعامل باید ویژگیهای مورد نظرشان را در حد پلتفرم فعلیشان داشته باشد بلکه باید از جهاتی برتر هم باشد. پتانسیل و جاهطلبی گوگل و کروم قابل توجه است اما باید ببینیم این غول فناوری میتواند در زمینه دسکتاپ هم پایههای مایکروسافت و اپل را بلرزاند یا خیر.
این نوشتهها را هم بخوانید
با این حال از نظر “مهمان ناخوانده بودن در سیستم کاربر” به پای اپل و جاسوسیهای پشت پرده اون برای NSA نمیرسه!
درود بر شما
خدا عاقبت ما ایرانی ها را به خیر کنه.
اینجوری که پیش میره تمام اپلیکیشن ها زمانی تحت اینترنت میشن و با این اینترنت ذغالی نمیشه استفاده درست و حسابی از آن ها برد.
جنبه امنتیش رو هم در نظر بگیرید
دیگه دیتاهای ما امن نمی مونن
همه چیز رو فضای ابری قرار می گیره و در اختیار شرکت های ارائه دهنده خدمات ابری
من یه چیزی خیلی برام جالبه میخواستم بدونم انقدر میگین اطلاعات ما دست شرکت ها میفته مگه شما چه اطلاعاتی داری نهایتش عکس های خانوادگی شماست که اونا هم الان مردم خودشون دارن دو دستی تقدیم فیس بوک میکنن
کروم اینده سیستم عامل ها خواهد بود و یا مادر سیستم عامل های آینده
دقیقا…گوگل سلطان جهان IT خواهد شد.
گوگل اول باید فکری برای کند شدن مرورگر با نصب افزونه های زیاد بکنه
گوگل داره یه انقلاب ویه ایده ی نو راه میندازه ،تغریبا مثل نظم نوین جهانی ،گوگل میخواد نظم نوین مجازی راه بندازه و همه رو بیاره زیر چتر خودش،هم باید خوشحال بود هم کمی ترسید.
از کروم گرفته تا پلاس و گگلس و سیستم عاملش ،همشون واقعا در دنیای مجازی خوب هستند و تغریبا بی نظیر در زمینه ی فن اوری و سرعت و امکانات،جایگزینی بهتر هم نمیشه پیدا کرد، ولی همشون حریم خصوصی افراد رو به خطر میندازند :)
دنیای آینده دنیای اپلیکیشن های تحت وب و همچنین سیستم عامل تحت وب و خدمات ابری خواهد بود و گوگل از مدت ها پیش اینو خوب فهمیده
گوگل تا چند ساله دیگه بر اینترنت پادشاهی خواهد کرد.همین الانشم خدماتی که گوگل داره مایکروسافت و یاهو خیلی مونده به پاش برسن ..قدیم ها یادش بخیر یاهو و ای او ال و ام اس ان نت اسکیپ بر اینترنت حکمرانی میکردن امروز فقط گوگل
گوگل همین الانش داره رشد میکنه و کسی نمیتونه جلوش رو بگیره مگر مایکروسافت.
قدم ب قدم پیشرفت رو باید با گوگل تجربه کرد