هنر و معماری مخوف
چندی پیشتر پستی را در یک پزشک درباره زیبایی خواندید. در ابتدای این پست به این موضوع پرداخته شد که جزییات، اتفاقات و اجزای کوچک هم میتوانند زیبا باشند و در ادامه از این صحبت شد که میل به زیبایی در هر شرایطی جزیی جداناشدنی از وجود انسان است. سوالی که شاید هیچگاه جوابی کامل و جامع نیابد این است که چه چیزهایی میتوانند زیبا باشند؟ نظم میتواند زیبایی بیافریند. تنوع رنگ و بافت میتواند زیبایی بیافریند. نادر بودن چیزی که مشاهده و درک میشود میتواند زیبایی بیافریند. اما آیا با ترس و مرگ هم میتوان زیبایی آفرید؟
در ادامه خواهید دید که اجزا و نمادهایی که نشانه مرگ و نیستی هستند نیز میتوانند دستمایه ساخت آثار هنری قرار بگیرند. البته هنری که ممکن در گروهی به جای لذت ناراحتی بیافریند!
شیدا شریفپور:
Ossuary چیست؟
در دانشنامه ویکیپدیا آمده است که Ossury محل امانت گذاردن استخوان و اسکلتهای انسانی است. این محلهای امانتگذاری که میتواند کلیسا، ساختمان و یا حتی یک جعبه باشد، غالبا زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که فضای موجود برای دفن مردگان کفاف ندهد. در چنین شرایطی بدن متوفی در یک قبر به خاک سپرده میشود و پس از چند سال بقایای اسکلت برداشته شده و به محل امانت گذاری منتقل میشود تا قبر دوباره مورد استفاده قرار گیرد.
رسمی کهن
این رسم در دوران زرتشتیان و در محلهایی با نام آستودان نیز وجود داشته است. آستو در معنای استخوان و دان همان جایگاه است و معنی لغوی آن جایگاه نگهداری استخوان است. استودان حفرههایی است که به صورتهای منظم و چهارضلعی یا بدون ترتیب و با فرمهای ساده در درون سنگ کوه ایجاد کرده، مردگان را در آن مینهادند و استخوانهای آنها در آن جمعآوری میشده است.
هنر و معماری مخوف
در گذشته از استخوانهای مردگان در اماکن و ساختمانهای مذهبی به عنوان روشی برای نشان دادن شکوه و افتخار مردگان استفاده میشد. ظهور عمده این گرایش پس از فراگیری طاعون بود. از آن جا که در آن شرایط فضای کافی در گورستانها وجود نداشت، نگهداری استخوانها در کلیساها و دخمهها به عنوان رسمی جدید آغاز شد. دیوارها، ستونها، برجها، محراب و یا حتی لوسترهای مختلفی با این استخوانها ساخته شده است. این استخوانها که غالبا جمجمه هستند به راهبان، اشراف، قربانیان بیماریها و همچنین دوشیزگان باکره تعلق دارد.
شاید درک اینکه چرا ossuray به عنوان یکی از جاذبههای گردشگردی شناخته میشود برای بسیاری دشوار باشد، ولی واقعیت این است که بازدید از این اماکن لزوما به معنای گرایشهای بیمارگونه و ناشی از ناراحتیهای روانی نیست. در واقع دیدن این اماکن بسته به خلقیات بازدیدکننده میتواند یک تجربه شگفتانگیز یا دلسرد کننده باشد. اما قدر مسلم این که در ورای این مواجهه مخوف با سرنوشت که در حین دیدن این استخوان ها تجربه میشود، حسی از تعالی و جریان زندگی درک خواهد شد که شاید ارزش این تجربه را داشته باشد. تصاویر زیر نمونههایی مشهور از این هنر مخوف را به شما نشان میدهد.
