حقایقی تلخ در مورد هجوم مردم برای خرید آیفون 6 و آن صفهای کذایی

خواه ناخواه، اخبار مروبط به آیفون و حواشی آن، مدتهای طولانی است که در صدر اخبار فناوری قرار گرفتهاند و این مطلب البته یک چیز مصنوعی و القایی نیست و نشان از آن دارد که به هر دلیل برند اپل، آنقدر موفق بوده است که حتی با وجود ضعفهایی واضح در طراحی نسخه تازه آیفون، باز هم برای گوشیهایش در سطح جهان سر و دست میکشند.
قسمتی از این محبوبیت برمیگردد به کیفیت خوب خود آیفون، قسمت دیگر آن ناشی از کیفیت سیستم عامل iOS و بازار اپ بسیار موفق آن است، اما یک قسمت از محبوبیت آیفون هم شاید نوعی واکنش روانی باشد:
اینکه برخی تصور میکنند با گرویدن به «مذهب» اپل، جزو دسته باحالها، متفاوتها ، گیکها و یا مایهدارها میشوند. در صورتی که اگر منطقی فکر کنیم، داشتن یک آیفون به خودی خود، نشانه هیچ یک از اینها نیست.
به هر حال، تقاضا برای آیفون و به خصوص آیفون 6 و آیفون 6 پلاس بسیار زیاد شده است. بیشتر اوقات وقتی در نخستین روزهای فروش آیفون، عکسهایی از صفهای بیرون فروشگاهها میبینیم، این تصور را از این آدمها داریم:
آدمهای نسبتا بیکار و ذوقزده، با علاقهمندی زیاد به آیفون که دستشان به دهانشان میرسد و میخواهند در قالب یک جنبش غیررسمی، جزئی از همایش باشکوه خرید آیفون باشند!
اما اگر خواندن این پست را ادامه دهید، میبینید که دستکم بخشی از این افراد را نمیتوان این طور تعریف کرد. پس سعی میکنم چکیدهای از آنچه را که در پنج – شش سایت فناوری در این مورد خواندهام، برایتان نقل کنم:
پیش از هر چیز باید برایتان از صف بسیار طویل در نیویورک بگویم، صفی واقعا طولانی که 12 بلاک ادامه داشت.
این جمعیت بزرگ، در زمان انتظار کارهای مختلفی برای سر کردن وقت میکردند، عدهای روی نیمکتها نشسته بودند و با هم ورق بازی میکردند، اما با پایین آمدن دما در نزدیکی صبح، عدهای در خیابان داخل کارتُنها خوابیدند و شبیه آدمهای بیخانمان شدند!
فیلمسازی به نام «کیسی نیستتت» از فرصت استفاده کرد و فیلمهایی از آدمها در حال انتظار و صفها گرفت، با دیدن این ویدئوی مستند، متوجه حقایق تازهای میشویم:
متوجه میشویم که همه این افرادی که بعضیهاشان 12 ساعت تمام در صف ایستادهاند، جزو آن دسته ذوقزدگان و یا مشتاقان فناوری نیستند، عدهای از آنها آدمهای فقیری هستند که مافیای قاچاق گوشی به چین، آنها را اجیر کرده است.
همان طور که میدانید هر فرد تنها میتواند یک یا دو آیفون بخرد و بنابراین برای خرید تعداد زیاد گوشی، مافیاهای قاچاق ناچارند که عوامل انسانی را به خدمت بگیرند.
در حدود دقیقه 4 این ویدئو میبینید که بعد از باز شدن فروشگاه، در حالی که کارکنان فروشگاه مشغول کف زدن هستند، هیچ ذوق و شوقی در چهره عدهای از خریداران مشاهده نمیشود.
یکی از علل به وجود آمدن چنین بازاری، مقررات وزرات صنایع و ارتباطات چین است که باعث شده است آیفون در گام نخست، در چین عرضه رسمی نشود. کشوری را در نظر بگیرید که 700 میلیون کاربر موبایل دارد و حجم عظیم تقاضا چین برای آیفون را در نظر بگیرید. آنگاه تصور کنید که در چنین کشوری کارخانه فاکسکان قرار دارد که هر روز 540 هزار دستگاه آیفون 6 و 6 پلاس میسازد، اما حتی یکی از آنها هم به صورت رسمی، راهی به داخل چین پیدا نمیکند!
