پیامک «اورولی» که دولت اوکراین برای تظاهرکنندگان فرستاد!

«مشترک گرامی، شما به عنوان یکی از شرکتکنندگان در آشوب گروهی ثبت شدید.»
این پیامکی است که هزاران شرکتکننده در تظاهرات اوکراین، توسط گوشیهای موبایل خود دریافت کردند! طبق قانون جدیدی که در اوکراین تصویب شده است، تظاهرات و گردهماییها به شدت محدود شدهاند و در راستای همین سیاست جدید است که چنین پیامکی برای شرکتکنندگان فرستاده شده است.
صرفنظر از سمت و سو و اغراض سیاسی دولت و معترضان و نیروهای حامی دو سو -چیزهایی که که حتی خبرگان سیاسی هم از اظهار نظر قاطع در مورد آن بازمیمانند- چیز جالب این است که این موضوع، دنیاهای آخرالزمانی به سبک دنیای تخیلی جورج اورول را در ذهن متبادر میکند، دنیاهایی که در هر شخص باید تصور این را داشته باشد که در هر لحظه و در هر جا، گویی پیکرش، به صورت برهنه در معرض دید قدرتمندان قرار دارد و آنها میتوانند هر لحظه و هر جا دریابند که او چه میکند.
از نقظه نظر فناوری، انجام چنین کار بسیار ساده است، چرا که میشود گوشیهای نزدیک به یک نقطه آشوب را پیدا کرد و بعد به صورت گروهی پیامک به آنها فرستاد.
خیلیها تصور میکنند که فناوری، وسیله معجزهآسایی برای رسیدن به آزادی است، در صورتی که تجربه نشان داده است که با یاری همین فناوری و سیاستهای قدیمی امتحانپس داده مثل اعمال ترس، میتوان همان چرخههای قدیمی را ادامه داد، آن هم به صورت کاراتر!
داستان «علیبابا و چهل دزد بغداد» را خواندهاید؟ و این بریده داستان را به یاد میآورید؟!
اما در دنیای امروز، گویی دیگر جایی برای این هوشمندیها باقی نمانده است و همان وصلههای ناگزیر و گجتهایی که شهروندان همواره با خود دارند، مبدل به برچسبهایی برای رصد آنها شدهاند.
اما موضوع کنترل و رصد شهروندان، اصولا چیزی فراتر از دید زدن پیکرهای آنها و دیدن اعمال ظاهری آنهاست، زمانی انسانهای خلوت درونی ذهنی خود را داشتند، حریمی را که کسی یارای نفوذ به آن را نداشت.
اما حالا چکیده علایق و دیدگاهها و سمت و سوی ذهنی ما را میشود به آسانی از طریق بررسی فعالیتهای اینترنتی ما دریافت، برنامههای سازمان امنیت ملی آمریکا را که از یاد نبردهاید؟!
قهرمان داستان 1984 -وینستون- در اتاقش یک تورفتگی داشت که در آنجا میتوانست از گزند دید صفحه سخنگو در امان بماند، اما در دنیای امروز دیگر گویا هیچ وینستونی، چنین تورفتگیای را نمیتواند بیابد!
توده مردم در حال حاضر در برابر تکنولوژی موبایل و اینترنت مثل بیسوادهایی هستن که فقط نقش مصرف کننده رو دارن و طبیعیه که تحت کنترل باشن. هر عملی عکسالعملی داره مطمئن باشید که مردم هم کم کم سعی میکنن که سطح آگاهیشون رو بالا ببرن و با همین ابزار تکنولوژی از حریم خصوصی و آزادیهای شخصی خودشون محافظت کنن.
این که دولتها حق تعرض به مردم رو میدن این فرضیه رو به وجود میاره که از مریخ اومدن .
و این که چند روز پیش سالروز درگذشت جورج اورول بود . یادش گرامی باد .
همین است که میگویند تمامیتخواهی محصول دنیای مدرن است، چون در دنیای گذشته، اساساً ابزارهای لازم برای این کار وجود نداشته. در حالی که دیکتاتورها فقط مراقب بودند کسی به حاشیههای قدرتشان نزدیک نشود، تمامیتخواهان، تمام شئونات زندگی فردی و اخلاقی رعیتشان را مطابق میل خود میخواهند. به ۱۹۸۴ اشاره کردید. خالی از لطف نیست یادی هم از «میرا» کنیم. دیوارها در آن کتاب شیشهای هستند تا چیزی از چشم سربازان مخفی نماند. مردم باید لبخند بزنند و خوشحالی کنند، و سربازها پوتینهای لاستیکی به پا میکنند که در زمان یورشها و بازداشتها، از شادی دیگران کم نشود.
به نظر میرسد تکنولوژی روز به روز جوامع بشری را به سمتی میبرد که فردیت های مستقل را تبدیل میکند به توده های مرتبط و متاثر از یکدیگر. به نظر من پیدایش ایده ی جنجالی چپ(کمونیسم) که در قرن پیش به اوج ظهور خود رسید و روند فردیت و آزادی محور سنتی حاکم بر زندگی انسانها را به چالش کشید علارغم شکست و افولش مطمئنا ناشناخته هایی از زوایای پنهان ماشین تفکر بشری را نمایان کرد که در قرن حاضر در قالب تکنولوژی ارتباطات در پی کومون کردن یا وحدت توده های بشری بر خواهد آمد.میل بشر به گذار از دوران کنونی به “پست هیومن ” مطمئنا در قرن حاضر و از طریق تکنولوژی بروز خواهد کرد.اما باید مراقب بود که نگاه گشتلی به جهان باعث خسارات غیر قابل جبران و حتی فنای بشریت نشود. مطمعنا گره خوردن نوع بشر به تکنولوژی در کنار افزایش قدرتی که به ارمغان خواهد آورد، باعث بروز بیماری های پیچیده تری هم خواهد شد که البته درمان سخت تری دارند. شاید این رفتار دولت اوکراین و رفتارهای مشابهی که در وقایق سالهای اخیر در جوامع خودی و همسایه نیز به وفور دید شده علایم پیش از ظهوری باشند برای چالش بزرگ بشر در قرن 21ام.
جالب بود. ممنون.