آیا گوگل آینده خود را در گوگل پلاس میبیند؟

امروزه در جمع متخصصین و کاربران اینترنت زیاد این حرف را میشنویم که گوگل عرصه جستجو را کاملا در اختیار گرفته است، و در مقابل فیسبوک نیز عرصه رسانههای اجتماعی را به تسخیر خود درآورده است. اما گوگل هنوز تسلیم نشده است. حالا برای همه مشخص شده است که گوگل برای جبران عدم استفاده فعال کاربران از شبکه اجتماعی خود یعنی گوگل پلاس، در حال تبدیل آن به پلتفرم اصلی خود است، و سایر سرویسهای خود را بر روی آن عرضه میکند. این کار نیز در نهایت کاربران را مجبور به استفاده از گوگل پلاس خواهد کرد.
با عرضه امکان استفاده از هشتگ در گوگل پلاس، حالا نتایج جستجو در گوگل شامل نتایج گوگل پلاس هم میشود، البته به شرطی که پست دارای هشتگ، بصورت عمومی به اشتراک گذاشته شده باشد. کامنت دادن بر روی ویدئوهای یوتیوب، دیگر بوسیله گوگل پلاس انجام میشود. سرویسهای چت و تاک (Talk) که زمانی کاملا مستقل بودند، الان ترکیب و به سرویس هنگآوتس (hangouts) تبدیل شدهاند که آن هم بر روی گوگل پلاس ارائه میشود. سرویس تصاویر در گوگل، اکنون کاملا با گوگل پلاس یکپارچه شده است، و به صورت پیشفرض تصاویر دوربین موبایل و تبلت شما را برای به اشتراک گذاری در گوگل پلاس آماده میکند.
دامنه این پیشروی گوگل به حدی است که پس از تصاحب شرکت نست (Nest) توسط گوگل، که دوشنبه همین هفته صورت گرفت، کاربری در توئیتر به شوخی پرسیده بود: “آیا برای استفاده از ترموستاتهای هوشمند نست هم ورود به حساب کاربری گوگل پلاس لازم است!؟”
استیو گروو (Steve Grove) یکی از مدیران گوگل در مصاحبه با نشریه هندی مینت (mint) به وضوح اعلام میکند که این تازه آغاز کار است. او میگوید: “دلیل این کار این است که گوگل پلاس یک جورهایی نسخه بعدی گوگل است.” از اقدامات جبهه مقابل یعنی فیسبوک، مشخص شده است که استراتژی آنها این است که به کاربران جدید بقبولانند که فیسبوک اساساً خودِ اینترنت است. استراتژی گوگل اما کمی مشابه عکس این استراتژی است: “گوگل میخواهد به کاربران جدید اینترنت بقبولاند که اینترنت اساساً بر روی گوگل پلاس کار میکند.”
البته اگر به صورت بلندمدت هم به قضیه نگاه کنیم، شباهتهای استراتژی گوگل به فیسبوک بیشتر آشکار میشود. کاربران جدید اینترنت، به زودی متوجه خواهند شد که عضویت در شبکه اجتماعی گوگل پلاس یک پیشنیاز ضروری برای استفاده از سایر خدمات گوگل میباشد. کشاندن این کاربران به گوگل پلاس بهترین شانس گوگل برای غلبه بر فیسبوک است، و این هدفی است که فعلا گوگل برای خود نظر گرفته است.
متن بالا را آقای بهروز ابراهیمی -نویسنده مهمان یک پزشک- با استفاده از منبع یادشده آماده کرده بود.
اما فکر میکنید، نظر من از دید یک کاربر و وبلاگنویس در مورد گوگل پلاس چه باشد؟!
هر کدام از کاربرها، به دلیلی جذب یکی از شبکههای اجتماعی میشوند، کاربرهایی که میخواهند در لحظه باشند و لحظهنگاشتهای زیادی و افکار پراکندهای دارند، شاید توییتر را بپسندند، آنهایی که میخواهند بیشتر در ارتباط با دوستان خود باشند و ریز زندگی هم را بپایند، فیسبوک را دوست دارند، اما گوگل پلاس، بیشتر جو محتوامحور دارد.
