خاندان‌ها و سرزمین‌های خیالی سریال «گیم آو ترونز» (بازی تاج و تخت) شبیه کدام کشورها و گروه‌های منطقه خاورمیانه هستند؟!

دیروز ما به ناگاه متوجه شدیم که 4 قسمت از فصل جدید سریال محبوب «گیم آو ترونز» به بیرون درز کرده است و آنها را می‌توان از تورنت و سایت‌های دانلود، به راحتی دانلود کرد. کیفیت تصویری این قسمت‌ها البته پایین است، اما برای کسانی که شکیبایی یک ماه صبر برای دیدن قسمت به قسمت سریال را ندارند، این امر، غنیمتی محسوب می‌شود.

دیروز که قسمت اول را می‌دیدم با دیدن صحنه پایانی قسمت اول، به ناگاه، یاد یکی از جنایت‌های داعش افتادم.

واقعیت این است که خیلی‌ها سریال «گیم آو ترونز» را سریالی پر از خشونت و گاه صحنه‌های ناهنجار می‌بینند، اما کسانی که ژرف‌اندیش‌تر هستند، سریال را تمثیلی می‌دانند و شاهد هستند که همان بازی‌های قدرت، پلیدی‌ها و تدبیرهایی که در دنیای واقعی وجود دارند، در متن داستان فیلم گنجانده شده‌اند.

واشنگتن پست، به همین مناسبت دست به ابتکار جالبی زده است:

اینکه هر یک از کشورها و خانواده‌های سریال گیم آو ترونز به کدام یک از کشورها یا گروه‌ها خاورمیانه، شباهت بیشتری دارند!

پرواضح است که دنیای گیم آو ترونز آنقدر استعاره دارد که حتی می‌شود آن را به کل دنیای موجود و دنیاهای ماضی هم نسبت داد.

گیم آو ترونز

تذکر مهم:

– میزان تطابق هر یک از دنیاهای سریال با کشورهای منطقه صد در صد یا دقیق نیست و ما در اینجا صرفا بازتاب‌دهنده نوشته واشنگتن پست هستیم و پرواضح است که در «یک پزشک» چنان که افتد و دانی از ورود به دنیای آشفته سیاست، تا جایی که می‌شود، احتراز می‌کنیم. این تشبیه را چندان جدی نگیرید!


عربستان سعودی = لنیسترها

چه خوشمان بیاید و چه نه، همان طور که لینیسترها ثروتمندترین و قدرتمندترین خاندان در سریال گیم آو ترونز بودند، عربستان سعودی هم در منطقه فعلا همین جایگاه را دارد.

همان طور که لنیسترها با پول و قدرت نظامی خود، بی‌رحمانه افراد و کشورها را می‌خریدند و به سود خود از آنها استفاده می‌کردند، عربستان هم با پول و سرمایه خود، دست به کار مشابهی زده است. ضمن اینکه در سال‌ها، حمایت از گروه‌های تندروی مذهبی‌«نما» به عربستان نسبت داده می‌شود.

4-13-2015 8-54-06 PM

4-13-2015 9-23-34 PM


خاندان استارک= کلیه دموکرات‌ها و لیبرال‌های بخت‌برگشته خاورمیانه!

همانگونه که نرم‌خویی و صلح‌طلبی استارک‌ها، دست‌کم تا حالا در سریال ره به جایی نبرده و نسل استارک‌ها در آستانه منقرض شدن است، جریان مردم‌سالاری واقعی -و نه وارداتی- و تعقل‌گرایی در خاورمیانه هم بسیار کم‌رمق است و همانگونه که هنوز بارقه‌هایی از امید، در سریال برای بازگشت به قدرت استارک‌ها، به چشم می‌خورد، هنوز هم امید برای دموکراسی‌طلبان نمرده است!

4-13-2015 8-57-11 PM


خاندان باراتیون = عرب‌های مستبد

تا مدت‌ها در سریال خاندان باراتیون، با همکاری لنیسترها، قدرت را در دست داشتند. اما همان طور که در اردوی باراتیون‌ها و لینسترها هشکاف افتاده است، ما شاهد شکافی بین عرب‌های سنتی و قدرتمندان عربستان سعودی هستیم.

