پنج درس بزرگ از تلگرام

15

محمدمهدی ساکنی – شاید پیشرفت های اخیر نرم افزار تلگرام برای شما هم جالب بوده باشد. به تازگی در آخرین نسخه تلگرام (نسخه ۳.۰) تغییراتی به خصوص در بخش بات ها ایجاد شده که باعث شگفت کاربران و رقبا شده است. فارغ از رشد نمایی و سریع کاربران ایرانیِ تلگرام در چند ماه اخیر و حرف و حدیث های بعضا غیرتخصصی مبنی بر مالک این شبکه و یا جاسوس تلقی کردن این نرم افزار قدرتمند، پیشرفت سریع و محیرالعقول این ابزار ارتباطی-اجتماعی بسیار قابل تأمل است. تلگرام آنچنان رقبای خود از قبیل واتساپ، وایبر و لاین را مقهور ساخته که آنان چاره ای جز ایستادن و نظاره ی انگشت بر لبِ حرکت مقتدرانه رقیب ندارند. آیا ما هم باید سرمست و گیجِ‌ این دست تحولات باشیم یا اینکه لااقل از این تجربه های موفق، برای استارتاپ های خودمان درس بگیریم؟ در ادامه به پنج درس بزرگ از پیشرفت ها و موفقیت های این نرم افزار روسی اشاره خواهم کرد:

۱- تلگرام از یک شبکه ارتباطی تا یک شبکه اجتماعی؛ تغییر نرم ماهیت

در نسخه های اخیر تلگرام شاهد تغییر ماهیت این شبکه ارتباطی هستیم. تغییری نرم و هوشمندانه. آنچنان که کاربردهای این نرم افزار به مرور وسیع تر و فراتر از یک نرم افزار پیام رسان می گردد. کم کم شاهد آن هستیم که با افزودن امکانات جدید در نسخه های جدید، با زیرکی هرچه تمام تر این شبکه ارتباطی به یک شبکه اجتماعی تبدیل می شود. این تغییرات آهسته و تدریجی به گونه ای رقم می خورد که کاربران این اپلیکیشن نیز این تغییرات را همراهی می کنند. توسعه پایدار، مستمر و تدریجی رازِ همراه کردن کاربران و مشتریان حتی در صورت تغییر ماهیت محصول است. چرا که کاربران نیز به تدریج نیاز های جدید خود را کشف می کنند و در بزنگاهِ احساس نیاز به خدمت جدید، پاسخی از سرویس دهنده دریافت می کنند که این بسیار مطلوب است و به محبوبیت محصول کمک می کند. کاری که به خوبی تیم پروژه تلگرام از عهده آن برآمده اند.

۲- کارآفرینی اجتماعی در تلگرام

نکته جالب تر اینجاست که این تغییر و تحولات تدریجی، با استفاده از برنامه نویسان علاقمند در سرتاسر دنیا و بصورت کاملا داوطلبانه رخ می دهد. تلگرام با استفاده بجا از مفهوم کارآفرینی اجتماعی و با بکارگیری هوشمندانه تخصص های اجتماع مورد نظرش، محصول خود را تکمیل می کند. این مفهوم در تکمیل و تکثیرِ یکباره استیکرهای تلگرام بیشتر مشهود است. ایجاد پلتفرم ربات ها که به سادگی برای برنامه نویسان، فعالان و علاقمندان حوزه آی تی قابل بکارگیری و توسعه است، شاید بهترین راهکار برای رسیدن به هدف باشد. استفاده از ظرفیت و استعداد برنامه نویسان، گرافیست ها و دیگر تخصص ها در سرتاسر دنیا، تنها با ایجاد بستری هوشمندانه.

شاید این بزرگترین درسی باشد که استارتاپ های ایرانی باید از تیم تلگرام بگیرند.

6-27-2015 4-38-41 PM

۳- تعیین گام ها و تولید محصول اولیه

از دیگر درس هایی که می شود از پیشرفت قدم به قدم ولی پیوسته تلگرام گرفت، فازبندی مناسب و توسعه گام به گام محصول است. یکسال پیش تلگرام یک نرم افزار پیام رسان خوب با امکانات قابل قبول بود. ولی در آینده نزدیک شاهد تحولات بنیادین در ماهیت و کاربردهای این شبکه خواهیم بود. و همگان تأئید می کنند که تلگرام در هر مرحله کاربردی که ادعا می کرد را خوب انجام می داد. خیلی بعید است که بدون برنامه ریزی و هدف گذاری بلندمدت و تعیین مایل‌استون ها، مدیران محصول تلگرام این موفقیت ها را به دست آورده باشند. همیشه سنگ های بزرگ نشانه نزدن است اما با برداشتن و پرتاب سنگ های کوچکتر آمادگی مان برای سنگ های بزرگتر بیشتر می شود. بازخوردها و تجربه هایی به دست خواهیم آورد که در تکمیل محصول نهایی به کمکمان خواهد آمد. چه اصراری است که از همان ابتدا کامل ترین محصول تولید شود؟

۴- بستر های آزاد و محک ظرفیت ها!