کاربرانی که بیشتر به دنبال پیدا کردن و خواندن مطالب نو هستند و میخواهند ببینند، دوستانشان چه مطالبی را خواندهاند، گوگل پلاس را بیشتر دوست دارند.
اما راهبرد ترغیب اجباری گوگل برای استفاده از گوگل پلاس، گرچه به گمان من، منطقی است، ولی خالی از ابتکار و نوآوریها تازه است. چرا؟
– گوگل هنوز هم تسهیلات لازم برای ایجادکنندگان محتوا ایجاد نکرده است، مثلا کسی نمیتواند در صفحه شخصی خود، آدرس فید سایت یا وبلاگ خود را اضافه کند، تا مطالبش به صورت خودکار، به پلاس اضافه شود. چنین امری یک نقص عمده محسوب میشود.
– گوگل، برترین موتور جستجوی دنیا است، اما میتوانست برترین خبرگزاری اجتماعی دنیا هم باشد؟!
چطور؟
با بزرگترین قربانیاش، یعنی همان گوگل ریدر و با یاری گرفتن از سرویس اخبار گوگل.
گوگل ریدر، یک ابزار بسیار مناسب برای مرور سریع اخبار و مطالب تازه بود. هر روز دهها هزار نفر، با این سرویس مطالب برتر از دید خود را لایک میکردند و به اشتراک میگذاشتند، گوگل میتوانست با استفاده از اطلاعات مربوط به این لایکها و اشتراکها، هر روز برترین اخبار را بر اساس تعداد خام لایکها و اشتراکها، بر اساس منطقه جغرافیایی و نیز هشتگها مشخص کند و با آمیزهای از برترین مطالب گوگل ریدر و مطالب سرویس اخبار گوگل و تزریق این مطالب به گوگل پلاس، یک خبرگزاری بسیار توانمند ایجاد کند.
مدتی پیش، یاهو تا حدی همین راهبرد بالا را پیش گرفت. امکانات و توانمندیهای یاهو البته از گوگل ریدر بسیار کمتر است.
یاهو در CES 2014 از اپلیکیشن خبری Digest رونمایی کرد، این اپلیکیشن خبری ۲ بار در روز اخبار داغ را به رؤیت کاربران خود میرساند، این کار را هم با استفاده از سرویس خبر یاهو انجام میدهد.
Digest اپلیکیشن خبری جالبی است، چرا که چیکده یک خبر را نشان میدهد و وقتی یک خبر را میبینید، در کنارش عکسهای مربوط به آن را هم میبینید و حتی با گنجاندن اطلاعاتی از ویکیپدیا، خبر از حالت ابهام درمیآید. مثلا اگر حادثهای مهم در یک کشور آفریقایی، خبری منتشر شده باشد، در زیر خبر، کاربر میتواند بخواند که اصلا آن کشور کجاست و چند نفر جمعیت دارد. به علاوه در کنار هر خبر، تعدادی از توییتهای مربوط به آن هم نشان میشود.
اما گوگل میتوانست این کار را به صورت بسیار پیشرفتهتری انجام دهد و از گوگل پلاس به جای یک سرویس «اجباری» یک سرویس «ضروری» بسازد. یعنی کاربر حس کند، بدون پلاس، روزش را نمیتواند شب کند و حتما برای بهروز بودن، باید به پلاس برود.
نهایت ابتکار گوگل برای غنی کردن پلاس در حال حاضر نمایش تعدادی از اخبار و مطالب داغ در کنار مطالب دوستان یک کاربر، در استریم مطالب پلاس است، اما ادغام پلاس، گوگل نیوز و گوگل ریدر به صورت هوشمندانه، با الگوریتمهای تحلیلگر پیشرفته، میتوانست یک شبکه اجتماعی محتوامحور بینظیر ایجاد کند.
دریغ که گوگل، از بس بزرگی ظاهری فیسبوک برایش مهم بود که فقط رسیدن به تعداد کاربران فیسبوک را مد نظر قرار داد و نخواست خودش باشد.