4-13-2015 8-59-28 PM


خاندان تارگاریان= آمریکا

تارگاریان‌ها مجهز به اژدهاها و قدرت ماورای طبیعی بودند و به طرز مشابهی آمریکا هم با فناوری و ارتش نیرومند خود، شرایط مشابهی را دارد.

از سوی دیگر همان طور که دنریس تارگاریان، با وعده مردم‌سالاری و از اسارت درآوردن بردگان، فعلا در سریال پیش می‌رود، امیدی که همواره آمریکا کوشیده است به مردن منطقه بدهد، آزادی و دموکراسی است.

جالب است که همان طور که در سریال مردم نواحی آزادشده با تلقی آمریکا از آزادی و مردم‌سالاری در حال مشکل پیدا کردن هستند و جرقه‌های آن در قسمت اول فصل جدید هم مشاهده شده است، بسیاری از مردم منطقه هم با دموکراسی وارداتی و نسخه ظاهرا شفابخش آمریکایی‌ها مشکل دارند.

4-13-2015 9-01-28 PM


خاندان گریجوی = ترکیه

بین گریجوی‌ها و ترکیه تشابهاتی می‌توان پیدا کرد: قدمت، وابستگی به سنت‌های گاه عجیب، تغییر موضع سریع، هراس همیشگی از همسایگان.

4-13-2015 9-03-11 PM

4-13-2015 9-03-41 PM


خاندان مارتل= ایران

همانگونه که مردمان ایران را خود را نژاد و انسان‌هایی جدا از مردم منطقه می‌دانند و یک حس برتری ذاتی در خود حس می‌کنند، مارتل‌ها هم احساس می‌کنند که نژادی متمایز دارند و برای خودشان افسانه‌ها و اساطیر خاص خودشان را دارند.

از سوی دیگر تنفر مارتل‌ها از لنیسترها، کتمان‌نشدنی است، همان طور که هیچ وقت چه قبل از انقلاب اسلامی و چه بعد از آن، بین ایران و عربستان رابطه گرم و باثباتی ایجاد نشد!

4-13-2015 9-07-28 PM


خاندان تایرل = رژیم صهیونیستی اسرائیل

تایرل‌ها ثروتمند هستند و بزرگ‌ترین ارتش در تمام هفت پادشاهی را در اختیار دارند و به شیوه مشابهی اسرائیل هم ثروت هنگفتی و ارتش قدرتمندی دارد. آنهایی از بده بستان‌های پیچیده سیاسی برای رسیدن به اهداف خود ندارند.

4-13-2015 9-10-48 PM


وحشی‌های شمال و وایت واکرها= داعش

داعشی‌ها در این مدت واقعا شبیه زامبی‌هایی رفتار کرده‌اند که هر چقدر دنیای متمدن سعی در کنترل آنها کرده است، باز هم محوشدنی نیستند. آنها از کشته، پُشته ساخته‌اند و دست به جنایاتی زده‌اند که توجیه‌شدنی نیست.

4-13-2015 9-15-56 PM 4-13-2015 9-15-38 PM


نگهبانان شب= کردها

نگهابان شب، آواره و تبعید شده‌اند تا در کنار دیوار بزرگ شمال، و در شرایطی که «زمستان» در حال رسیدن است، هفت اقلیم را از گزند وحشی‌ها در امان نگه دارند. به شیوه مشابهی هم کردها پراکنده و آواره در میان کشورهای بزرگ منطقه، گاه در خط مقدم پیکار با گروه‌های تندرو، از جمله داعش قرار گرفته‌اند.

4-13-2015 9-18-15 PM


ریورلند= یمن، سوریه، عراق

چه کسی به یاد می‌آورد چه موقع این سرزمین‌ها در آرامش و صلح بوده‌اند؟!

56 دیدگاه

    1. برادر نظرتو محترمانه هم میتونی بیان کنیا. نیازی به توهین کردن نیست. اینجا هم جاش نیست. اگه مطالب این وبسایت همراستا با نظراتت نیست لطفا دیگه مراجعه نکن و اجازه بده این تنها مکان فرهنگی ای که تو اینترنت داریم عاری از توهین و بی احترامی باقی بمونه. ببین دکتر مجیدی چه سعه صدری داره با اینکه بهش توهین شخصی کردی کامنتتو تایید کرده نمایش داده بشه.
      دکتر مجیدی عزیز خسته نباشی.

    2. دوست عزیز اینکه نظر شما خلاف اون مطلبی هست که در این وبلاگ مشاهده می کنین، دلیل نیست که با همچین لفظی عنوان بشه، خیلی بهتر هم میشه نظر داد و صحبت کرد. نظر شما در کمال احترام قرار داره همچنان که مطالب دکتر مجیدی عزیز در طراز اول وبلاگ نویسی کشور…

  1. ضمن رضایت خاطر از گوش دادن به توصیه چند سال پیشت مبنی بر دیدن این سریال
    اینجانب بعد ازین قصد دارم پس از دیدن پستت در فیدلی مطالعه کامل رو در خود وبلاگت انجام بدم
    وقتی این قدر مرام داری که پستات تو فید کامل میاد، لازمه که منم اینقدر درک بخرج بدم که فیلان و غیره…
    بعد 5و6 سال به این نتیجه رسیدم ;)
    دوستان دیگم امید وارم روی بیارن به این حرکت، حتی رو تبلیغات هم کلیک کنیم، حداقل کاریه که برای جلوگیری از زامبی شدن اینجا و خودمون میشه انجام داد

  2. سپاس بی کران جناب دکتر مجیدی!از انتخاب مقاله های متفاوت.ممنون از تغییر سطح سلیقه ی من و امثال من،با خوندن مطالب این سایت رغبت چندانی برای گردش در سایت های دیگه تقریبا نزدیک به عدد صفر.

  3. عالی بود واقعا و اینکه باعث میشه آدم به فکر فرو بره که در نتیجه عاقبت این عربستان چی میشه آیا آمریکا با اون ارتشش به پیروزی میرسه؟ عاقبت ایران و ترکیه چی میشه؟ داعش رو کدوم خاندان از بین میبره؟

  4. سلام(نیازی به انتشار نظر نیست فقط می خوام بخونید بلکه یکم…)
    این سریال طرفدار های خیلی زیادی در کشور های اروپایی،استرالیا و آمریکا داره و خیلی بهش علاقه دارن به خاطر داستانش شخصیت هاش و یا هر چیزه دیگه ای.ولی چنان که می دانید اکثر سریال هایی که پخش می شه وقت تلف کردن هست و ممکنه با دیدن سریال یکم هیجان به آدم دست بده و احساس خوبی به آدم دست بده ولی به اصطلاح خودمانی چیزی از توش در نمی آد.این سریال هم سریالی هست که صحنه های مستهجن و خشن نسبتاً زیادی داره و افراد هم(نه لزوما شما)برای این که دیدن چنین سریالی رو برای خودشون و دیگران توجیه کنند میان چنین کارهایی انجام می دن مثل گفتن این که فلان سریال خیلی مبانی فلسفی خاصی داره یا فلان سریال آدمو به فکر فرو می بره یا فلان سریال خلاقیت رو در شما تقویت می کنه و یا مثلاً فلان سریال نشون دهنده ی وضع جامعه بشری هست در این دنیا و……. ولی آقای مجیدی واقعیت این هست که همه ی این سریال ها وقت آدمو می گیره و مهم تر از اون ذهن آدمو به چیز های بی ارزش مشغول می کنه.البته من خودم قبلاً سریال می دیدم و ممکن بود بعد از دیدن یه سریال چند روز به فکر فرو برم ولی دیگه نمی بینم.
    امیدوارم درک کنید منظورم چی هست

    1. باید بگم کاملا با نظرتون مخالفم شما سلیقه شخصیتونو میتونید بیان کنید ولی نمیشه که اونو عمومیت بدین این سریال از همه نظر شاهکاره..موسیقی متن لوکیشنای فیلم برداری و از همه مهم تر داستان …دیالوگا عالین یه سریال فوق العاده با تم حماسی فانتزی که البته ممکنه مورد علاقه همه نباشه…در مورد صحنه های به قول شما مستهجن شم که داره وحشیت همون زمانو نشون میده و شما بهتره یه مقدار رو ذهنتون کار کنید

          1. دنریس تارگریان در مصر برده ها رو آزاد میکنه اخه جای دیگه ای از دنیا هرم نداره
            تازه در آمریکا برده وجود نداشته که کسی آزادشون کنه بیشتر شبیه موسی است که برده ها رو از رود نیل رد می کنه و به اون سمت رود میبره و با گروهی می جنگه تا سرزمین شان را پس بگیرند

