درسنامه و راهنمای خبرخوانی، فیدخوانی و سوژهیابی – قسمت نهم: وبلاگ بنویسم یا نه؟!
وسوسه داشتن یک فضای اختصاصی برای انتشار افکار و مطالب، کمتر پیش آمده که یک کاربر فعال اینترنتی را وسوسه نکرده باشد. اما واقعا وبلاگ نوشتن در شرایط کار ارزشمند، توأم با سود یا تأثیرگذاری به حساب میآید و شما باید به این سمت حرکت کنید یا نه؟
پاسخ خلاصه این است که همه چیز به تواناییها و دیدگاهها، نیازها و وقت شما بستگی دارد.
1- اگر انگیزه شما صرفا انتفاعی است، توصیه میکنم هرگز به سمت وبلاگنویسی نروید. گرچه وبلاگنویسی در حد حرفهای خود میتواند سود مالی هم داشته باشد، اما اگر عشق به نوشتن و به اشتراک گذاشتن در شما وجود نداشته باشد، نمیتوانید بر روح و قلب خوانندگان خود تأثیر بگذارید. در یک کلام باید بگویم جنبههای مادی قضیه را هم در افق دور در نظر داشته باشید، اما هرگز نباید انگیزه اولیه شما پول باشد.
اگر نیازمند هستید و تصور میکنید که شاید با یک فعالیت اینترنتی بتوانید نیاز خود را تا حدی برطرف کنید، بهتر است به سمت فعالیتهای جانبی دیگر مثل تأسیس یک فروشگاه کوچک، ارائه خدمات به صورت اینترنتی یا ایجاد بی دردسر کانالهای تلگرامی و اینستاگرامی بروید.
2- هرگز به خاطر نداشتن وقت آزاد زیاد، به استعداد خود پشت نکنید!
اما اگر قلم خوبی دارید و مطالب بسیاری برای اشتراک در ذهن شما انباشته شده و علیرغم اینها به خاطر وقت کم، هرگز به سمت وبلاگنویسی نرفتهاید، باید بگویم این مسیر هم اشتباه است.
اصلا لازم نیست که شما هر روز یک مطلب در وبلاگ خود داشته باشید، شاید یک مقاله ژرف در هفته برای مطرح شدن تدریجی یک وبلاگ کافی باشد. توجه کنید.
وبلاگهای کوچک با مخاطبهای کم و خاص، به باور من، درست به اندازه سایتها و وبلاگهای پرمخاطب مهم هستند و می توانند حاوی مطالب متفاوتی باشند که در سایتهای دیگر یافت نمیشوند.
3- این وبلاگ است که به شما یک شخصیت آنلاین واقعی میدهد و نه کاربری شبکههای اجتماعی
بله! ما معدود کاربران شبکههای اجتماعی داریم که با انتخاب آگاهانه مطالب و اخبار شهرت بسیار زیادی پیدا کردهاند. اما فرق است بین اشتراک منظم افکار و تحلیلها و بازنشرهای بیوقفه افکار دیگران.
وبلاگنویسی در حد اعلای خود میتواند مهارتهایی را به تدریج در شما بپروراند که فکرش را هم نمیکنید: ترجمه سریع- اجتماعی شدن- توانایی سخنرانی در جمع- نکتهسنج شدن و تفکر منظم و کلاسیک- افزایش توانایی نوشتاری- افزایش دایره واژگان- پیدا کردن دوستهای خوب و …
4- هرگز بیشتر از توان واقعی خود، صرف وبلاگ نکنید!
بله! من گرچه مترجم ادبی یا متون فلسفی نیستم، میتوانم با زور و با صرف انرژی زیادی، چند صباحی چندین و چند متن ادبی و فلسفی پچیده هم را هم به نوعی ترجمه و آماده کنم و در سایت درج کنم، اما چون این کار همسو با دانش و تواناییهای من نیست، بدیهی است که خیلی زود خسته میشوم و این کار را کنار میگذارم.
شما هم بهتر است در روزهای نخست وبلاگنویسی با خودتان صادق باشید و وارد حوزهای نشوید که در آن هیچ سررشتهای ندارید. باور کنید که گاه روزنوشتهای ساده لطفی دارند که متون تخصصی خوب فاقد آن هستند.
5- حضور در فضای مجازی، باعث تنزل شأن شما نمیشود!
برخی از اساتید و شخصیتهای مهم، چون شناخت خوبی نسبت به فضای مجازی ندارند، تجربههای اولیه بسیار تلخی دارند. مثلا چون ابزاری برای کنترل بخش کامنت خود ندارند، با هجوم ترولها روبرو میشوند و سرخورده، کل وبلاگ خود را تعطیل میکنند. گاهی هم مشکل اظهار نظرهای شتابزده آنها است. آنها توجه ندارند که کاربران اینترنت، بسیار نکتهسنج هستند و میتوانند در صورت یک سخن نابخردانه، شخص را به شدت تنبیه کنند.
اما اگر شما شخصی هستید که شناخت خوبی به فضای مجازی دارید و تکنیکهای گفتگو با جمع را به خوبی میشناسید، باید بگویم که وبلاگنویسی میتواند میزان محبوبیت شما را به شدت افزایش دهد و همچنین میتواند به همهگیر شدن زاویه دید شما کمک کند.
مشاهده کل مطالب این درسنامه
این نوشتهها را هم بخوانید
بهترین سرویس وبلاگدهی در دسترس بدون تهیه هاست ، دامین و سیستم مدیریت محتوی را چه پیشنهاد میکنید؟ منظورم از بهترین لزوما بهترین نیست ، امنیتش ، اعتبارش و ….. نیز مد نظر باشند ضمن اینکه خاموشی 40 روزه سال گذشته بلاگفا فاجعه ای بود در نوع خودش
تشکر می کنم از این تلاش ستودنی برای ارتقای سطح فرهنگ کاربران ایرانی…کارتون عالیه
پیشنهاد میکنم اگه واقعاً برای شروع وبلاگنویسی جدی هستین، با دامین و هاست شخصی شروع کنید. شاید در ابتدا کمی پیکربندیش سخت و وقتگیر باشه، اما خوبیش اینه که همه چیزش تحت کنترل خودتونه و هر کاری که دوست داشته باشین، میتونید درش پیاده کنین. سیستمهای رایگان وبلاگنویسی این مزیتها رو ندارن و همیشه باید نگران تغییر سیاستهای سرویسدهیش باشین.
امکانش نیست که این درسنامه ها رو بصورت اینستنت ویو ی تلگرام درارید، تا اشتراک گذاریش راحت تر بشه. میدونید که عموما علاقه ای به باز کردن لینک ها ندارن و..
برنامهاش را دارم.
بی ارتباط با موضوع این پست؛ میخواستم این رو هم بگم که جا داره مطالب تون رو جاستیفای کنین؛ صرفا برای خوانش راحت تر…