همین مسئله باعث شده است که مردم و نیز قاچاقچیهای بزرگ، مبادرت به خرید آیفون از ژاپن و هنگکنگ و نیویورک بکنند و بعد گوشیها را با مبلغ بسیار بیشتر در داخل چین بفروشند. برآورد میشود که تا پیش از عرضه رسمی آیفون در چین حدود 5 میلیون دستگاه آیفون به صورت قاچاقی به چین وارد شد.
قیمت یک گوشی آیفون 6 پلاس 128 گیگی در چین این روزها 2580 دلار است، یعنی بیشتر از دو برابر قیمت رسمی.
و جالب است که در کشور ما -ایران- هم همین روزها فروش آیفون شروع میشود و طبق شنیدههای ما قیمت آیفونهایی که به صورت محدود فروخته میشوند، حدود 2 برابر قیمت رسمی خواهند بود.
اگر شما هم جزو کسانی هستید که میخواهید با هر قیمت آیفون را در نخستین روزهای عرضه آن بخرید، باید این آگاهی را هم داشته باشید که شاید آیفونی که با مبلغ بسیار بیشتر از قیمت واقعی میخرید، توسط یکی از همین اجیرشدگان بینوا تهیه شده باشد، شاید هم نه!
بیشک اگر در ایران اپل استور رسمی وجود داشت، میتوانستم به شما و خودم توصیه کنم که جوگیر نشوید و با خرید زودهنگام گوشی به کسانی که میخواهند از علایق مردم سوء استفاده کنند و بدون داشتن قوه خلاقه و یا عرق ریختن، صرفا با وارد کردن یک کالای مصرفی، به سودی دوبرابری دست پیدا کنند، پر و بال ندهید.
اما از سوی دیگر باید در نظر داشت که خواهی نخواهی عمده نیاز مردم ما به گوشیهای هوشمند و تبلتها، طبق اخبار منتشرشده از مراجع رسمی، از همین راههای میانبر تأمین میشود و شاید در دوره و زمانهای که ورود محصولات الکترونیک کمتر توسط خود شرکتهای تولیدکننده صورت میگیرد، حتی وجود چنین راههایی ضرورت هم داشته باشد.
از سوی دیگر غالبا عمده سود فروش گوشی با این قیمتهای غیررسمی، نصیب کسانی میشود که تصورش را نمیکنیم و نه فروشنده انتهایی و یا فروشگاه اینترنتی. آنها در بیشتر اوقات حکم توزیعکننده نهایی را دارند و سود نسبتا اندکی میبرند.
دو عکس از فروش آیفون در توکیو:
چه بر سر نخستین آیفونهای فروختهشده در نیویورک آمد؟!
نخستین خریدار آیفون در نیویورک این خانم مسن چینی بود و در این عکسهای میتوانید به وضوح ببینید که با آیفونهایش چه کرد:
همه مثل این پیرزن چینی خوششانس نبودند، ازدحام شدید، باعث مداخله پلیس در بعضی از موارد شد:
و این هم عکسهایی از چینیهای در صف:
بازداشت یک چینی در سیدنی:
عکس دیگری از فروش آیفون در سیدنی:
از صفکشندگان بینوا گفتیم و شاید خاطرتان را مکدر کردیم، اما بد نیست در انتها از یک خریدار باهوش هم ذکری کنیم تا حال و هوای این پست عوض شود:
یکی از افرادی که توانست در همان دقایق ابتدایی فروش آیفون، یک دستگاه از آن را تهیه کند، ویدئوبلاگری به نام «دیو رحیمی» بود، او برای خرید زودهنگام گوشی از ترفند جالبی استفاده کرد:
او در کالیفرنیا، آیفون را پیشخرید کرد و بعد برای تحویل آن، شیوه تحویل دستی در فروشگاه اپل را انتخاب کرد، منتها به جای اینکه فروشگاه نیویورک اپل را محل تحویل آیفون انتخاب کند، فروشگاهی در سیدنی را برگزید!