  5. جالب بود
    مخصوصا راجع به ایران و مارتل ها
    واقعا ما به مارتل ها شبیهیم وقتی اوبرین رو میدیدم ناخودآگاه باهاش همزادپنداری میکردم
    غرور زیادیشون و افراطو تفریطشون عین ماس

    1. سلام
      یه نکته دیگه هم هست که نمی دونم دقت کردید بهش یا نه و اونم اون صحنه مبارزش با mountain است
      معمولا بیشتر سربازای خاندان ها توی این سریال بازور می جنگن مثه همون hound ولی مارتلا بیشتر تکنیک دارن تا زور ایرانیام تا جایی که من خوندم بیشتر توی شمشیرزنی بخاطر تکنیکشون معروف بودن.

  6. جالب اینجاست که خاندان گریجوی سعی دارند با وحشی‌های شمال متحد بشند!! و جالبتر از اینها حمایت غیرعلنی ترکیه از داعش
    در ضمن سرنوشت خاندان مارتل (ایران) رو توسط لنیسترها (عربستان) در فصل گذشته به خاطر دارید؟

  7. ممنونم از پست کاربردی شما
    فقط خانواده بولتون ها رو ننوشته بودید؟
    و همچنین کاش به نقش پیتر بیلیش (لیتل فینگر)
    و لرد واریس و جاسوسان هم اشاره میشد.

  8. «خاندان تایرل = رژیم صهیونیستی»
    «ما در اینجا صرفا بازتاب‌دهنده نوشته واشنگتن پست هستیم»

    :))

  9. ببخشید ولی همه ی نسبت ها مزخرف بود :(
    داستانهای سریال بیشتر شبیه به تاریخ و موضوعات گوناگون تاریخیه تا شرایط حال و موضوعات جغرافیایی.

  10. نمدونم چرا ما ایرانی ها از هر چیزی هزارتا عیب میسازیم آقا این سریال واسه ما طرفدارا جذابه واقعا باید بگم خاک تو سر شمایی که این مطالب با سریال یکی کرید آقا یکی میاد فیلم میسازه واسه خودش یه پولی به جیب بزنه شما سریع موضع و فکر خرابتو قاطی این سریال میکنید

  11. ب نظر من لنیسترها انگلیسیها هستن، چون همونطور که میدونیم انگلیسیها هم خیلی پول دارن و با این ثروت همیشه تو امور بقیه دخالت میکنن، ضمن اینکه قیافه هاشونم شبیه تره، ضمنأ بزرگترین سرمایه دارای جهان که یهودی ان، بیشتر سرمایه هاشونو تو انگلیس و امریکاست و اصلا نماد شیر که هم لوگوی لنیسترهاست و هم انگلیسیها (که لوگوی اکثر تیمهای لیگ برتری انگلیس هم، شیر هست)، این نماد شیر درواقع یکی از اصیلترین نمادهای باستانی بنی اسرائیله

  12. راستش من هم همین حس به این سریال داشتم ولی یکی از این کرکترهای سریال یه شمشیری پیدا میکن وبه ایران میاد ومیشه اهورا مزدا خود نویسنده سریال گفت حتی شبکه من تو هم این خبر تکسیب کرد

  13. فقط به این نکته دقت کردین که محبوب ترین شخصیت داستان (جان) محصول دو خاندان استارک و تارگرین هست؟ (منظورو گرفتید؟)

  14. شیر مدت هاست که یکی از نماد های ایران است از دوره هخامنشی با اون حکاکیاش تا صفویان که تو درفش شون شیر دیده می شد. این سریال طرفدارای زیادی داره چون کلیشه ای نیست و سخته اگر تازه شروع به تماشاش کردین بفهمین کی شخصیت اصلیه

  15. یه چیزی که در مورد مارتل ها جالبه و با ایران هم مقایسه شده ٬ لباس های سرباز هاشونه. لباس های طرح دار سرباز های مارتل رو با سرباز های هخامنشی مقایسه کنید! بیشتر مارتل ها به آریایی ها نزدیک ترن چون نشانه ای از معماری و طبیعت هند رو هم تو مارتل میشه دید. نزدیکه. البته خود همه ی این ها تشبیه هست و نمیشه دقیق گفت منظورش دققد چه کشوری هست و… . ولی یادداشت جالبی بود.

  16. مطالب خوبی بود. ولی تارگاریان بیشتر به ایران شباهت داره تا آمریکا . و لنستر ها به آمریکا . یکم فکر کنین

  17. وحشی های شمال مردمی هستند که در برابر هیچ قدرتی سر تعظیم فرو نمیارن و کاملا آزادانه زندگی می کنند کجای اونها شبیه داعشه؟؟؟
    می گفتید آنارشیست هستند خیلی قابل قبولتر بود
    بی انصافی بود این مقایسه

  18. اگه نابغه هامون شما باشین ما در بهترین حالت دوتراکی هستیم واقن خسته نباشین
    آمریکا و اسراییل ، تارگارین و تایرل :| :| :|

  19. بنده یکی از طرفداران سریال تاج و تخت هستم و از هر نظر سریال عالی ساخته شده است و بیخودی نیست که بالاترین رتبه ی imdb را دارد که بالغ بر 1 میلیون و200 هزار نفر به آن رای داده اند.در هرصورت بنده با دیدن قسمت 7 قصل 7 به این نتیجه رسیدم که یکی از اهداف این سریال شکستن برخی از تابوهایی هست که ایدئولوژیها ایجاد کرده اند و سعی دارد این حساسیت و احساس را از بین ببرد وقتی که می بینیم دنریس با جان رابطه پیدا می کند و در فصلهای پیشین هم جیمی و سرسی با اینکه خواهر و برادر بودند رابطه داشتند برای ما که دارای عقیده و دین و مذهبی هستیم ناخوشایند می آید چون در فرهنگ ما چنین چیزی نبوده و از لحاظ ژنتیکی هم اصلا درست نیست،حالا با ازدواج خاله و برادرزاده این تابو را می شکند و سعی دارد از ازدواج این دو هم احتمالا بچه ای دیگر متولد شود.در هر حال نکات منفی زیادی دارد سریال ،هرچند سریال جذاب و جلوه های ویژه ی منحصر بفرد و موسیقی متن فوق العاد ه ای دارد که نمی توان آن را کتمان کرد.
    باید کمی بیشتر به قضایا فکر کنیم و ببینیم چرا سریال را اینگونه ساخته اند.

  20. دسته بندی از نظر من.لنیسترها انگلیس.بارثیوس ها المان واروپای غربی.مارتل ایران باستان .استارک امریکا.تایگرین صهیونیست ها که الزاما یهودی نیستن وریشه شون هم تو یهود واعرابه هم تو باستان .والریا نژاد سامری‌ دسته های مختلف اعراب و برده داران یهود.فرزند جان و دنریس هم سرمایه داران پشت پرده ایالات متحده امریکا که درعمل اداره کننده هستند ولی درظاهر امریکایی ها و انگلیس ها واروپای غربی اینکاررو میکنن.وحشی ها ی پشت دیوار بیشتر به شوروی ها شبیه اند .وحشی های دروگون پیشینه تاتارها هستن که کم کم متمدن تر میشن .اون شهری هم که اریا تو معبدش تعلیم میبینه شرق دور وزرد پوستای چینو …سرزمین های اهن و…کشورای استقلال یافته اروپان.مخصوصا اروپای شرقی

  21. البته نگهبانان شب از همه جای دنیا مردمی که مهاجرت میکنن به امریکا وکانادا دلایل مختلف نخبه سیاسی و….وایت واکرها هم تمام جنگ طلب ها مثل داعش و امثالهم چون مردگان تمام خانواده هان.فقط نایت کینگ و افراد مانندش که نوزادای تبدیل شده هان کمی جای تردید داره که به تظر میرسه اولینش یه استراک بوده .

  22. یه چیزی که هست تیتراژ فیلمه که چه چرخه نورانی رو نشون میده مث خورشید که چنتا نوار دورش میچرخن مث سیاره زحل ویکجا تو فیلم ما ماکت اونرو دست یه دختر بچه تپ اتاق مقام دست سرسی میبینیم.شکل دواری که وایت واکرها با جنازه ها میسازن وقبل موجودیت اونها فرزندان جنگل دور درخت باستانی میساختن.همچنین تقابل اتش ویخ طعنه ای به عقاید میتراییست داره .همه اینا تظر شخصی من هست البته . فک میکنم خوندن کتاباش قبل دیدنفیلم خیلی بیشنر کمک میکنه به استدلال شخصی دوستان

  23. برداشتتون شخصیه و شبیه سازیه. ولی بنظر من در این سریال بیشتر بحث تاریخیه، تاریخ بریتانیا. تاریخ پیدایش دیوار در شمال انگلیس و اقوام مختلفی که آمدند و رفتند بیانگر این موضوع هست. در فیلم the eagle دقیقا این موضوع و موضوع دیوار و اقوام مشابه سریال اشاره شده قبلا. در دو قسمت فیلم الیزابت هم می توان رفتارهای خیلی مشابهی بین الیزابت با یرسی یا دنریس پیدا کرد.

  24. از نظر من دنریس از یهوده مثل ماجرای استر ولی وارد قبیله عرب های وحشی میشه و وایت واکر ها همون تفکر اسلامی و اسلام هراسی در غربه که یه بخشش داعشیکه تحت کنترل آمریکا باید باشه و یه بخشش ایرانه اون زنه که اسمش اگر اشتباه نکنم وایلا هست تفکر اصلاح طلبان در ایرانه و جان اسنو هم مانند پرنس کاسپین یا پرنس ایرانی میمونه یا همون شاهزاده نیمه اصیل در هری پاتر

  25. میشه بیشتر راجع به استارک ها توضیح بدید. دقیقا چه کشورهایی رو شامل میشه؟ منظورتون از دموکرات ها و لیبرال های بخت برگشته خاورمیانه دقیقا چه کشورهایی رو شامل میشه؟
    و اینکه راجع به دوتراکی ها توضیح ندادید و تو کامنت ها هم ندیدم. این قوم نشانه ی چه کشور یا کشورهایی هست؟
    ممنون میشم اگه جواب بدید

  26. در واقع داستان سریال برگرفته از برخى رویداد هاى تاریخى هستن مثلا جنگ لنیستر ها و استارک ها برگرفته از جنگ رز ها بین خاندان هاى لنکستر و یورک است یا دوتراکى ها برگرفته از ایل مغول هستن و شباهت زیادى بین کال و خان هستش یا شخصیت سرسى برگرفته از ایزابلاى دوم فرانسه هست و همچنین آیرون بورن ها هم بسیار شبیه به وایکینگ ها هستن همچنین دیوار شمال برگرفته از دیوار هادریان هست که از ورود وحشى هاى بریتانیا به فتوحات روم در انگلستان جلوگیرى میکرد همچنین از بین رفتن خاندان تارگرین شباهت زیادى به فروپاشى امپراطورى روم غربى داره و وستروس هم شباهت زیادى به اروپا در اوایل قرون وسطى دارد

  27. لنیستر ها بیشتر به دولت های اروپای غربی می مونند که همیشه بدهکاراند و هیچ پایبندی به حرفها و قرارهاش دارند

  28. استارک ها : ایران
    تارگرین ها : آمریکا
    لنیسترها : اسرائیل
    براتیون ها : عربستان
    تایرل ها : اعراب خلیج
    فری ها : ترکیه
    آرین ها : اردن
    گری جوی ها : یمن
    مارتل ها : عراق
    تالی ها : سوریه
    مورمونت ها : لبنان
    تارلی ها : فلسطین
    دوتراکی ها : افغانستان
    آنسالید ها : اروپایی ها
    مردمان آزاد : کردها
    میرین : مصر
    ارتش مردگان : داعش و القاعده

  29. منم با بخشی از نوشته‌های شما مخالفم، لنیسترها رو به انگلیسی ها نسبت میدم، هم از نظر نمادشون(شیر) هم نفوذ و سیاست کثیف و خودخواهانه، درباره‌ی خاندان مارتل موافقم که مثل ایران خودمون هستش، همچنین استارک‌ها رو نه فقط به ترکیه بلکه در کل به ترک‌ها نسبت می‌دم ار اونجایی که تقریبا همگی در مناطق سردسیر زندگی می‌کنند و همچنین نمادشون (گرگ) کاملا هویداس. درباره‌ی نگهبانان شب هم موافقم؛ در کل تحلیل جالبی بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]