شماره ۱- پرتغال – Capela Dos Ossos, Évora
شماره ۲- جمهوری چک – Sedlec Ossuary, Kutná Hora
شماره ۳- لهستان- Chapel Of Skulls, Czermna
شماره ۴- پرو- Monastery Of San Francisco, Lima
شماره ۵- پرو- Church Of Santiago Apóstol, Lampa
شماره ۶- فرانسه- L’ossuaire Municipal, Paris
شماره ۷- پرتغال- Senhora Do Monte Do Carmo, Faro
شماره ۸- جمهوری چک- Church Of St. James, Brno
شماره ۹- ایتالیا- Sta. Maria Della Concezione Dei Cappuccini, Rome
شماره ۱۰- اتریش- Beinhaus, Hallstatt
شماره ۱۱- ایتالیا- Cathedral Of Martyrs, Otranto
شماره ۱۲- صربستان- Cele-kula, Niš
شماره ۱۳- اسپانیا- Sta. María De Wamba, Valladolid
شماره ۱۴- اتریش- Beinhaus, Eggenburg
شماره ۱۵- آلمان- Basilica Of St. Ursula, Cologne
شماره ۱۶- جمهوری چک- Sedlec Ossuary – Kutná Hora
منابع +
این نوشتهها را هم بخوانید
قبلنا میشد پستها رو از داخل فید ریدر خواند اما الان دیگه نه.
فکر میکنم یک کلیسا هم به همین شکل، از جمجمه مسلمانان بعد از یکی از جنگهای صلیبی ساخته شده …
واقعا عمل وحشیانه و نشانه عقب افتادگیه. من تا حالا چنین چیزی رو درباره ایرانیان ندیدم و نشیندم! البته شاید نکته ای که در متن و درباره زرتشتیان اشاره شد به این معنا نبوده باشه … .
چه هنر جالبی. :D
————————————
من به شخصه قالب جدید سایت رو خیلی می پسندم. البته مطمینم اشکالات جزئیشو در آیندهی بسیار نزدیک مرتفع می کنید
ای کاش نام این محل هارو هم ذکر می کردید. خیلی دوس داشتم بدونم بیشتر تو چه مناطقی وجود دارند.
در ضمن تغییرات جدید سایت هم خیلی خوب به نظر می رسه.
حرف نداره!
با سلام و خسته نباشید. تبریک می گم بابت قالب جدید سایت ، اما موضوعی که هست اینه که قبلا خواندن مطالب راحت تر بود . باز هم ممنون از شما
من هم همین نظر رو دارم. قبلاً میشد چند عنوان رو با یک نگاه نظاره کرد.
در کل به نظرم ابعاد و تناسبات کمی از مقیاس خارج شدند.
زرتشتیها کلا دفن میت زیر خاک رو جایز نمیدونن و اگه کسی این کار رو کرد شش ماه فرصت داره تا استخوان ها رو بیرون بیاره
و اگه در نیاره یه مجازاتی مث شلاق داره و همینطور هر شش ماه مجازاتش بیشتر میشه
تو اسلام هم ظاهرا میشه این کار رو کرد، قدیم میخواستن مثلا میخواستن شخصی کربلا دفن بشه بعد فوتش که نمیشده اینکار رو کرد ( جسد بو میگرفته و فاسد میشده و ..) اصطلاحا “تودیع المیت” میکنن و بعد که استخوان هایش موند اونها رو منتقل میکرده اند.
ظاهرا همه باید یادآوری کنند که چرا مطالب از فید نمایش داده نمیشه ! با اینکه بارها گفتند که داریم مشکل رو حل میکنیم… اگه یک پست کامل در مورد قالب جدید میذاشتین و در موردش صحبت میکردین و … بهتر بود… الان نصف کامنتها شده مشکل فید…
ممنون از سایتتون
واقعا چیزای نابی تو سایت می زارین
دکتر جان در قالب جدید هم گزینه “مطالب بر اساس تاریخ” وجود داره؟ اگه هست من پیداش نمیکنم. اگر هم نیست خواهشا بگذاریدش که از نون شب هم واجبتره!
بسیار عالی بود اما خیلی مخوف آخه چه واجبه این مورد؟ آدم وحشت میکنه ، حالا یه توریست وارد این محیط بشه قل از اینکه خبر داشته باشه ازش
این هم از وحشگری های غربی ها هست
با سلام و عرض ادب
من مدت هاست که سایت شما رو مطالعه می کنم و از مطالب متنوع و بسیار مفید شما لذت می برم.
از اینکه با قالب جدید می توانم به راحتی و به صورت تمام صفحه مطالب شما رو در تبلت آندرویدی خود مطالعه کنم، بی نهایت سپاسگزارم.
آدم از یه طرف وحشت می کنه از یه طرف هم در نوع خودش خیلی جالبه!!!!!!!!!!!!!!
عالی بود
verey nice
جالب بود
سپاس از مطلب خوبتون
ممنون از زحمات شما
واقعا سایته بیستی دارید