گاهی آدم شگفتزده میشود که چگونه شرکتهای بزرگ به فرصتهای طلایی خود پشت پا میزنند!
واقعا حیف گوگل ریدر
آقا ما اصلا آدم اجتماعی نیستیم نمی خوایم بریم سایت اجتماعی یه چیزی مثل گودر رو خیلی دوست داشتیم
به زور بیرونمون کردن
همین یک پزشک هم از گودر می خوندیم
یادش به خیر نارنجی هم زنده بود
دکتر مطلبی راجع به نارنجی نداری؟
حرف از هر کجا که باشه ، بالاخره باید یک نقدی بر حذف گوگل ریدر بزنید… به نظر می رسه که هنوز نتونستید با این موضوع کنار بیاید.
http://tpbin.com
واقعا نمی تونم هضم کنم
چرا باید با پلاس به فکر رقابت با فیس بوک باشه ولی با ریدر به فکر رقابت با توییتر نباشه؟؟؟؟؟
تحلیل بسیار جالبی بود ۱پزشک!!!
به نظر من هم گوگل فریب کمیت رو خورده و در اینجا کیفیت رو فدای کمیت کرده تا کم نیاره افسوس که اگه به کیفیت اهمیت میداد انبوه کمیت بود که به سمت گوگل + از روی نیاز و نه از اجبار سرازیر میشد. مرسی
گوگل پلاس از اول هم برای جایگزین فیس بوک شدن، نیومده بود و پدید اومده تا جای خالی محتوایی که تو فیس بوک تولید نمیشه رو پر کنه.
هر چند هدایت این مسیر بسیار سخته ولی بنظر من استراتژی های گوگل در طولانی مدت نتیجشون رو نشون میدن.
من فکر میکنم دستهای پشت پرده هم توکاره. میخواین اسمش رو بگذارید تئوری توطئه. فکر میکنم شبکههای امنیتی و اطلاعاتی به گوگل و فیسبوک و اپل و مایکروسافت و … دستور میدن. وگرنه مطمئناً عقل گوگل میرسید از گودر چه استفادههایی میتونست بکنه.
انتقادی که واقعن لازم بود یکی دربارش و درباره شما مینوشت.
http://p30design.net/1392/10/naghd-weblogestan.html
این نظر رو طبق معمول همیشه که نظرات انتقادی رو تایید نمیکنید، تایید نکنید ولی مطلبی رو که لینک دادم بخونید و فکر کنید. ممنون
از کجا معلوم همین کار رو نکنه؟! همین الان هم به اندازه کافی زیرساخت برای انجام این کانسپت شما داره و نیاز به گوگل ریدر نیست.
سلام
لطفا متن ترجمه شده ایده خود رو برای گوگل ارسال کنید.
بعضی وقتا افراد متوجه چیزایی میشن که صد تا مهندس و دانشمند بدلایلی متوجه اونا نمیشند.
بنظر من این ایده جالب است و حیف است اینجا تو سایت فارسی شما خاک بخورد.
دکتر از کجا معلوم مورد تشویق گوگل قرار نگرفتید.
بهش فکر کنید. شما که کاربر حرفه ای هستید. و نظراتتون مهم است.
به نظر من پیشنهاد شما بسیار عالی است.گوگل سیاست کیفیتمحوری را باید پیشه کند نه کمیت محوری را.جوامع هیجانزده سیاست های گوگل را برنخواهند تافت. هم اکنون نیز گوگل باید به دنبال پلن B باشد>
متاسفانه دوستانی گوگلی به دو نکته مهم اصلا توجه نمیکنند که البته دومی هم در گرو اولی هست:
۱- بد یا خوب فیس بوک عرضه شبکه اجتماعی را اشغال کرد. بیش از یک میلیارد عضو میلیاردها عدد عکس و میلیاردها دقیقه ویدئو رو در حسابهاشون براحتی یا با بدبختی آپلود کردن. تگ کردن، تاریخ زدن، توضیح نوشتن، دوستاشون کامنت گذاشتن که الان بعد از این همه سال خیلی هاشون برای خیلی ها یک حس نوستالژی داره. خداییش با عقل جور در نمیاد این یک میلیارد نفر پاشن یک دفعه به اون همه سرمایه گذاری زمانی و انرژی خودشون پشت پا بزنن و برن یک شبکه اجتماعی جدید و از اول شروع کنن!!! من که خودم به هیچ وجه.
