آمریکا واقعا نفت خود را از کدام کشورها وارد میکند؟
اطلاع از بعضی حقایق، ممکن است به کلی نظر شما را نسبت به برخی سیاستها و رویدادها عوض کند.
اگر شهروندان کشورهای خاورمیانه بپرسید که آمریکا نفت و کلا انرژی خود را چطور تأمین میکند، پاسخ خواهید شنید که از کشورهای خاورمیانه.
خود شهروندان آمریکایی هم چنین باوری دارند، طوری که مطابق نمودار زیر، آمریکاییهای عقیده دارند که بیشتر نفت وارداتی این کشور از عربستان و عراق وارد میشود:
اما نمودار زیر، نشان میدهد که حقیقت چیزی دیگری است و آمریکا فقط اندکی بیشتر از یک چهارم نفت خود را از کشورهای حاشیه خلیج فارس وارد میکند!
و نمودار زیر احتمالا برایتان شگفتیآور خواهد بود، چون نشان میدهد که میزان نفت واردتی امریکا از کانادا، حدود 1.1 میلیارد بشکه در سال 2013 بوده است، این در حالی است که عربستان در همین سال تنها 458 میلون بشکه نفت به آمریکا صادر کرده است! مطابق همین نمودار واردات نفت آمریکا از روسه، حتی از عراق و کویت بیشتر بوده است!
نمودار زیر هم نشان میدهد که برخلاف تصور برخی، آمریکا 60 درصد نفت مورد نیازش را خودش تولید میکند!
به عبارت دیگر، در صورت قطع کامل واردات نفت آمریکا از خلیج فارش و کشورهای خاورمیانه، آمریکا تنها در تأمین 11 درصد از نفت مورد نیاز خود درمانده میشود و تازه باید ذخایر راهبردی نفت این کشور را در نظر گرفت که میتوانند تا سه چهار ماه، این بخران را تعدیل کنند.
نمودار جالب دیگر، نمودار زیر است که به روشنی نشان میدهد از سال 2005 بعد، شاهد یک تغییر رویه در تأمین انرژی در آمریکا هستیم، بر این اساس میزان مصرف نفت کاهش یافته، تولید نفت افزایش یافته و واردات کاهش یافته است.
در تفسیر باید گفت که آمریکا و احتمالا کشورهای صنعتی دیگر به انرژیهای تجدیدشدنی اهمیت بیشتری دادهاند، از سوی دیگر افزایش قیمت نفت باعث شده است که استخراج نفت Shale مقرون به صرفه شود.
واژه شیل نفتی یا Oil Shale به هر صخره رسوبی (Sedimentary Rock) که شامل مواد جامد قیری مانند است که به آنها، کروژن (Kerogen) هم گفته می شود اشاره دارد . به نفت خام غیرمتعارفی که از این شیلهای نفتی با کمک انحلال حرارتی، پیرولیز و یا هیدروژندهی استخراج می گردد اصطلاحاً نفت شیل (Shale Oil) یا نفت کروژن هم گفته می شود.
ایالات متحده آمریکا بزرگترین ذخایر شیل نفتی جهان را داراست که در منطقه Green River Formation که ۳ بخش کلرادو، یوتا و وایومینگ را در برمی کیرد واقع شده است . ذخایر نفت شیل ایالات متحده ۶۲ درصد از منابع جهان را در بر میگیرد. روسیه، برزیل و ایالات متحده روی هم رفته ۸۶ درصد از ذخایر نفت شیل دنیا را در اختیار دارند. باقیمانده ذخایر نفت شیل بطور عمده در شمال غربی چین واقع شده است. تحقیقات نشان داده است که ذخایر منطقه Green River Formation در محدوده ۱.۲ تا ۱.۸ تریلیون بشکه است . اگر چه همه این نفت قابل استحصال نیست با این وجود با یک تخمین منطقی حتی اگر ۸۰۰ میلیارد بشکه آن قابل استحصال باشد، این به این معناست که میزان نفت قابل استفاده از شیل نفتی ایالات متحده ۳ برابر بیشتر از کل ذخایر نفت اثبات شده عربستان سعودی (دارنده بزرگترین ذخایر نفتی دنیا) است .
خب، همه اینها را اصلا نباید به این حساب بگذارید که خاورمیانه برای آمریکا غیراستراتژیک شده است، اما میشود اینها را به این حساب گذاشت که که مدتهاست آمریکا برنامههایی برای امنیت انرژی خود داشته است و از سوی دیگر، آثار زودهنگام یک بحران صادرات انرژی در خاورمیانه، نمیتواند آمریکا را وارد یک تنگنای آزاردهنده کند.
این نوشتهها را هم بخوانید
مطلب سیاسی اقتصادیه تکان دهنده ای بود.
تشکر از ترجمه روانتون.
مطلب سیاسی از شما بعید بود دکتر :-)
چه ربطی به سیاست داره؟ حالا اگر به جای آمریکا از عربستان گفته بود سیاسی نبود؟!
من برعکس سایر خواننده های محترم ، از این مطلب و مطالبی از این دست که یکسری دانسته های تاریخ انقضا گذشته ما رو زیر سوال می بره استقبال می کنم , چه علمی و فرهنگی ، چه سیاسی .
با تشکر از شما
این مطلب اصلش مال کجاست دکتر عزیز؟
عالی بود
از پست هایی که شایعه زدایی میکنه خیلی خوشم میاد
ستاد مبارزه با چرندیات و سایت گمانه رو احتمالا دیگه همتون میشناسید
اگه هم نمیشناسید حتما الان سرچش کنید بزنید جزو بوک مارک هاتون :d
سرمایهگذاری امروز کشورهایی مثل امریکا دیگه بر پایهی نفت نیست، بلکه برپایه فروش جنگافزار هست ;)
ممنون . مطلب بسیار آموزنده ای بود . از این نوع پستها با تاکید بر مسایل اقتصادی و مالی که باورهای غلط را به چالش میکشند بیشتر بنویسید .
این مقاله جالب رو هم که خیلی به این موضوع بی ربط نیست بخونید حتما.
http://www.impactlab.net/2014/09/18/100b-invested-in-wind-or-solar-will-produce-more-energy-than-oil/
مطلب خیلی خوب و متفاوتی بود.
سلام
دکتر جان مطلب بسیار بسیار عالی ای بود
واقعا لذت بردم
به ارائه مطالب تک مثل این مورد ادامه بدید
با آرزوی موفقیت
امیدوارم روزی برسه که مصرف سوخت های فسیلی قطع بشه و همه ما به مصرف انرژی های تجدید پذیر روی بیاریم