هدفاش از این کار؟
از آنجا که آفتاب از شرق طلوع میکند، فروشگاههایی که در کشورهای شرقیتر کره زمین قرار دارند، زودتر باز میکنند و به این ترتیب او توانست زودتر به آیفون دسترسی پیدا کند!
به همین خاطر او رنج یک مسافرت چندهزار کیلومتری را بر خود هموار کرد، در سیدنی هم جماعت زیادی، جلوی اپل استور صف کشیده بودند، اما او چون پیشخرید کرده بود، اولویت داشت و به همین خاطر با آسودگیاز کنار صدها نفر از صفکشندهها و آنهایی که حتی آن بیرون چادر زده بودند، گدشت و گوشی را خرید.
البته آقای رحیمی برای خودش یک کانال بسیار محبوب در یوتیوب با بیش از 300 هزار مشترک دارد و بنابراین شاید برای او، تهیه زودهنگام آیفون واقعا ضروری بود.
اگر به کانال او نگاه کنید، میبینید که نخستین ویدئوی آزمایش افتادن آیفون را هم او تهیه کرده است!
یاد fight club چاگ پالانیک افتادم
you are not your job
you are not car you drive
که باید این بند رو هم بهش اضافه کرد:
you are not your smartphone
افراطیگری مذهبی اپل…
مگه اپل گفته بیاید صف ببندید که میگی افراطی گری مذهبی! مشخصه نه از افراط چیزی میدونی نه از شگرد و تاثیرات مذهب!
برای فوتبال دربی از ۵ روز قبل میرن چادر میزنن یا توی کارتن میخوابن، توی مسابقات مهم ورزشی همچنین،برای بلیط سفرهای هواپیمایی در روزهای خاص هم ملت همینطوری میشن و…. اینا که افراطی گری مذهبی نیست. افراطی گری مذهبی یعنی داعش!
اپل نگفته بیاید صف ببندید، اما شیوه بازاریابی اپل باعث این افراطی گری ها شده. نحوه اجرای کنفرانس معرفی محصولات، نحوه فروش محصول، تبلیغات اغراق آمیز، قیمت گذاری نجومی، اخبار سفارشی و جوگیر کردن مردم و رسانه ها، فروش محصولات فقط در فروشگاههای محدود و بصورت ناگهانی در یک روز خاص، و …
البته همه این کارها کاملا به نفع اپل تموم شده ولی متاسفانه پیامدهای جالبی برای مردم و جامعه نداشته.
نتیجه این کارها سود بیشتر قاچاقچی ها و دلال ها بوده. شما فکر کنید که الان آیفون 6 پلاس 9 میلیون تومن در تهران فروش میره در حالیکه قیمت واقعی 3 میلیون هست. خوب اون 6 میلیون میره توی جیب افرادی که هیچ زحمت واقعی نکشیدن. نه اون کارگر بدبخت فاکسکان، نه تولیدکننده قطعات محصول، نه حتی فن بوی های اپل که مجانی براش تبلیغ میکنن و نه هیچکس دیگه. فقط میره توی جیب دلال و قاچاقچی.
عجب حماقتی!!!به این می گن شستشوی مغزی اپل و مصرف زدگی.خدا رو شکر تو ایران حداقل به طور رسمی این طور چیزا رواج نداره.
این جور چیزا رواج نداره !!!!!
وقتی ملت رفتن 9 میلیون دادن برای گوشی میبینیم که یه جور دیگه رواج داره.
آقای دکتر
کاش یکبار یکجا برای خرید یک کتاب صفی به این طول بسته می شد و شما مقاله رو بهش اختصاص می دادید.
نه همه اما عده زیادی از این کالا چیزی جز بهره زینتی نمی برند.من هم علاقه مند به تکنولوژی مخصوصا اپل هستم اما باید قبول کرد که این افراط هست . چه در فوتبال چه در اپ استور چه ایران چه نیویورک
شما در یکی از پست ها چه خوب گفتید :
“دیگر در کدام کتابخانهای، کتابهای کاغذی را میتوانید پیدا کنید که از فرط دست به دست شدن و ورق زده شدن، به طور دلپذیری ورق ورق شده باشند! در حاشیه کدام کتابی، یادداشتی میبینید، آیا دوستیها و نگاههای مهربان در عکسهای سیاه و سفید قدیمی بهتر بودند، یا هزاران عکسی که این روزها ما با دوربینهای موبایل چندمگاپیکسلی خود میگیریم.”
کاش فراغتی که بهمون دست میده هوای حافظیه بکنیم و سری به باغ دلگشای سعدی بزنیم و از زیباییهای بی نظیری که متعلق بماست بهره بیشتری ببریم.
جناب مجیدی متاسفانه پیش بینی شما در مورد عرضه این محصول در ایران به حقیقت پیوست. امروز در خبرها خواندم که اولین عرضه های آیفون 6 در ایران، ده میلیون تومان قیمت خورده است!! آیفونهای وارد شده هم، از آیفونهایی بوده است که در فروشگاههای سنگاپور فروخته شده است. به نظرم ارزش صف بستن داشته است!!
پناه بر خدا.
اینا دیگه خوشی زده زیر دلشون.این کارا یعنی چی؟؟ خوش بحالشون واقعا ما برای گرفتن یارانه ها اینطور صف میگیریم اینا برای گوشی.حالا ما بدون یارانه میمیریم واقعا مجبوریم اینطوری صف بگیریم.لابد اینا هم بدون گوشی میمیرن!!!!!
آقای دکتر نمیدونم شما چقدر با برنامه نویسی آشنایید ولی از دید یک توسعه دهنده، ای او اس یک افتضاح هست.
یکی از مشکلاتی که برنامه نویسهای ای او اس بتازگی دارن باهاش درگیر میشن، زیاد شدن سایزهای مختلف آی دیوایس ها ست.
مسئله ای که در اندروید فیچرهای فوق العاده ای داره و اصلا دردسر ساز نیست.
ماخ (مردم از خنده)
سخنان گهربارتون واقعا جای تعمق داره جناب موسوی
واقعا فرمایشتون متین هست اندروید با 38000 دیوایس خیلی واسه توسعه دهنده ها مطلوب تر هست جوک جالبی بود!!
عزیز دلم ios بدون نقص ترین سیستم عامل دنیای کنونی هست فارق از اینکه رو چه دیوایسی نصب بشه
به نظم فرمایش آقای موسوی کاملن درسته، شما فقط جو خرید اپل و محصولاتش رو دارید. به نظرم اصلن مطلوب نیست
جثارتا نظرتون خنده دار هست چون همه میدونن که اپ استور جامع ترین بانک اپ موبایل دنیاست جو هم بالای سر ما هست دوست عزیز واسه سیستم عامل ذزذی سینه نزنید!
حسادت نکنید اقای محترم به این فکر کنید که چرا ملت واسه خرید پلاستیک هایی که سامسونگ میسازه صف نمیکشند و تو هیچ خبرگزاری معتبری ورود اندرویدی های جدید بازتاب گسترده ای نداره
با خودمون رو راست باشیم اپل خوبه و سیستم عاملش بی نظیره و اندروید یه سرقت بیشرمانه و توهین به شعور بشریت
اپل زامبی ها وارد میشوند…
متاسفانه هیچکدوم از دوستان کلام بنده رو متوجه نشدن، من صحبتی از اپ استور، جنس بدنه پلاستیکی و باقی مواردی که دوستان گفتن نداشتم.
جنس بدنه عالی، طراحی عالی، صفحه نمایش عالی، گرافیک عالی، تبلیغات عالی و… همه برای ای دیوایس ها محفوظ است ولی با همه این تعاریف، ای او اس از دید یک توسعه دهنده واقعا دارای ایردهای جدی است.
اینکه یک سیستم عامل بتونه همزمان روی طیف وسیعی از دیوایسها اعم از موبایل، تبلت، تلوزیون، ساعت، عینک و… ران بشه یعنی عظمت. نه اینکه فقط روی چند سری دیوایس خاص با ابعاد و ریزولویشن مشخص قابل استفاده باشه
ویندوزفون سیستم عاملش سره و (به دلیل خز نشدن )،بسیار با پرستیژتره… چون دست هرکسی نمیبینی…
تست کنید… لذتشو ببرید