۲- ممکنه دوستان بگن که خوب یک میلیارد نفر مهاجرت نمیکنه، صد میلیون مهاجرت میکنه. درسته اما ارزش یک سایت شبکه اجتماعی آنقدر که به تعداد اعضاش هست به محتوا و حتی نوع طراحی اش هم نیست. ارزش یک شبکه اجتماعی به اونه که شما بدونی ۹۹ درصد کسانی که میشناسی و عضو یک شبکه اجتماعی باشن، اون شبکه همان شبکه شماست. خداییش کی حاضره بخاطر هر گروه از دوستاش بره در یک شبکه اجتماعی تازه حساب باز کنه و تولید محتوا کنه؟؟؟
یادمون نره که در زمان تولد فیس بوک سایتهای شبکه اجتماعی بمراتب با کیفیت تر و با طراحی زیباتر وجود داشتن. فکر کنم چیزهایی مثل Hi5 و غیره. اما چیزی که فیس بوک رو کشید آورد بالا همان مدلی رشدی بود که باعث شد شما که عضو میشی یا عضوی دیگه رو میاوردی با دعوتنامه یا اون عضو در شبکه از قبل بود. در حالیکه در سایتهایی مثل Hi5 تعداد زیادی از اعضا پراکنده که هیچ ارتباطی اکثرا با هم نداشتن وجود داشتن. ممکنه نتونسته باشم که منظورم اونجور که باید برسونم ولی مطمئنم که دوستان یک جورایی مطلب رو گرفتن 🙂
گوگل به رشد کمی فکر نمیکنه، بلکه به تولید محتوا برای بهینهتر کردن نتایج جستجو فکر میکنه. این رو خودشون هم بارها تاکید کردن.
دریغ که گوگل، از بس بزرگی ظاهری فیسبوک برایش مهم بود که فقط رسیدن به تعداد کاربران فیسبوک را مد نظر قرار داد و نخواست خودش باشد.
گاهی آدم شگفتزده میشود که چگونه شرکتهای بزرگ به فرصتهای طلایی خود پشت پا میزنند!
————————————————————
چقدر با این چند جمله آخر موافقم
حرف منو زدی
سلام
گاهی بنظر میرسه که شرکتای بزرگ فناوری هم مثل کارتل ها رفتار میکنن. توسعه بخشهای مختلف رو به همدیگه واگذار میکنن.
فک کنم برای نشر دادن اینجا دیر شده، ولی حالا می نویسم، شاید کسی خوند:
دقیقا، گوگل پلاس نه قراره و نه میتونه و نه باید مثل فیسبوک باشه. ماهیت این شبکه اجتماعی قرق میکنه و محتوامحور هست. بسیاری از قابلیتهای گودر یک جورایی مزیت رقابتی گوگل بودند. حتی اگه اون قابلیتها رو در گوگل پلاس حفط میکرد، بنظرم خیلی جلوتر از الان بود و خیلی شبکه اجتماعی خاصی میشد. قابلیتهایی مثل ریشیر کردن نوت مطلب، یا امکان ورودی گرفتن خودکار (بر مبنای همون فید) از سایتهای مختلف خبری و وبلاگها و غیره. اینطوری یک خبر یا یک مطلب، نوتهای کاربران هم رویش اضافه میشد و با وجود قابلیت ریشیر کردن با نوت، تبدیل به یک شبکه اجتماعی محتوامحور حسابی میشد که همه چی یکجا جمع بود: اصل مطلب، نظرات کاربران، نوتهای کاربران (شامل آپدیت مطالب، شنیدههای شخصی، تحلیلهای شخصی و . . .)
واقعا حیف شد.
الان احساس میکنی گوگل پلاس اون وسطها معلقه، نه مثل فیسبوک هست و نه مزیت رقابتی خاصی داره. یعنی انگار خودش هم نمیدونه چکاره است.