از دیگر درس هایی که از پروژه تلگرام می توان گرفت؛ ظرفیت های متفاوتی است که خود را در بسترهای آزاد و البته پنهان نشان می دهد، تولید و انتشار استیکرهای غیراخلاقی شاهد این مدعاست.
با عمومی و در دسترس بودن API های تلگرام، برای برنامه نویسان بستر بسیارخوبی برای توسعه ایجاد شده است اما در مقابل ربات های آزاردهنده ای هم ظهور خواهند کرد که علاوه بر برهم زدن نظم گروه ها، حریم خصوصی افراد را دچار خدشه خواهند کرد. شاید در بسیاری از کشورها صاحبان استارتاپ ها به کاربران کاملا اطمینان می کنند ولی شاید برای ایران این هنوز زود باشد. کما اینکه زمزمه هایی مبنی بر فیل..تر شدن این اپلیکیشن در ایران به گوش می رسد یا در بعضی مواقع اختلال هایی در اتصال به شبکه دیده می شود!

6-27-2015 4-40-58 PM

۵- ازدواج هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء:

انقلاب بات ها در تلگرام، نوید رشد و دستیابی زودهنگام بشر به اتصال هوشمندانه اشیاء به اینترنت را می دهد. هر چند هنوز کامندها (دستور ها) بسیار محدود هستند اما دیری نمی پاید که خیلی از کاربردها به سادگی در دسترس اشیاء قرار می گیرند. هرچند در مقابل این پیشرفت ها، نظارت های بشر دوستانه برای جهت دهی رشد این فناوری ها ضروری تر به نظر می آید ولی دانشمندان انسان گرا بسیار خوشبین به عاقبت رشد هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء هستند. این واقعه بزودی رخ خواهد داد؛ امیدوارم مواجهه انفعالی با تحولات تکنولوژی دوباره کشتی چوبی مان را طوفان زده نکند!

به نظر شما چه درس های دیگری می توان از پروژه تلگرام گرفت؟


 

محمدمهدی ساکنی

Sakeni@jaazebeh.com

 
آگهی متنی در «همه» صفحات
درمان سریع سیاتیک و دیسک کمر / اندولیفت صورت دکتر رفیعی / متخصص زنان / خرید انواع نهال بادام از برتر نهال / نهال بادام / کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان / کاشت مو / شیشه اتومبیل / دانلود سوالات استخدامی آموزش و پرورش / ثبت برند / سرور مجازی / قیمت سئو / آموزش ارز دیجیتال / فروشگاه اینترنتی زنبیل / مشاوره حقوقی تلفنی / وکیل / سپتیک تانک/ تبلیغ در گوگل/ buy neuralink / خرید ساعت دیواری / لیزر درمانی بواسیر / خرید نهال گردو خوشه ای پربار / خرید نهال گردوی چندلر پیوندی / درمان دیسک کمر / نهال گردو / بیمه عمر پاسارگاد / ساعت تبلیغاتی / تجهیزات پزشکی / اورولوژیست / خرید سرور مجازی / تعمیر ماشین ظرفشویی / خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / خرید لایسنس نود 32 / مجتمع فنی ونک / دانلود سریال / خرید تتر / متخصص ارتودنسی / دکتر زنان / دانلود فیلم دوبله فارسی / دانلود فیلم هندی / چاپ لیوان / حمل بار دریایی از چین / رژیم آنلاین آردایت / بهترین سریال های ایرانی / داروخانه همتا / سانتریفیوژ / داروخانه اینترنتی آرتان / فروشگاه آنلاین زوجیم / چاپ کلاه / کاشت مو / درمانکده / کاشت مو / پزشکا / قیمت ساک پارچه ای / تحلیل تکنیکال فارکس / سایت نوبت دهی دکتریاب / بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران / بهترین سریال های کره ای / دکتر فارمو / کتاب صوتی رایگان / تولید محتوا / بلیط هواپیما تهران / دانلود نرم افزار / مجتمع فنی ونک / سریال جدید / داروخانه آنلاین تینا / سایت ترجمه تخصصی رایت می /
15 نظرات
  1. mehdi می گوید

    ممنون از درس هایی که دادید!اما در مورد برتری و تفاوت عمده ی تلگرام با واتس اپ و سایر برنامه های مشابه چیزی ننوشتید!

  2. پژمان می گوید

    دکتر تحلیلتون فوق العاده بود ….
    مخصوصا بحثی که در رابطه با هوش مصنوعی بود …
    در رابطه با تلگرام … این رشد طبیعی هست برای نرم افزار کد باز .. درست مثل موزیلا و در مرحله بعد کروم .. خوشحالم حالا که قرار بو فراگیر بودن هست این برنامه فراگیر شده تا برنامه های در بسته ..

