آشنایی با عوامل ایجادکننده تنگی‌ نفس- آیا تنگی‌نفس شما ناشی از بیماری قلبی است؟

تنگی نفس، احساس تنفس سخت و ناخوشایند به همراه آگاهی از فرایند تنفس است و معمولاً از شکایات بیماران قلبی به شمار می‌رود. در صورت افت عملکرد بطن چپ، اختلال بارز دریچه‌های آئورت و میترال یا کاهش اتساع‌پذیری قلب (مثلاً در هیپرتروفی بطن چپ و ایسکمی حاد)، فشار قلب چپ افزایش یافته و از طریق وریدهای ریوی به شبکه مویرگی ریه منتقل شده و در نتیجه باعث احتقان عروقی می‌شود. این احتقان منجر به تجمع مایع در داخل فضای آلوئولی، و اختلال در تبادل گاز از خلال غشاء آلوئولی- مویرگی گردیده، و موجب احساس تنگی نفس می‌شود.

تنگی نفس اغلب هنگام فعالیت رخ می‌دهد، اما در بیماران مبتلا به بیماری‌های شدید قلبی، تنگی نفس هنگام استراحت نیز وجود دارد. بیماران مبتلا به نارسایی قلب، هنگام خواب از دو یا چند بالش استفاده می‌کنند چرا که در وضعیت درازکش، برگشت خون وریدی تسریع می‌شود و تنگی نفس تشدید می‌یابد (ارتوپنه Orthopnea).

Orthopnea

گاهی بیماران 4-2 ساعت پس از به خواب رفتن دچار تنگی نفس (تنگی نفس حمله‌ای شبانه paroxysmal nocturnal dypsnea) می‌شوند که احتمالاً ناشی از توزیع مجدد خیز محیطی به وریدهای مرکزی در حالت درازکش است.

تنگی‌ نفس

تنگی نفس ممکن است ناشی از بیماری‌های ریوی یا قفسه سینه باشد و در، کم‌خونی، چاقی، در بستر ماندن فرد به هر دلیل (deconditioning) و اختلالات اضطرابی نیز دیده می‌شود.

به علاوه شروع ناگهانی تنگی نفس با یا بدون درد قفسه صدری ممکن است علامت آمبولی ریوی باشد.

اغلب تمایز علل قلبی تنگی نفس از علل ریوی تنها با استفاده از شرح حال مشکل است چرا که هر دو باعث تنگی نفس در حال استراحت یا کوششی، ارتوپنه و سرفه می‌شوند.

خس خس سینه و خلط خونی قاعدتاً به دلیل بیماری ریوی پدید می‌آیند هر چند در بیماران مبتلا به ادم ریوی (ناشی از نارسایی بطن چپ یا تنگی میترال) نیز دیده می‌شوند. در حالی که تنگی نفس حمله‌ای شبانه مشخصه بیماری قلبی است. در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر، ممکن است تنگی تفس در نبود درد سینه اتفاق افتاد که به آن معادل آنژین قلبی (anginal equivalent) گفته می‌شود، در این موارد تنگی نفس به دنبال ایسکمی ایجاد می‌شود و الگوی ایجاد آن مشابه آنژین است اما بیمار دردی در قفسه سینه ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا