۱۵ شرکتی که نوآوری را راهبری کرده و میکنند – قسمت اول

تاریخ صنعت و فناوری سرشار از داستان شرکتهایی است که زمانی بر موجهای نوآوری سوار بودند و بعد به سختی زمین خورده و نابود شدند. برخی نظیر Wang یا Digital Equipment یا Palm سالها بر اسب مراد سوار بودند و برخی نظیر Pets.com به خاطر سو مدیریت به سرعت نابود شدند.
اما تعداد شرکتهایی که توانستهاند از طوفان حوادث سالم بیرون آمده و دوباره و دوباره نوآوری را به نمایش بگذارند محدود است. سایت معتبر آرستکنیکا به مناسبت پانزدهمین سالگرد تاسیساش، ابتدا در مقالهای به بررسی سه شرکت بزرگ و تاثیرگذار در دنیای کنونی (توییتر، آماززون و اسپیس ایکس) پرداخت که خواندن آن را به همه علاقهمندان فناوری توصیه میکنیم. پس از آن و در مقالهای که ترجمه خلاصهشده آن را در ادامه (و البته در چند قسمت) مطالعه خواهید کرد، آرس به بررسی ۱۵ شرکتی پرداخته است که توانستهاند بر موجهای مختلف فناوری در عرصههای گوناگون سوار شده و همچنان کسبوکار و نوآوری خود را حفظ کنند. این فهرست هم شامل شرکتهایی کهنسال است که عمرشان به بیش از ۱۵۰ سال میرسد و هم شرکتهای جوانی را معرفی میکند که تنها ۱۵ سال عمر دارند.
نام برخی از آنها برای همه ما آشنا است، اما برخی نیز بی هیچ سر و صدایی روند خلاقیت و نوآوری خویش راادامه دادهاند. شرکتهایی که (به ترتیب سن) در این فهرست آورده شدهاند، در واقع پیشتازان نوآوری و راهبران بازار در حوزه فناوری هستند.
Corning Glass: استارتآپی ۱۶۲ ساله
شرکتهای زیادی نیستند که بتوانند ادعا کنند که ریشههایشان به اواسط سده نوزدهم باز میگردد و Corning یکی از آنها است. شرکتی که محصولش یعنی شیشههای مشهور گوریلا گلس در بیش از یک میلیارد دستگاه قابلحمل استفاده شدهاند، در سال ۱۸۵۱ در سامرویل ایالت ماساچوست تاسیس شد و کمی بعدتر به ویلیامزبورگ بروکلین نقل مکان کرد.
کورنینگ در آخرین گزارش سالانهاش اعلام کرده است که با توجه به استفاده روزافزون از گوریلا گلس برای پوشش صفحه نمایش تبلتها و تلفنهای همراه، در سال ۲۰۱۳ انتظار رشدی دو رقمی را در بازار این شیشهها خواهد داشت. سود این شرکت از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲ برابر ۱۵ میلیارد دلار بوده است.
ممکن است ما به سادگی اهمیت این شیشههای نشکن را از یاد ببریم، اما بدون آنها تبلتها و گوشیهای ما بسیار آسیبپذیرتر بودند! کورنینگ مدتها شیشه جلوی اتومبیل و شیشههایی برای لنز دوربینها میساخت. حتی شیشههای ضد حرارت پیرکس هم از محصولات این شرکت است. اولین فیبر نوری با تلفات اندک (low-loss) را حدود ۴۰ سال پیش معرفی کرده بود. اکنون نیز طیف وسیعی از فیبرهای نوری مورد نیاز برای کاربردهای مختلف شبکه (از کابلهای زیردریایی گرفته تا پروژههای Fiber-to-Home) تولید میکند و حتی اگر تلفن همراه هم نداشته باشید محصولاتش را بسیاری جاها مثلا تلویزیونتان میتوانید ببینید.
آخرین نسخه گوریلا گلس (نسخه سوم) که در ژانویه ۲۰۱۳ معرفی شد از فرو بردن جامهای شیشه در حمامی از یون پتاسیم به دست میآید. بد نیست که بدانید این شیشهها که تقریبا در غالب تلفنهای هوشمند استفاده میشود تنها یک پنجم فروش کورنینگ (۱۷ درصد فروش سال ۲۰۱۲) را تشکیل میدهند.