  3. نیما می گوید

    درس بزرگ دیگه ای که میشه گرفت اینه که نمیشه جلوی تکنولوژی ایستاد شاید بشه یک در رو بست دو در رو بست و جلوی در سوم رو هم گرفت اما انقدر سرویس دهنده و اپ غیر فراگیر موجود هست که نشه تمام در ها رو بست
    بهتره اختیار باز یا بستن در با خودمون باشه تا آقای معلم
    Hey Teachers Leave them kids alone

  4. بابک می گوید

    البته یه چیزی رو که باید بهش دقت کنیم اینه که تلگرام خیلی هم استارتاپ مردمی نبوده و یه سرور کلود بزرگ داره، که البته این چیزی از ارزش های تلگرام کم نمی کنه و فقط به دلیل تفاوت در حمایت از برنامه نویس در ایران و خارج از ایرانه.
    ممنون از پستتون، موفق باشی

  5. علیرضا معظمی می گوید

    به نظر بنده داشتن API یک نقطه قوت بسیار مهم نسبت به رقبا (واتساب و وایبر) بود. همچنین داشتن نسخه تحت وب (خصوصا نسخه تحت وب اپن سورس که زیر ویرایشها و پیشنهادات مکرر کاربران در گیت هاب قرار گرفته) موجب تسهیل کار با تلگرام و عدم وابسته شدن آن به یک یا چند سیستم عامل خاص شده است.

  6. Sm می گوید

    درامد این استارپ چجوریه نه فروش استیکری داره که پول بگیره نه تبلیغی

  7. م می گوید

    خیلی مقاله ی گیج کننده و مسخره ای بود! در واقع درس های که نوشتین همش مثل هم بود!

  8. سعید می گوید

    یک بخش مهم که بهتر بود به ان شاره میشد امنیت بالای این اپ می باشد.
    اتفاقی که در مهاجرت گسترده کاربران ایرانی از پلتفروم نا امن وایبر به پلتفرم فوق امن تلگرام افتاد
    چیز جالبی بود.
    جالبت اینجاست که دلیل آن هم کسانی بودند که وایبر را عمدا کند کردند ولی نتیجه خیلی بدتری از کار خودشون گرفتن.
    تلگرام در حال سکیورچت یکی از امنترین راههای ارتباطی جهان است.
    🙂

  9. علی می گوید

    نکته ای که شدیدا تاثیر گذار هست از مواردی که بیان فرمودید، یک تیم ورک جهانی منظم و هدفمند هست! چه مدیریت شجاعانه و خلاقی!

  10. MG می گوید

    متأسفانه سرعت تلگرام بسیار پایین اومده. همراه با قطع‌و‌وصلی‌های شدید…
    شده مثل وایبر.
    این واقعا زشته…
    یه‌کم آزادی لازمه فک‌کنم!

  11. سیاوش کلاهی می گوید

    تلگرام همینطور خود بخود بهتر از بقیه هستش چه برسه که ازش درس هم بگیریم. نرم افزار امن و پرسرعتیه، من که ازش راضی‌ام

  12. حمیدرضا می گوید

    مطلب خوبی بود ممنون

  13. احسان می گوید

    تلگرام یک شرکت آلمانی هست واقع در برلین نه روسیه بلکه توسعه دهندگان این برنامه دو برادر روس هستن. با توجه به اینکه شرکت اصلی آلمانی هست و حقوق نرم افزار هم متعلق به شرکت هست روسی دونستن نرافزار غلطه.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Telegram_(software)

  14. سلمان می گوید

    در مورد بات های مزاحم که نوشتید، تلگرام به این موضوع فکر کرده و ای پی آی بات محدودیت هایی داره. مثلا یک بات تنها در صورتی می تونه به یک شخص پیام بده که قبلش شخص به اون بات پیام داده باشه. در ضمن برای اینکه بات نتونه پیام های گروه ها رو بخونه، وقتی یک بات را به یک گروه اضافه می کنید فقط پیام هایی از آن گروه را دریافت می کند که در ابتدای آنها علامت / باشد که به معنی قابل رویت برای بات هست.
    این مواردی که گفتم در راهنمای ای پی آی بات نوشته شده و من خودم هم بات طراحی و اینها رو تست کردم.

  15. مصطفی می گوید

    درسی که شما باید از تلگرام باید بگیرید این است که بنده حدود چند ماه پیش چندبار پیشنهاد دادم به جای وایبر از تلگرام برای رساندن خبر خود استفاده کنید حتی من تأکید کردم که نیاز به گرفتن شماره موبایل افراد نیست و میتوانید از آی دی افراد برای برودکست استفاده کنید اما توجه نکردید. این یه درس را شما یاد بگیرید که صحبت های یک توسعه دهنده اپلیکیشن بی مورد نیست. ما هم به نوبه خود برای پیشرفت بیشتر به این مهم توجه میکنیم ان شالله

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.