سال گذشته کورنینگ از آخرین نوآوریاش که Willow Glass نامیده میشود پرده برداشت. شیشهای به ضخامت یک برگ کاغذ (۱۰۰ میکرن) که به سادگی میتوان آن را لوله کرد! با نگاهی به گوشیهایی نظیر HTC OneX و Galaxy Nexus سامسونگ با سطوح خمیده نگاه کنیم، احتمال میدهیم که به زودی شاهد همهگیری این شیشههای جدید باشیم.
جنرال الکتریک: نخستین غول فناوری
در دنیای کنونی ما بعید است میراثی به اهمیت و عظمت میراث ادیسون یافت شود. بله از جنرال الکتریک حرف میزنیم که در سال ۱۸۹۲ توسط توماس آلوا ادیسون بنیانگذارده شد. ادیسون جنرال الکتریک را تاسیس کرد تا تاکیدی باشد بر رشد و توسعه روزافزون فرصتهایی که در دل کسبوکار نوپای الکتریسیته بوجود میآمدند. در سال ۱۸۹۵ GE به تولید ترانسفورمرهای ۸۰۰ کیلوواتی و بزرگترین لوکوموتیوهای آن زمان (با وزن ۹۰ تن) میپرداخت.
GE در اسکینکتادی (Schenectady) نیویورک پا گرفت، جایی که هنوز هم میزبان دفتر مرکزی شرکت است و برای نخستین بار در ایالات متحده لابراتوارهایی را راهاندازی کرد که تنها به تحقیقات علمی اختصاص داشتند. در همین لابراتوارها بود که GE نخستین فنهای برقی، نخستین تستر برقی (D-12)، نخستین گاز برقی (Hotpoint) و نخستین کشتی با نیروی محرکه برقی (USS Jupiter) را اختراع و عرضه کرد. اولین لامپ یا تیوپ خلا که مگنترون (Magnetron) نامیده میشد نیز توسط GE اختراع شد. این لامپها بعدتر به پایه صنایع میکروویو تبدیل شدند. و تمام اینها تا قبل از سال ۱۹۲۰ اتفاق افتاده بود!
البته کار GE مسلما چیزی بسیار فراتر از تولید لوازم آشپزخانه بود! لامپهای خلا بعدها پایههای سیستمهای رادار را در جنگ جهانی دوم تشکیل دادند. در سال ۱۹۱۸ GE یک آلترناتور ۲۰۰ کیلوواتی ساخت که نخستین سیستم رادیویی ماورابحار (trans-oceanic) را فعال میکرد. در سال ۱۹۲۷ نخستین برنامههای تلویزیونهای خانگی از ایستگاه رادیویی GE پخش شدند. این شرکت بخش پلاستیکهایش را در سال ۱۹۳۰ افتتاح کرده و در سال ۱۹۴۰ سیلیکون را ابداع کرد! GE بود که نخستین موتور جت آمریکایی یعنی I-A را طراحی کرد که هواپیمای Bell XP-59 را به پیش میراند.
البته تاریخچه این شرکت همیشه هم انطور درخشان و تحسین برانگیز نبوده است. این شرکت در زمان فعالیتش در زمینه انرژی هستهای با مناقشات زیادی روبرو شد. در سال ۱۹۷۶ سه نفر از دانشمندانش در اعتراض به عدم اعتراف شرکت به وجود مشکلاتی در طراحی رآکتورهای Mark 1، شرکت را ترک کردند. این همان رآکتوری بود که فاجعه فوکوشیما را در سال ۲۰۱۱ رقم زد. درگیر شدن GE در روند تحقیق و تولید سلاحهای هستهای باعث شد که برخی مشتریان در دهههای ۸۰ و ۹۰ میلادی خرید لامپهای این شرکت را بایکوت کنند. شرکت در سال ۱۹۹۲ از این جریان کناره گرفت.
در سالهای اخیر GE در بسیاری از حوزههای پژوهشهای علمی وارد شده است. Mars Observer را در سال ۹۲ ساخته و به تعمیر ایستگاه فضایی بینالمللی هم کمک کرده است. GE هنوز هم فناوریهای تولید نور را توسعه میدهد و آخرین محصولش در این زمینه نوعی از لامپهای LED است که نسبت به لامپهای معمولی ۷۷ درصد انرژی کمتری مصرف میکنند و عمری ۲ ساله دارند.
IBM: از کارت پانچها تا واتسون
نام هیچ شرکتی در دنیای فناوری مانند IBM شناخته شده و افسانهای نیست. این شرکت که یکصدمین سال تاسیساش را در سال ۲۰۱۱ جشن گرفت، در طول بیش از یک سده فعالیتش تقریبا بر همه چیز تاثیر گذاشته است! سیستم تامین اجتماعی یا Social Security که در سال ۱۹۳۵ به راه افتاد تنها به مدد ماشینهای کارت پانچ IBM ممکن شد. مینفریمهایی که در دهه ۶۰ میلادی بازار محاسبات را قبضه کرده یودند توسط IBM تولید شدند. موشک ساترن ۵ که انسان را به ماه رساند، توسط کامپیوترهای IBM هدایت میشد و انقلاب PCهای دسکتاپ به کمک IBM (و البته مایکروسافت و پردازندههای سازگار با اینتل) به پیروزی رسید.
شاید دامنه فعالیتهای این شرکت به وسعت جنرال الکتریک نباشد، اما تقریبا در همه چیز اندکی وارد شده است: سختافزار، نرمافزار و از همه مهمتر خدمات. IBM اکنون گستردگی فراوانی دارد. یکی از اصلیترین شرکتهای شاخص صنعتی داو جونز است و با حضور عملیاتی در ۶ کشور به درآمد خالص سالیانه ۱۷ میلیارد دلار دست پیدا میکند. لوگوی این شرکت در دنیای نامهای اختصاری شرکتهای فناوری محور دنیا همچنان پایدار و شناخته شده میدرخشد و نام مستعار آن «آبی بزرگ» دهههاست که بیتغییر مانده است.
کسبوکار PC این شرکت تنها یکی از بخش کوچکی از فعالیتهای گشترده این شرکت را در بر میگیرد. این شرکت یکی از بزرگترین پیمانکاران دولت آمریکا است، کامپیوتر را به صورت یکجا یا به شکل قطعات مجزا تولید میکند و ابرکامپیوترهایش که به نمادهایی از قدرت پردازشی تبدیل شدهاند، مسایل پیچیده محاسباتی را حل کرده و انسان را در شطرنج و بازی جئوپاردی شکست میدهند.
البته یکی از سودآورترین فعالیتهای این شرکت ارایه سرویس یا خدمات است. IBM Global Services در حال حاضر خدماتی از مشاوره گرفته تا پیادهسازی تمام و کمال یک دپارتمان IT در سازمانهای بزرگ را ارایه میدهد.
در قسمت بعد با دو شرکت دیگر آشنا خواهید شد که شاید نامشان آوازهای مانند IBM و GE نداشته باشد، اما به لحاظ نوآور بودن و خلاقیت و همچنین تاثیرشان بر دنیای کنونی ما دست کمی از شرکتهایی که پیشتر معرفی کردیم ندارند.
منبع (+)
تشکر بخاطر این پست خوب
نمیدونستم کورنینگ انقدر شرکت بزرگیه. فکر میکردم تخصصش فقط مربوط به شیشه لوازم پورتابل میشه!
هیچی ل.ه.م نمیشه، من شیفته ی کار کلی جانسن هستم، اگه بیست سال بیشتر زنده بود علم طراحی هواپیما رو یه قرن بیشتر جلو میبرد 🙁
خب “ایران خودرو” که از انتظار هیچ کس دور نیست را توی همین پست اول ذکر میکردید…
درود بر شما
پست بسیار خوبی بود.منتظر قسمت بعدی هم هستم.
ممنون.این جور پست هارو فقط در یک پزشک می توان پیدا کرد!
بسیار جالب
یکی دیگر از محصولات انحصاری کورنینگ، نوع خاصی از شیشه با نام تجاری ویکور میباشد که به عنوان لایه واسط بین دو محلول یونی متفاوت قرار گرفته و ضمن ایجاد رسانایی الکتریکی، مانع از اختلاط یونی دو محلول میشود.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vycor